Rozvod. Otec se zříká syna

vercav89
21. lis 2016

Holky setkaly jste se někdo s tímto termínem v návrhu na žádost o rozvod? Včera jsem od manžela dostala tyto papíry a v dohodě o výchově a výživě nezletilého dítěte je jako čtvrtý bod uvedeno: Otec se zcela zříká syna, kterého nechce navštěvovat, ani vidět. Vůbec to nechápu..s manželem už nám to delší dobu nefunguje, ale nikdy se mezi námi neudálo nic tak vážného, že by měl důvod k tatovému verdiktu. ☹ Je vůbec možné se takto zříct dítěte? Syna jsme chtěli oba a manžel je samozřejmě uveden v rodném listu jako otec dítěte.

sisinka74
21. lis 2016

....hodně zvláštní reakce☹
No asi to možné bude. K tomu, aby ho navštěvoval povinně, ho ani soud nedonutí. Ale to už je vedlejší, protože by to bylo z povinnosti a ne z lásky.
Bude platit výživné do ukončení studia a to bude asi tak všechno.
Nicméně, opravdu to nechápu, co ho k takovému chování přimělo. Za neshody rodičů děti nemůžou.

lv
22. lis 2016

Bože, to je hrozný.. taky myslím, že výživné platit musí, styk s ním mit ne, ani dědictví se přece nelze zříci (pro zvlášť ošklivé chování, nebo tak podobně)..

hedviga2
22. lis 2016

poznám taky prípad, kde otec ponukol adopciu novému partnerovi ex manželky, aby nemusel platiť výživne...s detmi sa stretávať vôbec nechcel už pri rozvode. Tiež mal spísanú takú formulku. Je to nepochopiteľné.

kacca11
22. lis 2016

Podle me se ditete zrict nelze - k navstevam ho nikdo nedonuti, ale povinnosti, minimalne ti financni, bude muset plnit.

katgatoo
22. lis 2016

Asi si myslí, že se vykroutí z alimentů, jinak nevím. Asi bych se ho být Tebou zeptala, co tím myslí.

j.a.n.i
22. lis 2016

@vercav89 No, jestli si myslí, že se tímhle vykroutí z alimentů, tak je pěkně hloupej, ale jen ať to tam klidně nechá, tohle bude jak červený hadr na býka na kteréhokoliv soudce a hezky mu ty alimenty osolí...

somalicats
22. lis 2016

@vercav89 Tuhle formulku může vzít soud v potaz pouze při rozhodování o úpravě styku s dítětem. Alimentů ho to rozhodně nezbaví a otcovství se zříct nemůže.

filetra
22. lis 2016

@vercav89 Tohle prohlášení nemá žádnou právní relevanci. Max. vyjadřuje jeho postoj, že se se synem nechce stýkat. Jinak otci samozřejmé zůstanou ostatní rodičovská práva a vyživovací povinnost. Toho se fakt nelze "zřeknout" 😉

cacianka
22. lis 2016

to sa pekne vyfarbil, otecko roka ! aspoň to na súde použi proti nemu, aký je to charakter !!!to ostatné čo tu písali žienky, platí - vyživovacia povinnosti a ostatné rodičovské práva a povinnosti mu zostanú, tých sa veru zrieknuť nedá.

tulikiss
22. lis 2016

@vercav89 vzdycky se ma rozhodovat v zajmu ditete, a v tomto pripade je v zajmu ditete aby mu "nekdo" platil alimenty. z toho duvodu je platit rozhodne bude muset a pokud bude soudce rozumny tak neurci styk ditete s otcem. (a doufam ze budete mit soudkyni, ta si po tomhle jeho vyjadreni urcite zgustne na vysi vyzivneho) Takze hosanek si myslel ze se takhle zbavi povinnosti, ale to ma smulu platit bude. Je my lito maleho ze ma takoveho "otce", tohle nikdy nepochopim lide se muzou rozejit a treba i nenavidet sveho partnera, ale proboha je to jeho dite, jeho krev a vzdy bude. Nechapu jak nekdo muze zavrhnout sve dite jenom proto ze uz nezije s tim partnerem.

vercav89
autor
22. lis 2016

Diky všem za odpověď. Ono to právě není, že by na něho nechtěl platit, je tam nad tím o dva body výše, že je to povinné a pod tím je i částka, kterou bude platit. S manželem žijeme v jedné domácnosti zatím a je pravda, že nejdřív jsem si myslela, že je to nějaký blbý vtip..tu žádost o rozvod jsem od něj vůbec nečekala, ani si nemyslím, že to bylo potřeba, ale on má bohužel nevím z jakého důvodu jiný názor. Každopádně co tam napsal, ohledně nezájmu o syna, to mně opravdu dorazilo.. ☹ .A díky tomu, že tam je i výše výživného, tomu už vůbec, ale vůbec nerozumím..nevím, co jsem mu udělala tak závažného já, natož pak syn, aby mu něco takového vůbec došlo na mysl..

vercav89
autor
23. lis 2016

Holky, tak manzel na mne 3 dny nalehal, at mu podepisu papiry na nesporny rozvod, ale kvuli tomu se synem, jsem je podepsat odmitla a zkousela to resit i s jeho rodici. Dnes jejich otec mel prijet k nam, ze si se synem promluvi, jenze mi den predtim vlezl do mobilu a precetl si nasi konverzaci a rano rekl, ze mi to udelal naschval a vyhodil to do kose, abych nemela nic v ruce a odjel. Cely den jsem byla pryc a dostal asi od rodicu kartac, tak mi psal, ze je pro usmireni z oci do oci, ze jediny kdo by to pry odesral je nas syn a doma mne cekala kytice ruzi, ale padlo jenom omlouvam se fakt dost hnusne receno, bylo videt, ze byl jenom donucen a kdyz jsem rekla, ze to neni uprimne, tak rekl, ze jsem manzelka nahovno a ze jde kvitko vyhodit..no opravdu uz nevim, co si mam myslet, jestli cekal, ze po tom vsem jak se choval a co napsal mu po tak blbe omluve padnu kolem krku a vsechno bude zapomenuto.. 😠 . Mam pocit, ze se mnou jenom manipuluje a snazi se mne zahnat do kouta..jeste rekl, ze to dela jenom kvuli malemu..co si o tom myslite..ja uz opravdu nevim 😒

sisinka74
23. lis 2016

Kvůli malému??? Zvláštní postup a vlézt někomu do mobilu a číst si tam jeho věci, to už mluví samo za sebe.
Víš co, já už bych to neřešila. Takový chlap je opravdu na dvě věci.
My měli s manželem taky problémy. Byl dlouuho nemocný se zlomeným kotníkem a pořád jsme byli spolu a fakt jsem začala být na něj docela alergická a zřejmě i on na mě DDD
Pak mi i řekl, že je se mnou kvůli malé,kterou by nechtěl nikdy ztratit. Myslel si, jak mě tím ublíží, ale vlastně jsem za to moc ráda, protože vím, že kdyby se mezi námi stalo cokoliv, na malou se nikdy nevykašle.
Teď už konečně ale zase chodí nějakou dobu do práce a musím zaklepat, Je to lepší.
Někoho cukat, vydírat, nebo mstít se přes dítě, je opravdu hooodně přízemní. Takový člověk by se mi opravdu zprotivil. Asi bych tu žádost tentokrát podala já. Ale mluvím za sebe. Nevím,jak to mezi vámi jinak funguje, nefunguje.

vercav89
autor
23. lis 2016

@sisinka74 tak u nás to bylo dobré, do té doby, než jsme spolu začali být 24 hod. denně, vlastně co jsem nastoupila na mateřskou dovolenou, zezačátku to šlo, ale co měl malý rok, tak už to bylo na mozek. Manžel totiž podniká a pracuje z domu. Neustále jsme se dohadovali, že by si měl najít jinou práci, jelikož i syn je velice živé dítě a tak díky tomu nestíhal přes den pracovat tolik co byl zvyklý a ochotný si najít něco jiného nebyl, proto jsem se rozhodla, že si najdu brigádu na noční směny v zaměstnání, jež jsem vykonávala před těhotenstvím, s tím, že třeba nám to prospěje, ale tak se nestalo... 🙄 Myslím si, že toto hlavně v tom sehrálo i velkou roli, protože to vesměs nikdy žádnému vztahu neprospěje, lidi si pak spíš lezou na nervy, než aby si byli vzácní..Tím ale ovšem nechci omlouvat manželovo chování, jelikož bych toto od něj ani osobně nikdy nečekala...

vercav89
autor
23. lis 2016

Nemáte některá dobrou zkušenost s nějakou internetovou právní bezplatnou poradnou, kde bych se mohla zeptat na věci ohl. majetkového vyrovnání? Vůbec nevím, kam se mám obrátit, abych pak následně věděla, jak mám postupovat. Peněz bohužel nemám nazbyt..

sisinka74
23. lis 2016

@vercav89 no ale to jsem psala výše. Když jsme spolu byli non-stop, tak to šlo do kytek. Malá je taky hodně živá a náročná, sama si nehraje, pořád vyžaduje pozornost. Ale já si myslím, že noční směna v tvém případě je ještě větší zlo, kdy pak musíš přes den spát a manžel o to více musí být s malým. A stejně jste spolu, protože to, že v noci nejsi doma, tak to poznat ani snad není. To manžel, předpokládám spí.
Vám by asi prospělo, kdyby jste vydrželi, než malý půjde do školky a ty šla do práce. To si od sebe odpočinete. Já dala pak i malou do soukromých jeslí na pár hodin v týdnu, protože jsem ji fakt nestíhala, chyběly ji děti a malá je tam moc spokojená, já jsem odpočatá a dostanu se i mezi lidi tím, že jdu na pár hodin do práce a hlavně, že ten manžel už taky chodí do práce, je opravdu poznat. Ale nechci ti psát, že máš dát malého do jeslí, pozor, moje dítě je vážně vyjímka, která se tam těší a nechce kolikrát ani domů DDD

vercav89
autor
23. lis 2016

@sisinka74 tak já volila ty noční právě proto, aby manžel nebyl pod tlakem, že málo vydělá, tak jsem si přivydělala a on nemusel tolik platit a taky abych malého neokrádala o společně strávený čas, jelikož teda po noční víc jak 3 hodiny nespím, nějak to s malým dítětem ani nejde.

somalicats
23. lis 2016

@vercav89 Tak on by se manžel nemusel vzdávat své práce, bohatě by stačilo, kdyby si zařídil kancelář a pracoval z kanclu, minimálně po tu dobu, co budeš s malým doma. Zkuste si o tom ještě v klidu popovídat, zase zahodit manželství kvůli takové věci, která se dá celkem jednoduše řešit...

vercav89
autor
23. lis 2016

@somalicats to už jsem mu navrhovala nekolikrat a vzdycky jsme se akorat pohadali, on neni ochotny nic menit..loni jsem kvuli tomu aby mel klid byla s malym cele dny venku od rana do vecera, at bylo leto, nebo zima, ale stejne i tak to nebylo dobre..chodim s malym na plavani, to se minimalne dve hodiny nevidime a taky jsme cele odpoledne venku, manzel s nami nechodi, tak ja uz nevim, co bych mela delat jinak..

somalicats
23. lis 2016

@vercav89 V tom případě mu ten nesporný rozvod podepiš. Nemysli si, pokud není úplnej magor, tak mu velmi rychle docvakne, že o vás oba přijde. Jinak pokud nemáte předmanželskou smlouvu, tak máš nárok na polovinu majetku, který jste nabyli během manželství.

vercav89
autor
23. lis 2016

navic kdyz to tak shrnu, tak i jak nebyl schopny tolik vydelat, tak mi ani nechtela davat penize a vse, co bylo potreba jsem si tahla jenom s rodicaku a kolikat jsem nevychazela, tak jsem se porad musela klepat, jestli budu mit na zakl. potraviny, on si poplatil inkaso a svoje poplatky a na nakup prispel jen az kdyz videl, ze mam na uctu posledni korunu a velice neochotne, myslim, ze mu to celkove i lezlo na mozek, cela ta situace..porad hledal jenom chyby na mne..chtela jsem jit i do manzelske poradny, ale nesouhlasil s tim..predtim to ale takove opravdu nebylo..a kam jsme nakonec dospeli..

vercav89
autor
23. lis 2016

@somalicats vim, ze mam narok,ale mame byt na hypo, ktery splacime a bylo by skoda ho prodavat, tak jsem chtela zjistit, jestli je mozne i po rozvodu tento byt splacet spolecne a po dovrseni plnoletosti syna ten byt prepsat na nej..manzel by s tim souhlasil, ale nevim, zda je tato varianta vubec mozna..manzel by si nechal auto a ja bych v byte zustala se synem s tim, ze bych zadny majetek nechtela...

somalicats
23. lis 2016

@vercav89 Je to možné. Pokud se na rozdělení majetku dohodnete a ta dohoda není vyloženě jednostranně nevýhodná, tak s tím soud nemá problém.

vercav89
autor
23. lis 2016

@somalicats dekuji, to jsem potrebovala vedet. 🙂

somalicats
23. lis 2016

@vercav89 Nemáš zač. Mám za sebou nesporný rozvod a společný úvěr s nynějším exmanželem jsme taky museli vyřešit, byl to úvěr ze stavebka na rekonstrukci, takže taky žádná krátkodobá záležitost. My se teda tenkrát dohodli tak, že já budu dál úvěr platit sama a nebudu muset exmanžela vyplácet, ale taky s tím nikdo neměl problém.

vercav89
autor
23. lis 2016

a nevite, jestli to, co bude uvedeno v majetkovem vyrovnani, napr. hrazeni poplatku, treba i te hypoteky je podminene soudem a osoby jsou povinne to platit? Protoze mam strach, aby se treba nestalo, ze manzel potom odmitne na toto prispivat, kdyz uz s timto mam s nim spatnou zkusenost a ja to treba financne neutahnu..nerada bych pak z toho mela nejake problemy :(

somalicats
23. lis 2016

@vercav89 Ne, soud to pouze schválí. Je to defacto smlouva o vypořádání majetku, takže podpisem (chtějí to s ověřenými podpisy) to obě strany (Ty a on) schvalují. V případě problémů se můžeš o dodržení plnění té smlouvy soudit, ale dobrat se výsledku je běh na dlouhou trať. Pokud máš s manželem v tomhle směru špatnou zkušenost, doporučuju trvat na prodeji bytu a vyplacení vás obou. Respektive dohodnout to s bankou, u které máte hypo.

vercav89
autor
23. lis 2016

@somalicats aha, tak to je blbe, no budu to muset nejak promyslet, aby z toho nebyly nejake zbytecne problemy, nerada bych toto jeste musela se synem resit. Jeste mi rikala, kamaradka, ze je i nejaka vyzivovaci povinnost mezi exmanzely, pokud je jeden z nich ve spatne financni situaci a nemuze chodit do prace, nebo i maminky na materske, s tim nahodou nemate zkusenost? Kdyby to bylo mozne, treba bychom se mohli domluvit, ze bych tu hypo platila sama a on by mi prispival, tam uz by to bylo nejak podminene, nebo je to stejne jako predchozi situace?

somalicats
23. lis 2016

@vercav89 Do tří let věku dítěte má exmanžel vyživovací povinnost i vůči Tobě (u nesezdaných je to dva roky, u sezdaných tři). Pak už jen vůči dítěti.
Podmíněná je jen výše alimentů, tu ale soud bere v potaz u dohod, takže pokud se domluvíte na vyšších alimentech, než je obvyklé (s tím, že v tom třeba budete mít započítanou tu splátku hypo), soud je přiklepne a to je pak závazné. Ale zase - pokud se ex rozhodne alimenty neplatit nebo časem zažádat o jejich snížení a pokud by s tím uspěl, tak jsi zase v háji.
Na rovinu - pokud podniká, tak mu soud extra velké alimenty nevyměří, předpokládám, že si daně "optimalizuje". A i kdybyste se na nějaké konkrétní výši dohodli a on je přestal platit, tak než se to začne řešit (exekuce na jeho majetek apod.), tak už můžeš být v problémech se splácením hypotéky.
Asi nejlepší by bylo nejdřív vše pořešit s bankou, zkusit se domluvit na prodloužení doby splácení a tímpádem snížení splátek (pokud je kam prodlužovat) tak, abys je zvládla platit i při případném výpadku příjmů, kdyby se zasekl a alimenty neplatil. Pokud by snížení výše splátek nebylo možné, pak bych trvala na prodeji bytu.

vercav89
autor
23. lis 2016

@somalicats dekuji za vycerpavajici odpoved, zkusim se podle toho nejak zaridit.