Střídavá péče. Má rodič povinnost informovat druhého rodiče o dovolené s dětmi v zahraničí?
Ženy, jak to prosím je? Dosud jsem byla přesvědčena. že se rodiče mají navzájem informovat o důležitých věcech týkajících se dětí, což asi pobyt v zahraničí logicky je. Někdo mi nedávno říkal ,že záleží na typu péče (výlučná, střídavka atd.). A rozvedené maminky, jak to děláte, necháváte si od otce podepsat Souhlas s vycestováním nebo doufáte, že ten papír nikdo nebude chtít vidět? Máte zkušenost s letišti, vyžadují to tam? Předem moc díky!
Ja ted dávala ex potvrzení i kdyz jel s detmi jen přes hranice autem. Letecky by si to ani jeden z nás netroufnul jet bez potvrzeni.
Jsou země, kde je tento souhlas povinný jinak Tě tam nepustí (Albánie, USA) tyto země to uvádějí na stránkcáh našeho ministerstva zahraničí, je to ochrana před unesením dítěte, ale pokud jede otec či matka na dovolenou do Řecka, nebo Španělska nikdo to nechce protože je to Shengen. Když cestuješ např. do USA tento dokument je povinný a musí být dokonce úředně ověřen, znám případ kdy byl rodič poslán z Amsterdamu při přestupu zpět. Pokud Ti jde o to, že druhý rodič chce jet na dovolenou s dítkem, co je ve střídavé péči a je Čech a nepředpokládá se, že někde zůstane ( nemá třeba partnera cizince) tak bych to asi druhému rodiči nehlásila, ale zase na tom nevidiím nic špatnýho když to bude vědět, ale souhlas po něm nechci
Cestuji s dětmi pouze v Schengenu a nikdy jsem žádný papír neměla, nebyl potřeba. A ano, otce dětí vždy o cestách informuji dopředu, to stejné očekávám od něj. Ale máme péči "společnou".
Nikdy jsem neměla, děti mají jiné příjmení než já. Jezdíme autem (na rakousko-českých hranicích nás kontrolují každou chvíli) i letadlem, letos jsme letěli i do Maroka a nikdy problém.
Ono ti X lidí napíše, že není nic potřeba, že Schengen, že stejné příjmení, že po nich nikdo nic nechtěl...atd atd atd...až na tebe padne ta pravděpodobnost promile a narazíš na hnidopicha, tvoje dítě bude podobné pohřešovanému nebo jiná shoda debilních okolností a pak budeš bez "papíru"v háji, dítě si odvedou jinam (sice jen na chvíli, ale i těch pár minut může být trauma na celý život) a z dovolené se stane noční můra. Jednou má to dítě v RL dva rodiče a cestuje jenom s jedním, tak se prostě vyplatí mít potvrzení o právu na vycestování bez druhého rodiče. Opravdu jsou země (asi teda ne Schengen), kde máš bez takového potvrzení fakt problém. My třeba jeli a kamarádkami a dětmi do Namibie a z těch X dokumentů, které bylo pro vizum na letišti oficiálně potřeba, je zajímaly právě jenom ty "souhlasy". Studovali je opravdu detailně.
A jak se to dělá, když z otce ten souhlas nemůžeš získat? V případě kdy je dítě svěřeno do tvé péče, tak stačí přeložený a apostilovany rozsudek o svěření do péče. Jednorázová investice kolem 3000,- a máš klid až do dítka dospělosti.
Jsou země, kde je tento souhlas povinný jinak Tě tam nepustí (Albánie, USA) tyto země to uvádějí na stránkcáh našeho ministerstva zahraničí, je to ochrana před unesením dítěte, ale pokud jede otec či matka na dovolenou do Řecka, nebo Španělska nikdo to nechce protože je to Shengen. Když cestuješ např. do USA tento dokument je povinný a musí být dokonce úředně ověřen, znám případ kdy byl rodič poslán z Amsterdamu při přestupu zpět. Pokud Ti jde o to, že druhý rodič chce jet na dovolenou s dítkem, co je ve střídavé péči a je Čech a nepředpokládá se, že někde zůstane ( nemá třeba partnera cizince) tak bych to asi druhému rodiči nehlásila, ale zase na tom nevidiím nic špatnýho když to bude vědět, ale souhlas po něm nechci
@jolcap myslis pro všechny rodiče nebo rozvedené? Loni jsem byla s dětmi v Albánii a žádný souhlas jsme s manželem nevytvářeli a nikdo po mne nic nechtěl.
@jolcap myslis pro všechny rodiče nebo rozvedené? Loni jsem byla s dětmi v Albánii a žádný souhlas jsme s manželem nevytvářeli a nikdo po mne nic nechtěl.
@enoli pokud jede dítě s jedním rodičem at jsou manželé nebo ne, ale ta Albánie mě překvapuje ( nebo se to změnilo) protože tam to chtěli. Já sama zažila v Amsterdamu celníky, co studovali prohlášení druhého rodiče jestli jsem ho nezfalšovala, hodně záleží na koho narazíš
Jakoze proste ja tohle nechapu, ze nekomu ten risk stoji za to.. predstava, ze mi nekde dite seberou a odvedou, dokud neoverej, ze jsem fakt matka 🤦🏻♀️
Takze ja s sebou krom platneho dokladu vezu i kopii rozsudku, kopii rl, souhlas s vycestovanim s overenym podpisem v cj a aj..
No ex je druha strana.. do nemecka vzal dceru bez jakyhokoliv dokladu a meho vedomi - vrazdila bych... Jemu bych pruser prala za jeho chovani, holce ne, ta uz by hranice pak neprekrocila...

Já teda s otcem dítěte žiju, ale nejsem manželé a i tak si ten papír nechávám podepsat. On na cestování moc není, takže v 90% jezdíme s kamarádkou a jejím dítětem.