Střídavka. Mám šanci?

4. bře 2024

Ahojte holky, jsem uplne psychicky vystavena. S ex jsme se rozesli pred 5 mesici. Fungovala stridava pece na kratky/dlouhy tyden, ale tohle mi prijde na syna proste hrozne zmatene. Dva dny u me pk zas u nej. Funguje jako otec, ma pro nej zazemi a syn nestrada (3 roky) to same ma i semnou.
Bohuzel jsem matka a syna miluju a nezvladam takovouhle stridavku navrhla jsem, ze by jsme vikendy stridali a ze by u nej syn spal kazdou stredu s tim, ze by si ho kdykoliv vzal kdyz bude chtit an odpoledne.
Rekl mi, ze uz ho to nebavi a dava to na soud.
Myslite, ze Mam sanci ziskat syna do sve pece? S tim, ze by mel ob vikend, pripadne na domluve?
Taky vim, ze si rad syna uspi u sve mamy a jde vecer na pivo…. Uplne me stve ze vlastne spi na trech mistech furt dokola.
Taky kdyz jde se synem na kolo, tak vim, ze si da pivo.
Mam chut tohle u soudu vytahnout…
Nechtela jsem to takhle :(
Tyden/tyden mi prijde moc… syn mi strasne chybi uz o vikendu… :(
Co myslite?

irmamala
4. bře 2024

Tak stejne jako ty jsi matka a chybi ti, tak otec ho asi taky miluje a chybi mu. Pokud je to dobry otec a syn je s nim spokojeny, bud rada a nemysli sobecky na to, co vyhovuje tobe. Jinak k tve otazce - strasne zalezi na jakeho soudce narazis. Nekdo fandi stridavce a da ji kazdemu, nekdo nadrzuje matkam. Ja mam kolegyni, jejiz ex dostal do stridavky 1,5 roku starou holcicku a stacilo, aby si najal chuvu… Takze pravdepodobnost jak to dopadne ti nikdo nerekne, ale obecne se otcum a stridavce ted velmi fandi. A to, ze si da na kole pivo, opravdu neni zadny argument, s kterym bys mohla zabodovat😀

autor
4. bře 2024

@irmamala no, on si neda jedno, ale da si treba 5 piv minimalne. A pije kazdy den.. ale ceka az syn usne a pk jde.

autor
4. bře 2024

Spis me zajima, jestli je pro dite lepsi tyden/tyden nebo ten kratky/dlouhy🤦🏼‍♀️

gruyerre
4. bře 2024

Šanci máš, ale můžou přiklepnout i tu střídavku, to bohužel těžko říct.

@irmamala děláš si srandu? Ty bys byla v pohodě, kdyby tvý tříletý dítě vozil na kole ožralý člověk? Případně ho hlídal, když se učí takhle malé dítě na kole?

klokanka31
4. bře 2024

@irmamala Tak já myslela že ten kdo hlídá dítě, by chlastat neměl ne?

lichozroutsudy
4. bře 2024

@gruyerre Hele a ty tomu bezmezně věříš? Jakože tady pan exvašnosta je alkoholik, co ohrožuje svoje dítě? Mně to přijde takové dost účelově použité. Celkem si dokážu představit, že si jednou, dvakrát dal nějaké pivko a zakladatelka to teď bude rozmatlávat a zveličovat, aby dostala děti do své péče. Protože se jí přeci stýská, ne...? To dá rozum, ne?

anonymmm88
4. bře 2024

Naprosto ti rozumím. Nicméně záleží strašně na koho narazis u soudu. Už jsem to tu párkrát psala. Ja mela tisíc argumentů proc stridavku nechci. A vše soudkyně smetla že stolu a byla evidentně proti me zaujata. Taky mě sere jak se chová otec syna. Že ho vozí bez autosedačky, na svačiny do školy má jen sladké. Bere ho večer do hospody. Nic mu nikdy nekoupil ke me domu. A lehla u soudu o příjmech. Bohužel někdy se nic delat nedá. A co se mi nelíbilo, tak prý má každý jinou výchovu.

gruyerre
4. bře 2024

@lichozroutsudy kdybychom předpokládali, že všechny diskuze na modrém koni jsou výplodem mysli lhářů, nemělo by smysl do nich přispívat a všechna diskuzní fóra by byla úplně k ničemu.

klokanka31
4. bře 2024

@lichozroutsudy Zas dneska bych se nedivila ničemu. Tuhle říkal manžel, že jeho kolega se v práci chlubil, jak svou ženskou poslal do pí**, a když má 4letého syna u sebe, bere ho sebou do hospody, a dává mu srknout piva. A takových chlapů je dneska prý dost. Jako hnus 😡

konidana
4. bře 2024

U malych deti je spis lepsi castejsi stridani, treba po 2, 3 ci 4 dnech. Tyden je na ne moc dlouha doba

autor
4. bře 2024

Vsem moc dekuji za nazory!
O mem exvasnostovi pisi jen pravdu😄
Proto s nim nejsem, alkoholik, agresor a psychicky tyran.
O syna se postara, ne tak, jak bych to chtela ja (vecerni mazani, chodit spat kazdy den ve stejnou dobu, pred spanim bez televize, ciste obleceni do skolky, a o dalsich vecech ani nevim)
Ale vim, ze u nej nestrada. Da mu najist a je na nej hodny..
ale ono je to i o te vychove.
Ja kdyz jdu se synem u nas dedine do hospody na zahradku kde je detske hriste, dam si maximalne dve male piva s ostatnima mamcama a jdu domu.
On to takhle nemel, a nekolikrat jsem ho musela domu hnaat! (Kdyz jsme jeste byli spolu) tak ze je skvely ze vyveze syna ven a pak jsem je jesze musela nahanet.
Clovek to neni uplne zly asi😂otec dobry, ale partner katastrofa (neni spoleh) kdyz si syn rozbil hlavu, tak opet sel na kolo a chlastal, misto toho aby zustal strizliv kdyby se cokoliv posralo.

andelka
4. bře 2024

K ex se vyjadřovat nebudu, asi každá víme,proč s ex nejsme. U nás taky otec jakž takž,ale partner děs. Střídáme od 3/5 let kluků a dneska jim je skoro 12/14. Nikdy jsme neměli týden/ týden. Po týdnech jedeme jen o velkých prázdninách. Systém už jsme měli různý, když byli úplně malí tak obden nebo po 2-3 dnech. Teď už asi 5 let fungujeme v režimu po- ct ráno já, ct odpoledne si je bere po škole,a vrací buď v sobotu ráno nebo v neděli večer. Týden/ týden ani aby od něj chodili v pondělí do školy ( dřív školky) nám nevyhovují.

autor
4. bře 2024

@andelka ty jo, dekuju moc! cloveka uklidni, ze to takhle nekdo proste ma a neni to nenormalni uplne🤦🏼‍♀️
Jen si na to asi musim zvyknout, je to porad muj maly chlapecek, a je tezke, ze s nim nemuzu byt vic. 😞Porad jsem mama😞
To si asi casem sedne, tohle stridani☹️
A kluci jsou v pohode? Nenesli to nejak spatne?
Syn to nese prave docela dobre..

anonymmm88
4. bře 2024

Bud rada,ze to syn nese dobre. Bohužel to většinou huť bereme my mámy. Ale musíme si zvyknout, když jsme si blbe vybrali😀

martinka_33
4. bře 2024

Kratky, dlouhy je pro maleho lepsi, tyden je dlouhy, i kdyz i to by zvladl, male deti jsou prekvapive prizpusobive.
Co se tyka piva, muzes zkusit dat pozadavek ze musi byt strizlivý, jestli uspejes tezko říct, tolerance k alkoholu je v nasi spolecnosti velmi vysoká, musela bys tedy mit stesti na soudce abstinenta... Myslim ze jestli neni klinicky uznany jako alkoholik tak s takovym pozadavkem (na tu strizlivost) nepochodis.

martinka_33
4. bře 2024

@anonymmm88 dá se to brát i obrácene, jako máma na pul úvazku máš spouuustu času na sebe 😉 A kdyz otec funguje a nezanedbává péči, neni co řešit.

miryp
4. bře 2024

Dítě má zákonné právo na oba rodiče a oba rodiče mají právo na styk s dítětem, pokud soud nerozhodne jinak, přičemž soud nemá a nebude zajímat fakt, že jako matka nezvládáš odloučení od svého dítěte.
Jak by se líbilo tobě, kdybys měla syna jen ve středu a pak ob víkend? Asi nelíbilo, že? Tak proč chceš po ex, aby sám něco takového akceptoval? On není rodič o nic méně než ty sama. Střídání krátký/dlouhý týden mi vůbec nepřijde pro střídavku špatné. Nějak nechápu, proč v době, kdy je syn u otce, nepracuješ na své seberealizaci, však je to skvělý prostor pro naplňování vlastních zájmů...
Sama píšeš, že jako otec je ok, že se o dítě postará, že tam nestrádá a zcela evidentně ho má syn rád. Tak co se ti nelíbí? To, jak si zařídí hlídání, notabene v době, kdy dítě sám uspal, není tvá věc. A to, že pije při cyklistice máš zdokladované jak? U soudu nestačí tvrdit, musíš mít důkazy. Máš takový?
Fakt bych ti doporučila neničit synovi vztah s otcem a tvou neschopnost zvládat odloučení řešila jiným způsobem.

andelka
5. bře 2024

No já jsem s nimi byla do té doby skoro pořád, takže jsem uvítala,že si je bere. A dýl jak den dva jsem bez nich nebyla,když byli skolkovi. Navíc jsem měla nového partnera,takže o víkendech jsem měla jiný program než smutnit po dětech. Taky jsem chodila na brigádu, a od 4,5 roku mladšího do práce na směny,takže to, že nemám děti pořád mi hodně pomohlo. Kluci to nesli dobře, náročný byl první měsíc po rozestehovani, protože starší byl fixovany na otce a mladší na mě. Takže zpočátku jsme se přizpůsobili jim,ale po pár týdnech se sladili a začali chodit stejně. A mají to tak doteď. Už jsou pubertaci, a střídají se pořád a s ex vycházíme dobře.

anonymmm88
5. bře 2024

@martinka_33 no funguje v základních věcech, ale spousty věcí a situaci řeší jinak než bych řešila já. Vyhýbání se některým platbám. Řekneme, že s tím vyje*ává. Ví, že já koupím, ale penize nepošle l, přesto ze by mel. A vadí mi ta nezodpovědnost, jak jsem psala výše ohledně jízdy bez sedačky atd. Začátky byly kruté. Teď se snažím zvyknout a vytřískat z toho pozitivum. Navíc za chvili budu rodit, takže bude méně času na přemýšlení. 🙂 hlavně,ze syn je spokojený. Kdyby nebyl, tak to řeším.

lennus
5. bře 2024

Vím od kamarádky advokátky, co řeší rodinné právo, že pokud je otec funkční, soud vychází vstříct střídavce. Otcové jsou rodiče jako matky, takže to už není automaticky jako dřív, že dítě je u matky. Nejlepší je se domluvit, co zkusit mediaci?

miryp
5. bře 2024

@lennus oni domluvení jsou, jenže autorka nezvládá odloučení od syna, tak si ho chce uzurpovat pro sebe a otci ho "půjčovat" jen ve středu a pak dva víkendy v měsíci. Nepotřebuje si platit mediátora, aby pochopila, že je mimo. To ať ty peníze raději vrazí do kvalitního psychoterapeuta, tím prospěje nejen sobě, ale i svému dítěti.

maxulekapcule
6. bře 2024

Jaj, něco podobneho jsme měli po rozchodu taky, ex vyhrožoval, jak si vezme syna do péče, atd. Požádala jsem o soudní určení péče, a tam ex ani necekl, že by ho chtěl. Ani nevím, jak by to dělal, bydlí u maminky v pokojíčku, když je syn nemocný, klidně si ho pět týdnů nevezme, dal mu podmínku, že k němu v podstatě za odměnu, až bude mít hotové úkoly. No jsem potvora a sem tam mu úkol sebou dám, protože proč bych to měla dělat jen já, že jo.
Tady to hašteření o děti se mi nelíbí, nakonec jsem ráda, že jsme se domluvili podle sebe, bere si ho každou sobotu nebo neděli, pokud není zrovna nemocný. A může přijet, kdy chce, coz většinou nechce, protože nemá čas. Příští týden jsou prázdniny, tak jsem mu prostě oznámila, aby si ho vzal aspoň na tři dny, byly kecy, ale nakonec že teda jo.
Zkuste se nějak rozumně domluvit, bude to nejlepší pro vás a hlavně pro to dítě. Takhle když se rodiče o něj hádají, je to na prd, ikdyz chápu, jak ti je.

lennus
6. bře 2024

@miryp Jsi zbytečně sarkastická. Já chtěla vysvětlit, že práva i povinnosti mají oba a pryč je doba, kdy soud dával děti výhradně otcům. Mefiátor je skvělá investice. Taky nejsem zastánce střídavky u malinkých dětí. Ale když už spolu rodiče neumí být, je základ se domluvit a mediátor je prostředník. Vím, jak to fungujebi proto, že jsem studovala soc. práci.

miryp
6. bře 2024

@lennus nejsem sarkastická, stačí si přečíst všechny její příspěvky a je zcela jasné, že styk si upravili a bez problémů fungoval, jen ona ho psychicky nezvládá. Ona má problém - ne ex, ne syn.
A dost by mě zajímalo, kdy byla doba, kdy výhradně otcové dostávali děti do péče. To jsem nezaznamenala jak při studiu sociálně právní VOŠ, tak při studiu na VŠ a už vůbec ne při práci v advokacii. A z advokacie samozřejmě vím, k čemu funguje mediátor a znovu říkám, že v tomto případě jsou to vyhozené peníze.