icon

Styk s 5měsíčním dítětem po rozchodu

katkakaci
28. srp 2017

Zdravím, prosím o Vaše názory. S přítelem jsme spolu byli téměř osm let. Máme pětiměsíční dceru která NENÍ kojená. Přítel mě začal podvádět dříve než nám skončilo šestinedělí a nyní jsme se rozešli. On o malou má zájem, chce jí vídat jednou za čtrnáct dní na celý víkend. Dcera na něj není zvyklá jelikož se jí poslední čtyři měsíce věnoval v průměru pět minut denně. Rozhodně mu nechci bránit ve styku s dcerou ale nechci mu ji nechávat přes noc. On má časově náročnou práci a v týdnu za ní přijet nemůže, tudíž v úvahu připadají pouze víkendy. Moje představa je že si ji bude brát na dvě hodinky do kočárku na procházku, popřípadě na odpoledne k prarodičům ( ti bydlí dvě vesnice od nás kdežto on asi 60 km). Samosebou takhle třeba do roku a půl, poté i na ten víkend... co si o tom myslíte nebo jak to máte či jste měli vy s tak malým tvorečkem?

Strana
z2
falcony
28. srp 2017

Ahoj! Tvůj dotaz na mě tady vyskočil, mám skoro 5ti měsíčního chlapíka a tahle situace vypadá pěkně naprd :( já plně kojím, ale i kdyby ne, tak samozřejmě bych mu dítě nenechala přes noc! Neumím říct kolik let, ale teď stoprocentně ne, možná tak ve třech-čtyřech letech, až z toho bude mít trošku rozum a nebude po tobě plakat? Jinak to jedno odpoledne o víkendu mi připadá adekvátní - pokud to nejde v týdnu, sice tak pro malou asi stejně bude dlouho cizí, ale ono se to časem poddá, známé přítel viděl své dítě poprvé ve dvou letech a začal si ho brát na víkendy a kupodivu bez problémů, až jsem si říkala že by si nějaké scény zasloužil za to jak na to hodil bobek... Takže já myslim, že na to jdeš rozumě a on by to měl také uznat, takhle malé dítě na dva dny od matky fakt nezní rozumně a teda mně by to asi zlomilo srdce, jsi skvělá že o tom vůbec přemýšlíš mu takhle vyjít vstříc 👏

pavca1982
28. srp 2017

Takhle malé miminko má být s mámou, nedělej to.

lencak80
29. srp 2017

Vubec bych mu tak male miminko nenechala. Nikdy. Muze byt svely tata..ale tak male mimco patri hlavne k mame i kdyz neni kojene. Vsak z toho vubec nema rozum. Az bude starsi a bude v pohode...a take bude chtit tak proc ne. Ale resila bych to tak jak pisete...pouze na odpoledne. Nebo at vzdy prijede na odpoledne o vikendu za vami. Je s malou....jinak ani nahodou.

aktakd
29. srp 2017

Pokud by dcera na nej byla bezne zvykla, nevidim v tom problem - zvlast kdyz neni kojena. Dite ma pravo na oba rodice. V tomhle pripade bych ten spolecne traveny cas rozumne stupnovala. Vubec si nemyslim, ze miminko ma byt jen s mamou, potrebuje oba rodice. 🙂

penelope87
29. srp 2017

@katkakaci Mám doma 20 měsíčního syna a až v 18 měsících byl poprvé několik nocí bez nás. Zvládl to v pohodě, byl s babičkou. Takže podle mě hodně záleží na tom, jak bude otec často jezdit s kočárkem a věnovat se jí předtím, aby si na jeho přítomnost zvykla, a jestli ty jsi s tím v pohodě. Na celý víkend bych to taky viděla až tak v tom roce a půl. Kolem roku byl na mě syn dost fixovaný, i když už jsem dávno nekojila, a byl problém jít třeba na kafe, i když ho hlídal manžel, se kterým je každý den. Hlavně to nelámat přes koleno. Dávkovat to podle dcery, ne podle nějakého rozvrhu.

lencak80
29. srp 2017

Jasne ze potrebuje oba rodice...ale dve noci bez mamy takto brzy..to si nemyslim ze je v poradku. Kdyby pani kojila...tak neni o cem mluvit. To by bylo jasne ze bude u mamy..ale i kdyz nekoji...kdyz si predstavim...ze by synove byli v 5ti mesicich ode mne..tak to zaprve nedam Ja...a za druhe vim ze by byli rozhozeni. A pokud bude s diteme travit vice a vice casu...i pres tyden atd tak pak i pro dite to nebude stresujici ale bude to brat v pohode..kdyz pak bude s tatinkem. Kluci byli fixovani na nas oba a trvalo celkem dlouho nez byli schopni a ochotni spat mimo domov. A jak iz tady pise jina maminka...nelamala bych to a nechala to na diteti....ale mimco bych nedala. Je to vsak pouze muj pohled na vec...nic vic.

lencak80
29. srp 2017

@aktakd a autorka sama pise ze dcera na nej zvykla neni...a zajem o dite jednou za 14 dni na vikend..neni zajem opravdoveho taty. Zajem o dite..je videt dite a stravit cas s nim..kdy je to mozne. Ne jednou za dva tydny..to si na nej dcerka asi nezvykne. Ve veku kdy potrebuje mit oba u sebe a kolem sebe.

aktakd
29. srp 2017

@lencak jojo, souhlasim s vami. Je pravda, ze 2 noci jsou dost. Ale myslim, ze kdyz spolu budou travit bezne hodne casu, tak se to treba za rok na ten vikend muze dopracovat. Snazila bych se, pokud o to tatinek stojí, zapojit do pece. Aby si treba dceru na prochazku nachystal a tak. Je to rodic a ne kamaradka, ktera si jde povozit kocarek.
Vychazela jsem se ze sve predstavy - ja bych syna v tomto veku pres noc klidne nechala tatinkovi. Jenze syn je na tatinka bezne zvykly a tatinek vse krome kojeni zastane. A to v tomto pripade asi ne, to je pravda. Jen mi prijde, ze nekdy si maminky deti narokuji jen z toho principu, ze jsou matky a to ze dite potrebuje oba rodice si nejak neuvedomuji. Ale kazdopadne by melo jit predevsim o dite a nelamat nic pres koleno, s tim naprosto souhlasim. A autorce diskuze preji klidnou domluvu s tatinkem 🙂

michaela_2
29. srp 2017

V 5 měsících dvě noci 60 km daleko jsou hodně - podle mě by takto nerozhodl ani soud.
Na druhou stranu je fajn, že se chcete domluvit mimosoudně! 🙂
Takže já bych zkusila do 1r malé tatínka přesvědčit k tomu, aby prozatím nebral malou přes noc a pak od toho roku začal s jedním přespáním - třeba u prarodičů, kteří bydlí kousek, aby nejezdil takovou dálku.
No a když to půjde, tak víkendy postupně.

Ono je to sice pro spoustu maminek nepředstavitelné, ale ono to těžké bude vždycky, náš syn měl třeba maminkovské období od 2 let a to si nedovedu představit, jak by nesl odjíždění - jak se ale psalo výš, když hold dojde k situaci odloučení rodičů, je správné, aby se podíleli oba.

Znám tatínky, kteří se v pohodě postarají o novorozence ( ne můj manžel teda 🙂), ale prostě to jde, když chtějí a je jen a jen dobře, pokud se tatínek chce podílet co nejvíc. Ono se to i do budoucna bude hodit.

Hodně štěstí!

rajecka
29. srp 2017

Celý víkend je hodně, ale zkoušela bych to postupně, celé odpoledne, pak jednu celou noc a uvidíte, jak to budete všichni zvládat. Zase si nemyslím, že by mělo mít půlroční dítě trauma z toho, když nebude dvě noci v měsíci s maminkou. Spíš jde o tebe, jakou ty máš v otce důvěru, že se o ní dokáže postarat.

lencak80
29. srp 2017

@aktakd take to tak mame...nase role v rodine je vyrovnana. Manzel se o kluky staral od miminka a zvladal to skvele. Deti pozrebuji oba rodice. Dnesni doba je takova jaka je a rozdelenych rodin je strasne moc. Nechtela bych to zazit. Jak rikam jsou fixovani na nas oba a rozdeleni by je uplne zlomilo a poznamenalo jim zivot. Mas pravdu...ze si obcas mamy deti narokuji a neuvedomuji si..ze i tata je potreba.

puresin
29. srp 2017

@katkakaci Takhle male dite musi byt u mamy jak jen to jde, takze Tvuj navrh na prochazky apod. je rozumny. Ani zadny soud by mu ji nepriklepl na cely vikend, je to opravdu jeste pidi miminko.
A popravde - myslim, ze sam by z celeho vikendu brzy couvnul, protoze s mimcem jeste neni zadna zabava a cely den by na nem viselo, a na to, jak pises, opravdu neni pripraveny.

puresin
29. srp 2017

@katkakaci A jeste druha vec: Vidat se jeden vikend za 14 dni - moje mala priblizne takhle vida svoji druhou babicku a prvni den v jeji pritomnosti vzdycky strachy prorve, pokud ji nedrzim v naruci ja. Tvuj pritel je pro dcerku vicemene cizi clovek, takze po teto sve zkusenosti bych ji to neudelala.

laurinka2016
29. srp 2017

Zdravím určitě je tohle dotaz k zamyšlení osobně Teda nesnáším když se z otců dělá něco méně než z maminek, jasně je to chlap ale je to rodič stejně jako matka, my se taky vše učíme za pochodu, nevěřím že každá matka hned ví co a jak aspoň u mě to tak rozhodně nebylo a vidím otce naší dcery na stejné úrovni jako jsem já sama... Kdyby maminka kojila tak se opravdu není o čem bavit ale vzhledem k tomu že je na UMM tak si říkám jestli to opravdu nejde, právě proto že je ještě malá a nevnímá věci kolem sebe jako rok a půl staré dítě které většinou je mamanek tak bych k tomu také prihlizela, že si brzy zvykne ale upřímně bych se musela prvně přesvědčit že to s ní zvládne a jak bude fungovat, vzhledem k tomu že bydlí tak daleko tak bych ho pozvala na víkend k sobě kvůli dcery a nechala starost o ní na něm jen bych byla na blízku a pozorovala jak to zvládá atd. Třeba by řada žen byla překvapená ze schopnosti otců a třeba by si otec uvědomil že to nedává... Kdoví ale rozhodně bych to nějak nezatracovala a snažila se hledat alternativy aby to šlo, jelikož ani my samotné nemůžeme vědět co je opravdu nejlepší v tomto případě, jestli jsme to jen my matky a tatínek jeden den na dvě hodky... Toť můj názor

verkaver
29. srp 2017

Nemyslím si,že by pětiměsíční dítě utrpělo nějakou újmu díky víkendu bez matky. Je to ještě mimino a dle mého jí nebude vadit,že s maminkou nějakou dobu nebude. Máme 4 děti ,už odrostlejší,ale v tomto věku na mě opravdu závislí nebyli,to spíš já na nich... 🙂 Myslím,že je to spíš obava maminky a to,že by to ona psychicky nedávala a ten víkend bez malé by byla jak na trní. Ovšem tatínek svému dítěti jistě neublíží a jistě dá na malou pozor a skvěle se o ni postará,vždyť je to přece i jeho dítě. Kdyby byla starší,rok,dva tři... bylo by to horší,to už by to odloučení vnímala jinak,ale takto bych se vůbec nebála. A jak píší některé maminky nade mnou,třeba to tatínka ani nebude celý víkend bavit,když zjistí,že je veškerá starost a péče o malou na něm,krmení,přebalování,utěšování,noční vstávání... a třeba sám usoudí,že to nejde. Ale je to jeho dítě a naprosto chápu,že s ní nechce zpřetrhat kontakty a chce se podílet na její výchově a být u toho,až začne chodit,mluvit...prostě fungovat jako tatínek. Dítě nemůže za rozchod svých rodičů,ale bránit ve styku s jedním z nich není fér. Každopádně je lepší domluvit se v klidu mezi sebou,nebo to rozhodne soud a to pak bude jistě horší pro všechny...

falcony
29. srp 2017

@verkaver
Ja musim napsat uplne jinou zkusenost - sice kojime, mozna je to tim jine, ale maly beze mne dele jak dve hodinky nevydrzi i kdyz mu tatinek da odstrikane mlicko z flasticky , tak pak uz je protivny a vzteka se dokud nedorazim. Chlap je fajn a jsem rada ze pohlida a muzu si chvili vydechnout a zajit ke kadernici nebo sama nekam do mesta, ale u nas teda by to na delsi casovy usek neslo, vydrzel jecet i hodinku a pul v kuse nez jsem prisla, nevim jestli treba o dalsi pul hodku by se zklidnil, ale zkouset to nebudu... takze ja bych to zkusila nejdriv parkrat na dve tei hodinky ho nechat s malou ve znamem prostredi a az pak to zkusit prodluzovat a nechat ho si ji odvezt.. uprimne si neumim predstavit ze chlap co v sestinedeli podvadi by o dite nejak zvlast stal, nebo byl rodinny typ, ale preju autorce abych se mylila 👍

pajula123
29. srp 2017

A ja si teda myslim,ze petimesicni dite z vikendu bez mamy s pro ni v podstate cizim clovekem trauma mit muze. Syn si me extremne hodne hlida uz od malicka. S manzelem jsme normalne spolu,syn ho miluje,ale i ted v roce a trictvrte vecer a v noci chce me.

pajula123
29. srp 2017

@falcony koukam,ze jsrm psala skoro to same 🙂

verkaver
29. srp 2017

@falcony @pajula123 Jasně,každého věc. Nicméně mimina prostě brečí a to i u maminky 🙂 Když to zakladatelka nebude vidět a slyšet,nebude z toho vyšilovat. Tatínek dítěti opravdu neublíží a bude pro něj chtít jen to nejlepší,stejně jako maminka. A takový malý prcek se opravdu časem uklidní,když maminku neuvidí,přestane plakat,usne,nebo se nají,pohoupe tatínek,půjdou na procházku s kočárkem... opravdu si nemyslím,že by to na dítěti zanechalo do budoucna nějaké následky,v dospělosti si na to ani nevzpomene,jen tatínek pro ni nebude cizí člověk,protože bude zvyklá čas trávit i s ním. A upřímně,taťkové jsou pro děti skvělí parťáci,jsou akčnější,dovolí dětem víc,než maminky a většinou si to děti s nimi užívají,maminky jsou prostě víc starostlivější,ale někdy úplně zbytečně... Ale jak píšu,lépe se o vlastním dítěti domluvit,než nechat rozhodovat cizí lidi - soud.

michaela_2
29. srp 2017

@falcony
@pajula123 Holky ale to je právě o tom zvyku - také oba moji skřítci byli fixovaní na mě ( syn stále je) a u tatínka plakávali, že chtějí jen a jen maminku.
Myslím si ale, že daleko razantnější je pro dítě začít ho dávat na víkend například v jeho roce a půl, než pokud bude zvyklé úplně odmalička - prostě se naučí, že se na víkend jede bez maminky.
Pokud má tatínek zájem si malou takhle brát, rozhodně je lepší to zase tak moc neodkládat, protože dítě starší jednoho roku už mu jakýkoliv soudce na víkend dá a právě v tom věku jsou děti na mamince závislé snad nejvíc - pokud neznají jiný režim.

Ideální to není, ale rozhodně mi připadá pro dítě ( ne pro maminku) snesitelnější, učit už od těch 5 měsíců, že bude někdy jen s tatínkem a bez ní, než pak šokem, jako hodit do ledové vody, v roce a půl šup na víkend poprvé.

caverina
29. srp 2017

No...mě by docela zajímalo kolik z vás,které píšou,že je to v pohodě a že má dítě právo na oba rodiče,tohle doopravdy zažilo nebo má jen vyctene moudra z knizek....jiste ma pravo ba oba rodice a urcite by nemelo doplacet na to,ze spolu rodice nejsou,ale..půlrocni miminko je doopravdy malé na to aby bylo dva dny s clovekem,který se mu před tím nevěnoval...

verkaver
29. srp 2017

@caverina Třeba se mu věnoval,nevěnoval se mamince,ale to je něco jiného... ano,je to o tom,že by to nezvládla maminka,ne dítě. Jistě,pro mě by to bylo taky těžké,ale brečela bych doma o samotě do polštáře,ne před dětmi! V takovém případě se přece musí dítěti pomoct adaptovat se co nejlépe a to prostě chce spolupráci maminky. Přece nemůže dávat svou uraženou ješitnost před zájmy dítěte. Jasně,na manžela bych byla neskutečně naštvaná,ale i teď,když si potřebujeme něco vyříkat,nikdy to neděláme před dětmi. I když jsem třeba opravdu hodně nazlobená,před dětma jejich tatínka jen chválím,nebudu ho prostě shazovat nebo zbrojit proti němu,je to jejich otec a miluje je! Neshody zakladatelky a jejího partnera se jejich dítěte netýkají,to má pořád oba rodiče a stejně tak oba rodiče na ni mají stejné právo a oba ho mají stejně rádi. Ale v tom se neshodnem,nebudu se dohadovat,každá máme jiný názor,to je v pořádku,od toho to je diskusní forum. Zakladatelka a její partner se stejně zařídí podle sebe,ať už tady kdokoliv z nás píše co chce... 🙂

caverina
29. srp 2017

@verkaver to ze zakladatelka má obavy dát expartnerovi na dva dny půlroční mimino neni prece nejake ocernovani nebo zbrojeni proti nemu..je to normalni obava jak by to zvladl....navíc jestli jsem to pochopila 60 km daleko...

verkaver
29. srp 2017

@caverina Ale ona ho přece nedává cizímu člověku,nýbrž vlastnímu otci dítěte,který je jistě svéprávný a dítěti nijak neublíží. Stojím si za tím,že trauma to v žádném případě není pro dítě,ale pouze a jen pro maminku...

pajula123
29. srp 2017

@verkaver zakladatelka pise,ze se tatinek dceri posledni 4 mesice venoval v prumeru 5 minut denne! On nemuze mit ani paru o rezimu dcery,co kdy ji,kdy spi,...

caverina
29. srp 2017

@verkaver já zase říkám,ze takhle snadno se to říká člověku,který v téhle situaci nebyl...to jako já bych říkala mamince,která měla pekelne sestinedeli,že je to brnkacka a nemá to tak přehánět....

verkaver
29. srp 2017

@pajula123 No jo,ale to píše ona,to je neobjektivní...

verkaver
29. srp 2017

@caverina Však píšu, že se neshodnem... Každá máme jiný názor a každá si za ním stojíme,tak to je,víc netřeba o tom debatovat. ☺

pajula123
29. srp 2017

@verkaver jen proto,ze to pise matka,to jeste nemusi znamenst,ze to neni pravda prece...takovych muzu,co nemaji sajna o rezimu vlastnich deti v miminkovskem veku,znam vic

caverina
29. srp 2017

@verkaver ale tím padem jsou tady neobjektivní všechny diskuze...vždycky slyšíme jen jednu stranu...a jestli máme pocit,že je to neobjektivni tak nemá cenu tady vůbec prispivat😉

Strana
z2