Svěření dítěte. Co a jak udělat? (otec)
Ahoj , již od porodu nam to pres rok a půl neklapne, po praci se snažím trávit s prckem vetsinu času a když jdu jednou za 3 měsíce posedět tak je to pomalu problém. Všichni moji kamarádi, rodina jsou špatní, dle matky mého dítěte, která sama vychází pouze s jedním svojim rodičem a sourozencem, který ac bydlí pouze 30 km vedle, tak se vidí pouze jednou za půl roku. Jsem v situaci, kdy jsem uz zoufalý, s prckem trávim od jeho narození cas po me praci( kočárek, ted uz hraní na hřišti a podobne, ma me rad , což vidim po příchodu domu. Zkoušel jsem se zene zavděčit čímkoliv, udělat ji radost něčím hezkým, docela často ji platím nějaký balík, platím za ni telefon, exekuci(měsíční splátka), nyní ji přišla druha( minulost) ale stále je nespokojena a neco mi neustále vyčítá. Me okoli a rodina mi říkalo at odejdu. Chápou ale ze skrz prcka se kterym trávim cas to udělat uz dlouho nechci. Situace je taková ze podle testu a podoby atd jsem otec, ale nejsem v rodným listu. Je mi často vyhrožováno, ze když bude chtit, dítě neuvidím atd.Bydlení mam v rekonstrukci vlastní pred dokončením, nyní jsme v najmu, který platím ja, stejne jako spoustu veci a potravin pro všechny. Na jeji peninze ji nesaham, navíc bere příspěvek na to ze je sama na dítě … snažím se držet, ale uz to fakt nejde, když pred dovolenou začne vysilovat ze neřeším nic, očkováni atd(přitom druhou vakcínu neurychlim) , ubytovani jsem vybral, jen vzdy je tam neco špatne a ja neumim vybrat.. co delat, o prcka mam zajem, bydlení mam, narozdíl od ni. Zaměstnání take, nemám jako ona exekuce, které ji měsíčně tak jako telefon(úcty) platím. Stále tvrdí jak jsem k ničemu a jak ji bude beze me lépe. Vybira si bydlení okolo 35t měsíčně, tak jako nevim z ceho by to platila… Dekuji
@tomas66 Jsi totálně neschopný, kdybys byl co k čemu, už máš doma dávno pořádek a v RL bys byl taky. Na to se totiž nemusíš partnerky ptát, víme?
@somalicats Jo když z ni je general a ja jsem neschopný hned? Ok dekuji, jsem rad ze to vim
@tomas66 Tak já ti to prozradím. Hned po narození jsi mohl podat k soudu návrh na určení otcovství, pokud je to dítě skutečně tvoje, tak bys musel být do RL napsán i bez souhlasu partnerky. Takže ano, jsi neschopný.
@tomas66 Takže test na tajňačku? Ty kráso, to mi chlap udělat, tak se neznám. Vy jste ale páreček. Ty si takovou zasloužíš. Pokud byla tehdy proti tvému zápisu do rl, mohl ses obrátit na soud. A to vlastně možná ještě můžeš, nevím, jaký je ten časový limit od porodu. Ale chápu, covid za to může.
@mimi1004 6 let, takže to ještě neprošvihl.
@tomas66 a na co vlastně používá "své" peníze? Píšeš že bere rodičovský příspěvek a nějaký příspěvek jako samozivitelka (takové příspěvek není, takže předpokládám že příspěvek na bydlení nebo něco podobného) ale vše, včetně jejich účtu, nájmu, exekucí, jídla apod ...a že platíš i její výdaje za "blbosti"...pokud je to opravdu tak jak popisujete ty, tak nechat se rychle zapsat do RL (i když teď uz je to na dlouho, moc nerozumím té výmluvné s koronou, pokud vím, tak když rodiče nejsou manželé, tak před narozením zajdou na matriku kde podepíší nějaké prohlášení že souhlasis být uvedeny jako otec, takže záležitost pár minut, Corona necorona) a rychle vzít nohy na ramena....
@tomas66 Takže žádný oficiální test, cosi kdesi... A proč? Tys pochyboval o tom, jestli je dítě tvoje? To byly mé první otázky, ale je jednodušší napsat, že jste byli na welnes a v Praze. Jestli jsi měl pochybnosti o svém otcovství, tak to jste různé potíže museli mít už hodně dlouho a ne až po narození dítěte (těhotenství trvá 9 měsíců, 3/4 roku! Takže jsi měl nějaké podezření už před tím?) Hele, žádná z nás tě nezná, netušíme, jak to doma doopravdy máš. Každopádně být zapsán v RL považuju za nejdůležitější věc, o tu by ses teď asi měl postarat a přiznat se, že bydlíš s matkou svého dítěte doma, ať nemusíme z našich daní vám přispívat my.
@tomas66
promin,ale jsi neschopny kdyz si doma nedokazes udelat poradek v tak zakladnich vecech.
@somalicats Tak tohle jsem třeba ani já netušila. Myslela jsem taky, že otec tahá "za kratší provaz" a pokud matka nechce otce v RL, tak se tam špatně dostává. A bohužel samozřejmě počítat s tím, že je možné, že se stát začne starat a bude chtít vrátit zpětně ty příspěvky. Ale zase nebudou nejspíše taky vysoké jako nájem za 35 tisíc, což je moc i na Prahu.
@tomas66 Utajení nikomu nevadí, dá se sem dát příspěvek i úplně anonymně, spíš že nám to tady nesedí časově. Pokud je dítě narozené v prosinci 2019, tak to u nás ještě covid a s ním spojené omezení nebylo. Já tady končím, dej si právní záležitosti (otcovství a to, že spolu normálně bydlíte) do pořádku, to je základ.
@tomas66 Kdyby jsi to řešil s právníkem, tak on ti snad poradí, jak se nechat zapsat do RL?
Jakou radu tady po nás konkrétně chceš?
Tvá partnerka je vyčůraná jak mraky. S tebe si dělá sponzora, bere dávky, na které nemá nárok, protože se tváří jako matka samoživitelka, což očividně není a jako bonus je k tomu na tebe zlá.
Když chce bydlení za 35 000, klidně, ale ať si na něj vydělá. Ona ti ledacos nabulíkuje a ty ji na to skočíš. Máš 2 možnosti, buď jí to budeš tolerovat a budeš dál takhle pokračovat. Nebo si skutečně najdeš právníka a řekneš mu, že se chceš nechat zapsat do RL a ať ti s tím pomůže. Bude to přes soud, bude to něco stát a ona bude dělat scény a bude tě vydírat.
Jednu z věcí, kterou bych udělala, že bych jí přestala platit "blbosti" z netu. Jasně, že se nasere, ale to je její probém, když chce být nasraná, tak ať je. Ona ví, že dítě je tvoje slabé místo, když ti řekne, že ti ho nedá, tak je to tvoje věc, jestli se necháš vydírat, nebo ne.
Obecně platí, lidé se k nám chovají, tak jak jim to dovolíme. To, co vnitřně vyzařujeme, to přitahujeme.
@merope já i tohle řešil loni s pravnikem a rodinou. Co vim, tak když ji soud(tuším) pošle na základě podnětu na určení, nesmí odmitnout, nebo takhle nejak to je… ja blby to jeste pod domenim ze to bude lepší neudělal. Nejde mi tu o to co dostane na více, ani to jestli ma člověk platit výživné 3 nebo 4 tisíce, nejsem milionar, to zas ne, ale jde mi o dítě. Cena je to strašná za bydlení. Jestli bude po prázdninách vlastní , tak hypotéka je do 10 a ne taková silena částka co navrhla
Začni se chovat jako dospělý chlap a dělat činy, ne brečet na netu jaká je tvoje žena vyčůraná potvora. Když už má dítě takový vzor v matce, aspoň otec by mohl být normální a zodpovědný.
@michaela666 souhlasím , jen proste nevim kudy kam, proto jsem psal. Nebrecim, jen me zajímá jak dal názor vite
@merope Bio otec mívá většinou smůlu, pokud už je v RL zapsán někdo jiný, obzvlášť pokud matka, dítě a nebio otec tvoří rodinu a bio otec si po letech vzpomene, že je otcem. Jinak ale má otec možnost, jak se do RL dostat, jen si musí počkat na porod, pak to dá k soudu.
Co se zakladatele týče, tak si osobně myslím, že ho jeho baba tahá za fusekli a nebo on je fakt tak tupej, že to svět neviděl. Nájem 35k není moc ani na Prahu, záleží na velikosti bytu a lokalitě - já bych například tady, co bydlím, platila nájem kolem 30k za ten můj baráček dispozičně 4+kk, hypotéka mi sežere míň.
A teď jsem na tyhle vyžírky, co sosají stát, obzvlášť alergická, manžel mi už 3 týdny leží na ARO, já zůstala sama na 4 malé děti a to jsem na mateřské, postarat se zvládnu včetně financí (jo, holt jsem si musela přibrat práci), a dost mi vadí, co vše z těch odvodů živím, radši bych to nechala svým dětem.
@tomas66 No jestli půjdeš do vlastního, tak si to zařiď tak, aby ten byt byl jen tvůj a ne její.
Zatrhni výdaje na blbosti, nemovitost je drahá zábava je nutné si dělat rezervu na horší časy, nemoc, ztráta příjmu.
@tomas66 už to tady padlo... právníka, RL dítěte, zatrhnout rozhazování za kraviny...když to potřebuje, ať jde na brigádu a vydělá si na to... Vypočítavě nejsi zapsány jako otec, protože můžete dostávat prachy "zadarmo" od státu.
@somalicats držím palce Vám i manželovi, bohužel i ja mel par členů rodiny v nemocnici v pisleebi době a vim, ze to je silene…. Ja to myslel tak, ze nemůže chtit takové bydlení( v takové cenově relaci) když příjmy a výdaje by tohle úplně s jeji materskou( kterou si jeste nechává) nedovolila q zivorit kvůli tomu, ze mate někde novostavbu v najmu s bazénem q velkou zahradou nechcete
@levandule_k byt je na me pouze psány.
@michaela666 dekuju, ono se to nekdy snadno řekne , vždy blbec povolim
Tak v první řadě, nezapsání do RL ještě před porodem dokážu tak trochu pochopit. Hodně chlapů o tom vůbec neví, že se mzsí něco takového dělat....kdybych to tomu mému neřekla, taky to neví 🙈 od té ženský to mohl být už předem záměr 🤷🏻♀️
No ale přesuneme se do přítomnosti 😊 pokud možno HNED bych navštívila právníka a začala bych to fakt akčně řešit. Až budete v RL, bude to pak vše už trochu snažší 🤷🏻♀️
V druhé řadě bych ji přestala dělat sponzora....i za cenu, že bude naštvaná a bude vyhrožovat....protože podle toho co píšete, ona umí jen se vztekat a vyhrožovat, ale sama by dítě neuživila 🤷🏻♀️ kam by asi šla s tím děckem, když je se všema rozhádaná a neumí ušetřit ani korunu?
Takže, za předpokladu, že píšete pravdu, hodně věcí hraje ve Váš prospěch, ovšem vy musíte ihned hnout prdelí a začít to řešit, vyzjišťovat si co vše musíte, na co máte právo a tak....a nečekat, že se to samo nějak vyřeší 🤷🏻♀️
Rad jste tu dostal dost...teď už je to celé jen na Vás .
@tomas66 Možná bych začala psychologem. Zcela vážně míněno. Protože prostě to je jediná cesta, jak "nebýt ten trouba" a nějak aktivně se rozhýbat. Anebo nějakého toho osobního kouče, který vám pomůže se všemi vhodnými kroky - oni ti kouči jsou v podstatě taky psychologové. Někdo, kdo s vámi probere další kroky, dáte si spolu termíny a v těch budete ty kroky dělat. Jo a doporučuji si založit spořící účet, o kterém ženě neřeknete - na ten začít pravidelně posílat peníze, aby tam byla finanční rezerva ve výši 6 měsíčních výdajů, možná si udělat i nějaké to pravidelné spoření, ať jsou nějaké ty peníze do budoucna - do odkládání na budoucnost by mělo jít minimálně 10% příjmů. Plus doporučuji začít si psát veškeré výdaje - právě s tím, že výdaje je třeba sledovat. A klidně i nějaké ty balíčky nepřevzít, nezaplatit, ať to vrátí, pokud na to nemá. Řekněme, že mateřskou ať si teda rozhazuje, jak chce, ale nedat nad to ani korunu.
A hlavní cíl - být v RL dítěte, pak ho prostě nemůže sebrat a nemůže s ním vydírat. A když přijde žádat na soud o vyřešení vztahů s dítětem, určitě bude každý soudce nadšený ze dvou exekucí. Komu bude asi tak věřit?
A není třeba se bát nějaké budoucnosti - střídavou péči bys taky zvládl. Ještě tak rok a dítě může bez problémů například chodit do školky, pokud máš práci do 15:30, tak to je úplně v pohodě - ráno dítě do školky / školičky, po spaní domů, společný čas. Všechno by šlo. A v tu chvíli již netřeba dělat sponzora.
A ano, určitě se dá najít bydlení i za 50.000, ale pro tříčlennou rodinu bych jako strop viděla 20.000, pro lidi v exekuci klidně i výrazně méně.
Pokud se ona nechce chovat zodpovědně k financím, ať se tak chová za svoje. Sežeň si někoho, kdo ti pomůže nebýt troubou. I kdybys mu za tuto pomoc měl platit - pořád to bude méně než zbytečnosti matky tvého dítěte.
@izzylka ja to popravde taky nevedel, ze se to musí pred. Mozna to byl i jak říkáte zamer, kdo vi..
Dekuji, s pravnikem se spojim, uz s nim řešil rozvod strejda a pomohl mu docela, neni úplně neznámý a nezkušený, tak snad pomuze i me.
Jak pisete, tohle ji jde a moc možnosti nema a u rodičů misto neni. Dekuji Vám. Je to tak, chci vedet na cem jsem nebo co vedet, takze ano. Jak říkám často v jejim afektu pronese jak by ji bylo samotné lépe. Vlastne od loňského srpna di uz hledá bydlení…

@mimi1004 Jo a ja to asi věděl o těch exekucich ? Přišly loni. Jedna uhrazena a další dve ve splátkách. Test jsem řešil odebráním vzorku na tyčinku z úst pres známého co se tímto zabývá