Vyzvedávání dítěte ve školce. Jak to je?

10. říj 2023

Dobrý den,
anonymně se ptám z určitého důvodu...
Chci se zeptat, po rozchodu partnerů je dítě v péči matky, otec si může dceru vyzvedávat ve školce, když dceru v daný den má. Jak to je, kdyby otec chtěl, aby dceru někdy vyzvedla jeho přítelkyně (stojí třeba v koloně na dálnici a přítelkyně má školku po cestě domu z práce)? Musí s tím matka souhlasit, když má dítě v péči? Matka by to nikdy nedovolila, kdyby to bylo jen skrz její povolení, dělá bohužel furt naschvály skrz to, že si bývalý našel novou přítelkyni.
Dotaz se netýká mě, ale známé.
Děkuji.

irmamala
10. říj 2023

Já si myslím, že v otcovy dny, jsou tyhle věci v jeho kompetenci. Ale sednu si, taky máme takovou ludru v životě 🙂

krisstina93
10. říj 2023

U nás ve školce třeba dítě nevydají nikomu, kdo není napsaný ve formuláři k vyzvedavani, i kdybych do školky volala ze někde trcim, tak dítě vydají jen osobě, kterou sem tam nahlásila na začátku roku a zapsala a nikomu jinému. Takže u nás by bylo snadne tomu zabránit, ukázala bych ucitelce rozsudek a nenechala bych tam zapsat nikoho, s kým nesouhlasím. Nicméně otec má v době, kdy má dítě mít na starost, právo ho svěřit komu uzná za vhodne, i kdyby na dny, kdy ho podle rozsudku má mít on na starost zařídil chuvu, nebo dal dítě k sousedce, tak neudelas nic.

irmamala
10. říj 2023

@krisstina93 Taky jsme to tak měli ve školce i v družině. Ale zase na základě čeho, by ten seznam vyzvedávačů měli schvalovat jen matka? To, že má děti ve své péči neznamená, že otec nesmí do ničeho mluvit.

xxx3d
10. říj 2023

taky máme ve školce seznam, resp. ten formulář osob, který mohou vyzvednout dítě ze školky, přesto, když jim zavolám a řeknu, že dnes syna vyzvedne maminka jiného dítěte taktéž ze školky, není s tím problém,
nicméně v případě dotazu bych to viděla na domluvě obou rodičů a následně informování školky jako takové, protože... opravdu, při dnešním stavu silnic, dálnic, se klidně může stát, že jeden z rodičů uvízne v koloně a dítě by pak musel narychlo vyzvedávat ten, který ho v ten den nemá?

gdpr
10. říj 2023

U nas je formulár a kto v ňom nie je tomu dieťa nevydajú moje okrem nás-rodičov majú ďalšie 3 osoby a nikdy nebol problém s vydaním ale stále sa musia preukázať OP.

michaela666
10. říj 2023

Mě bylo řečeno, že dítě předají jen osobám z formuláře a po předložení OP. Případně se dá v ředitelně kdykoliv doplnit další člověk, ale budou chtít opět podpis obou rodičů.

martinka_33
10. říj 2023

A má otec kompetenci dát ucitelkam seznam lidi k vyzvednutí? At donese do skolky prohlášení, ze v jeho dny může vyzvedávat ta a ta osoba (nekteré školky mají na webu na to spešl formulář). Bud mu to ucitelky hodí na hlavu ze bez souhlasu matky to nejde nebo to pujde, zkusit to může. My máme na vyzvedávání z družiny celkem 6 lidí 😂 Práve kdyby nemohlo tech pet, sestý uz snad jo 😃

martinka_33
10. říj 2023

@michaela666 tak u nás stačil podpis jednoho. Ale je pravda, ze my máme deti ve společné péči, to je proste pak jiná. Zase je taky pravda, ze se na to nikdo ani neptal.

michaela666
10. říj 2023

@martinka_33 Mě by to taky nenapadlo, ale upozorňovali nás na třídní schůzce. Za mých časů se prostě napsal lístek nebo ráno řeklo učitelce, že dnes vyzvedává teta. Učitelka si napsala její jméno, mě se zeptala jestli tu paní znám a šlo se domů.

fyii
10. říj 2023

tohle resil bracha. ve dny kdy ma deti on je muze vyzvednout koho on napise do toho listu. matka s tim souhlasit nemusi a ani by s pritelkyni nesouhlasila. Oni to teda resili primo u soudu, kdy ex si diktovala co smi s co ne, tak ji soudkyne usadila, ze on si ve svem case s detmi urci koho chce, je to na jeho zdpovednost.

andelka
10. říj 2023

Nás se ptali, a psali jsme kdo může vyzvedávat. Byli jsme rozvedení, péče společná, vysvětlovala jsem to, ale nemusela jsem. Ředitelka bere oba rodiče jako zákonné zástupce.

barulina
10. říj 2023

Ať otec napíše partnerku do formuláře ve školce. Má stejna práva i povinnosti jako matka. A v dny daně soudem bych se má za kdy ani na nic vlastně nepřála, když s ní není rec

exbordelar
10. říj 2023

Myslim, ze by pro oba rodice melo byt stezejni, zda to jejich spolecne dite ma tu osobu rado a ze nemusi trcet ve skolce az do konce, kdyz to tatinek obcas nestihne. A ne nesympatie dospelych navzajem. Dospeli se hádají k kvuli “principu” a vlastnimu egu, a to opravdove stesti toho ditete jim pak unika.
Takze abych odpovedela na otazku:
Ma to dite tu pritelkyni rado? Je zodpovedna a spolehliva? Pak samozrejme ano, muze vyzvedavat!

zuzkasim
11. říj 2023

Zákonný zástupce může pověřit vyzvedáváním dítěte i jakoukoliv jinou osobu, musí to jen ve školce napsat, aby to školka měla písemně podložené. Běžně se takhle napíše třeba i kamarádka nebo babička. Každý zákonný zástupce má stejná práva, takže i právo pověřit vyzvedáváním někoho jiného.