icon

3 z těláku?

poupe
6. čer 2017

mé nesportovní dítě bude mít 3 z TV, u nás se dávala nejhorší 2 a to muselo být fakt kopyto. Začla brečet, tak jsem jí řekla že se nedá nic dělat, takže bude mít 1 a 2 na vysvědčení a 3 z Tv☹, mě to příjde padlý na hlavu, z Tv, z VV, HN dávat špatný známky,

Strana
z6
somalicats
6. čer 2017

@caverina V klidu. Nejstarší dcera je v tělocviku jedna z nejlepších. Po kom vlohy k pohybu podědila, když já jsem totální kopyto, ex taky nebyl nikdy pohybově zdatnej - má rád sport, ale jen některé disciplíny, z jeho strany v rodině totální nesportovci, z mojí strany taktéž, toť otázka. A rozhodně jsem ji od malička nevedla k pohybu stylem "jedeme na kole", "jdeme lyžovat" apod., prostě jsem ji jen nechala vyřádit na hřišti. Prostřední dcera je stejný číslo, co nejmladší, to teprve ukáže čas.

naste
6. čer 2017

Já měla v sedmičce trojku z Tv a výtvarky a bylo po vyznamenání. Hrozně jsem to obrečela.

clear301
6. čer 2017

3 z TV ve 4. třídě mi přijde přehnaná... ale rozhodně bych šla za vyučujícím a poptala se... názor, že tv by měl být zábava je hezký, ale realita je jinde... když děti "nenutíte" tak prostě nedělají... pokud mají oběhnout kolečko a neznámkuje se, tak ho obejdou, u týmových sportů remcají atd. nemluvě o tom, že jsou děti, které se prostě neobtěžují projevit snahu, natož se třeba převlékat.... za mě by se v tv měl hodnotit přednostně přístup, tzn. zda dítě chodí vhodně oblečené, snaží se, pomáhá s pomůckami apod. samotné výkony jsou již vedlejší, pokud dané dítě předvede maximum...

caverina
6. čer 2017

@somalicats tak syn naštěstí sportuje rád a myslím že i dobře..zavodne dělá jako kdysi já házenou..ale co se třeba týká zpěvu tak ač ho miluju tak musím říct ze zpívat ho fakt slyšet nemusim😀

msimankova
6. čer 2017

@poupe to je opravdu idiotské. Ve druhé třídě mi dala učitelka osmkrát pětku ze šplhu, ani jsem nechápala, co mám dělat, ona jen u tyče stála v halence a sukni. Později jsem měla učitele, kteří chápali, že kozu nikdy nepřeskočím a neuběhnu 1500, ale jsem dobrá v basketu a tak, zase ti, co skvěle běhali, se třeba netrefili do míče. Učitelé vzali ty výchovy v průměru a všichni jsme z toho vyšli maximálně s dvojkou. Je to hrozně o lidech, doufám, že moje dcera natrefí na podobné složení jako já, kde naštěstí moc blbů nebylo.

somalicats
6. čer 2017

@caverina Dcera taky sportuje i mimo školu, baví ji to, tak proč ne. Já chodila do hudebky, hudební sluch mám, když zpívá dcera, tak mě to tahá za uši. Ale z hudebky má za jedna, tam jim hodnotí víc znalosti, než samotnej zpěv - referáty apod. A měla jsem spolužáka, tomu všichni zakazovali zpívat, protože to bylo fakt hrozný. Ale nikdy nedostal z hudebky za 3.

caverina
6. čer 2017

Mě kdyby měli doopravdy po pravdě klasifikovat z výtvarky tak jsem každou třídu opakovala aspoň dvakrat..jsem hrozný mazal...a svete div se,horsi znamku jak dvojku jsem nikdy nemela

dora13
6. čer 2017

@pafca4 protoze je to vychova -- mela by tedy VYCHOVAVAT k radosti ze sportu a pohybu, ne hodnotit vysledky. Neco jineho je to na sportovnich skolach, kde uz jsou specificke sportovni predmety, tam chapu, ze uz se hodnoti vysledky, protoze maji za cil udelat z deti sportovce, ale to opravdu neni cilem telesne, ani zadne jine vychovy na bezne zakladni skole. Nemluve o tom, ze talent na neco proste nevydres, ani kdyby ses zblaznil -- ok, tech debilnich 1500 m za 8 minut asi das, kdyz budes trenovat kazdy den, ale hudebni sluch nebo vytvarny talent proste nenatrenujes nicim.

zuzineckah
6. čer 2017

@somalicats to je přesně ono. Na tělocviku není možnost kompenzace jako třeba u hudebky. Tam se nikdo neptá na znalost pravidel, sportovní přehled a pod. Mnoho učitelů hledí jen na výkon (často zcela nesmyslný). A třeba by z děcka jednou byl skvělý rozhodčí v tenisu, kdo ví... Ale nesmyslné hodnocení mu sport natolik zprotiví, že k němu nepřičichne ani z rychlíku...

somalicats
6. čer 2017

@zuzineckah Přesně tak. Když už hodnotit tělocvik, tak primárně snahu a vyzdvihnout to, co tomu dítěti jde - tělocvik nepovažuju za tak důležitý předmět, abych trvala na tom, že to dítě musí obsáhnout maximum. Spíš bych ocenila podporu v tom, co mu pohybově jde a co ho baví.

dzungala
Autor odpověď smazal
mammoth007
6. čer 2017

@poupe je to na prd, ale možná tě pobaví, že u nás na střední (OA) jsme měli tak zamindrákovanýho tělocvikáře, že v prváku dělaly tři holky reparát 😀

japona
7. čer 2017

@somalicats Pokud je na lyze chtít vzít budete, tak je vezmete. Existují lyzarske školičky, lyzarske tábory apod. Ale pokud se k jakémukoliv pohybu stavíte stylem "ja to nesnáším a deti jsou po me", tak se nelze divit, že k tomu deti maji od malička podobny přístup. Já si naopak myslím, že mit alespon minimální pohybové základy patří ke všeobecnému vzdělání.

caverina
7. čer 2017

@mammoth007 tak tohle je šílené! a nechápu jak to ředitel školy mohl nechat dojít až tak daleko...ono to totiž vrhá i dost špatně světlo na školu...neumím si predastavit, že bych své dítě dala na školu kde je v pořádku dělat reperat z z tělesné výchovy...

kyti75
7. čer 2017

Ja mela ve 3. tride jedinou dvojku z hudebky a ve 4. tride z vytvarky. Nejak jsem to neresila a vic se pak snazila, abych mela jednicku. Stvalo me naopak, ze z telaku, ktery mi sel, dostali vsichni 1, i kdyz to neumeli.

evik19
7. čer 2017

Dříve jsem učila ve škole, kde bohužel občas byly i trojky z hudebky, výtvarky a tělocviku. Vždy se mi zdálo, že je to naprosto pritazene za vlasy. Mně je líto dát na vysvědčení trojku dítěti i na druhém stupni, pokud vím, že se snaží, a to učím na druhém stupni angličtinu...

evik19
7. čer 2017

Každopádně známky ještě nejsou uzavřené, ať se dcerka nechá prezkouset, třeba ji to známku spraví... Jestli je moc plachá na to, aby se zeptala, můžete o to požádat učitelku sama.

verulevrtule
7. čer 2017

@poupe V klidku, ja mela na stredni 4, krasne mi to pokazilo vyznamenani

kejt29
7. čer 2017

Aneb jak demotivovat dite 🙄 Ucitelka by si mela uvedomit, ze ne kazdy je pohybove nadany a telocvikem se opravdu zivit nebude. Si uc leci trosku ego, ne?

poupe
autor
7. čer 2017

@japona ty seš mimo☹

daisy1
7. čer 2017

úplně jsem nečetla vše... učím tělák, na střední, trojku někdy dám - těm, co nechtějí, neustále se vymlouvají, bojkotují, je to tak 1 - 2 trojky za pololetí. Dvojky dávám samozřejmě více.
Jo, i čtyřku jsem dala, to jsem tam slečnu v těláku v podstatě neviděla (tuším 2x za pololetí a už jsi nejsem jistá, zda cvičila), tak jsem chtěla dát neklasifikována z TV, bylo to před maturitou, na nátlak vedení školy dostala za 4.
Za učitelkou bych zašla, řekla, že se holka trápí, že ji to zkazí vysvědčení. možná se dovíš, že holka dělá vylomeniny, ale zašla bych za ní.

pincola
7. čer 2017

Sport má být především radost! Pokud dítěti zhnusí učitelka pohyb, tak ho může poškodit do budoucna-ortopedické poruchy, nadváha s ní spojený hrozen civizilazčních nemocí, větší náchylnost ke stresu.

Vždycky záleží, co je cílem. Jakože spravedlivě ocejchovat, aby ti ti netalentovaní měli ze sebe zlý a talentovaní dobrý pocit? A nebo jim chce učitel předat něco do života?

Všechno se dá řešit a nemusí to být zadarmo a nevýchovné. Může svolat děti, které v těláku nevynikají a nabídnout řešení: chceš o stupeň lepší známku? Nachystej si pěknou rozcvičku, ale nesmí být odfláknutá...Pak může učitel ocenit snahu, protože tohle je sportovní, umět nebýt nejlepší, ale i tak zabojovat. Něco mě nebaví, nesnáším to, ale i tak tomu věnuju energii a neuteču před tím. S tím mají problém i dospělí a když to zmákne dítě, tak si zlepšit známku zaslouží. To už není zadarmo.

Sama si pamatuju pár holek v naší třídě. Pláč v hodinách. Strašné ponížení, plakat před všemi v 13 letech kvůli šplhání. Třes rukou a učitelky křik, že nemáme utěšovat, že holky si za to můžou sami a že takhle je to spravedlivé. Někdo je halt nejlepší a někdo je nejhorší.

Dneska už nějaký šplh nikoho nezajímá, učitelka možná ani už nežije, ale duše nám zůstaly, se vším, co se do nich zapsalo.

A říct, jiným mámám, ža mají "telátka"...no, tak nikdo nevíme , co nás čeká. Aby jednou to telátko s trojkou z těláku nedalo tomu nadanému první pomoc na zmasakrované křižovatce.

japona
7. čer 2017

@pincola Předpokládám, že to "telátko" bylo na mě. Použila jsem to v kontextu, kdy takto matka označila své dítě. Není tím myšleno nic špatného..

Neměla by být radost i matematika nebo přírodopis? Co kdyby všichni dostávali jen pěkné známky, aby nedošlo ke "zhnuseni" předmětu?

Stojim si za tím, že vztah ke sportu či pohybu se vytváří v rodině.
Zakladatelka nikde neuvedla, PROČ má dítě trojku z telaku. Co v hodine dělají, co holce nejde, co se ji snažili naučit a s jakym výsledkem.. jen ze učitelka je kráva. Chybi mi trochu sebereflexe typu "holka je trochu při tele, má problém popobehnout a vyskočit, příští rok ji přihlásíme u nás na vsi do sokola". Jenže to by vyžadovalo od rodičů větší aktivitu, nez založení diskuze o tom, jak si učitelka leci na nasem nejšikovnějším diteti široko daleko komplexy..

dc2015
7. čer 2017

@japona Jenže je to výchova... podle mě by měly být 1 pro většinu, 2 pro děti, které se snaží, ale fakt nejde vůbec nic a 3 pro děti, které to bojkotují, nedělají prostě nic, nechodí apod. Nejen s TV, ale i s VV, HV... prostě s výchovami. Učila jsem 1. stupeň a dávat 3 je opravdu spíš demotivační. Čistě můj názor... Může to být případ, kde se pletu, ale v 99 % berou učitelé "výchovný" předmět příliš vážně, když dávají 3...

A to jsem patřila spíš mezi ty přísnější učitelky.

japona
7. čer 2017

@dc2015 A psala někde zakladatelka, že se dítě snaží a nejde mu to? Nebo to mlada bojkotuje a myslí si "ze trojku ji nikdo přece nedá"?

japona
7. čer 2017

@dc2015 Pokud se k "vychovam" stavi zakladatelka postojem je to "jen" blbej telak, jak vážně to bude brát (a dávat učitelce najevo) její dite? Spis než snazive nesikovne dítě to vidim na otrávene dítě, které se neobtěžuje ani převléknout..🙂

drzticka81
7. čer 2017

Ja si myslim, ze na nizsim stupni by za vychovy mela byt jednicka max dvojka -je fakt, ze to ty deti bavi, vetsina odpovi, ze jako nejoblibenejsi predmet je TV 🙂))) nejvetsi trest -odpadnuti TV 🙂)) jen par jedincu cviceni nesnasi -vetsinou to jsou deti, ktere nesportuji ani ve vsem volnem case-nejsou vedeni rodinou-taky vnimam to, ze predevsim rodina by mela diteti davat kladny vztah ke sportu, vest k nemu.......tak jako u vseho-rodina a rodice je zaklad....ja treba neumim tak dobre lyzovat-ani me to nebavi, ale detem rozhodne umoznim nejakou lyzarskou skolu, urcite jim umoznim skolu na in line bruslich, brusleni na ledu -investuji cas i penize, kdyz ja sama to neumim......a dite se da rozvijet-i vytvarne techniky ci hudba se da rozvijet v krouzcich, jen je k tomu potreba rodice, kteri to nabidnou - mi rodice umoznili krouzek vytvarky, hrani na klavir a zavodni plavani - v nicem jsem nevynikala na top urovni, ale od vseho mam neco-umim vytvarne a rucne tvorit, mam hudebni vzdelani-mozart nejsem, a umim plavat plaveckym stylem....k tomuto budu vest i sve deti -hudebni nastroj, sport a neco z kultury-bud vytvarka nebo treba lidove tance, navsteva divadelnich predstaveni apod.
Na vyssim stupni je to v tom TV (ale myslim i v HV, VV) asi o to horsi, ze deti jdou do puberty a nic se jim nechce delat-bojkotuji to, omlouvaji se z hodiny a proste se jim nechce-takze ucitele se asi vic uchyluji k tem trojkam....bohuzel, ale je to tak.....myslim, ze ucit treba hudebku je ocistec, hahaha nikdo nechce zpivat, a tak se davaji referaty, ktere zaci ani nevypracuji-tak co jim pak chcete dat.....

dora13
7. čer 2017

@japona neni to jen blbej telak, ale je to VYCHOVA. Nejmenuje se to sportovni vykony, cilem neni udelat z 30 deti sportovce, vychovavat k radosti z pohybu a kladnemu vztahu ke sportu. A pokud das netalentovanemu mirne obtloustlemu chlapeckovi nebo slabe hubene holcicce ve 4. tride trojku, tak v nem vztah ke sportu absolutne zabijes. Jasny, ctyrka z matiky taky nikoho dvakrat nepovzbudi, ale kdyz nekdo uzv zivote nebude derivovat nebo delat neco s integraly, neni to tak zdravi skodlive jako nehybat se.

dora13
7. čer 2017

*ale vychovavat... (mi tam uteklo to ale)

japona
7. čer 2017

@dora13 Souhlasim, že je třeba budovat vztah ke sportu v rámci tv. Ale jak lze vybudovat vztah v někom, kdo se neobtěžuje přinést oblečení či cvičky, dává najevo, jak je to zbytečný předmět, zaměrne ho bojkotuje a doma ho v tom podporují ("ja to taky nesnasela")? Jak to má pak ta učitelka ohodnotit?
1 pro deti sikovne a se zájmem, 2 pro deti nesikovne snazive, 3 pro deti dávající najevo, jak je jim tv u prdele?

Strana
z6