Asistent pedagoga pro 1. třídu
Zdravím ženy,
Doufám, že se s tím tady už někdo setkal a že mi tu dokážete poradit.
Dcera nastoupila do 1. třídy základní školy. Žádná oficiální inkluze neproběhla. Přesto, v průběhu roku se zjistilo, že v této třídě o 24 žácích je min 5 diagnostikovaných dětí (rodiče byli učitelkou "donuceni" jít do PP na vyšetření, protože děti byly nezvladatelné). Jeden z nich má diagnostikován autismus (nevím jaký stupeň nebo formu, škola mi tuto informaci odmítá sdělit), několik dětí dys funkce a 2 děti propadlé z předchozích ročníků.
Výuka probíhá dost chaoticky, nezvládají tempo a učivo, často se vynechává tělocvik (protože "zlobily") a nahrazuje se hodinami, které se snaží dohnat. Občas a na 1-2 hodiny denně je učitelce k dispozici asistentka. Ale jen občas, není tam na full-time 4 h denně.
Ředitel mi sdělil, že škola asistentce úvazek zvětšit nemůže, že nemají peníze.
Vím, že školu zřizuje město. Město prý také nemá peníze (má, ale strká je jinam, do "kultury").
Moje otázka zní, co dělat, aby město zaplatilo asistentku pro tuto třídu na full-time?
Kolik a jaké diagnózy jsou k této službě asistentky potřeba? Kolik rozzuřených rodičů, potažmo žádostí, je potřeba, aby se tím město začalo zabývat?
Jsem zoufalá, dcera je šikovná, školu a výuku miluje, má potenciál jít na gympl. Ale bojím se, že díky těmto problémům ve třídě zakrní. Doma dělám, co můžu, abych s ní probrala učivo, které ve škole nestíhají, ale takhle to přeci dál nejde.
Děkuji
já se přidám...jsem teď docela mimo,dcera nastoupila v září do první třídy, je tam 23 dětí a rovnou na začátku roku dostala každá první třída 2 asistenty a jinde kde jsou děti co to opravdu potřebují je nemají,a dneska mi dcera říkala že zítra přijde třetí a učitelka na poslední rodičáku říkala že do PPP posílá až tak v druhý někdy i třetí třídě protože prý první třída to si děti teprve zvykají
Jinak teda jako krajní řešení je stížnost na Českou školní inspekci. Tam je ale potřeba si dát opravdu pozor na formulaci, aby se inspekce zaměřila na správnou věc. Jinak z toho nebude nic jiného než stres pro ty zaměstnance, kteří za to nemůžou.
Děti, které projdou PPP mohou být tzv. evidovaní (pokud je u nich zjištěn problém, který není závažný), nebo mohou získat tzv. IVP (individuální vzdělávací program) - jsou na ně brány výrazné ohledy v určitých oblastech.... pokud v PPP usoudí, že by dítěti pomohl asistent, je mu doporučen. Ale je podle mne doporučen pouze konkrétnímu dítěti , je jedno, jestli je s ním ve třídě dalších několik dětí evidovaných či intergrovaných, nebo je tam sám. Asistent je pro dítě, ne pro třídu. Má ve třídě několik evidovaných i integrovaných dětí, asistenta žádného. I když by to teda bylo super🙂.
@bbn Tak možná by nebylo od věci řediteli pouze sdělit, že pokud se situace nezmění, obrátíte se na patřičná místa. Aby věděl, že jste odhodlaná situaci řešit. Klidně mu i úředně poslat kopii stížnosti, kterou byste si připravila pro zřizovatele. Třeba by pak raději začal něco dělat sám.
@kalaoka Asistent je pro pedagoga. Ve třídě může být, pokud se v ní nachází dítě, které má ve zprávě napsáno, že pro jeho vzdělávání je potřeba přítomnost asistenta. Asistent nemá primárně pracovat s jedním konkrétním dítětem, ale vypomáhat pedagogovi tak, aby byl umožněn individuální přístup k dítěti. Může být samozřejmě situace, že je potřeba, aby se asistent věnoval pouze tomu jednomu dítěti. Ale není to původně myšleno jako jeho jediná náplň práce.
Tak u nás ve škole mají asistenty konktrétní děti, pokud dětě chybí, asistent se hodin neúčastní. Samozřejmě pomáhají pedagogovi, ale oficiálně jsou pro dítě a musí i každý den psát, jak dítěti a v čem pomáhali, jak proběhly hodiny atd.
Nezlobte se,ale myslím,že to tady zbytečně zveličujete. U syna v osmé třídě je jeden autista,dva ADHD a pět dětí s nějakou dys- poruchou. Syn je jedničkář a tyto děti ho v žádném případě neomezují,naopak kluk autista je jeho nejlepší kamarád a zrovna on má ve třídě k dispozici asistentku pedagoga na 4 hodiny výuky. Další syn je v páté třídě a sám je dyslektik a dysgrafik. To ale přece není žádná nemoc nebo vážná vada!! Ohledy jsou na něj a další čtyři jeho spolužáky s těmito poruchami učení brány jen v tom smyslu,že třeba píší zkrácený diktát,místo šesti vět třeba jen čtyři. Nebo místo písemných testů jsou občas,ale ne vždy,zkoušeni ústně. To je tak vše. Nikoho neomezují ani nebrzdí. Výuka probíhá normálně,standardně pro všechny děti. Ono hodně záleží na učitelích,jak to sami zvládnou. My máme skvělou paní učitelku,která je zároveň logopedkou a speciální pedagožkou a problém nemá absolutně žádný. Tyto děti nejsou nijak divné nebo nemocné a nevyžadují žádné speciální školy. Intelektem jsou naprosto v pořádku,jen třeba hůře čtou nebo píší...nechápu,co pořád řešíte. A že Vám nedají nahlédnout do zprávy z vyšetření PPP? Tak to je přece naprosto v pořádku a normální,zákonné. Vám by se taky nelíbilo,kdyby ostatní znali podrobnosti z jakéhokoliv vyšetření Vašeho dítěte,pak o tom mluvili doma a ostatní děti by se mu pak smáli...pana ředitele naprosto chápu. Vždyť ve třídě nemáte nějaké agresory nebo tyrany,ještě když mluvíme o první třídě...
@viki788 nechci se nikoho zastavat, ale zazila jsem dysgrafiky a dyslektiky coby dite skolou povinne- meli jsme ve tride takoveto spoluzaky dva. A musim rici, ze to na me coby dite pusobilo nic moc. opravdu velmi zdrzovali vyuku, ucitele je minimalne zapojovali a vyvolavali, u nas deti byli neoblibeni, bo se na ne muselo pomalu a v rukavickach, navic svou pomalosti a problemy dys- pusobili, ze nic neumi a to se samozrejme taktez odrazilo v soc.vztazich..
Nejsem pro tento trend inkluze, hodne to krivi vztahy nejen mezi detmi.. ale pokrok je asi potreba..
Zakladatelce preji, at vse zdarne vyresi ku prospechu sve dcery, ja bych ji dala do jine tridy/skoly, kde se reditele snazi problemy resit a nevysmivaji se rodicum a zaroven tak i detem..a nedivim se, ze se rozmaha vyuka doma, kdyz to ctu, co se deje a efektivni paka ani zastani neni, nejradeji bych do statnich skol sve deti neposlala.. vice skol soukromych/Waldorfska/
@kalaoka asistenti pro konkrétní děti jsou třeba v případě tělesně postižených dětí, které špatně vidi, špatně slyší. Takový asistent je od toho, aby dítěti pomohl s osobními potřebami, zavedl na záchod, pracoval se speciálními pomůckami...
Asistent pedagoga je od toho, aby pomohl dítěti (nebo dětem) zapojit se do kolektivu, aby případně dítě hlídal, kdyby se jevilo násilně vůči ostatním...A tak. Osobní asistent má volno, když jeho dítě není ve škole, asistent pedagoga může být dál ve třídě, když jeho dítě chybí. Anebo se může dát do třídy jiné na výpomoc. Pokud má někdo asistenta pedagoga a dává mu volno, když je dané dítě nemocné, vykládá si pak smysl asistenta pedagoga špatně.
@hz Ale vždyť to není něco nového,jak sama píšete,už i Vy jste takovéto spolužáky měla. Dětí s dysporuchou je opravdu hodně a nevím o škole,kde by nebyly. Ale tyto děti nejsou postižené nebo opožděné,jak jsem psala,třeba jen hůře čtou nebo dělají více chyb v gramatice. V naší škole toto opravdu rodiče neberou jako nějakou vadu,brzdu,hrůzu... Tyto děti třeba zase vyhrávají matematické,biologické nebo sportovní soutěže,jsou normálně oblíbené a žádné problémy v sociálních vztazích nemají,protože jsou psychicky naprosto v pořádku.
@viki788 no ano, vždyť to sama píšete, ten autista má k dispozici asistentku na 4 hodiny denně, tj. půl úvazku. A máte učitelku, která je logopedka a speciální pedagožka. To je pak jiná situace.
A špatně jste to pochopila, já žádné dítě nehaním, nemám pocit, že by potřebovali speciální školu, že by byly nemocné apod. To jste uvedla vy.
"nechápu,co pořád řešíte."
Řeším to, že ty děti jsou opravdu nezvladatelné, ne jen jeden konkrétní, ale celá skupinka těch dětí. To že při výuce není slyšet vlastního slova, že děti ve výuce skáčou po lavicích, to že rozmazávají h..na po lavici, že háží předměty přes třídu, že se válejí v hodině po zemi, že jeden jinému dítěti zlomil ruku....přijde Vám to normální? První třída, na denním pořádku. Ještě něco zveličuju?
A že Vám nedají nahlédnout do zprávy z vyšetření PPP?"
Já v žádném případě nechci nahlédnout do zprávy od PPP, ani nevím jméno dítěte a ani mne to nezajímá. Já chci jen jednu prostou informaci - má doporučení na asistenta pedagoga, ano/ne. Toť vše.
Zas tady z toho nedělejte "kauzu" k hádkám, ano?
Děkuji.
@viki788 já se těch dětí s dys a pod nebojím, já nechci, aby odešly nebo aby měly jinou školu.
Mně jen vadí, že když už je jich ve třídě více a nejen s mírnými vadami, tak že nemají asistenta. Ono je něco jiného, když máte třídu o 20 dětech a jedno až dvě takové děti. Učitelka má kolikrát dost, když má ve třídě 20 normálních dětí, natožpak teď, když je potřeba speciální péče pro tyhle děti.
A jak už jsem psala na začátku, jde mi hlavně o to, získat pro ně asistenta, ať už s pomocí školy či bez ní. Přeci i pro ty zmiňované děti bude pak výuka mnohem příjemnější, když tam budou mít asistenta k ruce, ne?
@bbn Myslím si, že ted už to nevyřešíte..i když byste zjistila, že některé dítě má dopourečeného asistenta pedagoga i s týdenní časovou dotací (to se tam přímo píše), neznamená to, že ho bude mit. Na základě tohoto doporučení žádá škola na kraj, když kraj schválí (ale může klidně schválit jen třeba půlku časové dotace než je doporučeno) a pošle peníze je vyhráno, ale o asistenty se, mám pocit, žádá na začátku školního roku, oni ty peníze rozdělí a je to. V průběhu roku jsem zažila změnu jen v případě, že dítě přešlo z jiné školy, tam mělo asistenta, tak se ty peníze "přelily" na naši školu a mohl se přijmout asistent.

@hojda Tak to je hodně velká prasárna. Zajímalo by mě, jak škola vykazuje zaměstnance, na kterého vybírá peníze od rodičů.