Bezcitná učitelka

anguly
19. kvě 2017

Prosím o radu. Mám 10 letého synovce. A má příšernou paní učitelku... Pořád prosazuje ty chytré děti a s těmi méně chytrými (tzn. i trojkaři) nemá vůbec žádnou trpělivost a je na ně opravdu zlá.

Teďka se u nás stala tragédie a zemřela moje švagrová (maminka mého synovce)... A "milá" paní učitelka to oznámila (velmi nevybíravě) dětem a okamžitě odešla ze třídy (i přes to, že některé děti začali plakat)...

Ale co mi přijde jako příšernej masakr, je... že i když je to pár týdnů... Tak paní učitelka se k mojemu synovcovi chová fakt hnusně. Ona se tedy chová příšerně i k ostatním... Ale já jsem si naivně myslela, že by mohla alespoň za této situace být milejší k dítěti, které přišlo o mámu... No a ona místo toho na něj ječí, že je úplně ale úplně vymaštěnej a blbej!

Je mi z toho zle... Ale jak jí to dokázat. A co s tím dělat? Jako ona to není úplně moje věc, ale trhá mi to srdce (obzvlášť když vidím, jak je teďka přecitlivělej).

merunkova
19. kvě 2017

Určitě promluvit co nejdřív s vedením školy, s učitelkou bych to asi neřešila, pokud víte, že se vozí po dětech a má k nim takový přístup.Ale rozhodně bych to řešila co nejdřív.

annasmyckova
19. kvě 2017

já bych požádala vedení školy o schůzku a i s dotyčnou učitelkou se konfrontovala (nedělala bych to za jejími zády, ale ať je u toho ještě někdo další -ředitel, možná by se našlo i víc rodičů, co proti ní něco mají) - pokud by nepomohlo, tak přeřadit klučinu jinam...

katkas75
19. kvě 2017

Učím na zakladce,druhý stupeň. Nutné je okamžitě zajít za učitelkou,pokud by s ní nebyla řeč,bez zbytečných časových prodlev, např.druhy den,zajít za vedením a nekompromisně žádat vysvětlení,nápravu,změnu učitelky...máme případy takových dětí-bez maminky.vsichni o tom víme a máme zduraznovany citlivý přístup.klukovi je nutné ihned pomoci....

lilulilu
19. kvě 2017

Souhlasím s @merunkova, okamzite resit s vedenim skoly. Slo by se spojit s rodici dalsich ucitelkou "neoblibenych" zaku? Znate nejake? Zkusila bych osobni jednani s reditelem, pote pripadne oficialni pisemnou stiznost. Pokud neuspejete ve skole, sla bych vys, na zrizovatele skoly. Takove chovani si ucitelka nesmí dovolit! Empatictejsi chovani s ohledem na tragedii lze očekávat u někoho s urcitou socialni inteligenci. Tu ma pani ucitelka zcela evidentne velmi nízkou.
Napiste, jak jste dopadla. Uplne jste me nadzvedla, to je fakt šílené!

anguly
autor
19. kvě 2017

Děkuju moc za rady. Ono je nejhorší, že ten synovec o tom moc nemluví... Dozvěděla jsem se to v podstatě náhodou. Ale znám víc dětí, kteří trpí... Ale rodiče se bojí, že to bude ještě horší. Ale vím o minimálně o jedné mamině, která by se ke stížnosti přidala. Todhle je fakt moc.
Já bohužel nemám kompetenci tohle řešit, ale budu tlačit na švagra, aby s tím něco provedl (i když on je teď taky na dně a nemá moc bojovnou náladu)... Přece nenecháme zničit kluka takovou "...píp..."

merunkova
19. kvě 2017

@anguly Sice nemáte kompetenci jako matka, ale pokud jste příbuzná a otec syna asi nemá teď moc síly to řešit, tak buďte naopak tou silnou podporou a pomozte mu, jděte tam s ním, ať mu dodáte sílu, nikdo vás nemůže vyhodit. Dítě to samo nezvládne a tohle se na něm podepíše na celý život, nečekala bych ani o den déle.

anguly
autor
19. kvě 2017

@merunkova To je mi právě jasné... Zítra se domluvíme (ještě jsem se švagrem ani neměla možnost promluvit)...

katkas75
19. kvě 2017

@anguly klidně to můžete řešit i vy,spojit se s dalšími je ideální.zalezi také,kdo tu školu vede,s tím mám bohužel také nevalné zkušenosti.a ještě bych vám řekla toto-"česká školní inspekce"je kouzelné slovo😉když bude nejhůř....kontrol se boji všichni. Nesnáším šikanu,ať je jakákoliv.drzim palce! Hlavně se nebojte.

anguly
autor
19. kvě 2017

@katkas75 Děkuju moc 🙂 No ale myslím si, že větší váhu má slovo otce, než vzdálené příbuzné... Ale když to bude nutné... klidně se zaangažuju 😉

merunkova
19. kvě 2017

@anguly Tak v tomto případě má váhu slovo jakéhokoliv dospělého, dítě se učitelce nepostaví, kor 10-leté.Nebojte se zasáhnout, takový pedagog nemá mezi dětmi co dělat, jen si na nich léčí své mindráky, šla bych tvrdě do toho, už teď je pozdě, tohle už v sobě bude mít dítě navždy.Neumím si představit, jak špatně bych se po smrti milované osoby cítila já, dospělá, natož malé dítě, které musí ve školním prostředí denně absolvovat takový necitlivý přístup.

hesstia
20. kvě 2017

to je strašný... jak takoví lidé mohou vůbec pracovat s lidmi, natož s dětmi? do skladu s ní.... rozhodně bych si šla stěžovat k řediteli a bohužel pochybuji, že se ona učitelka nějak změní, možná na chvíli, ale tohle bude prostě její blbá povaha, netrpělivost... rovnou bych si zažádala o změnu třídy, pryč od ní, ještě se začne mstít a klučina bude po zbytek života poznamenaný... už tak, že přišel o maminku ☹

katkas75
20. kvě 2017

@anguly tady ale nejde o žádné důvěrně informace o dítěti,co by mohl žádat jen zákonný zástupce.v rodině nastala taková těžká situace,každý dělá,co může.vedeni má povinnost vás vyslechnout.ze zkušenosti vím,že úspěšní jsou se svými námitkami ti rodiče- v tomto případě plníte jejich funkci-kteri jednaji nekompromisně. Tedy tohle se stalo, žádáme to a ono

eviicka
20. kvě 2017

Taky si myslím, že můžete jednat i vy, přesně jak píše @katkas75 nežádáte od školy důvěrné informace, takže nevidím důvod problém alespoň neotevřít. Je možné jít i cestou oficiální stížnosti - musí se řešit oficiálně, myslím, že by mohl stačit švagrův podpis. Pak případně jeho plná moc (pokud vám důvěřuje). Všechno ale záleží na konkrétní situaci.
Bohužel jiná věc je co se stane potom, protože i ředitel má celkem omezené pravomoce a pokud NEPROKÁŽE závažné porušení pracovního řádu, tak má k dispozici pouze výtky, či snížení OSOHu (pokud ale daná učitelka vůbec nějaký má) apod.

Určitě ale řešte a s co nejvíce rodiči. Pokud by se situace stávala nějaká vyhrocenější a ředitel nejednal vůbec, je tu ještě zřizovatel...

anguly
autor
20. kvě 2017

Nejde o to, ze bych se obavala jednat sama... Ale myslim, ze je na miste nejprve vse probrat tatou ditete a domluvit si strategii . Stejnak je vikend...

plksv
20. kvě 2017

Ač jsem sama učitelka, podobnou situaci jsme zažili - učitelka nám šikanovala kluka. Šli jsme s manželem okamžitě za ředitelkou. Ale měli jsme argumenty a důkazy, navíc jsme nastínili, jak budeme pokračovat, když se situace nezlepší. Zaznamenali jsme okamžitou změnu 🙂. Takže za mě vše řešit!

g_m
20. kvě 2017

@anguly
@merunkova Pravidlo č.1 - nikdy neobcházejte učitele! To je ta největší (s prominutím) prasárna, jakou můžete udělat. Někdy totiž dost stačí za tím učitelem zajít a dát mu najevo, že moc dobře víte, že se něco děje a rozhodně to neodpovídá tomu, jak se má učitel chovat a uvést i příklady, jak sama píšete. I když půjdete za vedením, tak to bude stejně chtít vyjádření i učitele a jeho pohled na věc. Chce to i na tu učitelku zostra, proč to dětem říkala apod. Prostě se jí poptat, co to mělo za význam, ať si to sama uvědomí a chytne se za nos. A pokud bude mít blbé řeči a neuvědomí si nic, tak pak je na řadě vedení školy.

eviicka
20. kvě 2017

@anguly tak to určitě, je důležité to s tátou probrat a ty mu pak můžeš být k ruce jako pomoc. Každopádně řešení by se nemělo odkládat, na druhou stranu je dobré všechno v klidu probrat, poptat se dalších rodičů, pozjišťovat atd. Ať máte argumenty.

journals
20. kvě 2017

Nechci váš problém zpochybňovat, je strašné, co se děje. Ale podle toho co píšeš, je zlá na všechny děti a nikdo z rodičů tohle neřeší? Nezdá se mi, že by dalších 20 rodičů bylo úplně v pohodě, tohle chování jim nevadilo, ale tetě žáka ano.
Máš tuhle informaci potvrzenou? Fakt nechci nic zpochybńovat, ale v dnešním školství, kdy rodiče na učitele tlačí kvůli každé pitomosti se mi nezdá, že by dalších minimálne 20, 25 rodičů bylo naprosto ok s touhle situací...
Jinak souhlasím s tím, že bych asi chtěla slyšet také názor učitelky, podávat na její styl učení ztížnost vedení bez toho, aniž by ona vůbec tušila co se děje, se mi nezdá jako nejšťastnější řešení. Nejdřív bych chtěla slyšet co se děje od ní samotné.

annasmyckova
20. kvě 2017

@journals já si to zase dovedu představit (podobnou situaci jsme zažili my), že ostatní rodiče se bojí, že se bude vozit po dětech, nebo sice brblají, ale když mají přijít na schůzku a stěžovat si veřejně, tak se zaleknou...a nebo jsou laxní a je jim jedno, co jejich dítě ve škole zažívá..u nás hodně rodičů prostě přehlásilo děti rovnou jinam (asi čtvrtina třídy), aby se tím nemuseli zabývat

journals
20. kvě 2017

@annasmyckova Tak to je teda síla ☹ Já si to v reálu vůbec nedokážu představit...

anguly
autor
20. kvě 2017

@annasmyckova presne tak to je. 2 deti uz sly radsi na jinou skolu...

anguly
autor
30. kvě 2017

No tak abyste věděli... Zakročil sám švagr (beze mě)... Ale zatím (doufám, že to chvilku vydrží)... se prý paní učitelka stáhla a docela si dáva pozor... No ale samozřejmě všecko popřela :-/.
No ale jedna naprosto skvělá zpráva je, že tahle paní učitelka na té základce tento školní rok končí (nevím proč, ale doufám, že už nebude nikde učit)

binki
13. říj 2018

@anguly pokud Vam jde o psychiku synovce, tak se spojte s otcem a reste to. Je to necitelne a krute takto diteti pusobit dalsi trauma. Nedavno mi manzelovi strejda (doktor) rikal, ze kdyz zemrela jeho zena, jezdil kazdy tyden nekolik let na sezeni s psychologem, aby to jeho 3 deti ustaly (nejmladsimu byly 4).