icon

Dítě nechce být přes noc bez rodičů. Jak to řešit?

16. kvě 2025

Pěkný den,
jedenáctiletý syn nechce být nikde pres noc bez nás. Pravidelně se snažím ho někam poslat, ale večer si pro něj jedeme, protože brečí. Je to kdekoliv, na školních akcích, u prarodičů, u kamarádů, akce od kroužků... Potřebovala bych ho poslat na tábor, což nejde. Nepomáhá ani akce se sourozencem. Měla jste tu některá podobné dítě? Nutili jste? Nenutili jste? Kdy to přešlo?

Strana
z2
kupi
16. kvě 2025

Kamarádky syn, to měl úplně stejně, poprvé vydržel u babičky přes noc až ve čtrnácti, nejel kvůli tomu ani se školou na hory. V těch 14 si řekl sám, že tam půjde spát a bylo to v pohodě, do té doby ho nedonutili.

krtcice
16. kvě 2025

Nenutila bych.

autor
16. kvě 2025
@krtcice

Nenutila bych.

@krtcice máš zkušenost, že nenutit pomohlo a dítě dozrálo? Jak udělat, když potřebuji, aby třeba zvládl 2 noci bez nás?

j.a.n.i
16. kvě 2025

No, pokud to fakt potřebuješ, tak to proste bude muset zvladnout, no. A jinak jsem takové dite nemela, jako me by to asi výrazně neomezovalo, ale dite by prislo o vsechny akce se skolou a většinu akcí s kamarady.

te_reza
16. kvě 2025

Mám devítiletou, její hurá akce "budu někde spát" končí řevem. Nesměřovala jsem ji k tomu od mala,ale já jsem taky nikde nechtěla spát. Tábory jsem nenáviděla. Přešlo mě to asi ve 13-14 letech.

ivkakol
16. kvě 2025

Já jsem ukázkový příklad dítěte, které nikdy nikde nechtělo spát a každé přespání bez rodičů pro mě byl vždy očistec. Přešlo to věkem, ale až spíš na střední škole. Rodiče mě nikdy nikam nenutili a dnes jsem normálně vdaná, odstěhovaná a samostatná 😆😆 paradoxně své děti také nikam nenutím a ty přitom jinde přespávají rády…

autor
16. kvě 2025
@j.a.n.i

No, pokud to fakt potřebuješ, tak to proste bude muset zvladnout, no. A jinak jsem takové dite nemela, jako me by to asi výrazně neomezovalo, ale dite by prislo o vsechny akce se skolou a většinu akcí s kamarady.

@j.a.n.i ano, moje dítě zatím o veškeré akce s kamarády přišlo.
Náročná byla situace, kdy jsme s chlapem byli oba pryč s tím, že byl návrat v deset večer, syn šel k babičce, co je 40 km od nás, museli jsme ho vyzvednout večer, takže jsme se pro něj dostali v jedenáct, doma jsme byli kolem jedné a ráno v šest musel vstávat do školy. Kdyby spal u babičky, tak by ho děda dovezl do školy a vstaval by buď stejně nebo o něco později.

j.a.n.i
16. kvě 2025

A ani doma by neprespal bez vas?

autor
16. kvě 2025
@j.a.n.i

A ani doma by neprespal bez vas?

@j.a.n.i ne.

ajja87
16. kvě 2025

Mám to doma stejné,jen teda mladší 8,5 lety. Cca do čtyř nebyl problém,pak někde nastal a prostě musíme pro ní jet... Ona je dost citliva a myslím, že tam má trochu vliv tatínek, který ji právě furt tlačí a podsouvá, ať někde spí a ona už z toho na psychicky blok ,podle mě je to špatně, ačkoliv se běžně ve výchově shodneme,tal tohle máme oba jinak,ja bych netlacila,ale on furt, že přichází o zážitky apod., že on trávil celé prázdniny u babiček (tak předpokládá, že ona to bude mít stejně)...a nenecha si to prostě vysvětlit, že dělá špatně, když ji do toho tlačí

hezz17
16. kvě 2025

To jste nikde nebyli na vikend bez nej? Nikdy nespal u babicek? Nikdy nebyl nekde na prazdninach?

autor
16. kvě 2025
@hezz17

To jste nikde nebyli na vikend bez nej? Nikdy nespal u babicek? Nikdy nebyl nekde na prazdninach?

@hezz17 ne.

autor
16. kvě 2025
@hezz17

@hezz17 zkoušíme pravidelně, ale nechce, neusne tam. Nespal ani v MŠ. Asi dvakrát musel spát u babičky, protože nebyla jiná možnost a kolem druhé ráno se přes město stěhovali k nám.

kessien
16. kvě 2025

Ja teda mela to samé kdyz jsem byla mala,nesnášela jsem proste nekde spat. Pocit úzkosti,nemohla jsem usnout. Pamatuju si to doteď. A musím tedy říct že mám problém i ted spát jinde než doma,zvládnu dovoleny ale proste se mi neusíná dobře.Urcite bych nenutila.

felis
17. kvě 2025

Nenutila jsem. Teď v 17ti, když jedeme s mužem pryč, tak je sama v domě nebo jede k dědovii, tetě, spi u jine kámošky, atd. Na tabory chodila jen na příměstské a prd se stalo. Dozraje, no stress.

merope
17. kvě 2025

Nepomohlo by "začít" tím, že někdo cizí bude hlídat u vás doma - zpočátku třeba jenom na večerní divadlo (přijdete domů, ale až po půlnoci) a postupně třeba i celou noc? Tím si zvykne na dotyčného "hlídače" - a pak by mohl spát zase pro změnu u něj.

autor
17. kvě 2025
@merope

Nepomohlo by "začít" tím, že někdo cizí bude hlídat u vás doma - zpočátku třeba jenom na večerní divadlo (přijdete domů, ale až po půlnoci) a postupně třeba i celou noc? Tím si zvykne na dotyčného "hlídače" - a pak by mohl spát zase pro změnu u něj.

@merope to neusne a čeká na nás. Na babičku je zvyklý hodně, je s ní denně, ale spát s ní nebude.

krtcice
17. kvě 2025

Moje ségra to tak měla. Je o 6 let mladší než já a i když jsme byly u babičky spolu, prostě spát ne. Kolikrát řekla že bude u nich spát se mnou a večer se posledním vlakem jelo k našim. Přešlo ji to asi v 15, když se poprvé zamilovala a to najednou zvládla týden ve Španělsku jen s tím klukem 😂

cilkat
17. kvě 2025

A doma s vámi spí v jedné místnosti, nebo každý svůj pokoj? My ještě měsíc zpět spali já s mladším v pokoji, starší s tátou v ložnici. Starší vypadal, že se od tatínka nehne, ale už jsme je chtěli sestěhovat, tak jsme probrali, co by mu pomohlo. Prohlásil, že mít svítící kočičku. Tak jsme pořídili noční světlo v podobě kočičky. Dorazilo v půlce týdne, kluci rozbalili balíček, já chtěla stěhování nechat an víkend, ať na to máme klid (a hlavně ať se může dospat přes den, kdyby nespal v noci), ale kluci prohlásili, že "kočička dorazila", sebrali ji, naistalovali vedle postele v pokoji a od té doby syn spí v pokoji. Vlastně hodně věřím tomu, že kdyby dostal kočičku s sebou, pojede i na ten tábor. (Zatím mimo domov spali jen u babiček a to u babiček v posteli přímo, že.) ... Nepomohlo by vám taky takhle nafixovat na nějaký předmět?

autor
17. kvě 2025
@cilkat

A doma s vámi spí v jedné místnosti, nebo každý svůj pokoj? My ještě měsíc zpět spali já s mladším v pokoji, starší s tátou v ložnici. Starší vypadal, že se od tatínka nehne, ale už jsme je chtěli sestěhovat, tak jsme probrali, co by mu pomohlo. Prohlásil, že mít svítící kočičku. Tak jsme pořídili noční světlo v podobě kočičky. Dorazilo v půlce týdne, kluci rozbalili balíček, já chtěla stěhování nechat an víkend, ať na to máme klid (a hlavně ať se může dospat přes den, kdyby nespal v noci), ale kluci prohlásili, že "kočička dorazila", sebrali ji, naistalovali vedle postele v pokoji a od té doby syn spí v pokoji. Vlastně hodně věřím tomu, že kdyby dostal kočičku s sebou, pojede i na ten tábor. (Zatím mimo domov spali jen u babiček a to u babiček v posteli přímo, že.) ... Nepomohlo by vám taky takhle nafixovat na nějaký předmět?

@cilkat spí sám ve svém pokoji a své posteli.
Když jsme se ho zeptali, co by mu pomohlo, aby spal jinde, tak nic, chce nás.

holanci
17. kvě 2025

Máme to stejně, 11 letý syn a nikdy nespal u babičky, klidně tam je od rána do večera, ale spat ne. Poprvé skal ve 4 tříděve škole 2 noci a to dobrý, ale u babiček ne. Ani na soustředění nejezdí nechce. Tak takové ty prodloužené víkendy že bychom si zajeli s manželem vůbec. Člověk se s tím tak nějak szije, ale fakt nemá cenu nutit.

cilkat
17. kvě 2025

Chápu. tak to bude jiný případ, než u nás.

autor
17. kvě 2025
@holanci

Máme to stejně, 11 letý syn a nikdy nespal u babičky, klidně tam je od rána do večera, ale spat ne. Poprvé skal ve 4 tříděve škole 2 noci a to dobrý, ale u babiček ne. Ani na soustředění nejezdí nechce. Tak takové ty prodloužené víkendy že bychom si zajeli s manželem vůbec. Člověk se s tím tak nějak szije, ale fakt nemá cenu nutit.

@holanci náš nechce ani ve škole. Na konci roku mají akci, kdy se budou seznamovat s budoucí třídní a od nechce. Podle školy je jediné dítě, co tam nebude.

podaji
17. kvě 2025

Můj ex taky hodně tlačí ať nekde kluci prespi, že přijde o zážitky atd. Je třeba rozlišovat jestli to dítě na to má nebo ne. Naši kluci 7 a 9 let že ne že nikam nejedou, ale pak jsou nadseny atd. Je pravda ze takhle resime jen tabory. Babicky atd, skoly v prirode, prespavacky ve skole atd zvladaji na 1.

haa
17. kvě 2025

Syn tedy byl postupem času cca od 6-7 let ochoten ojediněle někde přespat, pokud byla silná motivace a bylo to v rámci rodiny, kterou má rád. Zcela odmítal jakékoliv tábory a podobné aktivity. To bylo jasné kategorické ne a vím, že by to byl skutečně problém. V jedenácti se dostal na osmiletý gympl a na začátku školního roku měli seznamovací pobyt (dvě noci), myslela jsem si, jak zas budu vysvětlovat a "nutit" a on oznámil, že je to super a jel, bez žádných protestů a pochyb. Beru to tak, že dozrál...

rnika
17. kvě 2025

Taková byla moje sestřenice.... zkoušeli i na konci základky školu v přírodě a museli pro ni dojet. "Vyrostla" z toho až kolem plnoletosti....pak už úplně v pohodě.

izz76
17. kvě 2025

Moje skoro 11 letá dcera spaní bez nás rodičů taky nemá ráda. V případě potřeby to zvládne,ale nijak si to neužívá. Ja to chápu protoze taky nerada spím u někoho doma. Dite bych k tomu nenutila,zase nadruhou stranu pokud by bylo potreba, melo by 11 lete dítě, přespání u babičky zvládnout.

petaov
18. kvě 2025

Na týdenní tábor bych ho nenutila, ale když není zbytí a vy potřebujete na jednu noc odjet, měl by to v tomhle věku zvládnout. Pochopit taky vaše argumenty. On vlastně žádné pořádné důvody nemá. Že chce vás, není důvod. V noci přece spí a neví, jestli jste vedle nebo ne. Takže kdyby ho pohlídali prarodiče ve vašem bytě, měl by to ve své posteli zvládnout. Podle mě je špatně, že vždycky polevíte a nakonec pro něj dojedete a je po jeho.

autor
18. kvě 2025
@petaov

Na týdenní tábor bych ho nenutila, ale když není zbytí a vy potřebujete na jednu noc odjet, měl by to v tomhle věku zvládnout. Pochopit taky vaše argumenty. On vlastně žádné pořádné důvody nemá. Že chce vás, není důvod. V noci přece spí a neví, jestli jste vedle nebo ne. Takže kdyby ho pohlídali prarodiče ve vašem bytě, měl by to ve své posteli zvládnout. Podle mě je špatně, že vždycky polevíte a nakonec pro něj dojedete a je po jeho.

@petaov ale nezvládne. Neusne, je vzhůru hodně dlouho. Další noci nespí a má noční můry, budí se, chodí nás kontrolovat.

petaov
18. kvě 2025

Tak pak nikam nejezděte. Ale pokud odjet musíte, tak to zvládne, bude muset. Nejezdíte přece pryč několikrát ročně.

Strana
z2