Důvody nadměrné potřeby spánku u školáků. Máte zkušenost?
Zdravím a obracím se na všechny, jestli nemáte nějaké podobné zkušenosti.
Dcera je odmala spavé dítě, ale poslední dobou to začíná být na obtíž... Potíže s ranním vstáváním bych i přešla, bude spíš sova než skřivan a vstávání do školy bývá oříšek i u jiných dětí, ale pokud nemusí vstávat, spí 13-14 hodin v kuse a i tak je dost těžké ji probudit. Vůbec nezáleží, jestli jde spát v 7 nebo v 10 večer, prostě není k probuzení a velmi často je unavená i přes den. Pokud držíme režim, spát ve stejnou dobu, vstávat ve stejnou dobu, nespat během dne, pár dní to vypadá slibně, ale pak mi po škole jeden den prostě odpadne a opět ji nejde probudit.
Už jsem to zmínila doktorce, která vyloučila nemoci i anémii (malá je během zimy bledule), ale zmínila možnou souvislost s krčními mandlemi, které má dcera od 3 let zvětšené, byť zdravé. Ptala se, jestli chrápe, potvrdila jsem, že často ano, takže zmínila možný zákrok na zmenšení/odstranění, ale záruka, že to vyřeší tu spavost to samozřejmě není.
Někdo nějaké podobné zkušenosti? Ať už s tou únavou, spánkem nebo třeba i ty nezanícené velké mandle, zda měly na toto vliv?
@makmak28 ja v te laboratori byla a.me to prijde cely naprd. Ja nevim.
Ja prave v noci dost vynechavam ale nekdy je den kdy min a nekdy rika manzel ze to je hrozny ze nekolikra za noc me pristihne. Tak jsem tam sla a nic mi nezjistili. Me by to davalo smysl pri dlouhodobejsim pozorovani a ne 1 noc. Muze mit clovek zrovna lepsi noc tak nic nenameri a pak dojde domu a lita mu to celou noc
@hanka_12345 to je pravda, ale kdyby tam měla malá jít, tak už s konkrétním podezřením na tu obstrukční apnoe kvůli mandlím a myslím, že pokud by to bylo těmi mandlemi (má je velké jako já palec) tak to by se projevit mělo... ale taky je možné, že by se to přeskočilo a ORL by nám rovnou doporučila resekci nebo odstranění, bez ohledu na ten spánek 🤷♀️
@makmak28 hořčík a jiný minerály se daj koupit i v koloidní formě - tekutý, a je to vždycky pro tělo využitelnější, stravitelnější...takže to klidně do toho džusu nalejt i můžeš.. ale mnohem lepší by byl spíš komplex minerálů, třeba fytomineral nebo něco takovýho.... na doplnění jsou taky dobrý schüsslerovy soli. zkusila bych dávat komplex všech pár tejdnů a viděli byste, jestli se něco změnilo. (ale dodržovat pauzu od jídla a pití a čehokoliv do pusy aspoň čtvrt hodiny před i po)
něco bude divně, taky se mi to nezdá normální, jak to popisuješ...
ještě napíšu do zprávy.
@normalnimatka taky zastávám komplexy než jednotlivé prvky, ono to spolu vždycky nějak souvisí a reaguje. Budu si to muset trochu nastudovat a něco vhodného vybrat, ty tekuťáky moc nepotkávám 👍
pochybuju, že by zvětšená mandle a následný chrápání tak hrozně znekvalitnily spánek, že by dítě bylo v mínusu o x hodin a mělo potřebu spát i 16 hodin denně. to tím prostě nebude.
a rozhodně nenechávat operovat jen kvůli tomu, že by to mohla bejt možná případně potenciálně ale spíš ne příčina toho, proč dítě tak moc potřebuje spát...blbost na entou.
@makmak28 některý maj oblíbenej třeba tenhle...osobně jsem nezkoušela, ale mám dobrou zkušenost s jinejma věcma od nich. https://www.energy.cz/cz/p/Fytomineral
šislerovky zas fungujou na jiný bázi.
ale že by ten nedostatek minerálů nebo vitamínů tohle dělal, teda taky docela pochybuju.... myslim si, že to bude spíš nějaká diagnóza, i když nechci malovat čerta na zeď. možná kombinace víc věcí...podminerálovaný a podvitamínovaný jsme ve skutečnosti všichni. těla pak fungujou nic moc, proto jsme unavený všichni a furt tak nějak, ale to se projevuje hlavně u dospělejch.
@makmak28 a co mononueklóza? neměla někdy nějakou nemoc, že ji bolelo v krku atd? ta - pokud si to s něčím nepletu - má i jako možnej následek po prodělání i dlouhodobou únavu.
teď čtu, že často teda probíhá i bezpříznakově, nebo jediným příznakem je právě třeba únava... je to ta sviňa virus, kterej v sobě máš jednou, a nejde se ho zbavit a je tam už nafurt....akorát se může zase ozvat při nějakým oslabení. ale to by se asi zjistilo z jaterních testů, který asi dr. dělala...
@makmak28
Moje dcera usíná v 20.30h a vstává v 6.30h, během dne nespí, má teda ADD, ale ta vyšší potřeba spánku odpoledne se mi teda moc nezdá, že by to mělo být v pořádku...
Navíc mám 6,5leteho syna, který teda spí odpo ve školce cca 1,5h ale i tak usíná v 20.30h, že by si usnul odpo na 3h??? Neexistuje...
Když teda pediatra vyloučila nějaké onemocnění, co krevní obraz? Nechybí ji nějaký vitamin? A ani spuvislost s mandlí se mi nezdá...
@makmak28 moje starší dcera je od novorozence nespavec. Nespala nikdy, až teď. Je sice starší a začalo to okolo 15-ti let. Z mého totálního nespavce se stala Šípková Růženka.
Chodí spát do 21hod (spíše okolo 20:30 už spí), budím ji v 6 ráno. Přes víkend spí min. 13 hod, a i tak častokrát po škole odpadne a usne. Byla jsem taky na kontrole u doktorky, brala odběry .... A výsledek je, že je zdravá a že to způsobuje hormony a puberta. 😨
@makmak28 Nějaké vitamíny a minerály už zazněly, tak bych ještě přidala 😁 naší zkušenost. Dcera je taky taková zimní bledule, obě děti jsou spíš světlé typy, ale dcera v zimě vysloveně nezdravě bledá. S tím mám dojem, že u ní souvisí i nadměrná únava (ale ona teda je strašně aktivní a neposedná). No a pomáhá alespoň trochu železo a déčko - dávám od Mollers olej z tresčích jater, to je bomba na déčko, a floradix železo +, tam je kromě železa další sada vitamínů.
To je náhoda, zrovna to řešíme s dcerou 10 let, asi má taky větší potřebu spánku jak jiné děti, do školy musí bohužel vstávat v 6 (chodí do ranní družiny, musíme chodit do práce a chodí i s mladším bráškou, co je v 1.třídě...zvažuji, že od příštího roku, kdy stejně možná družinu mít nebude, i když nárok ještě teoreticky jo, tak že by chodila později, ale to by se musela do školy vypravovat a odcházet sama - my prostě 6:30-6:45 vycházíme nejpozději z domu kvůli práci). Bohužel včera mi dokonce volala i učitelka ze školy, že usíná v hodinách a kdy chodí spát, zda má dostatek spánku (připadala jsem si jak trubka rodič, co nechá dítě čumět do do půlnoci do mobilu, přitom večerku mají mezi 20 a 21h (to max), obvykle ve 20:15 v posteli).
Řešíme taky, že když je krize, musí si dávat horčík, zase pokratší pauze najedeme na Magnésii. A budu chtít od Dr., ať nám poradí či předepíše KVALITNÍ horčík, takové ty Magne B6 z lékárny mi přijdou naprd, třeba manželovi absolutně nepomůžou (bereme Mg od GrainMarket anebo Natios a ty jsou jinej level jak ty z lékáren, ale bohužel nejsou určeny pro děti)
Jdeme teď s dcerou k dr., aby udělala odběry, jestli má v pořádku železo a taky aby se vyloučila neléčená borélie - loni na jaře jsme únavu řešili též, po prodělání 5.nemoci byla jak spící panna a taky teda si stěžovala na bolest hlavy - to se zjistilo, že může být od očí, protože se zjistila lehká krátkozrakost, tak má brýle.
@veruuu_kubesovic Souvisí ta vyšší potřeba spánku s ADD? Máte to potvrzeno? Taky mám na to trochu dlouhodobější podezření.
@ninive211 Myslím si, že ano...
Já jsem s ní oběhala všechny lékaře, co šlo, nezdálo se mi, že je unavená, veškeré vyšetření byla v pořádku (oční, krevní odběry - vše v rámci kompenzace cukrovky).
Až na kontrole v SPC jsem se ptala a tam mi řekly, že "přetíženost" se u ní projevuje únavou, má to i ve zprávě do školy napsané, že vzhledem k ADD a cukrovce 1.typu je možná častá únava, nepřetěžovat, nechat odpočinout 🙂
Má teda chodit brzo spát, hlídat, aby měla dostatečný spánek, potřebuje teda naprosté ticho (což je teda umění docílit), no a prostě chodí spát v 20.30h a ráno vstává vyspaná, zvládne se o sebe postarat (inzulín, následně počkat, jíst) a babička na ní jen dohlíží, ráno už jsem v práci když jde do školy, ale chce to tak a pořád mě utvrzuje, že to zvládne, do družiny nechce chodit...
.
Dávám jí teda pro "můj klid" tohle:
https://www.puravia.cz/vitamin-d3-kapky-1000-iu... (kapsle mi nespolkne, nenašla jsem "dětskou" verzi").
@veruuu_kubesovic Vit. D v tobolkách dáváme (i když pravda ne denně, zapomínám). Skoro denně jí i vajíčka a mléčných výrobků též hodně.
Jestli se nezjistí nic jiného ze zdravotního hlediska, tak možná do té PPP taky zavolám...nechtěla jsem ji tahat zbytečně po psycholozích, doma třeba tu pozornost má úplně v pohodě v porovnání s bráchou (kterej je "hádě" jak vyšitý teda), ale ve škole zdá se, že se občas ztrácí. A je pomalá ve čtení (u spousty písemek, kde měla horší známku jak 1, to bylo z důvodu, že ne že by to vyloženě nevěděla, ale že to prý "nestihla"...přitom když 20 dětí z 23 má z testu jedničku, tak je jasné, že ten test nebyl časově poddimenzovaný a zvládnout se to v pohodě dalo)
@ninive211 no já jsem to vypozorovala hlavně ve škole, co mi říkala k pisemkach, ale ona je fakt "mimoň", teď už sice stíhá to tempo ve škole, ale první pololetí bylo desne...
Překvapivě dost věcí chápe z hodin, ale jen to, co jí zajímá a ma v nich pani učitelku třídní, jiné učitelky tak to je prý nuda...
@makmak28 Já ti dám pohled mé mamky - když jsme chodili do 1. až 2.třídy, takže ve 12 jsme byli už doma (teď jsou děti déle ve škole, jak my), vždy jsme si šli odpoledne lehnout. A to jsme chodili spát po večerníčku a vstávali v 6:45. Takže cca 12 hodin spánku.

@dashyyy hořčík co máme doma bych jí musela čtvrtit, což moc dobře nejde, vlastně nejde ani půlit 🤔😅