icon

Jak pomoci náročnému prvňákovi zvládnout školu?

23. lis 2021

Mám syna v první třídě a je to s ním trochu náročnější. Zapomíná vše - úkoly, pomůcky... Ztratil už několik pastelek a neřekne to, denně vše kontroluji, ale stejně ztratí někde ve škole a učitelka píše, co zase nemá. Pak ztratil pisanku, pracovní sešit na matiku, koupili jsme nové. Od října někde zapomněl asi 6 čepic.
Denně neví, co je za úkol. Naštěstí učitelka píše úkoly na stránky třídy. Ale on se hádá, že nic takového za úkol není, případně nechá sešit ve škole. Pokud sešit je doma, tak v salatovem vydání. Má desky, ale prázdné.
Dalsi věc je, že je schopný zapomenout někde aktovku, ráno odchází napůl v pyžamu. Převlékání je na 40 minut.
Připravím svačinu a pokud mu neřeknu heslovitě a přesně, že si ji má zabalit, tak to neudělá a jde bez pití i svačiny. Nestačí mu říct, že si má dát do aktovky svačinu. Musím přesně krokovat pokyny.
Ze školy přišel několikrát ve věcech na tělocvik. Jednou nedoběhl na WC, pak se polil.
Vim, že to je částečně normální. Ale stejně, kdy to vaše děti přešlo? Nebo mám naději, že se to časem zlepší?

Strana
z5
lv
23. lis 2021

@veruuu_kubesovic u obou holek závidím, gumovaci pera, trojúhelníky, lepidla, kruzitka atp ztracely cely rok. Rukavice atp taky.

bara88
23. lis 2021

@lv ale každý něco ztratí ale tohle je prostě příliš. Jako aby se v sedmi letech dítě neumělo oblect a odcházelo v pyžamu,ztraceni sešitu, ty co donese domů jsou jak salát, počůrání se.

autor
23. lis 2021

@veruuu_kubesovic normální to do určité míry je. V PPP mi řekli, že je to prostě kluk a že z toho nejspíš za čas vyroste.
U nás to bude rodové. Neustále hledám mobil, klíče, brýle... Deštníky si kupuju u Vietnamců, aby jich nebyla škoda. Naštěstí jsme na malém městě, tak je často dohledám.
My máme i starší dítě, co si naopak své věci až úzkostlivě hlídá. Za celé roky ve škole vlastně nebyly žádné ztráty. Z táborů vozí vše.

bara88
23. lis 2021

Hele jak myslíš, tímto ale svému dítěti nepomůžeš.prvni tady napíšeš plno věcí co nezvládá a když dostaneš radu aby si to řešila tak napíšeš že je to normální a úplně v pohodě

autor
23. lis 2021

@bara88 byli jsme v PPP, u psychologa a všude mi řekli, že to je normální. Prostě kluk a máme vydržet, že se to zlepší.

bara88
23. lis 2021

A ty si byla jen v ppp?protože tohle se řeší přes psychologa, psychiatra a neurologii

rencinka87
23. lis 2021

@bara88 prosimte co bys chtela slyset? Chces, by zakladatelka napsala, ze mas pravdu? O to ti jde? Nejdriv tu navrhujes uplne scestne asistentku (uz vidim, jak by se na to tvarili, ze budou plytvat asistenty pro kluka, ktery si zapomina pastelky 🤦‍♀️), pak ze by to meli resit, kdyz zakladatelka rekne, ze v ppp byli, tak vytahnes psychologa, psychiatra a neurologa - nechtela bys ho rovnou zavrit do Bohnic, protoze zapomnel parkrat cepici???

daasqua
23. lis 2021

Vezmu to z jiného soudku (pokud jsem to nepřehlédla v diskuzi) - jakou má stravu? Je dost vyvážená? Jsou v ní "vitamíny na mozek"? Oni třeba kluci potřebují mnohem více omega 3 než holky, proto mívají častější ADHD a další poruchy soustředění... takže do nich sypat Omega 3, jak to jde. Další věc jsou cukry a tak, to je potom taky člověk roztěkaný.
Jinak to bude asi dost povaha, ale to neznamená, že by to neměl řešit, holt to pro něj jenom bude těžší - musí si vše pořádně uvědomit a naučit se to kontrolovat. Jiní to mají rovnou v sobě, on bude muset máknout.

bara88
23. lis 2021

@rencinka87 protože pokud chceš asistentku tak nestačí navštívit ppp,musíš oběhnout kolečko, psychiatr, psycholog neurologie viš

rencinka87
23. lis 2021

Jeste jsem si to znovu cetla - proc nedobehl na zachod a jak se polil? Ty cepice ztratil kde? Pokud j ztratil ve skole (predpokladam logicky, ze dojde do skoly a tam ji sunda v satne), tak by se prece mely dat najit.. jsi si jista, ze mu skutecne nekdo neublizuje? Jen pro jistotu..
A proc nedobehl na zachod? Nebylo to proste jen proto, ze se bal behem vyucovani rict? A polil se? Kdo se nekdy nepolil, proboha..

pratensis
23. lis 2021

Poruchy pozornosti mívají dědičný základ, asi ne vždy a všechny, ale není to nic neobvyklého. Nechci se tě dotknout, ale dělá to na mě dojem, že bys ráda slyšela, že problémy tvého syna jsou v mezích normy, příp. že není třeba nic řešit a časem se vyřeší samo. My máme dva kluky, jednoho s neurologickou poruchou, která je spojená i s prvky ADHD. Částečně ho v tvém popisu taky poznávám, ale u nás to tedy není až takto. Zvažovala bych, jestli mu nemůžu nějak víc pomoci, aby mohl normálně prakticky fungovat. Časem mu to bude komplikovat i učení, prospěch, může ho to sociálně vyčleňovat. Jak jsem psala, u nás ppp vcelku nic moc přínos v tomto směru, posuzovali jen školní zralost. Náš syn je velmi chytrý, myšlení nadprůměrné, ovšem to se s poruchou pozornosti, hyperaktivitou apod. vůbec nevylučuje, bohužel. U psychologa je podstatné, aby to byl klinický dětský psycholog a udělal dítěti podrobné testy.

rencinka87
23. lis 2021

@bara88 tady uz ti vic holek vysvetlilo, ze asistenti skutecne neslouzi pro sikovny a chytry deti, ktery nemaji problematicky chovani, ale jsou roztrzity a zapomnetlivy..🤦‍♀️
Takze jakou nalepku bys mu teda nejradeji dala? Patologicky zapomnetlivy??

bara88
23. lis 2021

@rencinka87 jenže tohle dítě z popisu má dost velké problémy

rencinka87
23. lis 2021

@pratensis muzu se zeptat, jakym zpusobem pomohlo tvemu synovi, ze je diagnostikovany?

autor
23. lis 2021

@bara88 byli jsme všude a všude se dozvídáme, že to je normální. Máme trénovat a vydržet. Pokud se nezlepší do konce školního roku, máme se ozvat.

@rencinka87 na záchod se bál přihlásit a nedoběhl, protože si řekl na poslední chvíli. Už mají domluvu s učitelkou, že se nemusí hlásit a může jít. Polil se o přestávce vodou, když si myl ruce. Dělal blbosti. Jednou na sebe shodil pití souseda. On sam má láhev, co se nevylije.
Čepice ztrácí všude. Máme jich v oběhu 6 a prostě se tu a tam nějaká objeví a nějaká zase zmizí. Už tak fungujeme, co chodí do školky. Našla jsem ji uz i v obchodě, dal si ji do kapsy a vypadla mu. Má je doma, u babičky, někdy ve škole, jindy v jídelně.

pratensis
23. lis 2021

@rencinka87 Víme, za které konkrétně chování nemůže, za co ho nekárat, netrestat (zakladatelka přímo zmiňuje, že zkoušela i to). Učíme se, jak syna klidnit (výkyvy nálad, aktivity, výkonnosti má dané svou poruchou), jak ho postupně naučit sám se sebou pracovat. Tomu člověku funguje trochu jinak mozek, některé věci jsou mimo jeho sebekontrolu. Chce to zkrátka dost jiný přístup, než u "jen zapomnetliveho" a "jen trochu roztržitého" "prostě kluka". Třeba to nakonec případ zakladatelky nebude. Ale takhle podle popisu mi to přijde jako chování, které jim už dost běžné fungování nabourává a ve finále hlavně tomu klouckovi. Asi to ani není úplně moc přenosná zkušenost, ale rozumím i nechuti, "dávat tomu nálepku". Taky jsem si říkala, o čemu nám je dobré, že máme pojmenovaný syndrom. Ale pak mi došlo, že ten syndrom je dost dobře popsaný, spousta věcí už se o něm ví a nám to může pomoct víc porozumět, co se děje a co s tím.

rencinka87
23. lis 2021

@pratensis jasny, rozumim. Prave mi ale prijde, ze pokud je tahle diagnoza dobre popsana, vcetne postupu, jak diteti pomoct, tak bych rekla, ze muze zakladatelka zacit “sama” a nemusi si cilene hned potvrzovat diagnozu nebo ne?
A u tveho syna to nema vliv na uceni? Protoze mne prave prijde, ze u techhle poruch maji deti problem i s ucenim (synovec ma poruchu pozornosti, rozhodne je chytry, ale z nepozornosti dela spoustu chyb - diktaty, opisy atd, je mu trinact a svagrova se s nim hodne uci, aby mel dobre znamky), coz ale zakladatelka nezminuje.

rencinka87
23. lis 2021

Ja nevim, ale to, ze se bal prihlasit, za to prece nemuze? Ze se polil vodou - delali blbosti a pocakal se, to je taky zasadni problem?
Dal - sesity jako salat, protoze je nedava do desek - co si tak vzpominam na sebe, na svoje spoluzaky, tak urcite byla mensina tech, co meli vsechno pekne srovnane v deskach.
Poztracene pastelky - taky nevidim nic zasadniho, krome toho, ze je treba trochu lajdak, nahazi to do penalu a neresi.
Cepice - pokud mu vypadla z kapsy, tak to prece neni jeho chyba? Takze ne sest cepic, ale per, navic rikas, ze vzdycky nekde vyplavou..
Co znamena “sesit jako salat”? Taky zalezi, jak “prisna” jsi ty v hodnoceni, treba by nekdo jiny rekl, ze ten sesit vubec neni salat 😉
A kdyz odchazi z domu v pyzamu - jak to vypada? Rano je unaveny? Nebo povida?
Muj syn od rana keca, neustale rozviji dalsi a dalsi svoje teorie, neustale opakuju, oblikej se, navlikni si uz ty trenky, proc si davas mikinu na pyzamo, jeste nemas tricko, a on porad mluvi a mluvi a vysvetluje - je zcela obraceny do sebe a do svych myslenek - kdyby v obyvaku stal slon, tak by si ho asi ani nevsiml, tak jestli je to treba tenhle pripad 😉

pratensis
23. lis 2021

@rencinka87 Já mám prvňáka, stejně jako zakladatelka. Zatím se učí dobře, nosí jedničky, ale na nějaké větší problémy v učení je ještě brzy. Ta nesoustředěnost a roztěkanost tam je, u nás bez debat. Je mi jasné, že časem to bude větší boj.
K té práci samodomo po vlastní ose, to by bylo na dlouhou debatu - každé "adéhádě" je jiné, má třeba jiný poměr poruchy pozornosti vs. hyperaktivního chování, jejich jiné konkrétní projevy. Navíc třeba náš syn nemá přímo ADHD, má Tourettův syndrom. Tam jsou poruchy pozornosti, soustředění, hyperaktivita tolik ne, ale zase tiky, výkyvy nálad a další trable. A tohle není jediná existující porucha. Takže ano, pokud je někdo po vlastní ose schopen se v téhle problematice zorientovat a naordinovat si, co přesně jeho dítěti ulehčí, může sám doma. Já bych si na to absolutně netroufla. Respektive jsme se vlastně doma snažili sami sedm let se s tím vypořádat, než nás logopedka nasměrovala, o co by mohlo jít a jak a s kým to řešit dál. Dost nám pomohlo už jen tohle.

dixi86
23. lis 2021

Tady máte odpověd 🙂

autor
23. lis 2021

@rencinka87 ráno je na něj rychlé. O vikendu problém není. Ale vstáváme v šest, protože musíme v sedm vycházet. On se stará o všechno možné, má tendence si hrát. Já jedu jak kafemlejnek a on sedí na gauči a řeší svoje věci.
Kdyby se pocakal jednou, ale to je každý týden něco. Teď se topí, tak když to jde, tak suší na topení.
Sešity jsou zohýbané napůl. Plus je má pocmarane. Jak se nudí, tak do nich kreslí a píše. Dokresluje obrázky v učebnicích... Píše tam různé vzkazy. Třeba "nečum mi sem" pro souseda, ale ten číst neumí 😁. Naštěstí se tužka dá gumovat.

moudivlacek
23. lis 2021

omlouvam se, nemam cas to cele procitat (odpovedi), ale uplne vidim syna, tam ta prvni trida probehla jeste tak, ze krome vyse zmineneho absolutne odmital ve skole pracovat a vse jsme dodelavali pak doma, on ma ADD (ADHD ale bez hyperaktivity), tudiz to vecne zapominani, v oblikani pomaly, uplne to vidim, nec pretrvalo dodnes (7. trida), ale letos si konecne ukoly zvlada zapisovat sam od sebe do ukolnicku, pro nekoho samozrejmost, pro nas meha uspech, jinak je sikovny cte, pise, pocita od tri let, hudebne nadany, jazykove nadany, ale v beznem zivote nepouzitelny, naprosto chapu, ja s tim nejsem v pohode doted, ja byla vse v poradku a tohle vcetne bordelu v pokojicku me vytaci 😀

rencinka87
23. lis 2021

@pratensis rozumim, moc diky za podrobne vysvetleni 🙂

rencinka87
23. lis 2021

A nepotreboval by teda spis pridat? Ve smyslu ze je toho na nej malo, tak dela blbosti?
Ale kdyz tu tedy uz vic holek psalo, ze jim to pripomina ADHD - ty ho nechat pripadne diagnostikovat nechces?

autor
23. lis 2021

@rencinka87 nikdo u něj ADHD neviděl. O tom jsme uvažovali, ale už několikrát vyloučeno.
Občas má něco navíc z matematiky. Ve čtení a psaní to je slabší.

moudivlacek
23. lis 2021

nas treba ADHD tez nenapadlo, az kdyz to potvrdila psycholozka, on si kazdy u ADHD predstavi takove ty "rozjivene" deti co litaji jak motorova mys
https://cs.wikipedia.org/wiki/ADD

sebinka123
23. lis 2021

Podle vašeho popisu jsem se vrátila ve vzpomínkách o několik let zpět a viděla zase syna. Ve školce byl syn úplně normální, možná trochu divocejsi dítě. Do školy se těšil a byl moc šikovný v předškoláku.
Během prvního týdne ve škole jsme ho skoro nepoznali. Najednou jsme měli doma dítě, kterému bylo všechno jedno, nevěděl, co si má druhý den přinést. Nevěděl jaké mají úkoly. Nevěděl kde má svoje pomůcky, učebnice, najednou i s námi min komunikoval, bylo vidět, že je problém a něco se děje.
No, po první osobní schůzce s jeho třídní bylo skoro jasno.
Učitelka vyhořelá, v oblibě měla pouze poslusne holky a když už kluky, tak jen těch rodičů, co mají nějakou významnou funkci nebo podnikatelů.
Postupně syna psychicky tak nicila, že řekla, že je akorát tak vhodný pro zvláštní školu.
Nechali jsme si zpracovat podudek v PPP. Syn v pořádku, jen nějaké disfunkce, což hrálo do karet synovi, mel na ně papír v ruce a prostě ho nicila učitelka.
Bohužel nebylo kam jinam syna přesunout, tak takhle u ní byl do 5 třídy. Byl to věčný boj, ale když syn věděl, že má naší podporu, tak se trošku sklidnil. Pak do 7 třídy šel v úplně jiném městě, přestěhovali jsme se a to byl najednou obrat o 180st.
Neděje se něco podobného u vás?

westie
24. lis 2021

To jsem presne ja🤦‍♀️. Vydrzelo mi to do dospelosti, az fofr s detmi me naucil, ze by to slo i jinak, ale zpusoby mi ukazoval manzel, ktery je naopak velmi poradny.
Ve skole jsem byla vzdycky za lajdaka, nepripravena, vse resila na posledni chvili nebo nejak alternativne, bylo mi to vlastne jedno, moje hlava premyslela nad dulezitejsimi vecmi😁.
Nikdy jsem se nepidila po tom, jestli mam nejakou disgnozu, spis ne, v klidu jsem vystudovala gympl a vysokou skolu, mam super praci, socialni inteligence v norme, nejsem zadny posuk.
Mne by asi tenkrat nejvic pomohlo, kdybych mela rodice, kteri me podpori, zkusi pochopit a jsou mi oporou. Tim, jak za mnou porad neco hasili, tak me dokazali jen peskovat, co jsem zase udelala spatne a ja se zavirala sama do sebe. Nikoho vlastne nezajimalo, co by mi pomohlo. A uz vubec nefunguji nejake tresty, proste i dnes je bezny provoz domacnosti, aby vse bylo v cajku nad moje sili a radeji se ponorim do svych projektu. A treba se mi ulevilo, kdyz manzel pochopil, ze to nedelam naschval😁.

zmrzlinka
24. lis 2021

A co paní učitelka?Možná si nesedl s ní a nebaví ho to ve škole nebo je ve stresu.Hlavně já si myslím,že je to pořád malý dítě a mohli by na něj ve škole trochu dohlidnout....Zaměřila bych se na " poměry" ve škole ....

autor
24. lis 2021

@zmrzlinka paní učitelka je skvělá. Lepší mít nemohl. Snaží se mu pomoct. Kdybych chtěla, bude mu úkoly značit, ale to já nechci. Potřebuju, aby se to naučil sám. Stačí, že to píše na net. Ona se snaží mu pomoct. Kolikrát se s ním vrací do školy pro čepici, ale pak ji nechá v jídelně, u babičky, v jídelně, nebo ji zahrabe v pokoji.

@sebinka123 on byl problém i ve školce, ale tam to nebylo tak vidět, protože nebyly úkoly a ty nároky byly menší.

Strana
z5