Jak se učíte s prvňáčkem?

6. únor 2022

Mám syna v první třídě. Zajímalo by mě, kolik času doma věnujete škole.
Je to náš druhý prvňák. První vše uměl, udělali jsme úkol a nic víc.
Jak často s dětmi čtěte? Procvičujete to, co jim nejde, nad rámec domácích úkolů? Máte některý den úplně volno, nebo minimálně čtení děláte denně?

marcicek84
6. únor 2022

Cteni mame delat denne,my i denne piseme (par radku),ale s ukoly se vejdeme do 30 min.denne,problemy nejsou,vetsinou nosi jednicky,sem tam dvojka,kdyz je spatny den...

lachipie
6. únor 2022

Minimálně čtení děláme denně, i paní učitelka dává každý den domácí úkol jeden na čtení a druhý něco jiného, nejčastěji dva řádky psaní a snažíme se procvičovat co mu nejde.

drzticka81
6. únor 2022

U mych vlastnich deti jsem praktikovala kazdodenni cteni, delame to doted (musi cist svou vlastni knizku, kazdy den, i o prazdninach - i velkych) - byla i logopedie kazdodenni. Jinak ukoly, co zadala pani ucitelka. Navic jsme se asi neucili, nemuseli jsme, deti vse zvladaly bez problemu. Ted ucim v prvni tride - rodicum jsem rekla, ze vyzaduji kazdodenni cteni - i o vikendu. ukoly davam od pondeli do ctvrtka (vikend krom cteni nic). Denne maji tri radky v pisance, obcas maji i ukol z matiky. Jinak by meli procvicovat, co detem nejde. Ale ja mam sikovne deti. Jinak se starsim synem jsem se nemusela nic moc ucit do cca 4 tridy, s mladsi dreme ted v druhe tride anglictinu (psaci formu) - ta ji vazne moc nejde, ale pred testem kazdodenne trenujeme a jde to. Do toho maji oba dva klavir, ktery s nimi taky trenuju kazdy den. V tomto jsem dusledna.

drzticka81
6. únor 2022

Jinak krom cteni doporucuji trenovani prikladu z matematiky, taky diktat, opis a prepis textu.

kackakastanka
6. únor 2022

čeština a psaní mu moc nejde, matika naopak ano, úkoly z Cj a čtení dělám s ním, někdy děláme tedy i chvilku logo, ještě nemá správnou výslovnost u všech písmenek, ale jinak neděláme doma nic, mám za to, že k tomu je škola, ne další škola doma, to jde na fotbal, na bazén, na kytaru..., o prázdninách jsme psali do deníčku a četli, když nebyla škola

rnika
6. únor 2022

Já nechávám sobotu volno, jinak denně... Psaní, čtení i matematiku (ale syn má VD je to nutnost).

jaja01k
6. únor 2022

Mám prvňáka a druháka. S prvňákem děláme logopedii, jinak jen domácí úkoly, nic navíc.

kakba
6. únor 2022

Moje prvnacka si ukoly dela sama, pak zkontroluju. Sama si pripravi batoh. Cte kazdy den krome patku a soboty. To snad neni ani cas na cteni. Ale kdyby byla potreba, cte povinne kazdy den. Umi vic veci nez je potreba. Takze nad ramec skoly s ni nedelam nic. Nechci, aby se nudila.

sorboni30
6. únor 2022

Ahoj. Mam doma kluky dvojčata prvnacky. Ucim se s nima kazdy den po škole. Hodinu nekdy vice. Udelame ukoly a pak s nima ctu ve slabikari o stranu dopredu nez co meli ve skole. Jinak jim davam diktaty z cestiny a matematicke 5 minutovky. Vse co jim dava i ucitelka ve skole. Kluci jsou velmi chytří a učení je bavi. Maji same jedničky. Některé děti ve tride maji i čtverky..takze je potreba se s detmi ucit a vysledky jsou videt 😉🙌

bara88
6. únor 2022

@sorboni30 tyjo,co to máte za školu že mají prvnáčci čtverky?😨

bara88
6. únor 2022

učíme se podle potřeby.matematiku skoro vůbec protože ta mu fakt jde a čtení teda skoro každý den ale někdy když mají kluci fotbal tak nestihnem ale zatím si myslím že není potřeba sedět denně nad učením

bara88
6. únor 2022

jinak pátek a sobota ani nečtem ,to mají prostě volno

autor
6. únor 2022

Všem děkuji za reakce. Já se právě zatím snažím, aby měl aspoň pátek volno, ale pak mám špatné svědomí, protože čtení není úplně ideální.

bara88
6. únor 2022

a já si zase myslím že nejhorší je zprotivit učení dítěti už v první třídě

autor
6. únor 2022

@bara88 to měl už zprotivené, než šel do školy :D On se zrovna moc netěšil.

marcicek84
6. únor 2022

Tak ono obecne plati to,ze ty znamky v prvni tride jsou dle toho jak to deti nauci pani ucitelka.Navic i s ukoly by se to nemelo pretahnout pres tu pul hodinku...chapu,ze se cvici to,co diteti nejde,ono pak totiz jit zacne.Mam pocit,ze se dnes strasne soutezi mezi rodici.

aguu
6. únor 2022

S prvním jsme se neučili vůbec, vše dělal sám, jen ze začátku jsme pomáhali se psaním. Teď s prvnackem děláme úkoly přes hodinu. Mají docela náročnou paní učitelku, která dost úkoluje i rodiče. Za trest totok. Takže navíc už nic neděláme, jen večer chvilku čte, ale to neberu jako učení...

sorboni30
6. únor 2022

@bara88 nooo pani ucitelka je prisna a opravdu je to drsne.. taky jsem na to koukala kdyz.kluci prisli domu a rekli, ze jejich spoluzak dostal trojku a dslsie ctverku.. Spis by meli deti v prvni tride motivovat, ne je stresovat spatnymi znamkami..Ale bohuzel 😢

zuzkasim
6. únor 2022

Asi podle toho, jak je potřeba. Když máš prvňáka, co do školy jde s tím, že čte, počítá i přes 100 a umí násobit, tak je to jiné, jak když máš prvňáka, co nemá ještě některou z potřebných oblastí dostatečně zralou a čtení, psaní nebo počítání si musí vydřít. Úkoly bývaly u všech dětí tak na půl - 3/4 hodiny práce (nepočítám do toho dalších x desítek minut přemlování), půlka stránky v písance, někdy pár příkladů, denně číst. Když mi jedno z dětí umělo číst, tak jsme rovnou najeli na čtení jednoduchých knížek, denně a to i třeba na horách. Když jedno mé dítě nemělo zralou sluchovou analýzu a syntézu, tak jsme denně trénovali ještě toto a to, co bylo potřeba. A též denně. Kromě standardních úkolů (ty se u nás třeba nedávají na víkend). Nakonec 2 ze tří dětí čtou opravdu rády, jeden (tomu to šlo tak nějak samo, ale je neskutečně líná povaha), nečte moc rád, do školy se učí jen to, co ho baví, ale proplouvá slušně, hlavně, aby se moc nepředřel.
@sorboni30 Tý jo, tak to je drsné. U nás od druhého pololetí začínají lehce přitvrzovat a dají občas i horší známku, aby si děti/rodiče zvykly, že je potřeba se fakt učit. Na druhou stranu máme na škole děti, kterým to opravdu nejde a je potřeba to občas vyjádřit i tou známkou, zvlášť, když se třeba uvažuje, že se to dítě nepustí do druhé třídy... Propadnout dítě nemůžeš nechat, pokud jsi mu před tím sázela samé 1, to si neobhájíš. Absence klasických zápisů do školy dostala i děti, které tam prostě ještě nepatřily☹

bara88
6. únor 2022

@marcicek84 přesně tak,hlavně aby bylo dítě lepší nejlépe ve všem jako dítě od sousedů

drzticka81
6. únor 2022

Tak jako matka i jako ucitelka vidim zrovna ve cteni a ctenarske gramotnosti zaklad vseho. Na to je proste prvni trida zamerena, aby se deti naucily cist - coz vyuziji pri vyuce ve vyssich rocnicich. Nejhorsi je slyset pataky, kteri slabikuji text pul hodiny. Je to o discipline a duslednosti i rodice. U me neexistuje, ze se nekomu nechce cist. Proste jsem u svych deti vytvorila navyky, takze jim to neprijde divne, ze kazdy den ctou. A presne jak napsala zuzik trenovat to, co detem nejde-nekomu to, nekomu neco jineho.
Za me cist kazdy den a vazne se slysi vysledky.

kakba
6. únor 2022

@bara88 a pak je tu dite, co chce byt nejlepsi ze vsech.🤷‍♀️😀

mamikry
6. únor 2022

Skoro se s nim neucim. Kazdy den ma ukol, ten udelame. Cteni a pocitani mu jde pekne. Ale on se prubezne pres den vlastne uci sam. Kdyz jdeme ven, cte si pro sebe plakaty a napisy na obchodech apod., doma si obcas otevre knizku, kdyz ma naladu. Pocita taky sam, kdyz si s brachou hraji, ted se naucil sam od sebe scitat desitky a stovky. Jedine, co trenujeme je psani, tam ma rezervy, ale zase si sam pise, kdyz namaluje obrazek a dela popisek.

veruuu_kubesovic
6. únor 2022

Mám prvňačku s vývojovou dysfázii, denně čteme, počítáme, cvičíme grafomotoriku 😉 akorát víkendy nechávám ať si hraje...

autor
6. únor 2022

@mamikry náš právě sám od sebe nic nechce a nedělá.

izz76
6. únor 2022

Čteme každý den, někdy vynecháme v pátek, nebo nějaký den o víkendu když není čas. Uděláme úkol, nic víc, není potřeba, dcera nosí same jedničky, všechno umí. Učitelka nám říkala, že děti by se neměly pretezovat a příprava do školy by neměla komplet zabrat víc jak 20-30 minut dene.

lutu11
6. únor 2022

Tak,jak vy občas potrebujete oddych a vypnout, tak to potrebuje i dítě. Ja jsem s prvnakem delala hodne veci dle toho, jak mu neco nešlo. U takhle malých detí, je maximálni limit učení 1 hodina. Resp. Moje dítě po ty 1 hodine už nemyslelo, takže to nemalo cenu hrotit. Patek + sobotu Mel vždy volnou. V nedeli jsem s ním delala vetsi opacko. A to jsem vždy zjistila že dalších x veci už nevi, nebo zapoměl. Prázdniny Mel vždy volno. O letních jsme začali opakovat až v polovine srpna. A ano, zapomel hodne, ale je to dite.

lutu11
6. únor 2022

A jak Ted cte? Nás treba zacil cist - tak že SE to dalo i poslouchat až začatkem Brezna. A Ted (v 2he třídě) dostal knižku na precteni a než prijel v patek domu že školy, hlásil, že už to ma. Obsah umel, tak jsem netešila, že si to prečetl o prestávkach a v družine ,,potichu,,.

autor
6. únor 2022

@lutu11 syn zvládá najednou max 5 minut a musí mít pauzu, protože už nevnímá. Takže jedeme po chvilkách celý den. Dneska jsme celé odpoledne četli 5 sloupečků slov.
Nečte moc dobře.
@izz76 tak to máme často víc. Ale je to dítě od dítěte. Mám doma dítě, co jsme měli hotovo za 5 minut i s taškou. Ale nečetli jsme, protože četl od 5 let.

lutu11
6. únor 2022

Vymeňte sloupecky za príbeh. Naseho bavili komixy. To ochotne cetl. Sloupecky z čítanky presne jak ten váš. nastesti máme učiteľku, ktera neřešila, že necetl čítanku. Spíš, aby rozumel, čo cte a bylo ju jedno, čo