Jak účinně motivovat děti, aby šly do postele?
Jak motivujete děti, aby šli do hajan?
Když přijdu domů, je čas večeře nebo je už po večeři, zbývá chvilka na popovídání a na úkoly, a potom je čas na koupání, čtení a jde se spát. Tato teorie bohužel pokulhává a v naší praxi si děti po večeři jdou hrát, já je zvládnu ještě nějak dohnat k úkolům a přípravě aktovek na další den. Ale pak že prý dnes jsem si vůbec nepohrál… A ve výsledku jdeme spát později než bych chtěla.
Jak to děláte vy?
@exbordelar Tiše závidím, ale i přeji, že to máte bezproblémové.
Když my všichni máme hlad už kolem půl šesté, kdy obvykle chodíme domů. Přece nejsem jediný rodič, který vodí děti takhle pozdě domů...
A oni jsou do peti v druzine? Kolik jim je? Jak daleko mate skolu? Jsou schopni dojit sami?
Kdyby sli domu uz ve tri nebo o pul ctvrte, tak si muzou udelat ukoly, stihnout si pohrat, ty mezitim prijdes, povecerite spolu a jeste si stihnete i popovidat...
V kolik bys chtela, aby chodily spat?
Kolik je dětem? Jak jsou samostatné? Chodí domů až o půl šesté? Denně? Úkoly ideálně co nejdřív po příchodu ze školy, neodkládat, to se mi osvědčilo nejvíc.
Když přijdou každý den až o půl šesté domů, tak to docela chápu, že jim pak chybí ten prostor pro hraní si. Mám zatím školkovou a každé odpoledne jsme venku. Když přijdeme déle, rozuměj třeba mezi 5-6h večeře, koupání a také si chce ještě hrát. A kňuči, jak si dneska vůbec nepohrala. 😁 ale do 20.00 bývá v posteli.
Chodí denně tak pozdě? U nás syn chodí ochotně kolem 8.30, dceru zahanim až v 9.30-10, je sova. Jinak mají spoustu času na hry, dovádění venku, i lenošení doma, chodí většinou po obědě, pak mají nějaké kroužky.
@nupta Pokud chodíte domu takto pozdě, tak s tím nic neuděláš.
Mě děti chodí domu nejdýl ve čtyři, takže si stihnou pohrát popřípadě jít ven, ukoly píšeme kolem šesté, najíme se buď před nebo po úkolech. V půl osmé už je klid a vše nachystané ke spaní a děti můžou na chvilku na tablety.
V kolk chodíte domů, že až na večeři, kolik je dětem a v kolik je "nutíš" jít spát? je jasné, že pro rodiče je ideální, když dítě v 19:30 je v pokoji a rodiče mají klid a chvíli pro sebe, což je pro školní děti nereálné. V kolik pak ráno vstávají a kolik mají spánku? Nestačila by večerka třeba v 21 h? S tím, že od 8 už musí být v pokojíčku vykoupaní, večerní hygiena, ale pokud chtějí, mají ještě tu hodinku na to si trochu pohrát?
My to máme v pracovní dny nastaveno tak, že děti mohou hned po škole jít ven s kamarády, popř. k nim či k nám domů, popř. mají hned po škole kroužky. V každém případě jsou nejpozději v pět doma. V tu dobu si dělají úkoly a připravují se na další den školy. Mezi 18. a 19. hod máme večeři, poté odcházejí do koupelny tak, aby do 20. hod měli za sebou osobní hygienu. A následně mají volný program do 21:30 hod - když chtějí, hrajeme nějakou společenskou hru, nebo si něco vyrábějí, staví Lego, čtou knihu, popř. koukají na pohádku. Ve 21:30 hod jdou spát. Vstávají mezi 6:30 a 7:00 hod. Mají 10,5 a 8,5.
Co si vzpominam, tak nejvic decka vecer prudily, kdyz nebyli unaveni. Ze skolky jsme chodili v 17.h a nejmin do 18.jsme cestou jeste byli na nejakych hristich. Pak vecere a takto v cervnu jsem s nima klidne jeste sla ven treba az do 21.h. pak to byvalo rychle, jeste neco pojist, umyt a spat. V 21.30 byli tuhy. Jak po veceri ven nesli, tak borili byt nejmin do 22.h. Synek co spal poo ve skolce casto az do 23.h. to se teda s jeho nastupem do skoly zlepsilo. Obecne chodili spat podle potreby mezi 20.(spis vyjimecne) a 21.h. Zahnat je byl vetsinou boj. Proste klasika. Ranni vstavani do skolky v 6, do skoly pak pred 7.
@miryp promiň, ale ten tvůj rozpis mi přijde úplně jako na táboře 😃
@marketa1218 jo? 😂 Ale funguje nám to 😂
@konidana ty jo konečně někdo. 😀 já si nedovedu představit, že by děti byly hlavne teď v létě už třeba od pěti doma. 😀
Nicméně my to mame celý posunutý. 🙂 školka je přesně od 9 do 16:30, jinak nelze. 🙂 a pokud je hezky a světlo, tak jsme co nejdéle venku: do 19-19:30 a někdy až do osmi. Doma už jen rychle večeře, umyt a spát. V posteli jsou mezi 21-21:30 nejčastěji,.max 22. Mladší spí dobře, tu většinou budím až kolem osmé. 😀 každopádně i sama dřív než v půl osmé nestává. Starší má bohužel poruchu spánku, takže je často vzhůru mezi 5-6uz ...ale zase vydrží v posteli tak do 6:30-7:00 a pak ho ještě udržím chvíli u sebe 😀
Děti 4,5 a 3 a čtvrt.
@me_druhe_ja od mimin chodily spat az kolem 21.h, manzel domu jezdil az kolem 20.h, a tak nejak to detem zustalo. Prvni byla nespaci, vstavala v 6 furt, no a druhy to dohanel pres den.
tak to se nedivim. to je pravda, že nemaj skoro žádnej volnej čas na hru. a to je důležitý. takovejhle režim bych určitě pro děti nechtěla a dělala všechno proto, aby měly hlavně hodně času na hraní, i na to jít v pohodě spát. a to třeba i za cenu sníženýho úvazku a podobně. z takovýhleho života bych nic neměla. a ani děti. nemám je přece proto, aby byly skoro celej den někde v instituci a viděly jsme se jen o víkendu....
@nupta asi zalezi, jakou hodinu na spani ocekavas 🙂
Ja vyzvedavam lehce po ctvrte mladsiho ve skolce, jedeme pro starsiho, ten konci v pul pate (ma vsechny krouzky v ramci druziny, letos mu to vyslo tak, ze ma treba v pondeli i v utery krouzek od tri, do tri je normalne v druzine - venku si hrajou na hristi a podobne, takze vybehany je dost.
Cestou domu se vetsinou stavujeme na rychly nakup, nekdy ne, ale urcite jsme doma nejdriv v 17:15 (cesta domu odpoledne zabere cca tu pul hodinu aspon).
Doma si nekdy daji hned sprchu - kdyz jsou zpoceni z venku treba, to uz si pak zalezou do pyzam, nebo mladsi chce jit nekdy jeste ven (nema takove fyzicke vybiti ve skolce), tak chodi vetsinou s tatinkem, takze klidne treba v sedm vecer.
Pak je svacina, po svacine mladsi jde vetsinou koukat na pohadku a se starsim jdeme delat ukoly, coz je minimalne na pulhodinku.
Takze pak uz opravdu moc casu nezbyva - jdu varit veceri, jedi vetsinou mezi osmou a devatou, pak zuby a postel. Vyjimecne stihneme treba deskovku jeste rychlou pred spanim.
V zime chodi spat driv a ven se jim tolik nechce, je driv tma. Takze ted chodi mezi 9 a 10, spis k 10, usinaji temer okamzite, vstavaji mezi 7:15 a 7:30, budim je.
V zime uz v tech 9 vetsinou usinaji.
@normalnimatka přesně
Jinak teda moje děti jsou hooodne venku celé jaro, léto, podzim, než začne být brzy tma. Jsou šťastný...a když je tma v rámci zimy, o to víc jsme spolu a třeba něco hrajeme. Ale mám 20 h úvazek obvykle ( někdy víc) právě aby byl čas, vlastně spoustu času, na děti. A to i za cenu, že mě nebetyčně někdy vysírají... Děti.maji být s mámou/ eventuálně s tátou co to jde.
@me_druhe_ja Protoze mas male deti a vstavate dele... to byla pohoda, z venku rovnou do vany a spat. Skolaci uz musi udelat ukoly, priprava veci na dalsi den, u nas i cviceni logopedie, cteni... A budicek v sest. Takze v osm uz na znackach a o pul devate v posteli. Domu prichazime v 16:00, kdyz neni krouzek. A ted jsou ty dny zatracene kratke, kdyz chceme byt co nejvic venku, detem vadi ze je svetlo a uz se nemuzeme dockat prazdnin.
@me_druhe_ja tak když děti chodily do školky, byly venku klidně do půl osmé, protože neměly žádné povinnosti. S nástupem do školy ale bylo třeba v pracovní dny rozdělit čas na volnočasové aktivity a přípravu do školy. Děti dostaly na výběr, zda hned po škole chtějí být s kamarády a až pak se učit, nebo zda se chtějí nejprve učit a pak být s kamarády. Vybraly si první variantu, protože tak to má nastavené většina spolužáků. Tudíž jsou po škole cca 4 hodiny s kamarády, pokud zrovna nemají kroužky a pak jdou domů a jdou se připravovat do školy. Zpracovávají různé projekty, referáty, prezentace, k tomu se musí učit na písemky a ústní zkoušení, protože nepatří mezi šťastlivce, kterým stačí si to poslechnout ve škole. A to vše vyžaduje čas a děti rozhodně nejsou ochotné se tomuto věnovat v osm večer, to už chtějí mít prostor jen na to, co je baví... Až se příští týden uzavře klasifikace, tak se to odpoledne bude moci zase rozvolnit a najet na prázdninový režim...
@exbordelar U nás je dcera v družině maximálně do 4, to spíš výjimečně. Spíš tak do 2 nebo do 3. A je jedno, kdo ji vyzvedne. Samozřejmě si pohraje v družině. Určitě mi neříká, že v družině je nuda, že tam nic nedělali. Pak má buď kroužky nebo dělá úkoly nebo jdeme ven. Po 19:00 večeře, sprcha, čtení z knížky nebo pohádka v notebooku. V posteli je většinou před 21:00. O víkendech nebo o prázdninách jsou samozřejmě i výjimky (v létě třeba chodíme sledovat světlušky nebo padající hvězdy atd.).
@jane46 jasně, hlavne v ČR je všechno posunutý dřív. Škola, oběd... všechno. Tady je to všechno spíš později. Asi i proto, že máme sice stejné časové pásmo, ale jsme úplně na jeho západě, takže východ i západ slunce je tu zhruba o 1:15 posunutý (teď třeba zapadá až po 22h).
Škola tady stejně jako školka konci mezi 16-17h. Pak mají často nějaký kroužky. Takže domu tu děti chodí většinou až po 18h.
Ale zase jsou tu volné středy až do 10-11let a vic prázdnin během roku 🙈
Jo a přes týden děti úkoly ze školy téměř nemají, o víkendu občas.
@me_druhe_ja To je fakt, ze jizani maji ty casy posunuty. Ja mam zkusenost s Portugalskem, a tam klasicke smeny - ranni, odpoledni, nocni byly oproti nasim (6-14-22) 8-16-24.
A pak bylo vtipne, kdyz nas mistni chteli pozvat na veceri a ptali se, v kolik se nam to hodi. A my - "co treba v sest?" A oni - "cozeee, v sest?? My standartne vecerime tak v deset!" 🤣 Takze v deset vecere a o pulnoci jit teprve parit do ulic 😄 Standartni konec nocniho zivota mezi 4 - 6 ranni 😅
To my jsme nahore v tyhle casy uplne jinde 😄
@exbordelar tak tam dole je to hlavne kvůli vedru. 😀. Portugalsko už je jiný časový pásmo. 😀 tady spíš kvůli tomu dennímu světlu. 🙂 a prostě jiný životní styl. mě to teda vyhovuje víc, já jsem všechno jen ne ranní ptáče 😀
A teda večeři se tu taky později, tak mezi 20-21h ve všední dny. Když je volno a nebo nějaký velký rodinný večeře, tak se končí klidně o půlnoci. 😀 v šest by tu večeři nikdo nejedl 😀
U nás se chodí spát "podle světla". Teď, jak jsou dlouhé dny, je těžké pochopit, že má jít spát, když je venku ještě den. Takže, když je v koupelně (bez okna) na večerní hygienu, zatemnim a pak už ji je přirozené lehnout do postele a čekat na pohádku.
Zatím chodí spát bez problémů. V 19,30h uz spí, ale za to ráno vstává brzo. Coz me nevadí, sama chodím spát brzo a vstávám se slepicemi... 🙂)) ale ma teprve 6r.

Hned jak prijdou ze skoly, jdou si napsat ukoly, aby uz pak na to nemuseli myslet. Potom si hrajou do aleluja, pripadne jdou na krouzky, ze kterych se vraci v 19h. Vecere a jde se chrnet.
Ale v tomhle to mame bezproblemovy, chodi spat ochotne a brzo 😄