Jak vnímá dítě Alzheimerovu nemoc?

kiiteep
17. pro 2023

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na názor. Je reálné dát na hlídání (např. jeden až dva týdny) sedmileté dítě k prarodičům, přičemž babička trpí Alzheimerovou chorobou a děda o babičku pečuje. Nebylo by pro tak malé dítě stresující být v takovém prostředí? Podle dítěte babička není schopná samostatně dojít na záchod a téměř nekomunikuje. O nemoci jsem hodně četla a z vlastní zkušenosti vím jak se takto nemocný člověk chová (může mít agresivní projevy atd.)

Děkuji za názor 🙂

tehulenka
17. pro 2023

@kiiteep tchyně má alz.a děti bych tam nedala ani na hlídání pár hodin.....tchán je sice celkem ok,ale raky má už 75 a prostě mu nevěřím že by to zvládl. Tchyně je teď celkem ok,chodí, vše kolem sebe zvládá, ale vzhledem k tomu že za 1o minut neví že tam děti jsou nebo že tam byly je to celkem hazard....agresivitu jsme zvládli jakž takž zastavit lékama ,ale málem se z pl už nedostala...syn má 7,dcera 5 a nevímají že by byla nějak nemocná, ale zabržděná je brutálně

kiiteep
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
tehulenka
17. pro 2023

@kiiteep u soudu bych to sdělila, ale za mě rozhodně ne a to si nemyslím že by na tom tchyně byla nějak zle ,jen je to fakt hazard....oni nás třeba pozvou na oběd, mi tam přijedeme a oni zapomenou že vařili třeba rýži, tak ji začne tchyně chystat a v tom si můj muž všimne že stojí hotová někde v kuchyni....teď si vem že zapomene někde ty děti, nebo je někde omylem zavře, zapomene vypnout plyn.....je toho mraky

kiiteep
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
kristyn86
17. pro 2023

Ja jsem mela babicku s Alzheimerem,bylo mi 16 let,kdyz ji to vypuklo...Ta pece o ni byla velmi narocna. Takze bych tam dite hlidat nedala. Chudak deda,jak by zvladal dite a k tomu babicku. Samozrejme kazdy je na tom jinak, ale babi mi kazdou rikala jinym jmenem,porad mluvila o tom samem dokola,hygienu uz moc nezvladala,bylo to psychicky velmi narocne. A v tom byt treba tyden,dva v kuse? To mi neprijde dobry napad. Ani mi to neprijde fer vuci prarodicum. Jet na navstevu,podivat se na babicku nebo kdyby jim manzel pomahal,tak ok.

klokanka31
17. pro 2023

@kiiteep Když jsem byla malá, tak moje prababička měla ke konci života Alzheimra. Pamatuju si že se mi tam pak už nechtělo ani jezdit, bylo to divný. Rozhodně bych tam dítě nedávala bez dozoru, a už vůbec ne na tak dlouho.

haa
17. pro 2023

A ptal se někdo dědy, jestli by si na to vůbec troufal? Mně to teda přijde jako mazec i vůči němu...

tereza0111
17. pro 2023

A co na to rika ten deda? Kdyz si vzpomenu na svoji babicku, tak byla nebezpecna sama sobe, ve smyslu zapnuty plyn na sporaku a nezapaleno, apod. ale to pohlida osetrovatel. Byla agresivni na svoji dceru - tu nepoznavala, takze ji vyhanela panicky pryc s tim, ze ji chce nekdo cizi vlezt do bytu, ale treba na me byla hrozne hodna (myslela si, ze ja jsem jeji dcera),. Ale kazdy to ma jinak, asi by bylo nutne zhodnotit podsle stavu a chovani babicky a hlavne deda musi rict, jestli by to zvladl...

goovana
17. pro 2023

@kiiteep rozhodně to není dobrý nápad
Co když zapomene, že tam vnoučata má?
Třeba někde venku??

eviicka
17. pro 2023

Dítěti je sedm, takže nepotřebuje už náročnou celodenní péči. Tato nemoc se projevuje u každého jinak, spousta nemocných má k dětem hezký vztah a může je obohatit.
ALE tohle je jiná situace, ví to vůbec děda? Chtěl by to tak? Samotná nemoc asi pro soud nebude problém, ale zeptám se jako laik, soud určuje přímo, že dítě má jít tam a tam? Nebo chce ex dítě na prázdniny s tím, že tam dceru pošle?

izz76
18. pro 2023

@kiiteep Nechápu co je to dnes za módu schválit u soudu otcům každou blbost co si vymysli. Proč by měli dceru hlídat nemocní prarodiče,tak ať se o ni stará on.

ninive211
18. pro 2023

Na jedno odpoledne možná, na týden a víc rozhodně ne! Ví o tom vůbec ten děda, není to jen truc ex, že chce dceru za každou cenu na půlku prázdnin, ale zároveň nemá dost dovolené, tak automaticky počítá, že ji dá svému otci na hrb na hlídání? Já bych z toho měla trochu strach a teda se divím, že soud je s tím jako asi v pohodě...samozřejmě záleží asi i na fázi toho Alzheimera, ale nevím, no...úplně by se mi to nelíbilo.

kiiteep
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
kiiteep
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
ninive211
19. pro 2023

@kiiteep Jako na jednu stranu otec má právo na styk s dcerou na polovinu prázdnin, tj. ty 4 týdny. Ale v tomto případě bych spíš byla raději, kdyby jí na ty dva týdny, co nedostane dovolenou, zajistil třeba příměšťák nebo tak něco. Ale celotýdenní pobyt doma s dementní babičkou a dědou, který musí lítat kolem babičky-na vnučku stejně nebude mít čas. jako na víkend v pohodě, ale týden nebo dokonce dva v kuse...navíc jestli tam doteď netrávila delší čas.
Jestli soud přihlédne k přání dcery, nevím, je ještě malá, soud může rozhodnout, že je názorama ovlivněna matkou v neprospěch otce. Rozhodně bych to netlačila tak, že ji nechcete dát ex o prázdninách, ale že máte problém s tím pobytem u prarodičů, když tak bude dementní babi. Nebo tam ty 2 týdny s nima bude i otec, že by ji aspoň ráno obstaral, odpoledne po práci vytáhl třeba na kolo, k vodě, na kratší výlet? Protože děda se z baráku kvůli babičce pravděpodobně nehne (max. na nákup) a holka bude uvázaná doma a odkázaná tak na televizi či mobil...fakt super prázdniny.

drep
19. pro 2023

Já teda upřímně nejvíc lituju toho dědečka, který je, předpokládám, v letech, má plně ruce s babičkou a ještě by měl dostat na hrb malou slečnu, která sice nepotřebuje péči 24/7, ale nějakou pozornost rozhodně ano. Nejsem zastáncem toho, že děti je třeba zcela uchránit jakékoliv nepěkné věci a kdyby moji nebo mužovi rodiče rozvinuli demenci, prostě bych to dceři vysvětlila, co to znamená, co se bude dít, ale v kontaktu bych pokračovala, bohužel stárnutí, nemoci i smrt jsou integrální součástí života a děti to berou tak dobře, jak dobře to berou rodiče a vysvětlí jim to a pokud to rodiče dokážou předat normálně, tak to většina dětí dá. Dcera prarodiče miluje, oni ji. A ani mi teda nepřijde divné, trávit část prázdnin s babičkou dědou, naopak mi to přijde žádoucí.
Nicméně tady je rozhodně limit to, jak blízký vztah dcera s prarodiči má a jak moc babička potřebuje péči (on je rozdíl mezi lehkou demencí, kdy je občas třeba připomenout užití lékou a těžkou demencí ante finem, kdy je člověk ležící, inkontinentní a zcela závislý na péči druhé osoby) a jestli by to ten dědeček vůbec chtěl a zvládl

kiiteep
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
kiiteep
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
kiiteep
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
somalicats
19. pro 2023

@kiiteep Máš právníka? Pokud ne, tak si urychleně najdi někoho, kdo dělá rodinné právo. Na tomhle se nevyplatí šetřit. Dceři je 7, takže ještě pár let potrvá, než budou brát její názor víc v potaz.

kiiteep
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
ladyhacek
22. pro 2023

Ne! Mylsím, že ani na odpoledne, ale týden???
Co tedy ten děda? Asi bych promluvila s ním a případně ho požádala ať promluví se synem popř rovnou se soudem.
A soudce teda nechápu.

skarol
23. pro 2023

Doporučuji přečíst si s dcerkou tuhle knížku, aby aspoň lépe pochopila, co se s babičkou děje, přeci jen je to její rodina....
https://www.databazeknih.cz/knihy/lentilka-pro-...
A jinak teda moc nechápu, jak může mít otec na placení nejlepšího právníka a zároveň nechce zaplatit příměšťák. Pán má zvláštní způsob myšlení. 2 týdny příměšťáku by ho totiž určitě vyšly levněji než soudy... a jací jsou ti kamarádi ex, kam dceru dává?

jerrabina
23. pro 2023

Je dobře, že s dcerou chtějí mluvit. Teď Ti podle mě nejvíc pomůže doufat a prát si, aby se to celé vyvinulo ve prospěch dcery, ať už to znamená konkrétně cokoli. A věřit dceři, že to zvládne, podporovat ji ať řekne to co doopravdy chce a jak to je doopravdy u tatínka - a neříct jí nic dalšího, aby když se pak třeba zeptaji co říká maminka slyšeli jen slova "doopravdy" a "co ty chceš" a nedalo se to interpretovat špatně.
Mimochodem o tom že dcera u otce nesmí na oslavy nebo že on se opiji a o dceru se stará někdo jiný, o tom soud ví? 🤔
Držím palce 💖💙

kiiteep
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
kiiteep
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
jerrabina
27. pro 2023

@kiiteep jee, to je smutné 😐 to asi tatínek něco říkal