Jak staré babičce svěřit tříleté dítě?

primaska
28. zář 2015

Můžu se zeptat, kolik bylo/je vašim babičkám let, když jste jim svěřili na hlídání tříleté dítě? Mám na mysli delší hlídání celý den nebo půl den (ne hodinovou procházku). Naší babičce je 70 let a dědečkovi 75 let, na svůj věk jsou celkem fit. Nikdy nehlídali a mě teď napadlo, jestli je to vůbec reálné v tomto věku jim svěřit takto malé dítě??

anetka1701
28. zář 2015

prababička dětí v tomto věku hlídala starší, ale byla hodně unavená, pokud by nebyl opravdu akutní důvod, tak bych to už neudělala...

andelka
28. zář 2015

Mojí mamce je 67 a nejen že hlídá moje děti, ale i 20 cizích ve školce. Pocitam že za tři roky bude hlídat taky. Děti tedy budou starší už. Ale obecně řídila bych se podle zdravotního stavu, aktivity, psychické odolnosti.. Ale proč ne? Pár hodin,půl den určitě jo,občas.

lucisa
28. zář 2015

Jde o to, jak jsou na dítě zvyklí a ono na ně, v jaké jsou kondici, jestli není dítko moc živé, jestli s ním budou jen doma nebo mají v plánu hřiště, výlet apod.
Zda už někdy hlídali, jestli nebyl problém atd.
Když jsem měla malé dvě starší holky, často chodily nejen k mým rodičům, ale i k mé babičce, které tehdy bylo už téměř 80 a byla skvělá. Je tedy fakt, že moje babi už nám vnoučatům dělala pomyšlení, byla to taková ta typická babi, co nás houpala na nohou, každému vyvařovala oblíbené jídlo atd.
Ale moje dcerky ji zbožňovaly a i když doma byly kolikrát divoké, s babi v pohodě, neměla jsem strach si jít něco vyřídit na úřady a nechat je u ní, nebo šly společně do města na zmrzku.

Ale třeba moje tchyně byla o skoro generaci mladší v té době a jí bych děti nesvěřila, měla úplně ujeté nápady, naštěstí bydlí na druhém konci republiky, a u nás bývala tak jednou dvakrát do roka.

Pro ilustraci - jednou jsem šla jen na zahradu pověsit prádlo a ji nenapadlo nic lepšího, než se na mě s malou (tehdy asi roční) dcerou koukat z okna. Což o to, kdyby byly za oknem nebo ji držela v náručí v okně, ale ona ji posadila na parapet tak, že jí visely nožky ven a ona stála za ní a jednou rukou ji přidržovala a druhou se opírala o francouzskou hůl. Z druhého patra, málem to se mnou dole švihlo. Kdyby malá trochu švihla nohama nebo poskočila, tak letí, bo babi by ji se svou stabilitou těžko udržela, asi jsem tehdy trhla rekord ve zdolání 60 schodů, nervy moje......
Nevím, co ji to tehdy napadlo 😝 Manžel, jak to slyšel, tak málem zkolaboval taky...

Takže asi tak, musíš zvážit vše kolem....

akankeo
28. zář 2015

@primaska Me hlida deti 67 leta pani, 2 ciperne predskolacky a zvlada to, holky ji adoptovaly prave jako babicku, jinak ji nereknou. Ale je fakt, ze kdyz je dvakrat za sebou musela hlidat fakt cely den - od 7 do 7, tak toho mela plne bryle, ale to ja mam taky 😀

kami1984
28. zář 2015

Moje prababička má 71let,hlídá mi 4leteho od narození a teď si ho bere i přes noc;) mladšího 1rok mi pohlídá na hodinu, dvě. Oba dohromady jen výjimečně,když jdu třeba k zubaři.
Sily jí ubývají, ale starší je moc aktivní; ))

Dětičky ji nenutím, sama chce a vím, že je o ně dobře postaráno.

lv
29. zář 2015

je to o kondici, ne o čísle věku - babi hlídala ted denně měsíc v kuse 6-8h, a to má hůlku a 70. Doma neustále tvoří, lepí, stříhají (a já musím zavřít oči ožed zbytky lepících pásek, ústřižky..), děcka to zbožňují. Ven si troufne na oplocený hřiště.

nonnni
29. zář 2015

mamce je 70, neustale chce vsechny deti vcetne te nejmladsi, pry neni na svete nic lepsiho, nez uslintane pusinky ve tri rano 🙂 Je tedy fakt, ze je velmi fit fyzicky i mentalne.

kkouzlo
29. zář 2015

moji rodiče hlídají od roka i přes noc (to samý tchýně) a moje babi 75 a děda 82 hlídali už i tři dny (dvě noci) a bylo to v pohodě. Byla jsem v nemocnici na rizikovém, manžel v zahraničí, jinak už to zařídit nešlo a úplně v pohodě. Jonáš je s nima klidnější, babi to s dětma umí, vyvařuje, pečou spolu. Od jara, kdy to bylo, hlídá občas přes noc, Jonášek k ní chce. Babi je čuprbába a umí to s ním. Minulý měsíc hlídala i druhá prababi 75 s dědou a ty to trochu zmáhá, ale zase si pro něj vymysleli klidnější zábavu a půjde tam prý taky znova. Celkově je to cestovatel, u nás doma je málo víkendů, pořád chce k babičkám

dendy88
29. zář 2015

manzelova babicka 71 let taky hlida s dedou 70 let, oba to zvladaji zatim bez problemu ani hulku nemaji

kometkak
7. lis 2018

Dáváme hlídat prababičče má 78. A mám docela strach. Děti mají teď 2 a 4,5 let. Spíš je hlídá večer a dá je spát u nás a kouká pak na TV. Celý den možná 2x..

zlutykonik
7. lis 2018

Moje babička (76) vydrží s dvouletou dcerou tak 3 hodiny určitě. Víc jsem nezkoušela, ale myslím, že by nebyl problém ani půlden/den. Je vitální a s pravnučkou tráví čas ráda. Mé druhé babičce (88) bych dceru nesvěřila ani teď, ale ani před 20 lety a je to dáno její povahou a vitalitou. I když není zlá a taky má moji dceru ráda.

rousse
7. lis 2018

@primaska když měla naše malá rok a 3/4, tak mě uprosili z jedné školy, abych na 2 měsíce vzala akutní záskok než bude moct nastoupit dlouhodobý zástup a jediný, kdo mohl na hlídání od 7 do 14 hod byla babi tehdy 75 a její přítel tehdy 82. Já jsem měla obavy, moc se mi do toho nechtělo, a babi a její přítel mě ukecali.... byly to náročné 2 měsíce, ale všichni jsme to zvládli a řekla bych, že babi a přítel si to užili. Byli teda rádi za to, že 2 měsíce skončily, ale nepostěžovali si ani jednou

lenynka
Autor odpověď smazal
Zobraz
zuvi
7. lis 2018

My máme hlídací prababičku, které je 80 let. Děti hlídá od narození (5 let, 4 roky, 20 měsíců). Bohužel praděda nedávno umřel tak jsme mysleli, že už hlídat nebude chtít, jelikož by byla na ně sama no a babička si je sama žádá i na několik dnů, ale jen ty dva starší. Jinak je schopná se postarat o všechny tři celý den.

lstuchlova
7. lis 2018

Moje babi v 70 hlídala každou chvíli svou pravnučku (dceru mého bratrance) už od narození, klidně i celý víkend. Teď malé byly 4 roky.

teeerez
7. lis 2018

Babicce je 76 (a kus🙂 ) a je nase hlavni hlidaci kapacita 🙂 Pulden da uplne v pohode, cely den kdyz je to krizove nutne, ale to uz toho ma pak plny kecky (mam deti dve 4 a 2,5 roku). Zalezi dost kde hlidani probiha - kdyz jsme doma v byte je to horsi, jdou treba na chvilku na hriste,ale jinak je s nima radsi doma a holky se nudi a bori byt (ale babicce to za zle mit samozrejme nemuzu). Kdyz jsme na chate, kde je oplocena zahrada tak je to super, behaji cely den po zahrade a babicka plni jen funkci vrchniho dorozu a dodavatele stravy. To pak zvladne v pohode obe na cely den 🙂

zuzik24
7. lis 2018

Ahoj, to záleží, jak moc je babička vitální, jaké má reakce atd. Můžu uvést, co se mi stalo. Mám dědu, u kterého jsme bydleli, i v 75ti byl řidičem z povolání, řídil autobus MHD, zdravý, myslelo mu to a děti občas pohlídal. Jednou si vzal naši tříletou dceru ven na hřiště, protože já byla nachcípaná a s půlročním miminkem, občas ji takhle vyvedl. Vrátil se asi za hodinu bez ní s vysvětlením a teď cituju: "Já ji tam nechal, protože si tam tak hezky hrála a nechtěla jít, ale mě začíná AZ kvíz." Krve by se ve mně nedořezal, hřiště máme poměrně daleko, tak jsem sbalila mrně do náručí, vyběhla na ulici a vidím Verunku, jak jde smutně podél plotu, že ji děda nechal na hřišti... Musela dvakrát přejít silnici, vůbec nedomýšlím, co by se stalo, kdyby... Dědovi vůbec nedošla vážnost situace, takže já za sebe už bych mu dítě nesvěřila a obecně bych se už bála svěřit dítě někomu ze starší generace...

littlecharm
7. lis 2018

@zuzik24 To zní jako hodně blbej for, mě by asi kleplo. Jesteze ta malá byla natolik pohotova, ze šla za dedou a měla k tomu tolik štěstí, ze ji nikde nic nepřejelo :-/ No děda by v životě už nehlidal.

rousse
7. lis 2018

@zuzik24 tyvado, no tak to je ale síla.... by mě asi jeblo🙂 a smekám před tou malou, jak to zvládla.

drzticka81
7. lis 2018

Tak my mame starsi prarodice-Nase deti maji 6,4 a 1, moje mamka ma 69,tatka 81,muzovy rodice maji 75,74-kdyz byli mali,hlidala jen moje mamka.....od tech tri let bych je nechala i tchanovcum (tchyne mela problemy s kyclemi a tchan se zady-takze zadne tahani maleho ditete),ale jen doma nebo na jejich zahrade......muj tatka uz nebyl hlidaci (zdravotni problemy) a ted uz vubec ne (uz jen skoro lezi a spi)......takze na hlidani mame mamku (ale jelikoz pecuje o tatku,nedavame ji casto-navic nase deti jsou umorne hahaha)......od 3 let uz bych dala,ale v prostredi,kde bych mela jistotu,ze se nejak nic zleho nestane 🙂)) a taky dle zdravotniho stavu....

editah222
7. lis 2018

Moje tchýně v 70letech hlídala naše děti naprosto běžně, sice jsem měla drobné obavy, ale byla ředitelka MŠ a tak si velmi dobře uvědomovala rizika. Můj táta má 65let a nechat s ním děti je o strach :( On je miluje, je rozumný a vitální chlap,ale některé věci mu nedochází. Naštěstí už jsou naše děti "velké" a tak vím, že se o sebe celkem dobře postarají a potřebují jen drobný dohled.

@lucisa nejsme příbuzné? :D :D Úplně ze stejného důvodu nás nechtěla moje maminka dávat ke své tchýni. Bydlela ve 4! patře a já na naše taky jednou tak čekala s nohama ven z okna. Máma prý řvala jako tygr :D :D Babička v klidu, prý se nic nestalo 🙂 Taky už ji bylo kolem 70. Ale u ní to nebylo věkem, ale naprostým nedostatkem jakéhokoliv citu ke komukoliv.