Jak vychováváte dnešní generaci dětí?
Chtěla bych vás ujistit, že tahle diskuze nemá být o dohadování, nic si nikdo neberte osobně. Jen je to čistě o zamyšlení, co z těch dnešních dětí může vyrůst...
Jak spousta z vás jistě ví, mám 5 letou holčičku, a tudíž se pořád pohybuju ve společnosti i jiných dětí. A je velmi smutné, že málokdy narazíme na hodné vychované děti, a na slušné rodiče. Několikrát jsme na hřišti potkali dvě děti, holku a kluka, 8 a 6 let. Hned se přidaly k nám, chtěly hrát hry s námi. Byla jsem udivená, že jejich způsob mluvení je na úrovni dvouletých, neumí ani skloňovat. Říkala jsem si, že třeba mají nějaké postižení, a jediné co jsem řešila, tak to, že kluk měl tendenci bouchat ostatní. Zíral na mě s otevřenou pusou, proč jako nesmí bouchat jiné 🙄 Když mi vyprávěly kde bydlí, že mají tři maminky a tři tatínky, tak mi šla hlava kolem. Dneska jsem měla tu čest vidět jejich jednu maminku-tetu. Na první pohled feťačka, která jen dětem něco vynadala, pak ať si táhnou ještě hrát, a zase si šla domů. Neuvěřitelné, jak někdo může s dětmi takhle jednat. Na to mi začal klučina naštvaně vyprávět, že jeho vlastní máma bydlí v jiném městě, že je to kr*va která mu slíbila že zavolá a vysr*la se na něj. Já si jen říkala, kde se to v té hlavičce bere. Pak za nima přiběhla další 8letá holka, údajně jejich další sestra, která bydlí zas jinde 🙈 No a ta jela jedno sprostý slovo za druhým. Když už jsem jí řekla že takhle se nemluví (na celé hřiště si zpívala "pr*ám pí**" atd) tak se na mě ještě obořila proč jako ne 🙈 Tohle je jen jedna ze zkušeností s dětmi téhle generace. A mě napadá otázka, co sakra dělají rodiče? Proč nechávají z dětí růst takové spratky? A hlavně, co z takových dětí může vyrůst? 🤔
@klokanka31 tak tohle je extrém. Neznám ve svém okolí jedinou takovou rodinu.
@babka Buď ráda 😄 Ale je zajímavý že na takové exoty máme smůlu i v dětských hernách 🤔
@klokanka31 ano, jedna zkušenost s chudáky, co zřejmě nikdy nezažili normální rodinný zázemí, hodně vypovídá o celé generaci🙈 z diskuzí víme, že se považuješ za vzor ctností a etalon morálky, akorát obhajuješ komouše a jejich zločiny. Moje šestiletá dcera chodí do školky, chodíme na hřiště, na výlety a všude potkávám úplně normální děti a normální rodiče. A mimochodem, jedna z mých nejlepších kamarádek, naprosto ryzí člověk, se kterým bych klidně visela na jednom laně ze skály, letitá šéfka naší letecký záchranky, vynikající doktorka a výjimečný charakter a přesto nejde pro čůr@ka daleko. Ono totiž když běžně máš pár vteřin na rozhodnutí, co rozhodne o životě a smrti někoho druhýho, tak si na konci fakt neulevíš “pro paníčka, to byla ale nemiloučká situacička”.
Takže pokud těm dětem chceš pomoct, směle do toho, pokud se tu chceš akorát pokrytecky poplácat po zádech, jak jsi mnohem lepší, tak tleskáneček.
@babka Buď ráda 😄 Ale je zajímavý že na takové exoty máme smůlu i v dětských hernách 🤔
Bydlime ted v Usti nad Labem
To, co ja tady vidim a slysim na detskych hristich, tak to bych opravdu brecela, blinkala. Takze te uplne chapu. I moje sedmileta dcera mi rika, ze nektery deti jsou hrozny, sprosty a ze chce treba i odejit 🤦♀️
@klokanka31 patrne si narazila na skupinku děti, které žijou v nepříznivé životní situaci. Prostředí, ve kterém vyrůstají není ideální a pravděpodobně už takhle někdo působil na jejich rodiče, když byly děti.
Já s takovými dětmi a potažmo jejich rodiči pracovala řadu let. A fakt to není lehká práce. A vždycky jsem mě rozcilovali tyhle lidi, který ty děti odsoudily hned na první dobrou. Nedali jim sebemensi šanci. Jednou jsme je vzali na hřiště, sotva jsme přišli tak jedna holčička jeee děti mami. Maminka odvětila ,,to nejsou děti" sbalila holčičku a opustily hřiště.
Co takhle se s těmi dětmi bavit víc empaticky. Ta věta máma se na mě vysr... Ta je tak bolavá přece. Co tak ho vyslechnout až pak mu někdy jenom říct hele, ale víš, že by se to dalo říct jinak. Protože ono to jinak nezná....
@klokanka31 ano, jedna zkušenost s chudáky, co zřejmě nikdy nezažili normální rodinný zázemí, hodně vypovídá o celé generaci🙈 z diskuzí víme, že se považuješ za vzor ctností a etalon morálky, akorát obhajuješ komouše a jejich zločiny. Moje šestiletá dcera chodí do školky, chodíme na hřiště, na výlety a všude potkávám úplně normální děti a normální rodiče. A mimochodem, jedna z mých nejlepších kamarádek, naprosto ryzí člověk, se kterým bych klidně visela na jednom laně ze skály, letitá šéfka naší letecký záchranky, vynikající doktorka a výjimečný charakter a přesto nejde pro čůr@ka daleko. Ono totiž když běžně máš pár vteřin na rozhodnutí, co rozhodne o životě a smrti někoho druhýho, tak si na konci fakt neulevíš “pro paníčka, to byla ale nemiloučká situacička”.
Takže pokud těm dětem chceš pomoct, směle do toho, pokud se tu chceš akorát pokrytecky poplácat po zádech, jak jsi mnohem lepší, tak tleskáneček.
@drep no, my bydlíme tak, že máme z jedné strany fotbalové hřiště a z druhé strany dětské hřiště a musím teda říct, že ta sprostá slova lítají celý den, každý den od rána do večera. Taky jsem udivená, co za slovník mají už v celku malinké děti. Kdybych si měla sednout na zahradu a čárkovat pokaždé, když uslyším slovo čů**k nebo pí** tak mám za týden plný bloček. 🫣😃
@drep no, my bydlíme tak, že máme z jedné strany fotbalové hřiště a z druhé strany dětské hřiště a musím teda říct, že ta sprostá slova lítají celý den, každý den od rána do večera. Taky jsem udivená, co za slovník mají už v celku malinké děti. Kdybych si měla sednout na zahradu a čárkovat pokaždé, když uslyším slovo čů**k nebo pí** tak mám za týden plný bloček. 🫣😃
@cherie24 @klokanka31 Tak ty děti to někde slyší, čili to, že to používají, je vizitka dospělých, ne těch dětí. Čili bych neřešila to, kam tahle generace spěje, ale co jsme vlastně my za generaci, když tohle od nás ty děti slyší (píšu obecně, i když já kolikrát taky nejdu pro jadrné slovíčko daleko, z obdobného důvodu, jak psala @drep - a s ní přesně souhlasím).
Bydlime ted v Usti nad Labem
To, co ja tady vidim a slysim na detskych hristich, tak to bych opravdu brecela, blinkala. Takze te uplne chapu. I moje sedmileta dcera mi rika, ze nektery deti jsou hrozny, sprosty a ze chce treba i odejit 🤦♀️
@pavicka My jsme z Rychnovska. Naše dneska pak taky chtěla odejít 🤔
@klokanka31 patrne si narazila na skupinku děti, které žijou v nepříznivé životní situaci. Prostředí, ve kterém vyrůstají není ideální a pravděpodobně už takhle někdo působil na jejich rodiče, když byly děti.
Já s takovými dětmi a potažmo jejich rodiči pracovala řadu let. A fakt to není lehká práce. A vždycky jsem mě rozcilovali tyhle lidi, který ty děti odsoudily hned na první dobrou. Nedali jim sebemensi šanci. Jednou jsme je vzali na hřiště, sotva jsme přišli tak jedna holčička jeee děti mami. Maminka odvětila ,,to nejsou děti" sbalila holčičku a opustily hřiště.
Co takhle se s těmi dětmi bavit víc empaticky. Ta věta máma se na mě vysr... Ta je tak bolavá přece. Co tak ho vyslechnout až pak mu někdy jenom říct hele, ale víš, že by se to dalo říct jinak. Protože ono to jinak nezná....
@alice180 No s tou první holčinou a klukem jsme fungovali dobře, hráli jsme si s nima venku už několikrát, hlavně holčina se zdá jako hodná, ale prostě žije v blbém prostředí. Je úžasný ale i smutný vidět, jak jsou šťastní že jim někdo věnuje pozornost, když si s nima někdo povídá...
Takové děti a rodiny existují celá století, a to s “dnešní generací” se používá též po stovky let. Každopádně u tebe mne to nepřekvapuje a stoprocentně souhlasím s
@drep
@ee.liska Takže máš pocit, že dneska jsou děti vychované dobře? Že jim rodiče dávají dobré vzory, dostatek pozornosti? Jako neříkám, znám i vzorné rodiče a vychované děti. Ale je jich nějak málo.
@cherie24 @klokanka31 Tak ty děti to někde slyší, čili to, že to používají, je vizitka dospělých, ne těch dětí. Čili bych neřešila to, kam tahle generace spěje, ale co jsme vlastně my za generaci, když tohle od nás ty děti slyší (píšu obecně, i když já kolikrát taky nejdu pro jadrné slovíčko daleko, z obdobného důvodu, jak psala @drep - a s ní přesně souhlasím).
Souhlasím se @somalicats my jsme ta generace, která to dovolí. Určitá část neprizpůsobivých rodin tu ale byla vždy.
A ještě k tomu "generalizování", co bude z celé generace to uvidíme (já se spíš děsím nesamostatnosti a nízké psychické odolnosti, tím že se jim všude umetají cestičky). A co vyroste z tebou zmíněných dětí...? To je smutná představa, ten začátek života mají těžký.
@ee.liska Takže máš pocit, že dneska jsou děti vychované dobře? Že jim rodiče dávají dobré vzory, dostatek pozornosti? Jako neříkám, znám i vzorné rodiče a vychované děti. Ale je jich nějak málo.
@klokanka31 no rozhodně se dneska rodiče dětem nevěnují méně, věnují se jim spíše více. Co se týká "výchovy" extrémně roste počet dětí s různými diagnózami, kde jen vysvětlování fakt nestačí a pak tu nejsou další kontrolní mechanismy, naše generace měla respekt z pedagogů, úřadů, zdravotníků, "sousedů". Dnes (někde bohužel jinde bohudík) se vytratil respekt všeobecně, nemají ho ani rodiče.
@somalicats To je smutná pravda, že to je vizitka dospělých. Hele neříkám, taky občas použiju ostré slovo, ale když takhle mluví děti, obávám se že tam taková mluva je dnes a denně. Strašně ráda bych už jednou pochopila, proč si ti lidé děti dělají, když jim pak nedají ani základní vzorce slušného jednání.
Souhlasím se @somalicats my jsme ta generace, která to dovolí. Určitá část neprizpůsobivých rodin tu ale byla vždy.
A ještě k tomu "generalizování", co bude z celé generace to uvidíme (já se spíš děsím nesamostatnosti a nízké psychické odolnosti, tím že se jim všude umetají cestičky). A co vyroste z tebou zmíněných dětí...? To je smutná představa, ten začátek života mají těžký.
@eviicka No některým se možná cestičky umetají, ale spousta dětí budou nesamostatní jedinci kvůli tomu, že je nikdo prostě nenaučí, co a jak se dělá.
@eviicka No některým se možná cestičky umetají, ale spousta dětí budou nesamostatní jedinci kvůli tomu, že je nikdo prostě nenaučí, co a jak se dělá.
@klokanka31 co myslíš konkrétně tím, že je nenaučí, co a jak se dělá?
@klokanka31 co myslíš konkrétně tím, že je nenaučí, co a jak se dělá?
@eviicka Normální chod domácnosti, finanční gramotnost, atd...
@klokanka31 Když to sami rodiče neumí, protože vyrůstali v tom, že je normální, že otec přijde z fabriky, srovná děcka, občas i starou, otevře lahváče, zapálí cígo a vyvalí se k telce, a jediné, co zvládne, je pí*o, ku*va, ne*er mě, tak jaký vzor pak mají mít ty děti? A ano, i takové rodiny jsem poznala, ještě za socíku, těsně před revolucí, když jsem z vesnické malotřídky přešla do pětky ve vedlejším městě a ve třídě byla děcka z různých rodin. Tím chci říct, že to bylo, je a bude. Finanční gramotnost je kapitola sama pro sebe, a zase - když to neumí rodiče, těžko to naučí děti.
@klokanka31 Ježíši mám děti 3, ten nejmladší má ADHD - je to nezkrotitelna střela neustále si usilující o život, pusu nezavře a jako bonus je sprostý jak dlaždič…..a můžeš se divit, ale opravdu se snažíme, ať neroste jak dříví v lese. Ovšem úplně nejvíc se snažíme, aby své dětství přežil a nejlépe ve zdraví. Kdybys našeho nejmladšího potkala na hřišti, odsoudíš nás a pošleš na nás sociálku a to vše aniž bys znala celý kontext a jeho. Třeba taky to, že se k Tobě každou chvíli přitulí a řekne “maminko, já Tě mám tak rád a mám rád celou naši rodinu…”. Vypráví Ti všechny svoje zážitky - i ty, co ještě nezažil a zažije. Nejradši usíná přitulený ke mně, brachovi, babičce, sestře…..atd…
Takže já souhlasím s @drep a dovolím si podotknout, že není dobré být přesvědčena o své dokonalosti….
@klokanka31 normální chid domácnosti? To jako fakt? Četla jsi tady aktuální diskuzi o tom, jak zakladatelka nechce dětem dávat vzor, že muž doma nehne a žena dělá všechno?
Kolik holek v rodině přesně tenhle model zažilo, případně i jejich muž? To jako bylo v pořádku?
Po přečtení diskuze jsem své mamce vděčná za její často opakovanou větu "nejsem ničí služka"... ale koukám, že naše rodina byla asi v menšině
@drep Je zajímavé, jak právě mezi vzdělanými lidmi někdy takhle bují mluva jak u sociálně slabších. Už jsem se s tím setkala a docela mě to udivilo. Říkáš, že to může být extrémními nároky v práci? Nevím, asi se zkusím zeptat kamarádky psycholožky, jestli jsou na tohle výzkumy. Mě je to třeba velmi nepříjemné. Nemám to ráda, u nás doma se tak nemluvilo, manžel naštěstí taky ne a to byl dělnické profese, partner už vůbec ne. Mamka pracovala v nemocnici a právě mi o některých doktorech říkala, jak jsou sprostí. Dost často to taky byli lidi, kteří neměli ideální charakter, ač třeba byli profesně dobří, měli problém jednat s lidmi, nebývali moc empatičtí a nebyla radost s nimi spolupracovat. Uvědomuji si právě takhle dva.
@drep Že jednou vydáš ze své práce knížku anekdot, prosííím. Miluju tvůj sloh 🤣🤣
@drep Je zajímavé, jak právě mezi vzdělanými lidmi někdy takhle bují mluva jak u sociálně slabších. Už jsem se s tím setkala a docela mě to udivilo. Říkáš, že to může být extrémními nároky v práci? Nevím, asi se zkusím zeptat kamarádky psycholožky, jestli jsou na tohle výzkumy. Mě je to třeba velmi nepříjemné. Nemám to ráda, u nás doma se tak nemluvilo, manžel naštěstí taky ne a to byl dělnické profese, partner už vůbec ne. Mamka pracovala v nemocnici a právě mi o některých doktorech říkala, jak jsou sprostí. Dost často to taky byli lidi, kteří neměli ideální charakter, ač třeba byli profesně dobří, měli problém jednat s lidmi, nebývali moc empatičtí a nebyla radost s nimi spolupracovat. Uvědomuji si právě takhle dva.
@zuzkasim já nevím, ve všech oborech, kde jsem se pohybovala (chirurgie, urgentní medicína, intenzivní medicína) jsou nadávky naprosto běžné. Když intubuju špatný krk a vím, že když se mi to relativně rychle nepovede, tak člověk umře nebo zůstane nadosmrti postižený, tak sice “nahlas mlčím”, ale vnitřně je to dlouhý monolog plný vulgarismů, z nichž nejmírnější je debilní krk). Vulgarismy naprosto běžně používá i náš profesor (ne na vizitě, ne na hlášení, ne v oficiálním kontaktu, ale za zavřenýma dveřma mi klidně řekne, že nechápe, proč si dělám hlavu z kolegyně xyz, když sama musím vědět, že je p@ča). Naprostá většina z nich jsou fakt féroví a ryzí lidé, dobří doktoři a naopak s nima radši dělám než s pseudoslušnáky, kteří sice mluví jak kniha, ale nejradši tobě za zády a podobně. Jeden takovej se nám pokoušel šéfovat, většího křiváka jsem nepotkala a povedlo se mu v podstatě zničit naší kliniku. Já vyrostla u koní, tak se mluví šíleně, takže mě to nijak nepřekvapilo nebo nezarazilo.
@zuzkasim Já bych třeba řekla, že je velký rozdíl v užívání těch výrazů, zatímco vysoce vzdelaní lidé mají většinou takový břitký humor, vypjatá povolání často černý, jinak by se zbláznili, sociální spodina prostě mluví, jak jim zobák narostl. Teď ani nemyslím dělníky, ale spíš nemakačenka válející se po ubytovnách, tam slyšíš pí... a ku... místo spojek v každé větě. 🤷♀️Vzdělaní lidi by si to třeba v životě nedovolili použít před dětmi, ale umí si tak ulevit před kolegy nebo v situaci, kdy to vyzní vtipně. A teda já snad neznám doktora, který by měl úplně čistý rejstřík vztahů, asi ty služby nějak víc svádí k nevěrám nebo či co. 😁
@zuzkasim Já bych třeba řekla, že je velký rozdíl v užívání těch výrazů, zatímco vysoce vzdelaní lidé mají většinou takový břitký humor, vypjatá povolání často černý, jinak by se zbláznili, sociální spodina prostě mluví, jak jim zobák narostl. Teď ani nemyslím dělníky, ale spíš nemakačenka válející se po ubytovnách, tam slyšíš pí... a ku... místo spojek v každé větě. 🤷♀️Vzdělaní lidi by si to třeba v životě nedovolili použít před dětmi, ale umí si tak ulevit před kolegy nebo v situaci, kdy to vyzní vtipně. A teda já snad neznám doktora, který by měl úplně čistý rejstřík vztahů, asi ty služby nějak víc svádí k nevěrám nebo či co. 😁
@prejeta_zaba já se hlásím! Chodila jsem naprosto transparentně s kolegou, to nevyšlo a pak zase naprosto otevřeně s nyní už manželem.
Ale podle zaručených nemocničních tamtamů jsem spala: se dvěma profesory, třemi docenty, asi dvacítkou různých doktorů a možná i s nějakým sanitářem, to nevím úplně jistě🤣
Já to popravdě nechápu. Ne kvůli cti nebo věrnosti (jakože to je samozřejmě taky důležitý), ale kvůli únavě! Když ve čtyři ráno dolezu na lékařák, šilhající, smrdící, dvakrát poblitá a jednou pokrvácená, tak bych vykastrovala každýho, kdo by se pokusit postavit se mezi mě a mé (snad) dvě hodiny spánku po 22h na nohách…
@klokanka31 normální chid domácnosti? To jako fakt? Četla jsi tady aktuální diskuzi o tom, jak zakladatelka nechce dětem dávat vzor, že muž doma nehne a žena dělá všechno?
Kolik holek v rodině přesně tenhle model zažilo, případně i jejich muž? To jako bylo v pořádku?
Po přečtení diskuze jsem své mamce vděčná za její často opakovanou větu "nejsem ničí služka"... ale koukám, že naše rodina byla asi v menšině
@eviicka Já myslím chod domácnosti jako aby dítě vědělo jak se vaří, jak se peče, jak se pere, jak se platí složenky, atd.
@zuzkasim Já nesnáším když lidi mluví sprostě běžně. Ale když se člověk praští nebo si ukopne palec, tak to prostě nějaký slovo vyletí 😁
@eviicka Já myslím chod domácnosti jako aby dítě vědělo jak se vaří, jak se peče, jak se pere, jak se platí složenky, atd.
@klokanka31 tak to jsi snad nemohla poznat z návštěvy hřiště …
@klokanka31 a proč by to dnešní děti neměli umět? Mě mamka prát ani vařit neučila, se ségrou jsme měly jiné povinnosti (hlavně veškerý úklid, pomoc prarodičům na zahradě...). A obě žijeme (a i naše rodiny).
Ale jako, že děti mají mnohem méně (či žádné) povinnosti je asi pravda, tojo. Ale to se buď rychle naučí nebo to ani potřebovat nebudou. Toho bych se nebála.
@klokanka31 protoze nemaj co jinyho na praci gepí cely dny doma a hadaj se sami se sebou. Pak to vyleze mezi lidi

@klokanka31 tak tohle je extrém. Neznám ve svém okolí jedinou takovou rodinu.