Jak vychováváte dnešní generaci dětí?
Chtěla bych vás ujistit, že tahle diskuze nemá být o dohadování, nic si nikdo neberte osobně. Jen je to čistě o zamyšlení, co z těch dnešních dětí může vyrůst...
Jak spousta z vás jistě ví, mám 5 letou holčičku, a tudíž se pořád pohybuju ve společnosti i jiných dětí. A je velmi smutné, že málokdy narazíme na hodné vychované děti, a na slušné rodiče. Několikrát jsme na hřišti potkali dvě děti, holku a kluka, 8 a 6 let. Hned se přidaly k nám, chtěly hrát hry s námi. Byla jsem udivená, že jejich způsob mluvení je na úrovni dvouletých, neumí ani skloňovat. Říkala jsem si, že třeba mají nějaké postižení, a jediné co jsem řešila, tak to, že kluk měl tendenci bouchat ostatní. Zíral na mě s otevřenou pusou, proč jako nesmí bouchat jiné 🙄 Když mi vyprávěly kde bydlí, že mají tři maminky a tři tatínky, tak mi šla hlava kolem. Dneska jsem měla tu čest vidět jejich jednu maminku-tetu. Na první pohled feťačka, která jen dětem něco vynadala, pak ať si táhnou ještě hrát, a zase si šla domů. Neuvěřitelné, jak někdo může s dětmi takhle jednat. Na to mi začal klučina naštvaně vyprávět, že jeho vlastní máma bydlí v jiném městě, že je to kr*va která mu slíbila že zavolá a vysr*la se na něj. Já si jen říkala, kde se to v té hlavičce bere. Pak za nima přiběhla další 8letá holka, údajně jejich další sestra, která bydlí zas jinde 🙈 No a ta jela jedno sprostý slovo za druhým. Když už jsem jí řekla že takhle se nemluví (na celé hřiště si zpívala "pr*ám pí**" atd) tak se na mě ještě obořila proč jako ne 🙈 Tohle je jen jedna ze zkušeností s dětmi téhle generace. A mě napadá otázka, co sakra dělají rodiče? Proč nechávají z dětí růst takové spratky? A hlavně, co z takových dětí může vyrůst? 🤔
Vybavit dceru do zivota tim, ze bude umet akorat varit, pect a uklizet mi prijde naprosto silene.
@zuzkasim já nevím, ve všech oborech, kde jsem se pohybovala (chirurgie, urgentní medicína, intenzivní medicína) jsou nadávky naprosto běžné. Když intubuju špatný krk a vím, že když se mi to relativně rychle nepovede, tak člověk umře nebo zůstane nadosmrti postižený, tak sice “nahlas mlčím”, ale vnitřně je to dlouhý monolog plný vulgarismů, z nichž nejmírnější je debilní krk). Vulgarismy naprosto běžně používá i náš profesor (ne na vizitě, ne na hlášení, ne v oficiálním kontaktu, ale za zavřenýma dveřma mi klidně řekne, že nechápe, proč si dělám hlavu z kolegyně xyz, když sama musím vědět, že je p@ča). Naprostá většina z nich jsou fakt féroví a ryzí lidé, dobří doktoři a naopak s nima radši dělám než s pseudoslušnáky, kteří sice mluví jak kniha, ale nejradši tobě za zády a podobně. Jeden takovej se nám pokoušel šéfovat, většího křiváka jsem nepotkala a povedlo se mu v podstatě zničit naší kliniku. Já vyrostla u koní, tak se mluví šíleně, takže mě to nijak nepřekvapilo nebo nezarazilo.
@drep Neměla jsem na mysli žádné pseudoslušňáky, dovedu pochopit nějaké přirozené nadávky v situacích, kdy se něco nedaří, ale asi jsem vyrostla v prostředí, kde se to v běžné řeči zas tak moc nenosí a mám to štěstí, že se v podobném pohybuji i nadále. U koní jsem párkrát taky byla a ani tam jsem se s tím nesetkala.
tohle není to nejhorší.
představ si, že si jednou tvoje dcerka najde takového kluka, jako toho, z hřiště, zamiluje se od něj a bude mít chuť mu pomoci.
to je teprve představa k zbláznění.
Myslím, že to bylo vždy (a taky se vždy říkalo něco ve smyslu co z nich vyroste).
tohle není to nejhorší.
představ si, že si jednou tvoje dcerka najde takového kluka, jako toho, z hřiště, zamiluje se od něj a bude mít chuť mu pomoci.
to je teprve představa k zbláznění.
@xxx3d Nestraš 😂
@klokanka31 Ja bych rekla,ze kritika nove generace je známka stáří 😄 každá doba ma něco,ale nevychované,sprosté deti v okolí nemáme. Rekla bych,ze dnešní rodice se dětem věnuji mnohem vic. Ja jsem z doby kdy se lítalo s klíčem na krku a nikdo nás neřešil.
@klokanka31 Ja bych rekla,ze kritika nove generace je známka stáří 😄 každá doba ma něco,ale nevychované,sprosté deti v okolí nemáme. Rekla bych,ze dnešní rodice se dětem věnuji mnohem vic. Ja jsem z doby kdy se lítalo s klíčem na krku a nikdo nás neřešil.
@izz76 Já to říkám pořád že stárnu, že modernímu stylu života moc nerozumím 😁
Byli jsme u moře, kde trávil tříletý chlapeček celý pobyt na telefonu.... Nejedl jídlo z polopenze, tak dostával popcorn, hranolky, sladké. Ničím jiným nebyl živ, maminka se po šesti dnech pobytu chlubila, že se konečně vykadil....
Jinak pracují ve škole a teď pět let jsem měla třídu naprosto bezvadných děti. Šikovných, dobře vedených, sportovců, muzikantů. Všechny rodiny nejsou špatný. Já se taky snažím děti dobře vychovat, no a včera co předvedly v bazénu, jak tam ječely a hádaly se, že jsem si říkala, že o nás ví celá kolonie....a pak mi z toho ani nebylo dobře. Jsou i horší dny. Každopádně co vidím v té práci, tak že jsou děti na druhém stupni ze všeho dost zhroucení.... Nejsou psychicky odolní..
@klokanka31 Já bych ti poradila jedno: nech ostatní být a soustred se na svoje dite. Sice máš jistě neochvějny pocit, že je to dokonale vychované dítě, ale vůbec nevíš, co se stane v budoucnu. I ta nejúžasnější holčička, co v šesti peče bábovky a pomáhá mamince s úklidem se klidně v pubertě může chytnout špatné party, rodiče posle do prdele, začne brát drogy a uteče z domu.
Přestaň soudit jiné.
Byla jsem nedavno v jedne tride na ZS, ne jako odbornik... podle ucitelky problemova trida, kazdy od ni mel nejakou "nalepku" a pozvala si na to (dikybohu) odborniky. Po case stravenem s nimi jsem kolegyni (te odbornici) rekla, jestli si dobre myslim, ze ty deti jsou normalni a zadny problem prakticky nemaji, tedy jen jeden - tu pani ucitelku. Souhlasila...
Za me... nejsou tou problemovou, spatne vychovanou a "co z nich vyroste" zasazenou generaci dnesni deti... to jsme my, rodice. Hazet to na deti je velmi kratkozrake a i zbabele "my za to nemuzeme".
Vse si neseme z detstvi, vsechny vzorce chovani a vychovy.. a bud si je neseme dal nebo se jim branime do dalsiho extremu ci hledame zlaty stred atd.
Spadli jsme z detstvi bez cehokoliv, znali jen "cekalo se i na banany", "nebrec nebo ti dam duvod", "dokud si pod moji strechou, budes zticha a poslouchat", takovych vet je hromada... (Samozrejme cekam, ze se tu vyroji reakce, jak nadherne a naplnujici detstvi jste meli, bez drzeni na nocniku a cas straveny v ohradce. A respektujici pritomne rodice, co vas brali jako partaky. Vyjimky jsou a budou.) Spadli jsme pri dospivani do doby technologie, moznosti a nekteri s tim proste neumi pracovat. Vyrostli jsme v naprostem svetovem klidu a mohli jsme akorat tak remcat nad Zemanem a drbat co se deje v cizine. Oproti nasim rodicum muzeme vsude, muzeme vsechno, na kazdy prd je nova kniha, metoda, vyzkum... Vyrostla z nas zmatena, nervozni, emocemi posedla (vsemi smery), na vykon hnana generace... A nemuzeme se divit, ze ty nase deti jsou z toho vedle, protoze to predavame zase my dal. Deti jsou nase zrcadla. A zrovna soucasne deti jsou vic "uvedomele" nez my v jejich veku...protoze uz proste muzou, maji veskere informace co jen si lze predstavit, maji prostor, emoce a nazory uz nikdo nepohrbiva... a jsou z toho dost casto uplne v pr..... Net je plny vtipu jak se srovnavaji generace X, Z, milenialove... ale kdyz se clovek odprosti od toho "cha, cha, to jsou snehove vlocky, co jen cumi do telefonu" tak nebude jejich chyba, ze "svet se v prdel obraci" Komu tady chybi nadhled, selsky rozum, asertivita a pochopeni?
@drep v Ústí se tak mluvi celkem normálně, vyrostla jsem v tom, muj ex to nesl těžce, ze i babicka deti nejde pro sproste slovo daleko 😅 A to jsou moji rodice slušní a vzdelaní.
A na nádraží celkem veřejně pr*á pražec kolejnici a drážní drby jsou rychlejší než vlaky 😅 Navíc se tam strašně chlastá, takze kdyz jsem si tuhle na vanocnim večírku nedala alkohol hned se o me povidalo ze jsem v tom 🤣 Takže uplne živě si dovedu predstavit, jak to asi funguje v nemocnici.
@klokanka31 to o čem píšeš je priklad sociálně slabé rodiny, kde zrejme sprosta slova jsou ten nejmenší problém ☹ Co vnímám jako větší problém dnešní doby, jsou nesamostatní rozmazlení jedinci kterým jsou rodice neustále za zadkem a vse za ne zarizují. To se netýká deti na hristi (i kdyz ja osobne vedu deti k samostatnosti umerne veku od mala), ale spíš teenagerů. Setkávám se s tím v práci, kdy si tihle rodiče chodí stezovat ze co si revizor dovolil dát jejich výrostkovi pokutu, ze se chudinka zhroutilo a muselo navstivit psychologa a podobny nesmysly. Pochopila bych to rozhořčení u sedmiletého prvňáčka, který jel poprve sam do školy, ale urcite ne u patnáctiletého výrostka. A podobne zkusenosti maji i učitelé, kdy mi kamarád ucitel vypravel ze si chodi rodice stezovat ze dal jejich diteti petku a dite se zhroutilo (kamarad uci na střední, takze zadny maly deti). Tohle je podle me vetsi problem nez socialne slabe rodiny ktere tu byly vzdycky a nez sprosty slova, ktery tu taky byly vzdycky.
@klokanka31 Já bych ti poradila jedno: nech ostatní být a soustred se na svoje dite. Sice máš jistě neochvějny pocit, že je to dokonale vychované dítě, ale vůbec nevíš, co se stane v budoucnu. I ta nejúžasnější holčička, co v šesti peče bábovky a pomáhá mamince s úklidem se klidně v pubertě může chytnout špatné party, rodiče posle do prdele, začne brát drogy a uteče z domu.
Přestaň soudit jiné.
@me_druhe_ja To je sice možný, ale pokud má dítě láskyplný domov, bezpečné zázemí, pak je minimální šance že se dítě chytne špatné party.
@klokanka31 láskyplný snižuje riziko, ale neeliminuje lákadla zvenčí. Takže se klidně může stát, že dcera, kterou matka tak dokonale vybavila, aby jako ona pečovala o domácnost se sekne a nebude to chtít dělat, protože rozhodně nebude jako matka doma na zadku surovat a péct buchty a půjde do světa a chytne se nějakého lákadla ve formě partičky zip, která mluví sprostě, vapuje. Nebo bude provozovat sexting atd.
@me_druhe_ja To je sice možný, ale pokud má dítě láskyplný domov, bezpečné zázemí, pak je minimální šance že se dítě chytne špatné party.
@klokanka31 Myslím, že máš o všem velice zkreslené představy...
@klokanka31 Kolik že je tvému dítěti? Přála bych ti, abys nikdy nemusela řešit to, co zažívají některé slušné, podporující a starající se rodiny. Svou péčí to riziko sice umenšuješ, ale nikdy nezmizí a někdy si neví rady ani odborníci...
@klokanka31 Kolik že je tvému dítěti? Přála bych ti, abys nikdy nemusela řešit to, co zažívají některé slušné, podporující a starající se rodiny. Svou péčí to riziko sice umenšuješ, ale nikdy nezmizí a někdy si neví rady ani odborníci...
@zuzkasim Je jí 5. A samozřejmě si tyhle rizika uvědomuju, obzvlášť v téhle době, kdy jsou alkohol a drogy "normální" věc. Každopádně se snažím být co nejlepší máma s co nejlepší výchovou, a jaký bude výsledek, zjistím za cca 15-20 let...
@zuzkasim Je jí 5. A samozřejmě si tyhle rizika uvědomuju, obzvlášť v téhle době, kdy jsou alkohol a drogy "normální" věc. Každopádně se snažím být co nejlepší máma s co nejlepší výchovou, a jaký bude výsledek, zjistím za cca 15-20 let...
@klokanka31 Alkohol a drogy byly normální věc už za mého dětství (v roce 1989 mi bylo 11). O drogách se tolik nemluvilo, sociální sítě nebyly, ale drogy byly a už i já v době, kdy jsem chodila na gympl, věděla, kde je sehnat, kdybych je chtěla. A to jsem vyrůstala na vesnici na horách. Dědovi pro pivo jsem se džbánem chodila ve svých 6 letech do hospody a normálně mi ho načepovali a prodali. To fakt není věc současné doby.
@klokanka31 nesnáším spojení "v téhle době", ne, sorry, z hloubky duše ho nenávidím. Jsem ročník 1980, manžel je Husákovo dítě. V porovnání s tou tvoji "dnesni dobou" jsme začali kalit, kouřit, užívat taneční drogy a v neposledním bodě zahájili sexuální život mnohem dříve, než dnesni děti. A pozor, pochazime oba z láskyplného prostředí a milujících rodin, ale na rozdíl od dneska nebyla skoro žádná osvěta v ničem!!! Mám dospívající děti, jedno už plnolete (záměrně neříkám dospělé) a ty děti to mají v hlavách srovnané daleko víc, než jsme měli my v jejich věku. Dneska si můžeme všechno říct na rovinu, v mnoha věcech jsou daleko informovanější než my (teď i tenkrát), o všem se hovoří daleko otevřeněji... Všimni si, že dnesni mladí třeba už téměř nekouri a kalej rozhodně míň než my v jejich věku.
@klokanka31 mám v okolí, v normálních láskyplných rodinách 2 děti, které způsobily v opilosti nehodu, jeden spolujezdkyni zabil, druhý zmrzačil. Třetí je regulérní narkoman a dýler, byl to dost bizarní zážitek připojovat dítě svý kolegyně na veno-arteriální ecmo pro toxickiu kardiomyopatii při požití vícečetných drog, říkali jsme si, že poprvé v životě pacienta nepředáme do péče standardního oddělení, ale CPZ. Já sama ač jsem dítě z normální a láskyplné rodiny jsem v pubertě měla PPP. Stejně jako moje nejlepší kámoška a tak 4-5 dalších holek z naší gymplové třídy. Největší draci v pubertě bývají děti úzkoprsých, netolerantních, toxických matek. A co považuju osobně ja za nejpodstatnější není ani tak to zabránit všem přešlapům, trablím a průšvihům (protože bez ohledu na to, co si myslíme, to prostě není možný), ale dát dítěti jistotu, že i když uklouzne, že ho budu dál bezpodmínečně milovat a společně to vyřešíme.
@klokanka31 no jako s takovýma názorama, že ,,dnes" jsou alkohol a cigarety už normalni a rétorikou ,,nerozumím dnešní mladé generaci" máš solidně nabehnuto k tomu, být ta nechapajici máma.... Není lepší bejt k těmhle tématum otevřená.... Než bejt udivena a znechucena...
@klokanka31 nesnáším spojení "v téhle době", ne, sorry, z hloubky duše ho nenávidím. Jsem ročník 1980, manžel je Husákovo dítě. V porovnání s tou tvoji "dnesni dobou" jsme začali kalit, kouřit, užívat taneční drogy a v neposledním bodě zahájili sexuální život mnohem dříve, než dnesni děti. A pozor, pochazime oba z láskyplného prostředí a milujících rodin, ale na rozdíl od dneska nebyla skoro žádná osvěta v ničem!!! Mám dospívající děti, jedno už plnolete (záměrně neříkám dospělé) a ty děti to mají v hlavách srovnané daleko víc, než jsme měli my v jejich věku. Dneska si můžeme všechno říct na rovinu, v mnoha věcech jsou daleko informovanější než my (teď i tenkrát), o všem se hovoří daleko otevřeněji... Všimni si, že dnesni mladí třeba už téměř nekouri a kalej rozhodně míň než my v jejich věku.
@prochi To je pravda, ale možná je to tím, že nemají moc kde. Hele fakt nevím, já si přijdu jak z jiné planety, že ani za mlada jsem nijak moc nechlastala, a kouření ani drogy nebrala nikdy. Chodila jsem na diskotéky, kolikrát se frčelo do rána, ale vždy s čistou hlavou 🤔
@prochi To je pravda, ale možná je to tím, že nemají moc kde. Hele fakt nevím, já si přijdu jak z jiné planety, že ani za mlada jsem nijak moc nechlastala, a kouření ani drogy nebrala nikdy. Chodila jsem na diskotéky, kolikrát se frčelo do rána, ale vždy s čistou hlavou 🤔
@klokanka31 jak nemají kde? Diskotéky jsou furt, děti chodi do klubu, scházejí se venku... Je to úplně stejný, jak za nás. Ale právě díky osvětě, otevřenosti mezi ditetem a rodičem, se většina z nich nechovají jak my, uřvaní ze řetězu 😉
@klokanka31 mám v okolí, v normálních láskyplných rodinách 2 děti, které způsobily v opilosti nehodu, jeden spolujezdkyni zabil, druhý zmrzačil. Třetí je regulérní narkoman a dýler, byl to dost bizarní zážitek připojovat dítě svý kolegyně na veno-arteriální ecmo pro toxickiu kardiomyopatii při požití vícečetných drog, říkali jsme si, že poprvé v životě pacienta nepředáme do péče standardního oddělení, ale CPZ. Já sama ač jsem dítě z normální a láskyplné rodiny jsem v pubertě měla PPP. Stejně jako moje nejlepší kámoška a tak 4-5 dalších holek z naší gymplové třídy. Největší draci v pubertě bývají děti úzkoprsých, netolerantních, toxických matek. A co považuju osobně ja za nejpodstatnější není ani tak to zabránit všem přešlapům, trablím a průšvihům (protože bez ohledu na to, co si myslíme, to prostě není možný), ale dát dítěti jistotu, že i když uklouzne, že ho budu dál bezpodmínečně milovat a společně to vyřešíme.
@drep Tak ale když ty sama vidíš v nemocnici drogový trosky, neříkej že to chápeš, že rozumíš feťákům proč si kazí životy. Určitě svoje děti učíš to, že drogy jsou prostě tabu...
@klokanka31 a já teda chlastala, dneska už to můžu říct, z části frajeřina, z části zákazy, těžko říct. Jezdilo se na celý víkendy na chaty, kde se fakt kalilo... No a dal bych to nerozvíjela 😁😁😁 Ale ráda na to vzpomínám 😉
@drep Tak ale když ty sama vidíš v nemocnici drogový trosky, neříkej že to chápeš, že rozumíš feťákům proč si kazí životy. Určitě svoje děti učíš to, že drogy jsou prostě tabu...
@klokanka31 Ale to vůbec není jen o drogách nebo chlastu. Stačí si tady přečíst příspěvky, máme děti, které se řežou, máme děti, které mají poruchy příjmu potravy, děti, které neví "co a kdo" jsou (problémy s identitou), mladé, kteří začnou vydělávat sexem (nebo jen odhalováním se na internetu)... Myslím, že ani nemusím pokračovat dál.
Ja bych k těm posledním komentářům jen dodala, že je asi normální a běžnou součástí puberty a dospívání, že se zkouší alkohol, party, někdo i drogy, sex....Ale pak je strašně důležitá ta hranice, kdy to se od toho zkoušení překlene do životního stylu.
Já byla za mlada taky číslo: poprvé jsem se opila ze dvou svaraku na silvestra 1999 kdy mi skoro 15. 😀 Kouřila jsem od 16, zkusila jsem marihuanu. Jednu dobu jsem to táhla s punkacema. Pak trampy. Pak už tak normálně hospody, kluby diskotéky..... Marihuana mě nikdy neoslovila, jiných drog jsem se bála. Ale bavil mě alkohol a party. Nicméně nikdy se to nezvrtlo tak, že bych kašlala na školu, utekla z domu atp. Prostě jsem si to vše vyzkoušela, vyblbnula a postupně mě to přecházelo. 🙂 to mi přijde takový běžný stav. 😀 neříkám, že to tak má každej, ale tohle bych i mych děti brala jako normální.
@klokanka31 no to nevím, kde si to v jejím příspěvku vyčetla, ale opět, když budeš dělat z čehokoliv naprostý tabu, povede to k tomu, že ,,zakázané ovoce chutná nejvíce". Není lepší informovat existuje to a způsobuje to tohle. Otevřeně prostě...
Ja bych řekla, ze to, co jsi viděla na hřišti, byl opravdu extrem z problematických rodin. A to hodně problematických a ty děti nemaji do života příliš slušnou šanci. Ale obecně ano, mam pocit, ze se ze společnosti vytrácí slušnost, ohleduplnost, tolerance a sebereflexe. Někdy člověka dost překvapí, co se u dětí řeší a co zároveň neřeší. Co se týká sprostých slov, tak mi nevadí jejich používání pri tom si ulevit nebo popsat vyhrocenou situaci. Co fakt nemusím, je jejich použití jako slovni vata a v situacích a prostředí, kdy se to nehodi. To považuji za znak omezenosti a prostoduchosti.

Moji rodice me a sestru nikdy neucili uklizet,varit,prat, vest domacnost Zato jsme hraly nahousle,piano,chdily na nemcinu,anglictinu,francouzstinu,na gymnastiku,do vytcarky,na koncerty do divadel,na vystavy,jezfili jsme na hory lyzovat,bezkovat,bruslit.A obe jsme vdane,mame VS, normalne fungujici sporadany rodiny.Vse jsme se se segrou naucily zivotem 😊.Zalezi tedy samozrejme na rodine,ale vubec ne na tom,zda nas rodice neco ucili.