icon

Jak vychováváte dnešní generaci dětí?

klokanka31
9. srp 2025

Chtěla bych vás ujistit, že tahle diskuze nemá být o dohadování, nic si nikdo neberte osobně. Jen je to čistě o zamyšlení, co z těch dnešních dětí může vyrůst...
Jak spousta z vás jistě ví, mám 5 letou holčičku, a tudíž se pořád pohybuju ve společnosti i jiných dětí. A je velmi smutné, že málokdy narazíme na hodné vychované děti, a na slušné rodiče. Několikrát jsme na hřišti potkali dvě děti, holku a kluka, 8 a 6 let. Hned se přidaly k nám, chtěly hrát hry s námi. Byla jsem udivená, že jejich způsob mluvení je na úrovni dvouletých, neumí ani skloňovat. Říkala jsem si, že třeba mají nějaké postižení, a jediné co jsem řešila, tak to, že kluk měl tendenci bouchat ostatní. Zíral na mě s otevřenou pusou, proč jako nesmí bouchat jiné 🙄 Když mi vyprávěly kde bydlí, že mají tři maminky a tři tatínky, tak mi šla hlava kolem. Dneska jsem měla tu čest vidět jejich jednu maminku-tetu. Na první pohled feťačka, která jen dětem něco vynadala, pak ať si táhnou ještě hrát, a zase si šla domů. Neuvěřitelné, jak někdo může s dětmi takhle jednat. Na to mi začal klučina naštvaně vyprávět, že jeho vlastní máma bydlí v jiném městě, že je to kr*va která mu slíbila že zavolá a vysr*la se na něj. Já si jen říkala, kde se to v té hlavičce bere. Pak za nima přiběhla další 8letá holka, údajně jejich další sestra, která bydlí zas jinde 🙈 No a ta jela jedno sprostý slovo za druhým. Když už jsem jí řekla že takhle se nemluví (na celé hřiště si zpívala "pr*ám pí**" atd) tak se na mě ještě obořila proč jako ne 🙈 Tohle je jen jedna ze zkušeností s dětmi téhle generace. A mě napadá otázka, co sakra dělají rodiče? Proč nechávají z dětí růst takové spratky? A hlavně, co z takových dětí může vyrůst? 🤔

Strana
z4
ai30
Autor odpověď smazal
lennus
10. srp 2025
@klokanka31

@ee.liska Takže máš pocit, že dneska jsou děti vychované dobře? Že jim rodiče dávají dobré vzory, dostatek pozornosti? Jako neříkám, znám i vzorné rodiče a vychované děti. Ale je jich nějak málo.

@klokanka31 Upřímně netoužím po tom mít hodné dítě, chci dítě, které se neztratí, které si umí poradit, je samozřejmě ohleduplné, ale nenechá si vše líbit.
Co si představuješ pod pojmem slušně vychované dítě? Pozdraví, poděkuje, co dál?
Moje děti se umí chovat jako spratci a umí být naprosto báječní. Neubližují, vždy si se všemi sedly, mají oba kamarády. Ale nerada soudím z jedné situace, i ty děti občas nemají svůj den.
Dnešní generace se kritizuje, ale ptám se, kdo tuto generaci vychovává? Vzory jsou dost důležité, prostě jít příkladem a těžko jim zakazovat mobily, když se podíváme kolem sebe mezi dospělé jen třeba v MHD a na ulici.
Já je dnes obdivuju i za to, že si nenechají vše líbit, my měli jinou výchovu a kolik u nás dnes musí pracovat na sobě? Což je dobře, protože ty zakořeněné vzory se předávají dál.

Ono dost záleží, jakým stylem se to hodné a vychované dítě vychovává. Osobně jsem pro respekt ale s hranicemi.

marimanta
10. srp 2025

Když bylo mojí nejstarší asi pět, měla jsem pocit, že přesně vím, jak vychovávat děti a jak by to jiní měli dělat. Většinou lépe. Dnes o deset let později můžu říct.... Mám pět dětí a každé je jiné. Má jiný intelekt od hranice mentální retardace po vysoký nadprůměr, jinak se chová ve společnosti, má jinou povahu, jiné nápady, reakce, projevy, jiný slovník, jiné svědomí i sebevědomí. Někdy se na ně můžu na 100% spolehnout, jindy nevěřím vlastním očím a uším. Někdy mě překvapí mile, jindy velmi nemile. Každý z nich umí být citlivý a empatický, ale i protivný "na přesdržku". Snažím se je vychovávat všechny stejně, jak nejlépe umím. A někdy z nich mám opravdu radost a jindy bych nejraději zalezla a nehlásila se k nim.
A takové ty řeči o dalších zkažených generacích... ty byly, jsou a budou. Sígři taky byli, jsou a budou. Stejně jako slušní lidé, sociální vyvrhelové... No jéje, kolik knih na toto téma vzniklo, třeba Zolův Zabiják. Zkrátka myslet si, že dnes je něco horší nebo lepší, je za mne blbina. A ono ani u těch vlastních dětí nemáme nikdy jistotu, slovy klasika: "matku vraha Mrázka možná taky přepad splín, došlo jí, že rodič dětí častokrát se mýlí v nich..."

ladyhacek
11. srp 2025

nikoho ve svém okolí nemám, žijeme na malé vesnici. Naše starší děti (10 let) občas už nějaké sprosté slovo řeknou, ale napomeneme je a přestanou - většinou typu "hele vole")

anonym_27c89f
11. srp 2025

Máme jako sousedy a ve vedlejším baráku rodiny, kteří jsou tzv. bílý cikáni. Taky paráda...

izz76
11. srp 2025
@klokanka31

@izz76 Já to říkám pořád že stárnu, že modernímu stylu života moc nerozumím 😁

@klokanka31 Hodne lidi ma pocit,ze za jeho dětství, mladí to bylo lepší a ze z dnešních dětí nic pořádného nebude. Tyhle řeči z dětství si od dospělých pamatuju a je to pořád stejné…

veruuu_kubesovic
11. srp 2025

@klokanka31 a kde jsi přišla na to, ze bys mela soudit ostatní děti a jejich vychovu? Hlavně, ze ty jsi ve všem nejlepsi👌👌👌
Bůhví jak bys koukala na mé deti, s vadou řeči, jinak slušně mluvící 🤔🤷‍♀️🤔 a běžné se vyskytovaly v mém okolí deti, které mluvili jak "dlazdici", kdysi to bylo na vyšším stupni ZS, pak se to projevovala i na nižším stupni, teď už i ve skolce...hold vychovu ostatních rodičů neovlivnim 🤷‍♀️ stejne čím dál mladší deti kouří cigarety...
Moje deti vi, ze se sprostě nemluví, ze je to neslušné, takže kdyz to slysi od ostatních, je jim to celkem jedno 🤷‍♀️ hlavně teda jaksi nemůžu očekávat, ze jim, teda třeba starsi dceři nějaké to "ty vole" neujede...sprostejsi výraz jsem zatím nezaznamenala 🤷‍♀️ a co te zarazi na tom, jak kdo žije? 2 maminky, 2 tatinci jsou dneska už celkem běžná věc, nejsem teda žádná puritanka, ale dětem vysvetluji veci, tak jak jsou..
Aby pak v kolektivu deti ve skole nevypadali, při různých informacích jako by "přiletěli z Marsu" 🤔
A ještě me zaráží, a kdy ti to ty cizí deti řekly?
Ja jen, ze na hřišti sleduju, co dělá mladší syn, nekoukam po ostatních dětech a už vůbec se s nimi nebavim, sama své děti učím, že s cizími lidmi se nemluví, ze všichni proste nejsou jejich tety a strejdové 🤔

veronicka89
11. srp 2025

@klokanka31 pokud si myslis ze z
Tohle jsou deti ,,nynejsi generace,, ... myslim ze neni co vysvětlovat...
Treba jsi troll ...

klokanka31
autor
11. srp 2025
@veruuu_kubesovic

@klokanka31 a kde jsi přišla na to, ze bys mela soudit ostatní děti a jejich vychovu? Hlavně, ze ty jsi ve všem nejlepsi👌👌👌
Bůhví jak bys koukala na mé deti, s vadou řeči, jinak slušně mluvící 🤔🤷‍♀️🤔 a běžné se vyskytovaly v mém okolí deti, které mluvili jak "dlazdici", kdysi to bylo na vyšším stupni ZS, pak se to projevovala i na nižším stupni, teď už i ve skolce...hold vychovu ostatních rodičů neovlivnim 🤷‍♀️ stejne čím dál mladší deti kouří cigarety...
Moje deti vi, ze se sprostě nemluví, ze je to neslušné, takže kdyz to slysi od ostatních, je jim to celkem jedno 🤷‍♀️ hlavně teda jaksi nemůžu očekávat, ze jim, teda třeba starsi dceři nějaké to "ty vole" neujede...sprostejsi výraz jsem zatím nezaznamenala 🤷‍♀️ a co te zarazi na tom, jak kdo žije? 2 maminky, 2 tatinci jsou dneska už celkem běžná věc, nejsem teda žádná puritanka, ale dětem vysvetluji veci, tak jak jsou..
Aby pak v kolektivu deti ve skole nevypadali, při různých informacích jako by "přiletěli z Marsu" 🤔
A ještě me zaráží, a kdy ti to ty cizí deti řekly?
Ja jen, ze na hřišti sleduju, co dělá mladší syn, nekoukam po ostatních dětech a už vůbec se s nimi nebavim, sama své děti učím, že s cizími lidmi se nemluví, ze všichni proste nejsou jejich tety a strejdové 🤔

@veruuu_kubesovic Nesoudím děti, jen nechápu proč spousta rodičů na výchovu serou, chci to zkusit pochopit, ale nejde to. A ty děti se mnou automaticky začaly mluvit, viděly že si hrajeme, tak hned jestli se můžou přidat, a začaly brebentit o všem možným. A oblíbily si nás tak, že hned jestli druhý den budeme zase venku, a jak vylezeme ven, už letí za námi.

klokanka31
autor
11. srp 2025
@veronicka89

@klokanka31 pokud si myslis ze z
Tohle jsou deti ,,nynejsi generace,, ... myslim ze neni co vysvětlovat...
Treba jsi troll ...

@veronicka89 Proč troll? Mě jen udivuje styl výchovy, to je celé 🙄

oplatecka
11. srp 2025
@klokanka31

@veruuu_kubesovic Nesoudím děti, jen nechápu proč spousta rodičů na výchovu serou, chci to zkusit pochopit, ale nejde to. A ty děti se mnou automaticky začaly mluvit, viděly že si hrajeme, tak hned jestli se můžou přidat, a začaly brebentit o všem možným. A oblíbily si nás tak, že hned jestli druhý den budeme zase venku, a jak vylezeme ven, už letí za námi.

@klokanka31 Ale to není dnešní dobou. Vždycky byly rodiče, které na své děti kašlali, vždycky...

veronicka89
11. srp 2025
@klokanka31

@veronicka89 Proč troll? Mě jen udivuje styl výchovy, to je celé 🙄

@klokanka31 jaky styl vychovy ? To ze je nekdo fetak co kasle na decka , neni styl vychovy...

veruuu_kubesovic
11. srp 2025
@klokanka31

@me_druhe_ja To je sice možný, ale pokud má dítě láskyplný domov, bezpečné zázemí, pak je minimální šance že se dítě chytne špatné party.

@klokanka31 co to kecáš, za nesmysly? i u sebevíc milující rodiny, může syn či dcera "sklouznout" k drogám/k alkoholu/ k hraním automatů...jak prosté...a bohužel běžné jak ty říkáš "v dnešní době"...

alice180
11. srp 2025
@klokanka31

@klokanka31 protože už jejich rodiče fungovali stejně a nalepily si na vás, protože chtějí pozornost. Jestli to stále nechápeš...

klokanka31
autor
11. srp 2025
@veruuu_kubesovic

@klokanka31 co to kecáš, za nesmysly? i u sebevíc milující rodiny, může syn či dcera "sklouznout" k drogám/k alkoholu/ k hraním automatů...jak prosté...a bohužel běžné jak ty říkáš "v dnešní době"...

@veruuu_kubesovic A proč tak vyskakuješ?

te_reza
11. srp 2025

Snažím se být co nejlepší máma s co nejlepší výchovou.... Je jí 5.....😆😆😆
Každá se snaží být nejlepší máma s co nejlepší výchovou.
Mě tak strašně tyhle diskuze o přesvědčení vlastní dokonalosti tak baví 😂😂😂

lennus
11. srp 2025

Říká se, že dobrý rodič o sobě pochybuje. Neumím si představit, že bych o sobě s jistotou řekla, že vychovávám správně. Samozřejmě dělám to nejlepší, co umím v danou chvíli, ale chyby dělám a umím se za ně omluvit. Dřívější generace se neomlouvala, co jsme se bavili s kamarády. Myslím, že vědomé chyby nás posouvají a snažím se já i kamarádi okolo na sobě pracovat. Je to zajímavé téma k diskuzi.

veruuu_kubesovic
11. srp 2025
@klokanka31

@klokanka31
Protože tady kecáš "plky" - láskyplný domov, bezpečné zázemí, pak je minimální šance že se dítě chytne špatné party = jak "svědci Jehovovi" kteří se snaží vnutit tu jejich víru, tak ty se tady prezentuješ jak nejlepší maminka na světě...
Akorát tvému dítěti je teprve 5let, což je sotva ve školce a vůbec nevíš jak bude fungovat ve škole, nedej bože na střední, nebo v dospělosti!

klokanka31
autor
11. srp 2025
@te_reza

@te_reza Tak úplně každá se nesnaží. Mě se zase líbí jaký my ženský jsme. Když se chlapi baví o dětech, co které umí/dělá, tak ostatní řeknou že je šikovné atd. Ale jak to řekne ženská, tak ostatní se na ní vrhnou jak si o sobě myslí že je dokonalá, bezchybná a blablabla 🤦‍♀️

klokanka31
autor
11. srp 2025
@veruuu_kubesovic

@klokanka31
Protože tady kecáš "plky" - láskyplný domov, bezpečné zázemí, pak je minimální šance že se dítě chytne špatné party = jak "svědci Jehovovi" kteří se snaží vnutit tu jejich víru, tak ty se tady prezentuješ jak nejlepší maminka na světě...
Akorát tvému dítěti je teprve 5let, což je sotva ve školce a vůbec nevíš jak bude fungovat ve škole, nedej bože na střední, nebo v dospělosti!

@veruuu_kubesovic Ale jaký plky? Tak jo, budeme se tvářit jak je normální že děti vyrůstají v rozvrácených rodinách, sourozenci kam se podíváš, nikde pevný domov. Je normální že se spousta lidí dětem nevěnuje, za celých 5 let jsem na hřišti viděla jen jednu maminku a jednoho tátu, co si s dětmi hráli. Je normální že dítě si nenamaže ani chleba (to už je přehnaný) protože rodiče je z kuchyně vypakují, aby nebylo víc bordelu, je normální že děti mluví jak dlaždič, že se mlátí hlava nehlava, spousta agresivity už u školkových dětí a mohla bych pokračovat. Když se řeší děti v restauracích, tak rodiče mávnou rukou že jsou to děti tak lítají a křičí. To je fakt takový problém dítěti vysvětlovat, že takhle prostě ne?

drep
11. srp 2025
@klokanka31

@klokanka31 z tebe je úplně cítit, jak “dobře vychované dítě” je přesně dle oblíbené hlášky mojí babičky “ježišmarjá, co tomu řeknou lidi”. Jenže ta byla, budiž jí země lehká, ročník 1933 a byla mentálně semletá jednak životem na vesnici a pak taky dvěma totalitami. Já popravdě nechci, aby byla moje dcera takhle dobře vychovaná a aby byla posuzována podle toho, jestli pozdraví každou bábu v paneláku. Občas to neudělám ani já. Protože mám hlavu plnou myšlenek a často si vůbec nevšimnu, že jsem ji potkala. Stejně jako občas, když mám “loveckou horečku” (super rozbitý pacient nebo jiná vysoce vzrušující situace), tak prostě zapomenu poprosit a poděkovat, protože moje myšlenky jsou už 5 kroků vpřed. Za to jsem tu dostala jednou bídu, že když jdu resuscitovat, tak se nezastavím a nepodám informace, kde jsou záchody. No, ne. Stejně jako dobře vychované dítě neřekne panu učiteli, že se mu nelíbí, kam mu sahá nebo že nemá pravdu. To se přece nesluší!
A popravdě, byli tihle slušní a dobře vychovaní lidé (proč mám před očima pana Kopfrkingla?), kteří svou neochotou jít do konfliktu, postavit se za slabšího, absencí zdravého idealismu způsobili vzestup dvou totalitních režimů.

somalicats
11. srp 2025
@klokanka31

@veruuu_kubesovic Ale jaký plky? Tak jo, budeme se tvářit jak je normální že děti vyrůstají v rozvrácených rodinách, sourozenci kam se podíváš, nikde pevný domov. Je normální že se spousta lidí dětem nevěnuje, za celých 5 let jsem na hřišti viděla jen jednu maminku a jednoho tátu, co si s dětmi hráli. Je normální že dítě si nenamaže ani chleba (to už je přehnaný) protože rodiče je z kuchyně vypakují, aby nebylo víc bordelu, je normální že děti mluví jak dlaždič, že se mlátí hlava nehlava, spousta agresivity už u školkových dětí a mohla bych pokračovat. Když se řeší děti v restauracích, tak rodiče mávnou rukou že jsou to děti tak lítají a křičí. To je fakt takový problém dítěti vysvětlovat, že takhle prostě ne?

@klokanka31 ja treba na hriste s detmi chodila minimalne, protoze me hriste nebavi 😁, radsi jsme.v lese stavely domecky nebo hledaly houby. Nesud podle hriste 😉

enoli
11. srp 2025
@klokanka31

@klokanka31 ze ty jsi nedávno dočetla všechny díly Káji Marika🙈😂?

te_reza
11. srp 2025
@te_reza

@klokanka31 já se nesnažím nějak dvakrát. Taky občas mluvím sprostě a občas vybouchnu jak sopka. Někdy si říkám, že selhávám na plné čáře,že bych měla víc to a onoho, protože jiný jsou přeci fakt v pohodě.ale pak slyším zvýšit hlas někoho na sídlišti a úplně mě to pohladí po duši, že nejsem jediná 😉

oplatecka
11. srp 2025
@klokanka31

@klokanka31 Mně by zajímalo, z jakého vzorku dětí, dospělých a rodin vycházíš, a jak vlastně dospěješ k tvému hodnocení. Pokud si z jiných diskuzí dobře pamatuju, tvoje dítě do školky nechodí. Jak tedy víš, že je u školkových dětí plno agresivity? Pracuješ jako učitelka v MŠ? Nebo je to spíš "jedna paní povídala" a z téhle premisy uděláš celkové vyhodnocení? Když vidíš, že dítěti na hřišti rodič nestojí za zadkem, tak z toho vyplývá, že se mu nevěnuje? Co když kolem něho maminka skáče celý den, je unavená, nevyspaná, hřiště ji nebaví, ale přesto tam s dítětem jde, a tam se prostě na pár minut posadí? Kolik kuchyní jsi navštívila? Tisíce, desetitísice? Pokud ne, tak tvoje konstatování toho, že si většina dětí nenamaže ani chleba, a že je rodiče z kuchyně vyhazují, a činí z nich naprosté neschopy, je dost mimo. Vlastně většina tvých vět a údivů je totálně mimo...

oplatecka
11. srp 2025

Ještě bych ráda napsala, že pracuju ve škole, kam chodí šest set dětí. Dvě z mých starších dětí chodí do zhruba stejně velké školy. Nejmladší chodí do školky, kde je přibližně 140 dětí. Kolem sebe mám plno přátel, jejichž děti chodí do jiných škol a školek. Taky mám plno kolegyň učitelek, znám studentky učitelky, které chodí na praxi zase do dalších škol a mateřinek. Myslím, že mám tedy celkem přehled, co a jak. Ale ani z tohohle poměrně reprezentativního vzorku bych si netroufla odhadnout, jaká je dnešní generace děti. Prostě to nevím. Takže jsi fakt frajerka, že to víš z pár návštěv hřiště 👍

izz76
12. srp 2025
@klokanka31

@klokanka31 To není,ale neni dobou. Vzdycky byly lidi co na děti kašlou a dokonce jich driv bylo vic než ted. Nemůžeš soudit celou společnost kvůli jedněm dětem z hřiště.

brunetka11
12. srp 2025

@klokanka31 Cituješ věty, přesně které vyslovovaly děti - spolužáci ze základky dcerky z Klokánku. Prostě “jen” byly frustrované z nastavení svých rodičů a používaly jejich slovník.
Není fér, že jim nadáváš do spratků. Každý nemá štěstí, že se narodí do láskyplné rodiny.
Jejich rodiče prostě nefungují po vzoru vzorného občana.

brunetka11
Autor odpověď smazal
klokanka31
autor
12. srp 2025
@brunetka11
Odpověď byla smazaná

@brunetka11 Moc nechápu, jaké zdravotní problémy?

Strana
z4