icon

Jak vyřešit péči o děti během prázdnin?

4. srp 2023

Zdravím všechny rodiče, chtěla bych se zeptat, jak řešíte následující situaci. Mám dvě malé školkové děti a jedno školní (8r). Moje dovolená bude pomalu vyčerpaná, na víc jak jeden příměstský tábor nejsou finance ( jedno dítě 3500,- + sourozenec 3000,- na týden) ale to většina asi ví...
Hlídání žádné není. Samy doma být nemohou. Lze si v tomhle případě zažádat v práci na 14 dní o neplacené volno z důvodu péče o děti? Školka je zavřená téměř celé prázdniny, takže potřebuji nějak vyřešit ten zbytek co mi prostě chybí...

Strana
z6
martinka_33
5. srp 2023

@ilone myslim, že při troše snahy by to proste šlo... ta administrativa je bolest všeho státniho... kde jsou ti piráti se svymi sliby, že to zlepší? 😅

ilone
5. srp 2023

@martinka_33 jenže to není jen o provozu družiny, ale také o provozu jídelny, školnice na úklid.
A škola jednoduše od hlídání dětí není.
O Piratech asi nemá smysl polemizovat🤣

martinka_33
5. srp 2023

@ilone nojo a rozpočet nedovolí najmout na neodbornou práci brigádníka... A jsme u toho, ze daně platíme a peníze z nich se dávají jinam 🤔

ilone
5. srp 2023

@martinka_33 on by třeba byl prostor pro studenty, např. i v rámci plnění praxe, ale to prostě není možné. Navíc při dnešních Erasmech a dalších projektech by se jich stejně moc nehrnulo. Ale líbí se mi myšlenka sousedského hlídání.

zuzkasim
5. srp 2023

@martinka_33 Každý pedagogický pracovník čerpá přes prázdniny dovolenou, takže vychovatelky stejně jako asistenti nebo učitelé. Nevím, kde vídáš ty inzeráty vychovatelek, ne, že by nikdy nebyly, ale standard to není. Jako bezdětná jsem o prázdninách také jezdila ještě na tábor i přes to, že učím, teď jsem ráda, že strávím čas se svýma dětma a vezmu k nám synovce s neteří, abych pomohla švagrové a děcka byly spolu, jinak opravdu odpočívám. Mimo prázdniny jezdí tak 1/4 dětí pryč, je to docela dost.

hojda
5. srp 2023

O kolik prijdes na neplacenem volnu? Nevyjde financne lepe ten primestak? Me to prijde jako nesmysl z finanacniho hlediska.

martinka_33
5. srp 2023

@hojda holka to ti závidim.. Mě by 3 týdny průměrně drahého příměšťáku pro tři děti stály víc než měsíční výplata...

hojda
5. srp 2023

@martinka_33 zalezi o kolik prijde, 2 tydny je tedy 15 tisic, kdyz odecte pul mesice vyplaty, tak kolik je ten rozdil? Jestli se to vyplati delat si v praci zle s tim neplacenym volnem kvuli par tisicum, radeji to nasetrit behem roku. Zalezi, co dela a kde, u nas by me za to kolegove vynesli asi v zubech, potrebujeme se vystridat na dovolene a tim bych jim do toho hodila vidle....

hojda
5. srp 2023

@martinka_33 ted koukam, ze ma 3 deti,to jsem prehledla, tak to uz jsou zase jine castky, pocitala jsem 2 deti.

hojda
Autor odpověď smazal
prejeta_zaba
5. srp 2023

Já tady ty nářky s dovolenými a papírováním ve škole pořád nejsem schopna pochopit. Vůbec, koncept prázdnin. Jako jasně, učitelství je náročné, to bezesporu. Ale takoví lékaři, řidiči nebo lidé ve službách to mají náročné stejně tak a taky si neberou dovolenou speciálně na papírování a na celé léto. 🤷‍♀️Jako fajn, že si děti odpočinou, ale že se může půl státu pracujících rodičů rozkrájet, aby to vykryli, tak to každý dělá, že nevidí. A argument, že nemůže učitelka během roku chybět je fakt mimo. Ta naše chyběla určitě týden z každého měsíce a taky se to nějak udělalo, skolu nezavřeli. 🤷‍♀️

eviicka
5. srp 2023

@prejeta_zaba to není argument mimo, ve školství se pohybuju v různých organizacích spoustu let a dovolené mimo prázdniny prakticky neexistují (a je to tak správně), samozřejmě den, dva na mimořádné události ano. To že si to někde nějaká zařídila neplatí všeobecně.

Jinak těch rodičů co mají fakt problém, zase tolik nebude, třeba u nás školka nabízela otevření o jarních prázdninách, když bude minimální počet 10 dětí (65 celkem). Nezapsalo se ani těch 10.

Co se týká financí u škol, jak už tu bylo, nejde jen o mzdu učitelkám, ale i úklid, údržbu, energie, jídelnu.
Na druhou stranu si myslím, že třeba dva týdny by družina a školka normálně fungovat mohly (klidně za úplatu přiměřenou nákladům), ale to je o vůli zřizovatele.

Až mi skončí rodičák, tak přibližně 2-3 týdny za rok taky nebudeme mít vykryté, plánuju, že se domluvím s některou z kamarádek na vzájemné výpomoci.

hanka_12345
5. srp 2023

tohle cely je jeden obrovskej nesmysl...skolky maji byt proste zavrene max mesic

daisymaminka
5. srp 2023

Za prvé - školky opravdu nejsou hlídací instituce, ale vzdělávací.

Za druhé - co vím, tak učitelky mají 40 dní dovolené a ty prioritně vybírají v létě.

Za třetí - toto není rada 🙏 jen jsem si vzpomněla na kolegyni, která leta (třeba 5 let po sobě) měla pravidelně posledních 14 dní v srpnu neschopenku nebo OČR. Musím se smát. Věděli jsme, že dovolenou už ani ona, ani chlap mít nebude, že dovču i příměšťák už mají za sebou, babičky nemají. A vždycky poslala OČR nebo neschopenku. Co si pamatuji, tak vždy nějaké nachlazení... buď její nebo dětí. 🙈

A nakonec rada pro autorku - já bych se zeptat zkusila, třeba by to aspoň nějaký den šlo, dostat neplacené volno. Nebo si vzít děti do práce. I to HO (tam, kde to jde) je super. Nebo nějaký levnější příměšťák, třeba ještě budou volná místa, jsou i levnější (menší obce, vesnice u měst). A ten příští rok to řešit zavčas, už na jaře, kdy se plánují dovolený. Držím moc pěsti, ať to zvládnete. 🍀🙂🌷 Jo a u nás po asi 4 letech letos poprvé je/byla možnost nahlásit děti i z jiných školek v rámci města, tak dávám jako podnět pro návrh zřizovateli. 😊

ilone
5. srp 2023

@prejeta_zaba jenže my si jindy než o prázdniny vzít dovolenou nemůžeme. A znovu - škola neni hlídací instituce🙈. A jak už tu padlo - dobrá čtvrtina rodičů si bere děti mimo prázdniny. Pak mi opravdu přijde liché narikat, že nemám hlidani🙈.

luciina
5. srp 2023

Připomínám, že velké a jiné prázdniny se opakují každý rok a že to tak bylo i spoustu let předtím. Mně přijde, že najednou rodiče zjistí, že prázdniny jsou. Jako není jednoduché ty dny vykrýt. S manželem jsme neměli dovolenou dlouho společně, ale o dovo toho druhého jsme spolu o víkendu. Příměstský tábor,tábor, kamarádi, prarodiče (kteří hlídají) a školky (když mají otevřeno) podle nich jsem i já planovala dovo. Opravdu je dobré plánovat hodně dopředu.

barumrallyebum
6. srp 2023

Bez babicek, schopneho manzela a vstricneho sefa bych nemohla chodit do prace. Na vyzvedavani, hlidani jedinacka (!) se podili hodne lidi. Takze opravdu nezavidim..

hanka_12345
7. srp 2023

@daisymaminka proc teda skolka nekonci ve 12:30hod jako kdyz jsem byla mala?

protoze jsou rodice v práci? ...aha..
ale skolka prece neni hlidarna decek.

A v lete rodice nepracuji? O jarních pr. taky rodice pracuji a jsou skolky otevrene. Proc teda? kdyz to neni hlidani decek?

a to že ucitelka ma 40 dnu dovolene a ostatni lidi 25, tak to me jen utvrzuje v tom proc tedy nemaji taky 25 a neni skolka vic i v lete

l_
7. srp 2023

@hanka_12345 ja mam 20 a ex si volno kvuli holce nikdy nevezme.. jak splacam veskery prazdniny, reditelsky volna a letni prazdniny, to fakt netusim 🤦🏻‍♀️ a nechapu 2mesice volna.. fakt ne..

ai30
7. srp 2023

@ilone Skola neni hlidaci instituce, ale druzina jo. Ziju v Nemecku a u nas normalne druzina funguje pres cele prazdniny.

somalicats
7. srp 2023

@hanka_12345 Neznám školku, která by za doby mého mládí končila ve 12.30. 😀

20190418
7. srp 2023

@ilone tak většina lidí s dětmi si jindy než o prazdninach dovolenou vzít nemůže, když těch prazdnin jsou min. 12 týdnů a dovolená na rodinu většinou max. 2,5 týdnů. Jinak školka jako vzdělávací insitutice je jen taková opičárna, jako že bez školky by se děti nenaučily držet tušku a počítat do deseti? Nazyvejme věci pravými jmény - vzdelavaci role skolky je minimální, jde tam o hlídání dětí, aby jejich rodiče mohli do práce a platit daně. Další funkcí je dejme tomu nějaká socializace. Ale vzdělávání? 😃 Papír snese všechno...

ilone
7. srp 2023

@20190418 však jsem psala, že o školce se dá polemizovat. Nicméně bohužel to tak zakotvene je. Ale také s tím nesouznim. Naštěstí naše skolka má volno jen měsíc.

miryp
7. srp 2023

Ale to, že s dovolenou a příměstským táborem nedokážete pokrýt celé prázdniny jsi musela vědět už v rámci školního roku, ne? Tak proč jsi nepožádala o neplacené volno předem, abys nestavěla zaměstnavatele do tak blbé pozice? Samozřejmě požádat můžeš, vyhovět ti nemusí. Myslím si, že mnohem větší šanci bys měla, kdybys to řešila zavčasu. Pokud jsi v administrativě, můžeš zkusit navrhnout home office, popř. přítomnost dítěte na pracovišti. Pokud jsi někde ve výrobě, tak přítomnost dítěte ti určitě nepovolí... Jiní příbuzní nemají děti, aby ti je pohlídali spolu se svými? Popř. nějaké sousedky, se kterými byste si vzájemně vypomohly?

hanka_12345
7. srp 2023

@somalicats ja jsem do takove chodila 😉 babicka me ve 12:30 cekala u skolky, kdyz jsme se vraceli z vychazky

hanka_12345
7. srp 2023

@l_ to je totiz neunosny, ja mam 25 a kdyby jsme nemeli mou mamku tak nevim jak by sme to splacali

hankaviki
7. srp 2023

@20190418 Je mi líto, že jsou tací, co vnímají mateřskou školu takovým způsobem ☹

martinka_33
7. srp 2023

@20190418 tak u sociálně slabých rodin školka vzdelávací funkci má, proto zavedli ten povinný předškolní rok, protože jim do školy chodily opice z pralesa 😃 Takle se maj sanci naucit aspon základní návyky... Jenze ti deti z normalnich rodin maj i bez školky.

drep
7. srp 2023

@luciina kdyby se o dceru nepřetahovali prarodiče, tak fakt nevím, jak bych to vyřešila. Prostě nevyřešila. Pracuje s manželem na stejné klinice, já jsem doktor, on je sestra. Oba chodíme na ranní (on 6:30-15:00, já 7:00-15:30), plus já sloužím (7:00-8:00 dalšího dne). Dovolenou nedostaneme víc než dva týdny, provoz se omezuje minimálně, volno chtějí všichni. I kdybychom si dovolenou vzali proti sobě, tak nám furt zbývá ten pátý týden zavřené školky (bohudík, zavírá jen na 5 týdnů). Příměšťáky pro čtyřleté nejsou a když, tak začínají v osm. To už oba dávno pracujeme. Nápad, že si dceru vezmeme do práce je sice vtipnej, ale nesmyslnej (“je mi to líto, pane Nováku, ale vašeho tatínka odpojila moje dcera od ventilátoru/vaši maminku jsme chvilku resuscitovali, když jí moje dcera vyrvala centrál a maminka nedostávala chvíli ty léky, co životně potřebuje). I školáků to vyřešíš přísměsťákem, ale u těch mrňat fakt ne…

takyjedna
7. srp 2023

Vyřešila jsem to prací ve školství. Nikdy to nebyl to můj sen a dělám to hlavně kvůli pracovní době a prázdninám. I když můj vystudovaný obor a práce před dětmi byla něco úplně jiného... Pár let, než budou děti větší a budou moct být třeba pár dní doma o prázdninách samy...

Strana
z6