icon

Jaký máte názor na dovolenou během školního roku?

13. únor 2025

Dobrý den maminky
Zajimalo by mě, jaký názor máte na dneší typ "výchovy" pri navštěvování prvního stupně, třeba 1.třída? Chodí vaše děti svědomitě do školy, nebo si dáváte třeba 3 týdenní dovolenou v zahraničí během školního roku, pak třeba tyden ještě někde? Viděla jsem že dnes je to celkem trend
Já tomu úplně nerozumím ale budiž
Děkuji za názory

Strana
z5
ruzova_pastelka
21. únor 2025

Souhlasím s tím, že ten poměr "ve škole":"doma" nemůže být 1:1, protože doma se, jak píše @budouci_maminka, škrtají výchovy, případně různé skupinové aktivity, konverzace apod. Některé dítě také teoreticky nepotřebuje tolik procvičování a ač by učitel měl právě v téhle oblasti výrazně stratifikovat, tak se to spíš neděje, takže doma může odpadnout i část monotónního procvičování.

Ale zmiňované "celý den za hodinu" mi ok nepřijde, podle mě je to obrovské plýtvání časem dětí, který by měl být využitý jinak, než na sezení ve škole. Souhlasím s @enoli, že to by dělalo ze školy hlídací a ne vzdělávací instituci. Takže, pokud to tak u enoli není, tak ok, pokud to tak jinde je a pro rodiče je to ok, tak se podivuju, ale budiž 🤷‍♂️ Ale obecně to vypadá, že se dost plýtvá časem dětí, já bych nechtěla, aby moje děti ve škole trávily čas tak neefektivně. Tak to bývalo za mě (většinu hodiny jsem se nudila a čekala) a nějak jsem doufala, že už jsme o hodně dál... Jestli je to logické @20190418 a @angelinie nevím. Ve škole mých dětí to tak není. A ano, výuka 1 na 30 je náročná, o tom žádná. Ale pokud je náročná tak, že z času dětí ve škole je využitá jedna hodina, tak je to asi dost blbě, že učí 1 učitel 30 dětí, ne?

Pokud budu sdílet svou zkušenost, tak náš čas při domácím dohánění je plus mínus srovnatelný s tempem ve škole. Já škrtám výchovy, čas na zahradě a hodiny angličtiny (mají konverzace, to se dohnat nedá), ale čeština, matematika, vědy, to máme přibližně nastejno jako při výuce. Ne-li na déle, protože se často zamotáme do podrobností a dohledáváme další informace (ale to je naše specifikum). Nemám typické dítě (je mimořádně nadané), ani typickou školu, takže moje zkušenost není obecná, ale pokud obecná zkušenost je, že edektivita výuky vypadá "jako za nás", tak mě to jako daňového poplatníka moc netěší 🤔

No a ještě k otázce - mi máme výrazně víc prázdnin, než běžná škola a občas uvolňujeme i tak, doženeme to třeba v tom metru nebo letadle 🙂

angelinie
21. únor 2025

@ruzova_pastelka Je pravda, že naše rodina asi není takový typický vzorek, protože máme doma 3 mimořádně nadané děti a samozřejmě roli hraje i to, jak ten konkrétní učitel je schopen naučit. Ale četla jsem teď třeba článek od Janka Ledeckého, jehož děti se učili doma a zabralo jim to údajně asi hodinu a půl čistého času denně (základní škola).

enoli
21. únor 2025

@ruzova_pastelka mimořádně nadané dítě je v bezne třídě "peklo" - pro něj samotné i pro učitele. Musíš vybalancovat běžný průměr, podrumer a pak právě tento nadprumer. Takovéto složení třídy mám a i když mám k dispozici nejrůznější výukové nástroje, beru si do třídy i notebooky a tablety, nebo mám jiné pracovní materialy pro děti, tak přiznám, že tyto nadané děti se někdy nudí, což samozřejmě vede i k neklidu u zminovanych. Jsou to prostě děti, které musíš zaměstnat.

budouci_maminka
21. únor 2025

@enoli ano, prave, presne jak pises, ti rychlejsi pomahaji skupine a zenou ji. Takze doma s rychlejsim ditetem to clovek muze mit hotove za vyrazne kratsi cas. Proto to dohaneni zmeskaneho uciva muze byt pak fakt na chvili.

@mabs libit se ti muj popis nemusi, ale takto to zatim doma mame. Dcerka je typicky sprt, kdy uceni ji bavi, chce mit jednicky, vsechny ukoly si pamatuje a dela je vcas. Syn ma povahu opacnou, tam si myslim, ze se celkem jeste pomějeme 🙂)

Myslim ze i tata Ester Ledecke celkem casto dava rozhovory na podobne tema, ze mely obe deti domaci vyuku, ucily se hodinu denne a zbytek se venovaly vecem, ktere jim sly a bavily je.

@enoli me to prijde ze to beres moc vztahovacne. Je preci rozdil kdyz s ditetem dohanim ucivo za 1-2 tydny a kdyz je to domškolactvi kazdodenni realita. Na to uz musi byt povaha a zivozni styl te rodiny.
Btw povinna skolni dochazka se da zmenit na individualni plan, a dite, co je pryc i mesic na dovce ,tu "povinnou skolni dochazku" plni. A instituci se pak dohledne prave na to, zda se ucivo dohani. Coz je opet to, co tu vsechny pisou, ze delaji a ze to povazuji za zaklad, kdyz dite uvolnuji.

Jako ruku na srdce, mas deti, co v te skole muzou byt nonstop a stejne budou mit problem latku pobrat. To proste neni o dochazce. To je o nejake vnitrni motivaci ditete a pak vychovnym vedeni rodicu. Mas spoustu uspesnych lidi pro nez nebyla skola priorita a mnoho casu tam nestravili.
Ja jsem fakt rada, ze v cechach ta benevolence s uvolnovanim je a ze je to na nas rodicich, abysme sami zvazili a vyhodnotili ty situace, zda deti ze skoly vzit a na jak dlouho.

ninive211
21. únor 2025

@ruzova_pastelka Zatím mám teda děcka na 1.stupni a co dělají celou vyučovací hodinu, zvládneme obvykle za 10 minut, tedy za čtvrtinu času. Jen výjimečně déle. S vyšším ročníkem a těžším učivo to možná bude narůstat, rozhodně ale ani já jako děcko jsem nedoháněla hodinu matiky hodinou domácí výuky. Vždy jsem to měla hotové min. za polovinu času

ninive211
21. únor 2025

Jinak jsem ráda, že je MOŽNOST nechat dítě uvolnit z vyuky, ale na druhou stranu ať je to prostě s rozumem (a s ohkedem na individualitu dítěte-uvolnit jedničkáře problém není, uvolnit čtyřkaře. co školu flàká a je ve 2 predmětech skoro na propadnutí, to by se dovolat nemělo), spíš výjimka než pravidlo, stàhnout děcko každý pololetí 3 týdny kvůli "dovolené" mi teda OK nepřijde, mmj.i z toho výchovného hlediska, kdy dítěti dáváme vzor "jestli do tý školy chodit nechceš, tak tam přece chodit nemusìš".

fatal_error
21. únor 2025

Mame zatim nejstarsiho syna v 1. tride a prislo mi, ze to uplne neni potreba, protoze podzimni prazdniny byly tyden (svatek, prazdniny a reditelske dny), jarnaky ted taky byly tyden. Pak jsou treba velikonoce, kdy je volno ctvrtek, patek a pondeli, tak to premyslim, ze vyuzijem, par dnu prihodine a jeste vypadnem do tepla, i kdyz jsme se ted v sobotu z tepla vratili (vypadli jsme na jarnaky), ale proc ne.
🙂
Cili nemam nic proti tomu brat dite ze skoly, jen mi prijde, ze prazdnin a svatku je docela dost i bez toho. A nam teda vyhovuje tak ten tyden, co se tyce delky pobytu nekde.

enoli
21. únor 2025

@budouci_maminka vztahovacna jsem, to uznávám. Když jsem psala diplomku na téma Domácí vzdělávání a naplňování nových digitální kompetenci u žáků 1.stupne ZS, přiznám se, že jsem byla k domácí výuce pomerne skepticka. Teď jsem tak nějak neutrální. Ale často jsem od zakladatelek komunitních škol slyšela, že domácí výuka zdaleka není vhodná pro všechny děti a už vůbec ne pro vsechn rodiče. A že si právě dost rodičů nedovede představit, že přebírá plnou zodpovědnost za vzdělání svých dětí a musí makat více než, když jejich děti plní docházku na běžné ZS a mají tendenci to bagatelizovat. A pak to nedopada dobře. A mně právě trochu přijde, že i tahle diskuze se začíná zvrhavat v bagatelizovani výuky.

wxkatuska
21. únor 2025

@enoli bereš to zbytečně jako útok na školství. Nikdo tu povinnou školní docházku nezpochybňuje, děti jsou ze školy uvolněné, takže předpokládám, že jim to schválil třídní i ředitel školy. A to, že někomu na školu stačí hodina denně, je prostě fakt.
Mám zkušenost s 1. stupněm ZŠ a děti jsou MiND.

budouci_maminka
21. únor 2025

@enoli ja bych doma mit deti nonstop nemohla, jsem jeden z tech tebou zminovanych rodicu, nedopadlo by to dobre ani pro jednu stranu 😀 ale rada chodim s detmi do muzei, rada s nima cestuju, tvorim, koukame spolecne na JSNS a povidame si o tech filmech, ale prave proto, ze jsem od nich odpocata a nejsem s nimi nonstop. Me by se nejvic libil typ vyuky co se u nas ted tusim zacal testovat na par skolach, ze v patek maji deti "homeoffice", kdy v patky nechodi do skoly, ale delaji na projektech, chodi s rodici do divadel muzei atd. a ze ty patky slouzi prave k posilovani vlastni zodpovednosti. Takovyhle hybrid bych brala 🙂

20190418
21. únor 2025

@budouci_maminka ono asi fakt hodně záleží na stylu výuky v té dané škole. Pokud je to hlavně frontalni vyuka založená na memorování, tak asi fakt to rácio 1den ve škole = 1hodina doma nemůže platit. U syna je to založené zejména na práci s informacemi, jejich interpretaci a prezentaci...a to, co píšeš - školní home office 🙂 to do určité míry mají také. Jeden den v tydnu maji Den venku - to většinou chodí do různých muzeí, na výstavy atd - vždy napojené na hlavní téma toho měsíce (kazdy měsíc je jiné téma) a v pátek maji polovinu vyučování o tom, že si třídí svoje portfolia, doplňují si učivo, které třeba v týdnu nestihly, dělají si vyhodnocení atd.
Loni syn chyběl jen párkrát pár dnů, ale ve třetí třídě jsme třeba byli dva týdny v Keni. Ja nevím, ale může si do zblbnuti biflovat zvířata, časová pásma, mapa vs. globus vs. Země, nebo třeba nějaké socialni nerovnosti, ale to nikdy nenahradi to, když vidí na safari jaguara na lovu, stádo slonů, letí někam 11 hodin a přitom se přiletí do skoro stejného časového pásma (na rozdíl třeba od Ameriky, kde jsme byli před tím) a trvá to stejně dlouho jako Peru, které je ale na mapě mnohem dále nebo kdyz vidí kluky jeho věku, jak sice mají stejné triko Minecraft jako on, ale na rozdíl od něj prodávají na ulici nějaké šmuky...a samozřejmě při tom všem používat angličtinu. Nam fakt stačilo pár hodin na vypracování všeho, co bylo zadané. Výchovy neřeším, angličtina mu jde sama, měl sebou knížku do čtenářského deníku, tak tu si pak zapsal. Zrovna měli brát vyjmenovaná slova po L...už měli za sebou jiná písmena, takže věděl jak na to, pri cestě tam si je v textu našel, pak si doplnil příbuzná a odvozena (doufám, že to říkám správně) a pak jsme behem pobytu jen tak nahodile slovicka opakovali. Jediné, co zabralo nějaký delší cílený čas byla matika. Tři hodiny když nám jednou pršelo a pak další tři v letadle. Dva příklady (Hejneho matematika) byla nad me síly, tak to měl za úkol se právě během te páteční hodiny na to speciálně učitelky zeptat.
Takže já si za tim stojím, že dva tydny na prvnim stupni v pohodě za mnohem mene casu zvladneme doma. ALE je to díky tomu, že má skvělé základy ze školy, že ta vyuka na sebe skvele navazuje, je to fakt promyšlené a prostě naše učitelky jsou top.

enoli
21. únor 2025

@budouci_maminka tato kombinovaná výuka by mi taky přišla fajn. Mmch hodně jsme na vlastních ( i skupinových) projektech dělali Covidu - tehdy to byli ctvrtaci a pataci. Bylo to fajn. Dokonce jsme vyhráli v rámci jednoho celostátně vyhlášeného projektu cenu.

monny3
21. únor 2025

@enoli s tou odpovědností rodičů za vzdělávání vlastních dětí je to podle mě ale zacyklený problém, naše generace nebyla až do chvíle, než si měla najít práci, absolutně podporována ve vlastní odpovědnosti a rozhodování, vyhodnocování vlastního jednání... Už od školky bylo dítě permanentně někým jiným hodnoceno, důrazně upozorňováno a trestáno za chyby, srovnáváno s ostatními a 99% času ve škole (tedy polovinu bdělé části dne) mu bylo říkáno, co přesně má dělat a že se nemá rozhodovat samo. S takovým základem se ta zodpovědnost i to vyhodnocování vlastního jednání sbírá vlastně těžce. A mám pocit, že na většině běžných škol se toto moc nemění, jakkoliv vzletně mají školy v RŠVP uvedeno, že děti učí kritickému myšlení, sebehodnocení, spolupráci s ostatními atd. Bohužel. Takže je možné, že s tou zodpovědností při IV mají někteří rodiče problém, ale zase jsou v podstatě první generací, která to dělá. Stejně jako jsme první generací rodičů, která se snaží dětem rozumět i třeba na základě poznání psychologie, neurovědy, vývoje mozku atd. a neřveme na děti, že nám ve 3 letech s nezralým mozkem dělají něco naschvál 🤷🏻‍♀️ Jak jinak se něco naučit, než to dělat... 🤔

budouci_maminka
22. únor 2025

@enoli to zni dobre 🙂 prijde mi ze to skolstvi se posunulo celkove dobrym smerem. Prispiva tomu i teda postupna generacni obmena 🙃 ale tech ucitelu, co se snazi zapojovat interaktivni prvky, projektove dny, inovace atd uz je cim dal vic, coz je fajn 🙂 myslim ze je i cim dal vic rodicu co se zajimaji o zpusob vyuky i klima ve skole a hledaji kvalitni skoly pro sve deti..

ruzova_pastelka
22. únor 2025

@20190418 Máte to ve škole moc hezky pojaté. Ale asi s tebou dost zásadně nesouhlasím v tom, že tenhle styl výuky se dá lépe "scucnout" než frontálka. U nás právě tenhle styl výuky znamená velmi rychlé tempo - protože si při něm děti zapamatují neporovnatelně víc než při frontálce a nemusí se tedy tolik opakovat a upevňovat... A to, opakuju, máme ročně 2-3 týdny volna navíc oproti klasickým školám a ještě uprostřed roku (navíc ke klasickým předprázdninovým a předvánočním) další dva týdny na exkurze a výlety. A třeba pátky tráví dopoledne v knihovně. Takže bych řekla, že spíš každá škola má své tempo, zřejmě ne zas až tak závislé na stylu výuky.

Pod zbytek bych bez váhání podepsala 👍

brunetka11
22. únor 2025

Jezdíme na dovolenou primárně mimo léto, takže min 2 krát za školní rok vezmeme děti na 3-5 dní ze školy právě z tohoto důvodu.
Obě holky jsou jedničkářky, školy s tím nemají problém. My to máme navíc načasované tak, že si odpočineme v období, kdy to opravdu potřebujeme.

barumrallyebum
Autor odpověď smazal
Strana
z5