Jaký máte názor na základní školy?
Jste spokojení s tím, co se děti učí ve škole? S tím, jak probíhá výuka? Já když v okolí vidím, co a jak se děti ve škole učí, tak mám pocit, že mě jednou nebudou mít ve škole moc rádi, asi budu věčný rodič-stěžovatel.
@saoirse V pořádku, každý na to může mít jiný názor.
@mili_ilim_ilmi osobne zadnou nevrazivost vuci socialnim pracovnicim nemam. Do primeho kontaktu jsem za celou svou desetiletou praxi s zadnou neprisla, jen jsem psala posudky na problemove deti nebo problemove rodiny.
To vic bojujem s Pedagogicko - psychlogickou poradnou ☺.
@danfal Já bych strašně nerada,aby jste to brala osobně.
Všem je jasné,že jsou vždy dobří a špatní: učitelé,pekaři,policisté,...
Jen je tu teď probíráno to školství.
Já opravdu měla,jak v MŠ,tak v ZŠ opravdu fajn učitele.Někteří dokonce byli super.Ale našlo se jich i pár,kteří,jakoby ve třídě ani nebyli nebo se chovali extrémně zle.
Co syn nastoupil do MŠ,bylo to prostě šílený.Teď je v 1.třídě a čekám,co bude,podle řečí...zatím jsem mile překvapena.
Příklady ve zkratce:útěky z areálu-učitelka nevěděla ani,že jsou pryč,zapomenutý děti na zahradě,bití syna od jiných a mávlo se rukou,s tím,že maj zlého tátu.
Pak blbiny:denně bláto i za ušima,protože se doslova valeli v blátě(na to mám i svědky,že valeli),nepřiměřeně oblečené děti k počasí,mokré oblečení ve třídě na sobě,málo rukavic,málo bot,...teď v ZŠ:prohlížení svacin,nadávky,že není ovoce,družina:3x do měsíce návštěva cukrárny,syn opět mlaceny,jak zito,nikdo nic nevěděl,až jsem to řešila důrazněji i s manželem,všichni všechno věděli...dále snad ani psát nebudu...a to kdybych rozepsala problémy jiných....
Je to šílený,když jsou ty problémy 2x do týdne.Přesto se snažím vyhovět,ale ty nervy,ty nervy...😀
Asi tak...
@danfal Já s učitelkami bojuji, necítím vyloženě nějakou nevraživost, ale občas se chystám kvůli některým za hlavu a musím je trochu vydejchávat. Ale na škole nám učitelé vyprávěli o docela velkých konfliktech mezi ospodačkami a učiteli.
@janulkakraniska osobne si to neberu. Ucim podle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi. Nikdy jsem s rodici problem nemela, i kdyz letos to asi nastane. Mam ve tride ditko, ktere nechce pracovat, nadava, krici po mne a celkove je to s nim komplikovane. Obcas ani sama nevim, jak na nej. Je obtizne, kdyz stojite na chodbe, slusne ho zadate, aby sel s vami do kabinetu a on po vas hulaka na celou skolu, ze nikam nejde. Ostatni deti prihlizi, co se bude dit a jak to dopadne. Po techto scenach byvam vycerpana a je mi z toho vseho smutno. Svou praci mam rada, ale obcas je hodne narocna.
Preju vam, aby se situace ve skole vyresila k vasi spokojenosti.
@mili_ilim_ilmi Nam spis na socialce rikaji, ze je nemame otravovat banalitami,ze maji horsi pripady na praci, tak je neotravujem.
@danfal mno...syn má přesně takového spolužáka,jako popisujete...proto cítím k učitelům i značnou dávku pokory...😵
@danfal Podle mě je lepší hlásit banality, než něco zanedbat, ale chápu, taky bych se pak snažila neotravovat.
@g_m Promiňte, že se ptám tak hloupě, ale kolik doma učících rodin jste měla možnost osobně hlouběji poznat, že jsou Vaše názory takové? Obvykle se s nimi setkávám u osob, které doposud mnoho rodin nepoznaly. Ne všichni, kdo učí své děti doma jsou "alternativní objímači stromů"
K odbornosti při výuce bych měla jeden dotaz. Skutečně se nikdy nikomu z Vašich kolegů za celou praxi nestalo, že by učil předmět, na který nemá aprobaci? Minimálně na základních školách v našem městě je to celkem běžná praxe.
Pokud by Vás zajímalo konkrétně naše vzdělání, tak mi napište IP. Zcela bez ironie si s Vámi o tématu domácího vzdělávání ráda popovídám.
@mili_ilim_ilmi Já si naopak myslím, že ta škola dost přesně reflektuje jak to v tom světě chodí. Ty učitelky, co tě vytáčí jsou jenom vzorkem lidí, kteří myslí tímto způsobem. A že jich není málo. Myslím těch lidí, ne takových učitelek. A i když tebe podobný typ lidí vytáčí, nebo resp. jejich uvažování, tak by se dítě mělo s podobnými lidmi naučit vycházet a komunikovat s nimi. A myslím, že nemusíš mít strach, že tím pádem se stane takovým typem člověka, protože tvůj pohled na to, co se děje, tvoje vnímání a reakce v konkrétních situací to dítě ovlivní mnohem víc, než postoj učitelky.
A za sebe, tak u nás na osmiletém gymplu se s učiteli dalo dost jednat. A na VŠ se to diametrálně liší škola od školy, ne?
A co se týče základky tak myslim, že tam trénink nějaké disciplíny a poslouchání autorit ještě patří. Aspoň na první stupeň.
@evitang Tak mě jde v první řadě o ty osnovy a malou individuálnost. Mám poněkud jinou představu o tom, co by dítě mělo ze školy umět. Něco mi přijde zbytečné, něco podle mne zase chybí. Víc mi vadí to, co tam chybí, než to, že je tam podle mne něco na víc. Co se týče toho, čím mě konkrétně točí učitelky v současnosti, tak to jsou věci, které bych já jako rodič (kdyby se jednalo o mé děti) šla řešit, některé dost razantně, ale zároveň se obávám, že bych jen způsobila dítěti problémy.
@mili_ilim_ilmi ještě jedna poznámka k tvé poslední větě, myslím, že tak nějak i začínala tato diskuze: já jsem chodila během těch deseti let do škol a školek řešit různé věci poměrně často, s některými učiteli jsem si psala emailem, s jinými osobně nebo na rodičovských schůzkách, ale nikdy se mi nestalo, že bych "způsobila dítěti problémy", naopak, vždy jsem měla pocit, že učitelé vítají komunikaci, konstruktivní návrhy na zlepšení situace a vůbec zájem rodiče o svoje dítě...stačí se trochu snažit být slušný a věci formulovat ne jako stížnosti, jak to děláte všichni špatně, ale spíše jako upozornění, že se třeba určité jednání dotklo dítěte z toho a toho důvodu, někdy to učitel ani jinak nemá šanci si uvědomit a pokud to není úplný kretén, tak je za to vlastně vděčný...dobré je říkat věci otevřeně ale ne zbytečně konfrontačně, teprve pak začnou o tom přemýšlet, ideálně je rovnou i navrhnout nějaké optimální řešení...
@flexareta A co když to je úplný kretén? 😀 Ale dík za pohled. Já v tomhle právě mám jen málo zkušeností a ty, které mám, tak jsou právě negativní, že si to ty učitelky vzaly špatně. U sebe jsem zažívala, že mým rodičům často něco vadilo, ale báli se ozvat, strašně mě štvalo, jak se mamka nechala klidně seřvat od učitelky jak kdyby byla totální nula, co nemá právo na názor. Zas na druhou stranu jsem viděla, že se učitelka dokázala po dětech těch odbojných rodičů pěkně vozit. Ale stejně bych byla radši, kdyby si to nenechávala líbit. Ale zas sama bych nechtěla dělat zbytečně nějaké problémy.
@mili_ilim_ilmi no kreten se vzdy muze najit, to mas pravdu, ale myslim, ze oproti socializmu si davaji ucitele mnohem vetsi pozor jak se k rodicum (i zakum) chovaji, protoze kazda skola si udrzuje nejakou image a dobre jmeno a rodice jsou v tomto taky dnes mnohem odvaznejsi, muzou dat nazor na internet, atd...alespon ja jsem mela ten pocit obecne na ruznych skolach (celkem 4).
@flexareta Díky za názor.
Ahoj všem zde. Já jsem ráda, že už máme školu za sebou. Třídní učitelka na prvním stupni byla bezvadná, byla sice starší, ale opravdu dětem dost rozumněla, pak ji vystřídala z důvodu reorganizace mladší kolegyně, taky velice fajn, měla neustále úsměv na tváři, když jednala s rodiči, dávala jednoznačně najevo, že jejich dítě je naprosto stejné, jako její, takže řešila opravdu to, co bylo potřeba a k banalitám se stavěla vážně jen z výchovného hlediska, a to vůči dětem.
Na druhý stupeň vůbec nevzpomínám ráda. Třídní učitelka bohužel měla své "oblíbence". Bylo to velice dobře poznat i na třídních schůzkách. Věděla jsem, že náš syn nepatří do té škatulky vyvolených, kdykoliv jsem s ní hovořila, měla vůči němu stále "něco". Měla jsem ale možnost paní učitelce její zášť dát najevo, když si stěžovala, jak se syn hrozně choval minulý týden.... , - a já na to reagovala, že je to tedy divné, že minulý týden byl nemocný! - "aha, tak to pardon, tak to bylo asi jiné dítě..."...! Od té doby byl poměrně klid.
Na druhou stranu, na této škole jeden z nejobávanějších a nejpřísnějších učitelů (že s ním ani rodiče mluvit nechtěli), byl dětmi velice oblíben, respekt měl vybudovaný svým profesním přístupem, vyžíval se ve své profesi a všem žákům "měřil" stejným metrem. Výuka byla bezvadná, nezatěžoval děti zápisky, vše jim připravoval, namnožil na kopírce a vysvětlil, děti věděly, co musí znát a co bude požadovat. A aktiv? Běda, aby někdo z rodičů řekl..- copak zase provedl/a ..., v ten moment - ale nééé, ona Maruška prostě, ale nééé, on Honzík jenom.... . Vynikající kantor, na kterého náš "sígr" vzpomíná jen v dobrém, na paní třídní učitelku nikoliv.
Jak to tu bylo zmíněno, jsou dobří kantoři, jsou špatní kantoři.
Myslím si, že stejně tak není dobrá a špatná škola.

@danfal Ještě jsem chtěla, že mě mrzí, jestli mé příspěvky berete jako znevažování. Tak jsem to nemyslela. Nemyslím si, že učit zvládne každý. Naopak si myslím, že dost lidí by nevydrželo odučit ani jednu hodinu. I rozumím tomu, že učitel nemá náladu na věčné návštěvy rodičů. Prázdniny učitelům přeji, musí si odpočinout, je to psychicky náročná práce. Myslím si, že mám problém spíš se školstvím obecně - s osnovami, počtem žáků ve třídách, než s učitelkami, i když mě některé něčím dost vytáčí, ale to je také o tom, že s učitelkami jsem docela dost v kontaktu. Jsem sociální pracovnice, ono obecně mezi SP a učitelkami pamatuje takové nepřátelství, přestože ty práce mají vlastně dost společného.