icon

Jaký máte názor na základní školy?

mili_ilim_ilmi
28. říj 2017

Jste spokojení s tím, co se děti učí ve škole? S tím, jak probíhá výuka? Já když v okolí vidím, co a jak se děti ve škole učí, tak mám pocit, že mě jednou nebudou mít ve škole moc rádi, asi budu věčný rodič-stěžovatel.

Strana
z5
mili_ilim_ilmi
autor
29. říj 2017

@ivular To je přesně to, o čem jsem mluvila. Že tě ve škole učí, že svět nějak funguje, i když tak nefunguje. Někteří tomu bohužel věří, i když už mají dlouho po škole. Ale mimo školní svět to funguje tak, že se člověku obvykle vyplatí ptát se, zjišťovat si další info, zkoušet se domluvit "mimo pravidla".

janulkakraniska
29. říj 2017

Literatura býval můj nejoblíbenější předmět.Myslím,že by byla hanba,kdyby někdo nevěděl,do jakého období zařadit přední světové i domácí spisovatele.Když můžou děti znát všechny informace o Minecraftu,tak takové informace se jsou schopny naučit také.Že to většinu nebaví nebo to nepokladaji za důležité,je věc druhá.
Stejný názor mám i k hlavním městům nebo metropolim světa.
Navíc si pamatuji,že když jsme tyto věci probírali,učitel nikdy nechtěl,abychom uměli vždy přesně všechno.
Když začaly děti s dochazkou,tušila jsem určitý předpoklad,že bude nějaké reditelske volno nebo volna z výpadku el.proudu.Hault se nedá nic dělat.
Když nejde elektrika,učit se nemůžou.A řešit nějaké pochodaky,je prostě organizace na víc.Nemůžu to prostě posuzovat,aniž bych o tom něco věděla.
Do tohohle prostě nos strkat nebudu,protože to není v mých silách řešit.
Osnovy ve školách prostě jsou jaké jsou.Fungovalo to za mých rodičů,za mě a myslím,že i pro mé děti mi to stačí.
Když prostě má určitý jedinec buňky,tak z něj může být vzdělaný člověk i ze státních škol.
Kdo nemá,tak prostě hault bude v pekárně makovat rohlíky.
Nechci pro své děti něco výjimečného.
Stačí mi,když budou mít ve škole kvalitní,vyrovnané profesionály,kteří umí používat i selský rozum.Ale je jich bohužel jako šafránu.
Tak to beru já🙂

anetka1701
29. říj 2017

@ivular no... pokud člověk není kreativec na volný noze s neomezenym kapitálem, tak v pracovním životě sem tam na vola prostě narazí 😀 Já pracuju jako personalista v britsko-japonské výrobní společnosti s velkou zodpovědností a obrovskou volnosti a možnosti rozhodovat-tedy ovce fakt nejsem-a přesto jsem občas nucena zatnout zuby a dělat něco, co mi je proti srsti a nelíbí se mi to... a jsem ráda, že jsem na podobný chvile připravena. Manžel dělá dost vysoce postaveného vývojáře v bance 😀 a co po něm občas chtějí je drsný. Na druhou stranu má respekt, uznání a skvěle postavení... a ovce taky fakt není...

danfal
29. říj 2017

@mili_ilim_ilmi vestsinou jsem vnitrne souhlasila s myslenkami, ale rikat detem, ze dobre se domlouvat mimo pravidla je hloupost. To, ze svet takhle funguje, prece neni spravne. Nedokazala bych sve vlastni deti vezt timto zpusobem. Ale mozna jsem vas jen spatne pochopila.

janulkakraniska
29. říj 2017

@aneta15
Řešit kolik mají učitele volna nebo nárok na něj mi trochu smrdí závistí.
Většina z nás má stejně.Jestli mají víc a zavidime,půjdeme všichni učit.Možnost má každý.
Já se budu opakovat,ale ať mají volna i peníze,nezávidím,ale nevidím tu kvalitu☹

janulkakraniska
29. říj 2017

@danfal mno...trochu souhlasím...svět bez pravidel podle mě nefunguje,kde ano,vidíme dnes a denně ve zprávách a všude okolo nás...takto bych svým dětem také nerada stavěla hodnoty...

mili_ilim_ilmi
autor
29. říj 2017

@danfal Já jsem často ve škole poslouchala, že nelze prodloužit třeba termín odevzdání úkolů (z nějakého rozumného důvodu), protože mě musí připravit na reálný život, kde posunovat termíny nelze. Jenže posunovat termíny často lze. Nerikam, že všude, ale často to lze. Lze zadat o různé výjimky, lze se omluvit, že mám ten a ten problém, a proto potřebují přeložit schůzky. I v práci se lze na mnoha věcech domluvit. Lze přijít s tím, že mám ten a ten problém, že bych něco potřebovala jinak. Učitelka ve škole si nevzala práci odevzdanou den po termíny s odůvodněním, že tak to v životě nejde, třeba na úřadech. Jenze ono to často jde, většinou je prostě lepší, kdyz člověk něco dodá pozdě, než když to nedodá vůbec. A víc se v životě něco vyplatí zkusit, i když to už "nejde", než se držet toho, že to "nejde". Protože často když to člověk zkusí, tak zjistí, že to vlastně lze. Někdy něco třeba "nejde", ale když​ člověk vysvětlí situaci, tak ti kolikrát lidé vyjdou vstříc, pomůžou vymyslet, jak to udělat. Prostě si myslím, že člověk se musí i umět ozvat a bojovat za sebe a je smutný, když je takové chování ve škole pouze kritizováno.

editah222
29. říj 2017

@janulkakraniska já si myslím,že nešlo o to,že mají volno učitele,ale spíš o to co v takovém případě s detma (myslím 1 stupeň).
Jak už jsem psala, u nás ve škole je o děti postaráno i když nastane nestandardní situace.
Učitelkam nezávidím ani jejich práci ani jejich volno!
Snažím se vcítit do matky samozivitelky, otec nefunguje, prarodiče nejsou nebo nefungují, ona má práci ve fabrice kde si nemůže vzít dovolenou jak se ji líbí, dítě první druhá třída a najednou během měsíce září a října nastanou 3 dny kdy je škola zavřená a družina nefunguje. Byla bych taky naštvaná, asi hlavně na ředitele, protože ryba smrdí od hlavy😀😀. Někde to jde a jinde ne, proč?

janulkakraniska
29. říj 2017

@mili_ilim_ilmi
Aby se za sebe člověk uměl postavit se musí naučit jinak přece.Ne v tom,že bude nedochvilny nebo bude mít úkol později,než jiní.
Neměla bych zrovna asi radost,kdyby moje děti volily variantu "To počká!"
a pak mi doma brečely,že jim to učitelka neomluvila.

mili_ilim_ilmi
autor
29. říj 2017

@janulkakraniska To není o hodnotách, to je o fungování světa. O tom, že ten svět v těch pravidlech úplně nejede, že nejsme stroje. Dítě, které si myslí, že vše funguje přesně podle pravidel a že musím dostat všem pravidlum a nárokům, které po něm někdo chce, to bude mít v životě těžké. Protože ten svět prostě jede i mimo ta pravidla. Nejsme stroje. Není to o tom, že je chci nutit do nějakých vyloženě podvodu. Ale jsme lidi a ne stroje a dost věcech se lze domluvit.

drzticka81
29. říj 2017

@editah222 to nevim,proc to nekde jde a jinde ne....treba u nas ve meste mame deset zs a o hlavnich prazdninach se stridaji po 14 dnech,aby pokryly zajem pracujicich rodicu,totez ve skolkach-takze rodice nemaji problem,kam s detmi......o prazdninach behem roku nebo o urcitych dnech,co ma byt volno,se da rodicum domu listek,zda maji zajem o druzinu (teda vanocni ne)-pokud je zajem velky-otevre se,pokud ne,zavre se......

mili_ilim_ilmi
autor
29. říj 2017

@janulkakraniska Já jsem samozřejmě měla na mysli nějaké omluvitelné okolnosti. Ne, že se mi nechtělo a odkládala jsem to. Ale pokud tam byl nějaký závazny důvod, tak si myslím, že je by si ho měl učitel poslechnout a vyhodnotit. Mimo školu to takhle přece většinou chodí. Vám se určitě taky třeba stane, že nestihnete uvařit nebo uklidit a určitě byste chtěla, aby vás ostatní pochopili a ne vám nadávali.

janulkakraniska
29. říj 2017

@editah222
Že je to na houby je snad každému jasné,o tom se spolu dohadovat nemusíme😀
Pro mámu,která je sama je to na houby 2x tolik to je jasné.
Já měla syna doma kvůli reditelskemu volnu taky 3 dny,ale bylo určeno s předstihem.Já to všechno jsem prostě zvyklá brát,jak to je.A pokud mám 2 děti,předpokládám nějakou starost na víc.
Už vidím ochotu těch učitelek organizovat pochodak pro 3-4 děti z neúplných rodin.To,že by se přihlásily i děti,které by hlídání mít mohly a byl by to třeba super den, o tom žádná.

danfal
29. říj 2017

@mili_ilim_ilmi i tohle mi vadi, proc bych mela ucit sve deti, ze nemusi odevzdat urcitou vec vcas, ale staci, kdyz se omluvi nebo na neco vymluvi. Proc teda vubec davat nejake terminy ☺. Osobne terminy dodrzuji a nutim k tomu i sve vlastni deti, teda momentalne to nejstarsi.
Ale kazdy si ma sve dite vychovavat podle sebe anikdo mu dotoho nema mluvit. Osobne mi na skolenejvic vadi papirovani jakz pozice rodice, tak i ucitele. Vadimi celkove nerespektovani ucitelske profese, jeji snizovani, ze to vlastne nic neni, atd....

aneta15
29. říj 2017

Ale tohle přece není o tom, že někomu někdo závidí. Někdo tady psal, že mají 8 týdnů volna. Dobrý tak je mají. Ale jen tak si v duchu sečtěte všechny prázdniny 7 týdnů letní + týden jarní, týden vánoce, velikonoční, podzimní, pololetní...já jim to přeju ale jen jsme napsala, že mi vadí nesmyslné volno. Volby jsou od 14.00 tak v 10.00 zavřeme školu aby jsme dali pět stolů k sobě, kde to jsme? Je to chyba systému ne konkrétní učitelky. Moje dcera má úžasnou učitelku a klobouk dolů před ní. Ale přijde mi, že pokud člověk neříká jaký jsou učitelky chudáci, jak mají málo peněz a jak jsou děti nevychovaný a rodiče hrozný tak hned závidí a atd. Školství prostě nesnese kritiku ale i učitelky jsou jen lidi a můžou dělat chyby. Pořád se řeší kriminalita, školí se děti jak se mají chovat, školy jsou zamčený ( s tím souhlasím) a na druhou stranu se třetáci nedostanou do družiny a ve dvanáct je vyšoupnou před školu a dělej jak umíš. Ale to jsme se dostaly někam, kam jsem nechtěla. Já jsem ráda, že zvládáme předem dané prázdniny a na tyhle "situace" prostě nemám rezervy. To je realita, kterou třeba "matka učitelka" nemusí vůbec řešit a neumí se do ní vžít. Moje kolegyně samoživitelka si třeba vodí děti do práce, kde celý den sedí v koutku, kreslí si nebo koukají na tablet aby nerušili. Ale zase kolik zaměstnavatelů tohle povolí....

janulkakraniska
29. říj 2017

@mili_ilim_ilmi tak tohleto je na konkrétních jedincich a situacích...nevím,proč by z dobrého důvodu neměl učitel něco omluvit...v opačném případě to,jak píšu všude není dobrý učitel...

aneta15
29. říj 2017

a znovu opakuju, že je to chyba systému ne učitele

danfal
29. říj 2017

@aneta15 uz jsem psala, ze jsem ucitelka a nejsem ani samozivitelka, ale tuhle situaci taky znam. Zminovany patek 29.zari jsem musela do prace, deti jesle zavrena, partner byl s orchestrem pryc a mne volno nikdo neda, takze nastesti mame hlidaci babicky, jinak bych nevedela, co s detmi. Takze i ucitelky tuhle situaci znaji.
A navic neznam cloveka, kteremu kdyby dal zamestnavatel volno, tak by sel do prace.
Ja jsem nebrecela nad penezi ani nad spatnym chovanim deti. Jen mi vadi, ze je ucitelska profese znevazovana.

zuzana_ka
29. říj 2017

Náš učitel na střední si neustále stěžoval na školství, kolik tam má peněz apod. Když jsme se ho zeptali proč učí, tak nám odpověděl že kde jinde dostane dva měsíce volna 😀
Jinak pokud bude školství min na takové úrovni jako za moji éry, tak jsem spokojená! Nevidím na tom nic špatného, i úkoly a známkování jsem přežila!
Pokud někomu vadí, že musí vše odevzdávat v terminu, tak nastíním krásný důsledek toho že je dobré se učit odevzdávat věci včas! Nas projektant projektuje destovku na nás RD. Už 2 měsíce tvrdí jak se na to další týden podívá. Čekáme jen na nej a vše se nam protahuje! Jak by se nám žilo pekne, kdyby se termíny plnily, tak jak byly určeny, svět by byl hned lepší!
Další věc, co jsem tu četla byla že děti mají zbytečně toho vědět moc! Dá se to pohodlně dohledat na netu! Nevím ale vždy jsem byla ucena tomu abych nejenom si umělá věci vyhledat ale taky jim rozumět a vědět že to co výhledem je dobré! Např mohu matematický vzorec naklapat do Matlabu, vyhodnotit výsledek, ale taky je dobré vědět že mi to dalo dobrý vysledek a ne tomu slepě věřit!

mili_ilim_ilmi
autor
29. říj 2017

@danfal Protože nepracuji ve školství a zažila jsem si, jak hrozně nepraktické je jít s touhle představou do práce a obecně něco zařizovat v životě. Jak jsem málem něco zazdila, protože jsem si myslela, že když je po termínu, tak je po termínu a já mám smůlu. A málem jsem to podělala. Naštěstí jsem měla vedle sebe lidi, kteří mi řekli, ať zjistím, jestli to přeci jenom nějak nejde. A ono to šlo. Takže teď se ptám, jestli je ještě nějaká možnost, snažím se vysvětlit situaci. Když jdu třeba na úřad a na poprvé dostanu zamítavé stanovisko, tak to zkusím třeba znovu vysvětlit, zjišťuji, jestli třeba není nějaká další možnost, jestli něco nepřehlédli. Většinou se kvůli tomu cítím dost nepříjemně, ale na druhou stranu to má obvykle své výsledky. Není to o tom vést děti k tomu, že mají věci flákat a kašlat na termíny, ale vést je k tomu, jak řešit situaci, pokud se tomu už tak stane. A ono se to jednou prostě stane. Mně ani tak nejde o to, že u učitelky neprojde ten pozdě odevzdaný úkol, to je její věc, vadí mi to odůvodnění.

aneta15
29. říj 2017

U nás to funguje tak, že za každý neodevzdaný úkol nebo zapomenutou věc dostanou čárku za pět čárek za měsíc dostanou trest nebo poznámku. Také mají tři žolíky na pololetí a pokud mají pocit, že se jim nepovedla písemka vloží žolíka do sešitu a učitel jim práci neznámkuje, což mi přijde super. Jednou za měsíc si přinesou domů sešit spolužáka a musí mu ho opravit a oznámkovat, aby se naučili rozhodovat. Líbí se mi i způsob čtenářských deníků - mají celoroční hru Knihomolíček, ale je to celé jen o učitelce. U nás ve třídě měla učitelka problém s rodiči, kteří měli pocit, že dvě přečtené povinné knížky za pololetí jsou přetěžování dětí.

mili_ilim_ilmi
autor
29. říj 2017

@janulkakraniska Je to o jedincích, ale mám takový pocit, že ve školství je takových jedinců prostě asi nějak víc. Já je zažívala na ZŠ, SŠ i VŠ, podobné zážitky slýchám i od ostatních. Znám několik učitelek a učitelů a z toho, co říkají, tak mám pocit, že oni v tom opravdu žijí, že to tak prostě je.

mili_ilim_ilmi
autor
29. říj 2017

@aneta15 Ono to u některých dětí přetěžování je. Ne každému ta škola jde, někomu dělá čtení problém. A pro někoho ty dvě knížky zase může být málo.

janulkakraniska
29. říj 2017

@mili_ilim_ilmi Já mám třeba v tomto opačnou zkušenost no...i když jsem si školu dodelavala,měla jedno dítě doma na krku a druhé jsem čekala,vyšli mi vstříc....
Ale i přesto souhlasím s poslední větou.Máte pravdu,je to jakoby to nebyla profese,ale...nevím jak to nazvat...prostě jako učitelé žijí...
I v dialogu s nimi to cítím..

janulkakraniska
29. říj 2017

@aneta15 vždycky je to o tom,jaký je učitel,dítě,rodič...
Fajn prostředí může být v jakékoli škole,když lidé chtějí,stejně tak to může být pořádný opruz...
Stejně tak je i zásadní rozdíl mezi školou ve městě a na vesnici.
Vždycky je to o lidech ze jo...

mili_ilim_ilmi
autor
29. říj 2017

@janulkakraniska Asi to školství přitahuje určité typy lidí. Nebo ty lidi nějak mění. Ono by se to dalo vztáhnout i na některé další profese.

danfal
29. říj 2017

@mili_ilim_ilmi muzu se zeptat na vasi profesi?

janulkakraniska
29. říj 2017

@mili_ilim_ilmi jo...teď jsi to trefila!...samozřejmě i u jiných profesí,stejný...i to,že je to mění👍

mili_ilim_ilmi
autor
29. říj 2017

@zuzana_ka Tak ten projektant je trochu jiný případ než to, co jsem měla na mysli. I když to na něj možná trochu sedí, protože je to nejspíš ten případ, který nezvládá a neumí situaci vyřešit, např. odmítnutím zakázky.
V hlavě stejně neudržíš všechno. Umět si ověřit informace je něco jiného, než je mít v hlavě. V hlavě stačí mít ten základ, přehled.

saoirse
29. říj 2017

@mili_ilim_ilmi Já tedy k tomu všeobecnému základu tedy řadím i životopisná data i zeměpisný přehled. Znát časovou osu dějin a posloupnost historie podle mě rozšiřuje obzory, dava větší možnost orientovat se ve světě, politice, máme možnost poučit se z předchozích lidských chyb. Co se týče těch hlavních měst, tak bych řekla, že čím déle žijete a koukáte se kolem sebe, zajímáte se, tím více toho znáte a tenhle banální základ, co se učí na zš, berete jako samozřejmost. Tohle Vám vyhledávání kusých informací prostě nedá.

Strana
z5