icon

Je možnost zákazu mobilů na škole v přírodě?

mareksindelar
28. čer 2022

Dobrý den,
mohu se zeptat, jestli se na škole v přírodě může zakázat mobil?
Děkuji
Anonym

Strana
z3
victress
28. čer 2022

@blondynka400 věř mi, že někteří rodiče to vidí úúplně jinak, pokud se na ŠVP nebo ve škole zničí nebo poškodí něco, co mělo dítě na vlastní zodpovědnost a dle doporučení školy to mělo nechat doma...někteří rodiče jsou schopní řešit takové kraviny, že by jeden blil, vyhrožovat žalobami, novinami a nevím, čím ještě...👎

blondynka400
28. čer 2022

@victress já to chápu, že někteří lidé řeší fakt kraviny a přehazují zodpovědnost na ostatní. Ale pořád to pro mne není důvod proto zvšeobecnění a zakazování všeho. Proč třeba nenapsat, že to nedoporučují, že zodpovědnost je pak na rodičích (nechat si to podepsat), ale ne zakazovat. To prostě není dobře....

michaela666
28. čer 2022

@blondynka400 A umíš si představit jak by to tam reálně vypadalo? Místo připravených aktivit a zážitků by každý druhý ( v tom lepším případě) seděl s mobilem a hrál blbosti. Chtěla bych vidět kdo z nich, by ho používal jen kvůli kontaktu s rodiči. Jak to ta učitelka ukočíruje, když mají nějaký harmonogram co potřebují splnit.

klokanka31
28. čer 2022

@berenika39 A co když ten dozor by v něčem problém neviděl, dítě ale ano? Když bude bez mobilu tak nemůže dát vědět rodičům že se něco děje...

blondynka400
28. čer 2022

@michaela666 jako co, že mají telefon sebou? Jak jsem psala, tak tyto zkušenosti mám, že sebou telefon normálně mají a fakt to problém není. Třeba teď cca před 14 dny ta starší a fakt to neprobíhalo tak, jak píšeš. Ono je to taky o tom, jaký program kdo dokáže udělat a jak je zaujmou (což v dnešní době řada učitelů neumí a zákaz je jaksi jednodušší). Když je dobrý, tak na ten telefon x dní ani nesáhnou a vůbec v ničem jim nechybí .-)

berenika39
28. čer 2022

@klokanka31
pokud má dítě problém, je dost samostatné na to, aby to řeklo dozoru.....důvěřuj dětem, není třeba z nich dělat nesvéprávné bytosti....jednou (mám to už za sebou( se dítě osamostatní a bude jen a jen rádo za to, že jsi mu dala volnost, možnost se rozhodovat, řešit věci samostatně. Od toho ty pobyty bez rodičů jsou - aby se samy za sebe měly možnost starat o sebe, vědět, že každé rozhodnutí je velká zodpovědnost. ZA mě velké plus. Každý prd psát na mobil je naučí leda tak mít za zády maminku do třiceti - to nechceš🙂).

blondynka400
28. čer 2022

@berenika39 já s tebou souhlasím z vlastně 100%, jen to má malý detail a to je kvalita dozoru, která ne vždy je ideální a to bohužel nabourává tu důvěru/nedůvěru a ne vždy to pak funguje jak píšeš, hlavně pro citlivější děti a děti, které mají nějaký "problém"

berenika39
28. čer 2022

@blondynka400 jop. s tím souzním, je to individuální, u nás máme tu jistotu 100%, proto jsem psala, co jsem psala. A chápu, že to nemusí být všude tak. Hlavně u táborů a prvotních akcí to je asi k diskuzi....oujéé, život je složitej🙂

klokanka31
28. čer 2022

@berenika39 Asi jsem to napsala blbě, co kdyby byl problém se samotným dozorem? Jako asi na škole v přírodě to nehrozí, ale na různý tábory vlastně nevíš co za dozor jede...

berenika39
28. čer 2022

@klokanka31 jojo, už píšu, že je to indivindy.... Petr nechce nikdy na neověřené akce - aby tam jel sám poprvé, bez referencí, asi se bojí nebo nevím, takže mám zkušenost jen s akcemi "jistými" a to ovlivnilo i to moje psaní. Ok, sebereflexe..... máte pravdu

gracinka7
28. čer 2022

@mareksindelar jako rodič bych za to byla jedině ráda.

veroniqess
28. čer 2022

Já sem psala z tábora pohledy a všichni s tím byli ok. A dneska koukám jsou už rodiče, kteří mají problém s tím, že dítě nemůže mít pár dní mobil 😃 Asi už jsem fakt stará 😃😃😃 A ohánět se tím, že to nikdo nemůže zakázat, je opravdu absurdní.

konidana
28. čer 2022

@blondynka400 blby je, ze kdyz je mobil u casti deti kontraproduktivni a spatne, tak vzhledem k rovnym podminkam v kolektivu je lepsi, kdyz ho nema nikdo. Jinak by to delalo zase jen neplechu.

konidana
28. čer 2022

@blondynka400 ale proste jsou deti ktere by na tom hraly furt. A i kdyz nemaji vlaszni mobil, tak jim ho pujci na hrani ten kdo ho ma. Za mne jsou mobily ve skole a na taborech velky spatny.

blondynka400
28. čer 2022

@konidana teď asi budu hnusná, ale proč rovné podmínky kvůli rodičům, kteří děti k ničemu nevedou a jediným jejich středobodem života je mobil? Toto není chyba dětí, ani učitelů či vedoucí, ale rodičů. A potom to odnáší ostatní. A toto mne štve asi nejvíc. Jak může dopadnout dítě, které už ve dvou letech čumí do tabletu u oběda, aby se najedlo?.....

blondynka400
28. čer 2022

@berenika39 právě, 100% jistota je fajn. Tu já mám třeba na soustředění, jinak tak už ne. Já tedy problém nemám nikde, moje holky se neztratí nikde, jen tak je něco nerozhodí, mobil k životu nepotřebují, ale bohužel vím, jak to mají jejich kamarádky a i na "prověřené" akci to není vždy tak 100%, jak by si člověk myslel...

konidana
28. čer 2022

@blondynka400 je to i povahou deti, spolecenskou skupinou kde se pohybuji ( skola, sousedsstvi) a ruznym sklonem k zavislostem. Uplne to neovlivnis.... Z me zkusenosti je vetsine detem nutne mobil regulovat, neumí to vyhodnotit a odeprit si pozitky z toho. Takovou sebekazen nema ani plno dospelych.

blondynka400
28. čer 2022

@konidana nesouhlasím, toto plně ovlivníš tím, jaká je rodina, jak dítě vychováváš, co mu ukážeš za možnosti a jak se k tomu stavíš. Vše ostatní je pouze se vymlouvat na okolní vlivy a pravdu máš v tom, že když tu sebekázeň nemáš ani ty, nemůžeš jí čekat od svých dětí.

konidana
28. čer 2022

@blondynka400 jinak dite s rozumnym vedenim a pristupem k mobilu od 2 let na tom muze byt lip, nez deti ktere ( chytry) mobil nemely do 10 let vubec. A pak... a znam i takove, ktere nemaji tu potrebu ani v 15. Ale to si myslim je dost vyjimka...

blondynka400
28. čer 2022

@konidana ale tady nikdo neříká, že dítě do 10 let nemá mít přístup k telefonu. Naopak, je potřeba je to učit, že je to součást života, ale že to není to hlavní. Ale sorry, 2 leté dítě nemá na mobilu/tabletu co dělat. A když vidím ty malé děti, co na to čumí u jídla, v čekárně u lékaře/autě a dalších místech, co čekáte pak za pár let.... Stejně ideální je, když do toho čumí stále matka, ale dítě "nesmí" My jsme vzor pro to, jak se děti pak chovají a jak to berou.

konidana
Autor odpověď smazal
konidana
28. čer 2022

@blondynka400 a nikde jsem nepsala o detech ci rodicich, kteri maji mobil jedinym stredobodem zivota, ale je proste fakt, ze vetsina dnesni populace ma problem s naduzivanim mobilu ( ano vcetne mne) , tak mi přijde vhodne to v detskem veku regulovat.

zelenaesmolda
29. čer 2022

@michaela666
nemusis respektovat vsechno co ti kdo naridi,pokud ten prikaz nema oporu nikde v zakone.

mourovatakocka
29. čer 2022

Hele já nevím, na moje pozastavení tady je zase moc štěkání. Já třeba tábory nesnášela, školu v přírodě si nepamatuju, že bych absolvovala. Děti mám malé, ale absolutně bez kontroly si to neumím představit. Šikana, jakýkoliv problém, obyčejné dětské stýskání, které prostě může u citlivějších děti nastat, a dítě nemá možnost se svěřit rodiči. Až budou sluníčkové kolektivy, hyper super učitelky a vychovatelé bez poskvrnky. V čem je problém mít mobil na půlhodinu denně. Jak dlouho na něm tráví dospělí. Pokus chceme samostatné bytosti, začneme příkazy a zákazy. A předesílám, že dal číst diskuzi nejspíš nebudu, už jsem totiž vyčerpala minuty na mobilu podle místní vyhlášky o trávení volného času.

somalicats
29. čer 2022

@klokanka31 Tak to je pak ale o tom, že u těch táborů si Ty jako rodič musíš ověřit, co to je zač - nikdy bych dítě neposlala na tábor jen na základě reklamy, co na mě vyskočí někde na netu. Část mých dětí má tábory už za sebou nebo na ně jezdí, a nikdy zatím nebyl problém.

@mareksindelar u nás ve škole sice mobily nezakazují, ale na třídní schůzce před ŠvP jsme se s paní učitelkou dohodli, že si děti mobily brát nebudou. Naštěstí naše třída je v tomto OK, rodiče mají rozum, tak nebyl důvod cokoli zakazovat. Dost dětí jelo po nemoci, takže jsme byli domluvení s paní vychovatelkou, že těm rodičům, kteří o to stáli, pošle zprávu, že jsou děti OK. Navíc stejně část dětí u nás mobil pořád ještě nemá (včetně mé dcery, z mých dětí má svůj mobil jen nejstarší už dospělá dcera, jinak nikdo 😉 ), takže ani nebylo čím je vybavit 😀

@mourovatakocka Co se ŠvP týče, tam jedou děti se svým kolektivem a svými učitelkami/vychovatelkami. Píšeš, že máš děti ještě malé, předpokládám, že až budou školní, tak se o to, kdo se Tvým dětem ve škole věnuje, zajímat budeš a sama pak vyhodnotíš, zda těm učitelkám dostatečně věříš na to, abys děti pustila bez každodenní kontroly. Hlavně na prvním stupni se počítá s tím, že si děti můžou stýskat, ale věř tomu, že s rodičem na telefonu to bude ještě horší, než když o tom, že je dítě citlivější, bude vědět učitelka a poradí si s tím - případně extrémně přecitlivělé dítě asi na takovou akci nepošleš.

glimmer
29. čer 2022

@mareksindelar naše Anička (5.třída) byla minulý týden na škole v přírodě, a také měli zakázaný mobil. A jsem tomu ráda. V pátek jedou obě děti (12 a 10 let) na tábor, a mobil jim také nedávám. Není důvod, kdyby se něco dělo, tak mi zavolají vedoucí. A myslím, že děti to těch pár dnů bez mobilu přežijí.

me_druhe_ja
29. čer 2022

Já mám malé děti teda, ale až se dostanou do věku, kdy budou jezdit na tábory a tam dal, tak bude jedině všema deseti pro, když nebudou smět mít telefon. Je 100% pravda, že telefony, počítače,tablety dneska k životnímu stylu patří a patřit budou, takže je nesmysl od toho dítě nějak hystericky držet až do 15 let, ale na druhou stranu jsem přesvědčená o tom, že jeden týden v roce bez telefonu dítěti udělá jen a jen dobře a co si budem povídat i nám dospělím by to prospělo. 🙂

michaela666
29. čer 2022

@zelenaesmolda Když bych to vzala hodně do extrému... Dejme tomu, že dítě s mobilem nebude chtít dělat nic krom sezení na mobilu a ostatní žáci kvůli tomu začnou být protivní a dožadovat se nějakého opatření? Ve smyslu proč on může, když se jasně řeklo bez mobilů? Učitelka zavolá rodičům ať si pro dítě přijedou a co? Oni budou chtít vrátit peníze nebo to svedou na učitelku, že je neumí zaujmout?

Ve spouště věcí s tebou souhlasím, ale tohle mi přijde jako přehnaná kontrola. Kdybych měla sebemenší pochybnost ohledně učitelů nebo spolužáků, tak to proberu s učitelkou osobně, ale určitě nebudu chtít aby se mi dítě denně hlásilo. Telefony zbytečně nabourávají dění na táborech atd. a ochuzují děti o to nadšené vyprávění doma, psaní dopisů,...

Nemám dítě, kterého by se to týkalo, ale 3 roky v družině s dětmi 1-4 třída mi stačili.

zelenaesmolda
29. čer 2022

@michaela666
a co to udelat tak,ze si ty mobily s sebou vezmou ale pres den je ucitelky budou mit u sebe a daji je detem treba na pul hodiny vecer nebo po obede kdyz budou chtit nebo potrebovat zavolat rodicum?
Nepotrebuju at se dite denne hlasi ale aby mohlo kdyz bude potrebovat.

michaela666
29. čer 2022

@zelenaesmolda Není jednodušší zavolat na požádání od učitelky? Kde ona bude hlídat třeba 25 telefonů.
Učitelky každý večer dávaly fotky a shrnutí dne do společné skupiny, rodiče věděli co se dělo a když byl večer nějaký pláč nebo stýskání, volalo se z jejich telefonu.

Strana
z3