Je možnost zákazu mobilů na škole v přírodě?
Dobrý den,
mohu se zeptat, jestli se na škole v přírodě může zakázat mobil?
Děkuji
Anonym
@victress já to chápu, že někteří lidé řeší fakt kraviny a přehazují zodpovědnost na ostatní. Ale pořád to pro mne není důvod proto zvšeobecnění a zakazování všeho. Proč třeba nenapsat, že to nedoporučují, že zodpovědnost je pak na rodičích (nechat si to podepsat), ale ne zakazovat. To prostě není dobře....
@blondynka400 A umíš si představit jak by to tam reálně vypadalo? Místo připravených aktivit a zážitků by každý druhý ( v tom lepším případě) seděl s mobilem a hrál blbosti. Chtěla bych vidět kdo z nich, by ho používal jen kvůli kontaktu s rodiči. Jak to ta učitelka ukočíruje, když mají nějaký harmonogram co potřebují splnit.
@berenika39 A co když ten dozor by v něčem problém neviděl, dítě ale ano? Když bude bez mobilu tak nemůže dát vědět rodičům že se něco děje...
@michaela666 jako co, že mají telefon sebou? Jak jsem psala, tak tyto zkušenosti mám, že sebou telefon normálně mají a fakt to problém není. Třeba teď cca před 14 dny ta starší a fakt to neprobíhalo tak, jak píšeš. Ono je to taky o tom, jaký program kdo dokáže udělat a jak je zaujmou (což v dnešní době řada učitelů neumí a zákaz je jaksi jednodušší). Když je dobrý, tak na ten telefon x dní ani nesáhnou a vůbec v ničem jim nechybí .-)
@klokanka31
pokud má dítě problém, je dost samostatné na to, aby to řeklo dozoru.....důvěřuj dětem, není třeba z nich dělat nesvéprávné bytosti....jednou (mám to už za sebou( se dítě osamostatní a bude jen a jen rádo za to, že jsi mu dala volnost, možnost se rozhodovat, řešit věci samostatně. Od toho ty pobyty bez rodičů jsou - aby se samy za sebe měly možnost starat o sebe, vědět, že každé rozhodnutí je velká zodpovědnost. ZA mě velké plus. Každý prd psát na mobil je naučí leda tak mít za zády maminku do třiceti - to nechceš🙂).
@berenika39 já s tebou souhlasím z vlastně 100%, jen to má malý detail a to je kvalita dozoru, která ne vždy je ideální a to bohužel nabourává tu důvěru/nedůvěru a ne vždy to pak funguje jak píšeš, hlavně pro citlivější děti a děti, které mají nějaký "problém"
@blondynka400 jop. s tím souzním, je to individuální, u nás máme tu jistotu 100%, proto jsem psala, co jsem psala. A chápu, že to nemusí být všude tak. Hlavně u táborů a prvotních akcí to je asi k diskuzi....oujéé, život je složitej🙂
@berenika39 Asi jsem to napsala blbě, co kdyby byl problém se samotným dozorem? Jako asi na škole v přírodě to nehrozí, ale na různý tábory vlastně nevíš co za dozor jede...
@klokanka31 jojo, už píšu, že je to indivindy.... Petr nechce nikdy na neověřené akce - aby tam jel sám poprvé, bez referencí, asi se bojí nebo nevím, takže mám zkušenost jen s akcemi "jistými" a to ovlivnilo i to moje psaní. Ok, sebereflexe..... máte pravdu
@mareksindelar jako rodič bych za to byla jedině ráda.
Já sem psala z tábora pohledy a všichni s tím byli ok. A dneska koukám jsou už rodiče, kteří mají problém s tím, že dítě nemůže mít pár dní mobil 😃 Asi už jsem fakt stará 😃😃😃 A ohánět se tím, že to nikdo nemůže zakázat, je opravdu absurdní.
@blondynka400 blby je, ze kdyz je mobil u casti deti kontraproduktivni a spatne, tak vzhledem k rovnym podminkam v kolektivu je lepsi, kdyz ho nema nikdo. Jinak by to delalo zase jen neplechu.
@blondynka400 ale proste jsou deti ktere by na tom hraly furt. A i kdyz nemaji vlaszni mobil, tak jim ho pujci na hrani ten kdo ho ma. Za mne jsou mobily ve skole a na taborech velky spatny.
@konidana teď asi budu hnusná, ale proč rovné podmínky kvůli rodičům, kteří děti k ničemu nevedou a jediným jejich středobodem života je mobil? Toto není chyba dětí, ani učitelů či vedoucí, ale rodičů. A potom to odnáší ostatní. A toto mne štve asi nejvíc. Jak může dopadnout dítě, které už ve dvou letech čumí do tabletu u oběda, aby se najedlo?.....
@berenika39 právě, 100% jistota je fajn. Tu já mám třeba na soustředění, jinak tak už ne. Já tedy problém nemám nikde, moje holky se neztratí nikde, jen tak je něco nerozhodí, mobil k životu nepotřebují, ale bohužel vím, jak to mají jejich kamarádky a i na "prověřené" akci to není vždy tak 100%, jak by si člověk myslel...
@blondynka400 je to i povahou deti, spolecenskou skupinou kde se pohybuji ( skola, sousedsstvi) a ruznym sklonem k zavislostem. Uplne to neovlivnis.... Z me zkusenosti je vetsine detem nutne mobil regulovat, neumí to vyhodnotit a odeprit si pozitky z toho. Takovou sebekazen nema ani plno dospelych.
@konidana nesouhlasím, toto plně ovlivníš tím, jaká je rodina, jak dítě vychováváš, co mu ukážeš za možnosti a jak se k tomu stavíš. Vše ostatní je pouze se vymlouvat na okolní vlivy a pravdu máš v tom, že když tu sebekázeň nemáš ani ty, nemůžeš jí čekat od svých dětí.
@blondynka400 jinak dite s rozumnym vedenim a pristupem k mobilu od 2 let na tom muze byt lip, nez deti ktere ( chytry) mobil nemely do 10 let vubec. A pak... a znam i takove, ktere nemaji tu potrebu ani v 15. Ale to si myslim je dost vyjimka...
@konidana ale tady nikdo neříká, že dítě do 10 let nemá mít přístup k telefonu. Naopak, je potřeba je to učit, že je to součást života, ale že to není to hlavní. Ale sorry, 2 leté dítě nemá na mobilu/tabletu co dělat. A když vidím ty malé děti, co na to čumí u jídla, v čekárně u lékaře/autě a dalších místech, co čekáte pak za pár let.... Stejně ideální je, když do toho čumí stále matka, ale dítě "nesmí" My jsme vzor pro to, jak se děti pak chovají a jak to berou.
@blondynka400 a nikde jsem nepsala o detech ci rodicich, kteri maji mobil jedinym stredobodem zivota, ale je proste fakt, ze vetsina dnesni populace ma problem s naduzivanim mobilu ( ano vcetne mne) , tak mi přijde vhodne to v detskem veku regulovat.
@michaela666
nemusis respektovat vsechno co ti kdo naridi,pokud ten prikaz nema oporu nikde v zakone.
Hele já nevím, na moje pozastavení tady je zase moc štěkání. Já třeba tábory nesnášela, školu v přírodě si nepamatuju, že bych absolvovala. Děti mám malé, ale absolutně bez kontroly si to neumím představit. Šikana, jakýkoliv problém, obyčejné dětské stýskání, které prostě může u citlivějších děti nastat, a dítě nemá možnost se svěřit rodiči. Až budou sluníčkové kolektivy, hyper super učitelky a vychovatelé bez poskvrnky. V čem je problém mít mobil na půlhodinu denně. Jak dlouho na něm tráví dospělí. Pokus chceme samostatné bytosti, začneme příkazy a zákazy. A předesílám, že dal číst diskuzi nejspíš nebudu, už jsem totiž vyčerpala minuty na mobilu podle místní vyhlášky o trávení volného času.
@klokanka31 Tak to je pak ale o tom, že u těch táborů si Ty jako rodič musíš ověřit, co to je zač - nikdy bych dítě neposlala na tábor jen na základě reklamy, co na mě vyskočí někde na netu. Část mých dětí má tábory už za sebou nebo na ně jezdí, a nikdy zatím nebyl problém.
@mareksindelar u nás ve škole sice mobily nezakazují, ale na třídní schůzce před ŠvP jsme se s paní učitelkou dohodli, že si děti mobily brát nebudou. Naštěstí naše třída je v tomto OK, rodiče mají rozum, tak nebyl důvod cokoli zakazovat. Dost dětí jelo po nemoci, takže jsme byli domluvení s paní vychovatelkou, že těm rodičům, kteří o to stáli, pošle zprávu, že jsou děti OK. Navíc stejně část dětí u nás mobil pořád ještě nemá (včetně mé dcery, z mých dětí má svůj mobil jen nejstarší už dospělá dcera, jinak nikdo 😉 ), takže ani nebylo čím je vybavit 😀
@mourovatakocka Co se ŠvP týče, tam jedou děti se svým kolektivem a svými učitelkami/vychovatelkami. Píšeš, že máš děti ještě malé, předpokládám, že až budou školní, tak se o to, kdo se Tvým dětem ve škole věnuje, zajímat budeš a sama pak vyhodnotíš, zda těm učitelkám dostatečně věříš na to, abys děti pustila bez každodenní kontroly. Hlavně na prvním stupni se počítá s tím, že si děti můžou stýskat, ale věř tomu, že s rodičem na telefonu to bude ještě horší, než když o tom, že je dítě citlivější, bude vědět učitelka a poradí si s tím - případně extrémně přecitlivělé dítě asi na takovou akci nepošleš.
@mareksindelar naše Anička (5.třída) byla minulý týden na škole v přírodě, a také měli zakázaný mobil. A jsem tomu ráda. V pátek jedou obě děti (12 a 10 let) na tábor, a mobil jim také nedávám. Není důvod, kdyby se něco dělo, tak mi zavolají vedoucí. A myslím, že děti to těch pár dnů bez mobilu přežijí.
Já mám malé děti teda, ale až se dostanou do věku, kdy budou jezdit na tábory a tam dal, tak bude jedině všema deseti pro, když nebudou smět mít telefon. Je 100% pravda, že telefony, počítače,tablety dneska k životnímu stylu patří a patřit budou, takže je nesmysl od toho dítě nějak hystericky držet až do 15 let, ale na druhou stranu jsem přesvědčená o tom, že jeden týden v roce bez telefonu dítěti udělá jen a jen dobře a co si budem povídat i nám dospělím by to prospělo. 🙂
@zelenaesmolda Když bych to vzala hodně do extrému... Dejme tomu, že dítě s mobilem nebude chtít dělat nic krom sezení na mobilu a ostatní žáci kvůli tomu začnou být protivní a dožadovat se nějakého opatření? Ve smyslu proč on může, když se jasně řeklo bez mobilů? Učitelka zavolá rodičům ať si pro dítě přijedou a co? Oni budou chtít vrátit peníze nebo to svedou na učitelku, že je neumí zaujmout?
Ve spouště věcí s tebou souhlasím, ale tohle mi přijde jako přehnaná kontrola. Kdybych měla sebemenší pochybnost ohledně učitelů nebo spolužáků, tak to proberu s učitelkou osobně, ale určitě nebudu chtít aby se mi dítě denně hlásilo. Telefony zbytečně nabourávají dění na táborech atd. a ochuzují děti o to nadšené vyprávění doma, psaní dopisů,...
Nemám dítě, kterého by se to týkalo, ale 3 roky v družině s dětmi 1-4 třída mi stačili.
@michaela666
a co to udelat tak,ze si ty mobily s sebou vezmou ale pres den je ucitelky budou mit u sebe a daji je detem treba na pul hodiny vecer nebo po obede kdyz budou chtit nebo potrebovat zavolat rodicum?
Nepotrebuju at se dite denne hlasi ale aby mohlo kdyz bude potrebovat.
@zelenaesmolda Není jednodušší zavolat na požádání od učitelky? Kde ona bude hlídat třeba 25 telefonů.
Učitelky každý večer dávaly fotky a shrnutí dne do společné skupiny, rodiče věděli co se dělo a když byl večer nějaký pláč nebo stýskání, volalo se z jejich telefonu.

@blondynka400 věř mi, že někteří rodiče to vidí úúplně jinak, pokud se na ŠVP nebo ve škole zničí nebo poškodí něco, co mělo dítě na vlastní zodpovědnost a dle doporučení školy to mělo nechat doma...někteří rodiče jsou schopní řešit takové kraviny, že by jeden blil, vyhrožovat žalobami, novinami a nevím, čím ještě...👎