Je normální urážlivá komunikace učitelky s dítětem?
Ahoj, jak by jste reagovaly když by vaší dceři (šestá třída, známky lepší průměr, chování - začínající puberta ale učitelé si nestěžují) po tom co poplete zadání testu učitelka řekla že je na úrovni lidoopa a ztrapnila ji před třídou? Řešily by jste to s ní nebo ne? Jo normální taková komunikace?
@xxx3d co je na tom usměvného? Mně přijde dost smutný, že si tohle učitel dovolí vůči dítěti... Tohle bych neřekla ani doma svýmu dítěti, natož v práci... Není to sice sprosté slovo, ale pořád je to urážka... Mě by to urazilo, kdyby mi tohle někdo řekl, ať už v práci nebo třeba manžel...
@xxx3d
jakoze deti,ktere za sebou nemaji povinnou skolni dochazku si nezaslouzi respekt?
nebo jak souvisi povinna skolni dochazka s lidoopem?
@zelenaesmolda máš dojem, že jsem ti tohle napsala? nebo líp - že jsem tohle někde napsala? 🙂
že si ti, co nemají za sebou povinnou školní docházku nezaslouží respekt?
takže netuším, jak souvisí povinná školní docházka s lidoopem.
@cikitkapb děti jsou TAKY??? lidi?
děti jsou lidi, stejně jako dospělí jsou lidi, jako učitelé jsou lidi, jako senioři jsou lidi, jako nezaměstnaní jsou lidi a tak dále, že jo.
nejsou nic míň, bože... to jsou úvahy, kam na to chodíte?
jednat s dítětem s respektem, ano, jistě, ovšem napadá mě jestli nechceme po našich dětech ve školách až moc, když nejsou schopné respektovat učitele a dožadují se vzájemného respektu, s nulovou nebo minimální tolerancí.
respekt, to je tak krásné slovo, stejně jako tolerance.
napadá mě, jestli ti učitelé vlastně mohou učit? protože pokud dítě na druhém stupni základky vykolejí sdělení od učitelky ohledně zmotaného, špatně podaného výkonu a na učitelku se málem pořádá petice za vyloučení, přijde mi to přehnané, zvláště proto, že situaci známe jen z pocitu matky.
Myslím, že to zbytečně přeháníš. Mne třeba učitelka na gymplu řekla, že počítám jako Mongol a že bych se tam měl odstěhovat. Před celou třídou. Nikdy jsem to jako křivdu nebrala, vlastně měla pravdu 😀 A na maturitním večírku mi vysvětlila, že vlastně nikoho nadanějšího na matematiku ještě v životě neučila, jen jsem prostě byla jiná 😀 A ona měla podobné průpovídky na denním pořádku. Jestli toto tvojí dceru urazilo a bere to jako ztrapňování, spíš by jsi měla zapracovat na jejím sebevědomí, protože tam je chyba.
Čtu si to tady a vzpomínám na svou střední školu, kde nás třídní učitel rád zdravil ,,Nazdar bando šmejdů!" a náš učitel několika důležitých předmětů a zároveň sbormistr školního sboru občas na zkouškách sboru házel perly typu: ,,Soprány!!! Co to tam blejete vy krávy?!" Zlatej lidoop :D Ale to byla úplně jiná atmosféra, večer jsme se často sešli s učiteli v nějaké oblíbené hospodě na pivu a přímo na budově školy vedle hlavního vchodu jsme měli na fasádě přidělaný kýbl na vajgly, ať z toho není všude binec. Nádherná doba, ráda na střední vzpomínám. Představa, že by něčí maminka přišla řešit lidoopa, je jak z jiného vesmíru, zaplať pánbůh.
Dávám spíš k lepšímu, neříkám, že to je vzorová komunikace, ale můžu odpřísáhnout, že se dotčeně nikdo necítil, prostě byla sranda. Chápu, že existují citlivější povahy, kterých se může i vcelku banální hláška dotknout, popř. nějakým tím /před/pubertálním kňouráním o tom že ,,mě nikdo nechápe a všichni jsou na mě zlí" si taky prošel leckdo a v reálu to přitom nebylo tak žhavý.. ale jestli by to nechtělo se zaměřit víc na to dítě, aby takové kraviny pokud možno neřešilo, než nabíhat do školy kvůli blbostem (nemluvím o nějakém soustavném, patologickém zasednutí). Mě pořád připadá mnohem nezdravější a víc k řešení to, že se děcka nadmíru dotkne hláška typu lidoop.. než že učitel plácne občas nějakou pitomost.
To je dobrý jak jsme se tu takhle večer hezky sešly a tři nezávisle na sobě napsaly to samý :D
@xxx3d opět říkám, to nebylo sdělení, ona jí neřekla, nejde ti to, popletla jsi to, řekla ji, že je na úrovni lidoopa, což je urážka. Představ si, že by ti tvůj šéf řekl, že se třeba chováš jako slepice, před celým teamem. Tebe by se to nedotklo? Nechala by sis to líbit? Brala bys to jen jako sdělení? Někoho se to dotkne, někomu to může přijít vtipné , nic to nemění na faktu, že by si to učitel neměl dovolit, navíc na základní škole. Ta holčička není na střední, kde člověk spoustu věci už bral s nadhledem, je v šesté třídě. A nikdo netvrdí, že je nutný hned učitelku linčovat a vyhodit, ale je potřeba jí dát slušně zpětnou vazbu, že se to dítěte dotklo, aby se to už neopakovalo. Možná jí to jen ujelo, ano je jen člověk, pokud to bylo ojedinělé, chytne se za nos, omluví se a hotovo... možná tak ale mluví často a lidoop je ještě jedna z těch slabších urážek. To my nevíme, ale je potřeba dát najevo, že takhle to nejde, aby si příště dala pozor. Před takovými věcmi není dobrý zavírat oči. Ty jako dospělá by ses ohradila sama, tady to musí udělat rodič.
1. Ujistila bych se, ze to je fakt pravda. 1. Poradila se s manzelem. 3. Pozadala bych ucitelku o schuzku
I jen tim, ze si chci sjednat schuzku, bych dala pani ucitelce najevo, ze nejsem k diteti lhostejna.
@xxx3d Ty asi nechápeš ten důležitý fakt, že děti se učí nápodobou. To v praxi znamená, když na děti nebudeme křičet, nebudou křičet oni na nás. Když budu z pozice pedagoga respektovat ty jednotlivé bytosti sedící v lavicích, budou respektovat oni mě. A i v dospělosti to funguje tak, že nemůžu změnit ostatní, ale můžu začít u sebe, a ona ta změna přijde…
Nam ucitel na sš rikal F jako filcky. Ale tam to bylo ve srande. Ale dnesni doba je jina. Nastesti.
Kdyby někoho zajímalo jak to dopadlo:
Informaci jsem ještě ověřila u pár spolužáků.
Napsala jsem paní uč. slušný e-mail že bych byla ráda kdyby dceru takto neoznačovala, že jako vysokoškolsky vzdělaný pedagog určitě zvládne s dětmi komunikovat lépe a bez posměšků.
Učitelka odepsala že si tuto situaci nevybavuje, není to styl její komunikace, ale dceři že se omlouvá.
Od té doby ji neměli, druhý den šla na nemocenskou.
Děkuji za názory a hezký den. 🌻
Myslím, že je dobře, že jsi dala paní učitelce zpětnou vazbu.
@cikitkapb to se týká možná ještě mladších předškoláků a souvisí to hlavně s rodinou, ta nápodoba.
jinak respekt k učiteli, pedagogům kolikrát nemají sami rodiče, natož pak jejich děti, a takhle zjednodušeně to nefunguje, tak jak si to napsala ty, jako iluze hezký, realita je jinde.
já jsem ráda, že si to maminka vyřídila, to, co potřebovala pro svoje dítě, a že má její dcera to zastání, které by mělo mít každé dítě u svých rodičů.
tečka.
Dobře jste udělala, ona se dá víc bacha, když vidí, že to děti pak řeknou a rodiče se ozvou. nelíbí se mi ani náhodou, že to řekla a na vašem místě bych to taky řešila. Kdyby slo o špatné chování dětí: řvete tu jak lidoopi!!!...to by mi nevadilo. Ale, že dítě nepochopí zadání? Otřesné!

@urtica tohle ekvivalent není. ani jiný, protože dospělí v práci mají minimálně povinnou školní docházku za sebou.