icon

Jsou školní úkoly v první třídě příliš náročné?

nupta
20. zář 2023

Jak náročné vám připadají úkoly ve škole? V první třídě dostávali od pár cvičení denně po 1-2 stránky denně. A teď jsem zírala, že se mají ze dne na den naučit celou abecedu. Vím, že některé děti ji umí dřív, ale ne každý... Jasně, za rok budou vyjmenovaná slova, pořád se to bude stupňovat. Škola je snad daleko větší předěl než samotné narození miminka...😨

Strana
z5
veronicka89
23. zář 2023

1. Trida - kazdy den neco co chce precist ( nijak se nedoklada
Po : 1 cviceni z neceho ( psani nebo pocty)
Ut - nic
St : stejne jako v po
Ct : stejne jako v po
Patek : na vikend precist neco co jim tada ucitelka : a odpovedet nebo nakreslit odpovedi z toho

2. Zatim to stejne

Ukoly dela rad - obcas udela i dobrovolny ukol
Nikdy se doma nemaji ucit nic z pameti ani nic noveho

oveckaluky
24. zář 2023

@kristyn86 Tak zrovna zapínat knoflíky u nás děti musely umět už při přijetí do školky (obléknout se), a tkaničky jsme je taky učili my doma...

kristyn86
24. zář 2023

@oveckaluky U nas se taky mely umet obleknout,ale meli jsme psano,ze s knofliky a zipem dopomohou pani ucitelky. Ve 3 letech to moje deti neumely. Dcera mozna jo,to si nevzpomenu,ale syn byl vzdy na tom motoricky hur,ten ne. Slo mi hlavne o to,abych zduraznila,ze neni ulohou skolky naucit to,co se ma ucit ve skole. Pocitani (nemyslim urceni kde je vic a min puntiku atd,to se ve skolce dela),abecedu,hodiny,anglicka konverzace a nevim co vsechno. Ale prave ruzne dovednosti. Ne vsechny deti maji stesti,ze je to rodice nauci doma (jist priborem,hygienicke navyky,tkanicka,obleknout se). A myslim si,ze nekterym detem pomuze ten kolektiv v nejakych dovednostech. Syn se mi doma nechtel sam oblekat. Trenovat neslo...Hle,ve skolce to za chvilku umel.

vladienka
24. zář 2023

@bara88 myslim zastat tych dvoch uzivateliek. Asi zijem v nejakej socialnej bubline ale takz tu pesnicku s abecedou vedia vsetky deti pred skolou. Ved to spieva aj ten Fisher price pejsek 😅

patypresdevaty
24. zář 2023

@vladienka Joo, to je pravda, tu písničku si jen tak mimoděk zpívá i nas ctyrletak (a to ho FP pes minul). Občas to trochu motá, ale vlastně víceméně abecedu umí 😁

petaov
24. zář 2023

To znamená, že už je ve druhé třídě? Píšeš, že v první třídě byly úkoly jiné. Celou první třídu se ale písmenka probírají, takže to přece není ze dne na den, když chtějí celou abecedu. Děti se učí velice rychle, nepřijde mi to nic náročného naučit se abecedu, zvlášť když už ty písmenka dříve slyšel. Asi máme divnou školku, ale u nás se předškoláci učili abecedu formou písničky, to samé měsíce v roce, roční období. Hodiny umí poznat digitálně. Na zápise do první třídy něco z těchto znalostí bylo. Nepřijde mi to náročné. Záleží, jak se to učí. Ve školce to bylo formou hry a děti to bavilo.

ilone
24. zář 2023

@mdch91 ty možná ano. Ale je velká řada deti a rodičů, kteří by bez úkolů ani neotevreli tasku🙈

veronikav31
24. zář 2023

@mdch91 u dcerky spoustu dětí na učení dlabe, pokud by neměli domácí úkoly,tak by nemuseli ani sešity,ani knížky nosit domů, dobrovolně se neučí. u dcerky nyní ve druhé třídě je to otázka domácích úkolů ani ne 15 minut, matematika, písanka a čtení. A konkrétně si dcerka čte denně ve škole, odpoledne doma i o víkendu, protože má problém s očima tak je to složitější,ale ne neproveditelné. Vždyť jsou i hezké básničky i písničky na jednotlivá písmenka, i v úkolech pro předškoláky se učí abeceda, takže s abecedou se již ve školce setkalo každé dítko. Nyní je mladší syn předškolák,za rok jde do školy, již teď umí písmenka, ptá se jak se které píše a přečte si i jednoduché názvy obchodů i měst.Umí se podepsat. Nastoupil do školky ve 2,5 letech a zipy na mikině,bundě si uměl zapnout, na jaře dostane tenisky s tkaničkami,tak budeme přes zimu trénovat,aby si jej uměl zavázat.

nupta
autor
25. zář 2023

@petaov Ano, je ve druhé. V první byly úkoly hlavně psací + počítání. Za den měl vlastně více úkolů v první než ve druhé třídě. V první třídě měl denně dlouhé úkoly, teď je má někdy dlouhý, jindy fakt krátký.
Možná jsem divná, ale mně přišlo fakt děsný hustit do sedmiletého dítěte pořadí 34 písmenek. Ze školy si pamatoval tu básničku, kterou měli také na ten den umět, ale pořadí písmen neznal. Uměla bych si představit lépe strávený večer, navíc šel spát pozdě, špatně spal. Na sedmiletého docela moc.

nupta
autor
25. zář 2023

@vladienka Když jsem přišla domů, rychle jsem koukla na google, jestli na to není písnička, ale nenašla jsem ji. Ale byla to jen rychlovka, moc jsem to nezkoumala, radši jsme se šli hned učit, abychom to stihli. Budu ráda za odkaz.

nupta
autor
25. zář 2023

@ilone No jo, ale tady se ta abeceda zkoušela po jednom a známkovala se. A už loni padali za jiné ne-vědomosti různorodé známky. Od první třídy se zkouší před tabulí, měla jsem to za normu. Máte to jinak?

nupta
autor
25. zář 2023

@glitterglue Oni to probírali ten den, nevím, jak důkladně, ale syn to fakt neuměl. Básničku z toho dne si pamatoval, ale abecedu ne. Básnička má děj, v pořadí 34 písmenek smysl nenacházím. Baví ho sice seřazovat jména podle abecedy (i pokročilé řazení), ale naučit se to všechno za hodinu či dvě a navíc večer, když je dítě unavené, je pro oba děs běs.

nupta
autor
25. zář 2023

@veronikav31 Syn se zajímal o písmenka od dvou let, ale jejich pořadí je něco jiného.

oveckaluky
25. zář 2023

@nupta Zadej si na youtube "písnička abeceda" a vyjede jich plno - to se fakt naučí hned. Naše dvojčata ji umí díky písničkám i v Aj od cca tří let, fakt je to chytlavé a lehce zapamatovatelné.

ilone
26. zář 2023

@nupta já před tabuli nezkoušim ani 5taky. Max. recitace a prezentace vlastní práce či přečtené knihy. Ale každý to dělá jinak. Různorodé známky jsem v první třídě dávala já - nejhorší tedy 3. Každopádně na začátku druhé třídy je abeceda základ a vážně to není z ničeho. Jak jsem psala od první třídy ji mají před očima. Ani moje vlastní děti se ji naučily 2 hodiny a to je syn dyslektik. Mají to prostě nakoukane. Jinak doporučuji neucit se a nedělat úkoly večer. Udělat je odpoledne a večer max. číst.

veronikav31
26. zář 2023

@nupta opravdu doporučím písničky či básničky o písmenkách.pripadne lze A-Adam, B-Bára, lze to naučit i takto

nupta
autor
26. zář 2023

@oveckaluky Syn to už umí, dali jsme to na dvakrát, jeden večer to nedal. Ale asi to budu pouštět mladšímu, ať to umí do foroty 😀 😀 😀
@veronikav31 Samozřejmě, že chápe, že A-Adam atd., ale tam jde o to, že těch písmen je 34 a má určité pořadí, které musí znát. Musí vědět, co je mezi Ch a J,... Za jeden večer to prostě nedal - ze školy žádný náznak, že by to brali, bylo to zadání úkolu.

nupta
autor
26. zář 2023

@ilone Ráda bych dělala úkoly dřív, ale já chodím do práce.
U nás některé děti dostávali v první třídě i ty nejhorší známky, tak jsem myslela tu pestrost.

ilone
26. zář 2023

@nupta chápu. V kolik se vracis z práce? A nekdo jiný nemůže? Tatínek nebo v družině? Nebo ten, kdo malého vyzvedava z družiny? Ta je stejně nejpozději do 17.00, ne? Tak kdyz tak udělat úkoly hned, jak dorazíte domu.

konidana
26. zář 2023

@nupta v pripade ze vidim ze dany ukol je v danem case nad nase sily, tak jsem syna proste omlouvala. S tim kdy ten ukol bude mit (kdy jsme chopni ho udelat) ze dne na den to totiz opravdu kolikrat nejde.

dashyyy
26. zář 2023

@konidana řeším to stejně.. kluk z přetížení, holku kvůli sportu a obě učitelky v pohodě.. někdy to prostě fakt nejde

veronikav31
26. zář 2023

@nupta tak prostě na dvakrát,jeden den půlku,druhý den další půlku.nekdy to prostě naráz nejde

veruuu_kubesovic
26. zář 2023

@nupta
Nijak náročné, aktuálně 3.trida a mají doporučení číst + opakovat násobilku 😉 úkoly jednoduché mívají úterý až čtvrtek, něco dopsat, dopočítat, složitější mívají na vypracování celý týden...
Paní učitelka jim dávala úkoly i v pondělí, jenže to mají děti kroužek do 17h takže usoudila, že je nereálné jej splnit 🤷‍♀️

veruuu_kubesovic
26. zář 2023

@konidana přesně, několikrát jsem dceru omlouvala, že jsme úkol prostě nestihly...

nupta
autor
26. zář 2023

@ilone
@konidana
@veruuu_kubesovic
Díky, za reakce. Když nemám hlídání, tak vyzvednu nebo za mnou syn dojde do práce, vyzvedneme mladší ze školky a pak jdeme domů. Je to akorát k večeři. Myslela jsem si, že se vracím domů ještě dobře, vždyť někteří rodiče mají směny, noční apod. Netuším, jak se v tom plácají oni... Prarodiče někdy hlídají, ale někdy také vše nestihnou.
Syn už je dávno odzkoušený, ten druhý den jsem do šla ráno do školy - paní učitelka ale zrovna neměla dobrou náladu, jindy bývala i milá, snad jsem mu to tím nezhoršila...

merope
27. zář 2023

@prejeta_zaba Kdesi jsem četla, že s odklady není problém, že by naše děti nebyly připravné na školu, ale že škola je zcela nepřipravená na běžné šestileté děti.

Tedy - tak nějak standard je (by měl být) že děti se číst učí v první třídě ZŠ. Tzn. dítě přicházející do první třídy nemusí (a dříve teda fakt větší část ani neuměla) umět ani písmenka, prostě se to pak učí v první třídě.

A ano, s tímto přístupem pak rodiče vyřizují odklad, že dítě ještě neumí celou abecedu... protože vidí, že všichni ostatní (sedmiletí) už ji umí, tak toho svého (šestiletého) teda dají na rok do přípravné třídy, kde ho ty písmenka naučí... k čemu pak první třída?

merope
27. zář 2023

@nupta A v družitě ty úkoly s dětmi, co tam jsou do pěti, nedělají?

fire85
27. zář 2023

@mdch91 každý to tak opravdu nemá 😁u nás jsou třeba úkoly na půl hodky, deti lítají ještě odpoledne po venku.

kristyn86
27. zář 2023

@merope Je pravda,ze syn ma uplne jine znalosti a vseobecny prehled nez ja v sesti,sedmi letech. Ja jsem urcite neznala sochu svobody,Eifelovku,ze francouzi ji sneky a je to delikatesa atd...Pluji kolem nich uplne jine informace. Umi i pismenka,cisla a spoustu dalsich veci...A to nema cilene z domova...

konidana
27. zář 2023

@merope u nas v druzine vubec nesmi ukoly delat🙄. No tak je pak pozdeji delaly ve skole o prestavkach😂

Strana
z5