icon

Kapesné pro prvňáčka - jak velké?

romcatko1
10. srp 2015

Prosím o názor a zkušenost, jak velké kapesné pro prvňáčku. Je mi jasné, že záleží na tom, CO si z toho má kupovat, kolik má rodina financí, na co je dítě zvyklé, zda a kde má možnost peníze utratit atd. Moc peněz nemám (jsem s dětmi sama, výživné minimální atd.), dcerky jsou vcelku skromné a zvyklé na to, že na dost věcí prostě není a nemůžu/ nechci koupit. ( časopisy s kdejakými "číčovinkami", každý den zmrzlinu - někdy ano, ale raději koupím vaničkovou do mrazaku, sladkosti, hračky jen tak mimo narozeniny a svátky apod). Starší jde do 1. třídy. Ve škole je "bufet", kam si děti mohou chodit kupovat svačiny nebo sladkosti. Svačiny jí budu samozřejmě připravovat doma. Dále chodí do ZUŠ, kde také čekává v bufetu mezi 2 kroužky. Jasně, že si v bufetech nemusí nic kupovat. Ale ráda bych eliminovala to, že škemrá v ZUŠ ode mě nebo ji naopak pořád říkám, že to nekoupím, že na to nemáme. A taky, aby ve škole nebyla jediná, kdo nebude mít vůbec žádné peníze. ( a pak bych to zavedla i u mladší sestřičky, aby na mě v bufetu v ZUŠ neškemrala)
Nějaké kapesné bych jí každý týden dávala - ale kolik? Za 10 kč si nekoupí ani tu zmrzku, v bufetu asi tak 1 koblížek nebo 2 maličké sladkosti. 😨 Na časopis by šetřila měsíc i víc. Pak bych začala dávat i té mladší. A zároveň bych je ráda vedla k šetření na "větší" věci. Myslela jsem "rozdělit" jim kapesné na "spotřební" a "šetřící - ať už pro sebe nebo i na věci pro druhé". Dáváte vy a kolik? Nebo kupujete věci, když jsou děti s vámi a neřešíte až tak? Děkuji.

Strana
z2
mborlova
4. zář 2015

Můj syn je teď deváťák a kapesné stále nemá, ne že bych mu nechtěla nic dát, ale není potřeba.Co potřebuje, to koupíme, svačiny dostává a na obědy chodí. Peníze dostává spíše občas od babičky nebo od dědy nebo k narozeninám a váží si peněz mnohem víc, než jeho spolužáci, kteří mají kapesné, že až sama zírám. A pak si kupují Red Bully, chodí na obědy do KFC a do "Mekáče"

indien
4. zář 2015

Nereknu Ti jak velké, ale jsem pro.Myslím, že se naučí šetřit, protože bude mít castku na měsíc a bude se s ní muset naučit pracovat.Vím to z vl.zkusenosti, protože sama jsem kapesné nedostávalo a doteď šetřit neumím. Vždy OC jsem si řekla jsem dostala a to je špatně..ať to bylo jednou na kafe nebo na auto. Ja jsem pro

pkolin
4. zář 2015

Kapesné rozhodně ano, syn teď nastoupil do 1. třídy, nedojíždí, svačiny má z domova a bufet ve škole není, tak by se také mohlo zdát, že nemá za co ho utratit, to je ale chyba. Dávám mu 50,- kč na měsíc a on si už od útlého věku umí šetřit (od babiček, za vyklízení myčky 🙂 atd.) už si našetřil na dvě stavebnice lega které stály cca každá 500,- Za to ho velmi obdivuji a snažím se podporovat v tom, aby si dokázal uvědomit, že si na to musí našetřit, že mu mimo narozeniny apod. tak drahou věc prostě nekoupím. Jinak je naprsotá hloupost @pehaka že v tomto věku neznají hodnotu peněz, právě naopak, v tomto věku je ideální začít s tím, se učit co je hodnota peněz, aby do budoucna děti uměli "udržet korunu". Kapesné prostě děti dostávat mají! Naprosto ukázkový příklad je můj manžel, ten nikdy kapesné nedostávat, když potřeboval, řekl si doma a dostal. Dnes to tak ale nefunguje, není nikdo, kdo by dal a on naprosto neumí hospodařit a neudrží korunu (naštěstí to o sobě ví a nechává finance na mě, jinak bychom tak druhý týden v měsíci už neměli do jíst 🙂

barus_ka123
8. zář 2015

Ahoj, tak já mám brášku teď v druhé třídě a první třídu přežil bez kapesného. Stejně tam toho mají nového tolik, že nemají čas a myslím, že je to ani nenapadne utrácet. Takže bych počkala na 2.třídu. Táta bude dávat bráškovi 50Kč týdně, s tím, že si má něco vždy i ušetřit. Ale protože nás poslední dobou trošku zlobí, domluvili se spolu, že jakmile budou špatný známky nebo mu nebude chtít na zahradě s něčím pomoct, tak mu ho sníží...Když chce tak mu koupíme dá se říct vše, jezdí všude kam si přeje, apod. ale jde o to, aby se naučil, že nic není zadarmo a že se nemůže dělat všechno jen podle něj...a je to teprve první týden, ale připadá si s tím kapesným důležitě a snaží se jak doma tak i ve škole 🙂

jakoubka
8. zář 2015

začla jsem dávat až ted ve třetí třídě 50,-kč/týden.

felis
12. únor 2016

Anicka chodi do 2.tridy a teprve ted od zari dostava 100,-/mesic. Plati si z toho: sem-tam nejaky "ruzovy" casopis, darky pro sve spoluzaky (narozeniny, vanoce, atp.), svacinu navic (maji moznost, koupit si cerstve udelanou oblozenou housku, kdyz v druzine prokazi prazdny svacinovy box 🙂 + jsou ve skole "zdrave automaty" s mlecnymi vyrobky a nejakymi zdravejsimi tycinkami), plati si z toho kapesne na vyletech a jinak si setri.
Taky si myslim, ze deti v 6ti letech znaji hodnotu penez nebo min.to "na to mam-nemam" a je to nejlepsi doba treba pro vstepovani nejake financni gramotnosti, napr.rozdelit si prijmy na tri hromadky 1-7-2 (=pro radost neboli odmena jen pro me-rezie-rezerva). Ja se to naucila az jako matka-samozivitelka a prijde mi to dost pozde 🙂 kdyz s tim jde zacit uz v 1.tride s malou castkou. Dcera teda tohle prirozene pobrala (system 1-7-2) az ted ve 2.tride, jak jde ten vyvoj po vsech strankach dopredu... V 1.tride si bohate vystacila s malymi nepravidelnymi castkami - cca. 20,-/tydne. Z toho si setrila a obcas si za to koupila (spis o vikendech). Penezenku si zacala brat pravidelne az pred letosnimi Vanoci. V 1.tride spis ne. Tento skolni rok jsem i zaznamenala, ze si v kolektivu penize pujcujou a do druheho dne i vraci (zkratka jako prirozena pomoc spoluzakovi). Nesleduju jeji kasicku ani penezenku, beztak mi vsechno rika 🙂 a kdyz jedeme spolu shoppovat, tak ji uz upozornuji, at si penezenku vezme, kdyby se ji neco libilo, tak at si to koupi, ze od toho ma kapesny a ze nic nic navic, nez pro co jedu, nehodkam kupovat.
Je dobre take zvazit, jake jsou realne moznosti, kde a za co muze dite penize utratit. Dcera v 1.tride vlastne moc prilezitosti nemela. Nicmene, v dalsich rocnicich kapesne navysim, ale bude si z toho platit kino s druzinou, popr.cast utraty za tlf (az ho dostane) nebo tramvajenku (konkretne uvidim, az ta doba nastane), aby pocitala i s reálnou rezii a nesla si za to odpovednost.
Jooo a u nas teda jeste funguje "nikdy-pujcka" a to je babicka s dedou 😀 davaji ji "kapesne" (drobne tak do 100,-), ale to zkratka beru jako soucast prarodicovstvi a je mi fuk, co s penezi udela. Nastesti se u nas v rodine nenosila odmena za beznou pomoc nebo znamky. Anicka umi setrit. Mozna jak driv a vlastne od batolete videla, jak jsem otacela kazdou korunu, tak dela to same 🙂
Pokud dostane vetsi castku, tak ji za to kupuju, co potrebuje (obleceni/krouzky) a necham mensi castku na nejakou hracku podle jejiho prani 🙂

chloe86
4. bře 2016

Ahojte, řeším stejnou věc jako tazatelka. Syn mi půjde v září do první třídy a tak přemýšlím, že bych mu začala dávat nějakou korunku, aby si mohl šetřit. Ale byly tu mnohem lepší nápady například s 25,- v obchodě, aby se naučili, co kolik stojí, tenhle model se mi moc líbí a určitě zavedeme do rodinné praxe 🙂 Jinak asi zůstaneme v první třídě bez oficiálního kapesného a začneme až o rok později. Spíš bude příležitostně třeba nějaká korunka za zásluhy. Naše děti ví, že když nás o něco požádají a usoudíme, že je to dobrý nápad, rádi jim koupíme.... Jinak já vedu malé dárky během celého roku, nechci děti učit, že dárky se dávají jen k narozeninám nebo na Vánoce. A mnohokrát se mi to vyplatilo.... Dnes si často vzpomenou na babičku, že bychom jí mohli nakoupit, že by rádi dali kamarádovi do skříňky ve školce lízátko, a často najdou ve své přihrádce také malý dáreček. Je to hezké a příjemné, když pamatují na kamaráda ze školky, babičku nebo nemocnou paní sousedku 😉

bachovy_esence_poradna
30. srp 2016

kapesné v 1. třídě není "nutné" žádné...
my dáváme synovi, teď třeťákovi 10 Kč na týden a dcerce, která teď půjde do 1. třídy, 5 Kč... ta dostává peníze jen proto, že by jí to bylo dost líto, takže měla výběr mezi tím, že dostane méně nebo rok počká a pak dostane 10 Kč jako brácha, vybrala si pětikorunu....
dětem koupíme co je třeba, leckdy dostanou nějaký malý dárek "jen tak", ale nebojíme se jim říct, že na něco peníze nejsou, protože lákadel je mnoho a je potřeba vybírat co za to stojí

jinak v tomhle věku děti moc nemají pojem peněz, jakékoli trošku větší částky jsou mimo jejich chápání, porovnání tisíc versus sto je u pěti šestiletého dítěte dost mlhavé....na druhou stranu na těch malých částkách se učí trošku "počítat" a uvědomovat si to postupně... kapesné je spíš takové symbolické a aby se pomaličku učily nějak "hospodařit"

porovnávání s ostatními dětmi je trošku bič na rodiče - vždycky je ve skupině dětí někdo kdo má vysoké kapesné nebo velmi drahé oblečení nebo nějaké sportovní vybavení, vlastního koně, jezdí dvakrát za rok k moři apod... děti se potřebují naučit, že nemůžou mít vše najednou.... je to tak v pořádku, protože se učí určité toleranci vůči frustraci (která je do života hodně potřeba v mnoha ohledech) a také plánování (mám si koupit teď zmrzku nebo si peníze ukládat a pak si třeba za rok koupit Lego?)....

za zásadní bych považovala, aby pokud není kapesné, se dítěti nedávaly peníze kdykoli... pak může dítě získat pocit, že peníze padají z nebe takříkajíc... pokud nemá kapesné, tak vždy probrat co by chtělo a jestli si s tím např. bude opravdu hrát nebo jestli to opravdu bude jíst a aby si uvědomilo, že na něco jiného pak peníze už nejsou...

jinak nedáváme peníze za pomoc v domácnosti.. bydlíme spolu, každý příspívá tím, že s něčím pomůže 🙂

ojo
30. srp 2016

syn jde do druhé třídy a kapesné žádné nedávám, nepotřebuje a nevidím důvod, proč mu ho cpát...penízky kluci dostávají od prarodičů na šetření do kasičky při narozeninách, svátcích a dostal za vysvědčení, od nás jen občas, ale třeba loni na podzim sezbírali jablka do výkupu a co za ně dostali, si rozdělili....to si můžou pak použít na pouť nebo si něco koupit pro sebe třeba k svátku a je znát, že už si vybírají, co si koupit, aby moc neutratili 🙂

vyloženě pravidelné kapesné zavedu až na druhém stupni a to měsíčně, taky jsme tak od rodičů dostávali...

jen teda dodám, že bydlíme na vsi, kluky vozíme do školy a školky ve vedlejší vsi, neni tam možnost si něco koupit v automatu nebo nějaké bistro poblíž...to jsme třeba my měšťáci takhle u školy měli a pravidlo bylo po škole do Berušky třeba na zmrzku nebo si prostě něco na zub koupit...tenkrát jsem neušetřila ani korunu a bouchla, co jsem měla 😀 😀

sonije
27. říj 2016

Ahoj, jdu se poradit, třeba bude mít někdo zkušenost. S devítiletým synem jsem to řešit nemusela, dostával 10 Kč týdně, jak byl starší, tak 20, ale protože jezdí skoro každý měsíc někam na výlety s družinou apod., tak pak dostával ještě třeba 2 stovky, aby si něco koupil, tak jsme se domluvili, že kapesné dostávat nebude, ale co si ušětří na výletě, to si dá do kasičky.. Už má našetřeno celkem dost, nikdy neutrácel za blbosti, šetří si na noťas, resp. přidá nám na něj, a my ho koupíme, už mu chybí došetřit jen kolem tisícovky.. No a tak nějak jsem počítala, že to u mladšího zavedeme stejně, teď nastoupil do první, bylo to hektické období, takže jsem řešení kapesného odsunula, co potřebují do školy, na to dostane, nebo když někam jedou apod.. No a ve škole měli dotované mléko, dostával tedy 5 korun denně na něj, pak to zrušili, tak zas nedostával nic. A dnes mi babička říká, že u ní už několikrát dyndal dvacku, tak mu ji dala, že prý to odůvodnil, že dluží kamarádovi. Tak jsem zjišťovala, oč jde. No a jeho kamarád si vybral kasičku, chodí si kupovat do místního bufíku limonádu, a vždycky nabídne synovi, že mu půjčí, ten kývne, a koupí si ji taky. Lahev stojí 14 korun, i kdybych mu na to chtěla dát, tak mi to přijde drahé, za měsíc by to přišlo skoro na 3 stovky, samozřejmě bych nemohla ošidit ani staršího, a opravdu mi přijde blbost, aby si za to kupoval zrovna limonádu. Má zakázáno si půjčovat, nějaké limonády jsem koupila, že mu je budu dávat do lahve, a vyjde to podstatně levněji (ovšem jemu šlo i o obrázek na lahvi, tak ji musím někde sehnat). Mamince toho kluka přijde v pořádku, že její děti nosí obsah kasičky do školy, kupují si blbosti, a půjčují peníze na potkání, její věc.. Ale říkám si, když mu tedy zavedu kapesné 10 Kč týdně, jestli se jeho povědomí o penězích zlepší, nebo bude zas utrácet za hovadiny? A dovolili byste, aby vaše dítě půjčovalo peníze kamarádům, a nosilo si všechny peníze z kasičky do školy? Budu to muset synovi ještě vysvětlit, aby to taky nedělal, s tím jsem se ještě nesetkala, ani by mě nenapadlo, že by to někdo dovolil, kort tak malému dítěti..

pkolin
28. říj 2016

@sonije Syn chodí do druhé třídy a od loňska dostává kapesné 50 Kč na měsíc, šetří si. Občas se mě zeptá, jestli si může vzít 5 korun do školy, že si něco koupí. Teď proběhla nějaká novela zákona a limonády se už nesmí ve školách prodávat ne? Ale i tak, rozhodně bych nedovolila, aby si syn nosil všechny své peníze do školy, a nedovolila bych aby půjčoval (samozřejmě ve výjimečných případech, např. na výletě kamarádovi chybí pár kaček na něco nebo tak, to asi ano) a hlavně aby si on půjčoval, to se prostě nedělá. Být vámi, kapesné bych mu dala, on na to časem přijde, že je lepší si našetřit. Hlavně bych mu prostě zakázaka kupovat si kraviny, můj syn ví, že sladkosti si ve škole kupovat nesmí (ani ve stánku po cestě ze školy), občas se zeptá, že by si ten den chtěl něco koupit, tak to dovolím, když o tom vím a není do denně. Je důležité, aby se děti naučily hospodařit s penězi!

pkolin
28. říj 2016

@mborlova Je rozhodně každého věc, jestli dávám dětem kapesné, ale jednou v životě to nebude fungovat tak, že mu někdo dá, když bude potřebovat. To je přesně to "Co je potřeba, to mu koupíme" - přesně tak to byl můj manžel, když byl dítě, vždy prostě jen řekl mamce a ta mu dala a dnes neudrží korunu, naštěstí to o osobě ví a nechává mě "držet kasu". A to aby to dítě neutrácelo za nevhodné potraviny, to je o výchově a ne o tom, zda má peníze. Já si z kapesného šetřila i na oblečení, které bylo na parádu, naši mi koupili co bylo potřeba, když se něco roztrhalo, onosilo a tak, ale jak jsem chtěla něco lepšího nebo parádního na sebe, kupovala jsem z kapesného.

wosk
28. říj 2016

Necetla jsem vsechny prispevky, ale taky si myslim, ze kapesne ma smysl, aby se u ditete rozvinula financni gramotnost. My zacali asi brzo, ale kdyz mel syn 4, tak zacal dostavat 12kc tydne. Aby si mohl koupit neco navic nebo setrit na pout v lete... a funguje to. Nekdy to utrati zbytecne, jindy setri. Ale vzhledem k tomu, ze uz od tech 4 se zajimal o cisla a pocitani a taky "porad chtel neco koupit", zvolili jsme tento model a myslim, ze funguje dobre. Co se tyce castky, tak ta si myslim mu vydrzi nejmin do prvni tridy ne-li dele, infalci necekam 😀

Strana
z2