Kapesné pro prvňáčka - jak velké?

romcatko1
10. srp 2015

Prosím o názor a zkušenost, jak velké kapesné pro prvňáčku. Je mi jasné, že záleží na tom, CO si z toho má kupovat, kolik má rodina financí, na co je dítě zvyklé, zda a kde má možnost peníze utratit atd. Moc peněz nemám (jsem s dětmi sama, výživné minimální atd.), dcerky jsou vcelku skromné a zvyklé na to, že na dost věcí prostě není a nemůžu/ nechci koupit. ( časopisy s kdejakými "číčovinkami", každý den zmrzlinu - někdy ano, ale raději koupím vaničkovou do mrazaku, sladkosti, hračky jen tak mimo narozeniny a svátky apod). Starší jde do 1. třídy. Ve škole je "bufet", kam si děti mohou chodit kupovat svačiny nebo sladkosti. Svačiny jí budu samozřejmě připravovat doma. Dále chodí do ZUŠ, kde také čekává v bufetu mezi 2 kroužky. Jasně, že si v bufetech nemusí nic kupovat. Ale ráda bych eliminovala to, že škemrá v ZUŠ ode mě nebo ji naopak pořád říkám, že to nekoupím, že na to nemáme. A taky, aby ve škole nebyla jediná, kdo nebude mít vůbec žádné peníze. ( a pak bych to zavedla i u mladší sestřičky, aby na mě v bufetu v ZUŠ neškemrala)
Nějaké kapesné bych jí každý týden dávala - ale kolik? Za 10 kč si nekoupí ani tu zmrzku, v bufetu asi tak 1 koblížek nebo 2 maličké sladkosti. 😨 Na časopis by šetřila měsíc i víc. Pak bych začala dávat i té mladší. A zároveň bych je ráda vedla k šetření na "větší" věci. Myslela jsem "rozdělit" jim kapesné na "spotřební" a "šetřící - ať už pro sebe nebo i na věci pro druhé". Dáváte vy a kolik? Nebo kupujete věci, když jsou děti s vámi a neřešíte až tak? Děkuji.

martasek
10. srp 2015

My máme skoro druháka a kapesné zatím nedostává. Zatím není důvod. Svačinu mu dělám a vždy k tomu přibalím nějakou malou dobrůtku. Jedině, když je nějaký výlet atd. tak dostane penízky, aby si něco koupil. Tak možná dcerce dej raději něco sebou, co koupíš sama. Jinak si myslím, že tak 15-20,-Kč by bylo dostačující, ale když to sečteš za každý den, tak to pro tebe jako pro samoživitelku bude asi docela dost.....

blahova_andrea
10. srp 2015

nezlob se, ale já si myslím, že v první třídě rozhodně nebude jediná, kdo bude bez peněz. nevidím jediný důvod takto malému dítěti dávat kapesné. tím méně, když si to vlastně ani nemůžeš dovolit. já bych jí dala třeba jen občas 20,- ať si klidně mezi kroužky teda něco koupí. bude na ní, jestli si koupí nějaké nesmysly a nebo si je schová a příště bude mít víc. v tomto věku nemíním zavádět žádný pravidelný přísun peněz a ještě k tomu na předražené sladkosti. stále bych ale nechala to, že peníze jsou vzácnost a ne samozřejmost. jinak se s nimi zacházet ani nenaučí 😉 záleží jak už je vyspělá, jaké má teoretické povědomí o ceně peněz. až bych dítě vzdělala trošku v teorii, tak bych teda přešla na praktickou část "výuky" hospodaření s nimi 🙂 držím pěsti, ať to dobře nastavíš, ať jste obě spokojené 🙂

kolca
10. srp 2015

tak náš prvňáček kapesné dostává, spíše teda jen symbolické - nejdřív 6 Kč týdně (protože mu bylo 6), pak jsme to zvedli po narozkách na 7 Kč . Šetří si a nemá tendence v bufetu utrácet, protože sám vidí, jak těžko se korunka ke korunce schraňuje. Za mě kapesné ano, třeba těch 10 Kč týdne...aspoň se naučí hospodařit. Náš prcek od té doby méně "otravuje", že chce koupit to a tamto, když je to blbost, tak mu navrhnu, ať si to koupí za své, a to to radši oželí.

kacca11
10. srp 2015

Za me kapesne urcite ano, je to skvela vec, jak naucit dite hospodarit s penezi a zacinat znat cenu penez. Ja bych pro zacatek davala nejakych 30-40 Kc tydne. At si muze koupit sem tam neco maleho nebo si muze na neco vetsiho nasetrit. Myslim, ze neni treba aby si zatim setril na neco hodnotneho, ale nasetrit si treba jednou mesicne na casopis za 50,- to by se pomalu mohl ucit. K tomu stale vysvetlovat, jak premyslet nad nakupy a setrenim, motivovat k tomu, aby ro sam zkousel.

sarajurka
10. srp 2015
Uživatel sarajurka je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od sarajurka.

Přiznám se, že moje dítě ještě nedosahuje školního věku, ale moje neteř chodí momentálně do druhé třídy. Moje sestra zavedla kapesné větší, ale s vyúčtováním a odůvodněním. Tvrdí, že nechce, aby byla malá bez peněz, kdyby se náhodou něco stalo. Pokud jí malá řekne, že si koupila na svačinu další rohlík nebo bagetu, že měla ještě hlad, tak se nic nestane, ale když by přišla s časopisem, tak je to problém. To si myslím, že je celkem fér. Vím, že dává malé kolem 50 Kč na týden, což je 200 Kč na měsíc, to se mi zdá akorát 🙂 další věc je, že ne vždy ji stihne skrz práci nachystat plnohodnotnou svačinu, tak ji někdy da penizky at si ji koupí, tak jednou týdně 🙂

zmuzle
10. srp 2015

Ahoj, ja plánuju dávat 10 kc týdne. Četla jsem to někde driv, podle toho, do které tridy chodí dávat týdne peněz. Samozřejmě dle možnosti. Syn to bude mít na šetření, aby se naučil co penize znamenají. A taky jsem na něj sama.

mandala
10. srp 2015

V 1. třídě jsem nedávala, pokud si chtěly něco koupit, probraly jsme co a já jsem usoudila, jestli jim na to peníze dám, nebo ne. Takže si třeba jednou za čas koupily sušenku z automatu, která stála naprosto nevhodně před 1. třídou, aby jim nebylo líto, že ostatní kupujou a ony nemůžou. Nyní jsou dcerky 4. a 5. třída, dostávají asi směšnou částku 10 Kč na týden, ani to kolikrát ne, většinou si za to koupí třeba zmrzku, když jdou ze školy. Ale tu zmrzku jim koupím třeba i tak, takže zas tak ošizené nejsou. Jako já moc nechápu dnešní trend dávat dětem kapesné, aby se naučily hospodařit, když pak všechny peníze utratí za sladkosti, jak to vidím ve svém okolí. Podle mne se to spíš naučí, když nebudou mít pravidelný přísun peněz, ale jen občas, třeba za odměnu. 😉

werik153
10. srp 2015

Já jsem v první třídě dostávala 20,- na týden. Pak když jsem byla starší tak 20,- na den.

majatob
10. srp 2015

U nás dostávají kapesné všichni (4, 5 a 7 let), malí 10 Kč týdně, velkej od 1. třídy 20 Kč. Všichni mají něco, co by chtěli, ale ví, že jim to jen tak nekoupíme, takže šetří a necháváme na nich, ať se svými penězi naloží jak uznají za vhodné. Nejstarší a prostřední už pochopili, že to nemusí utratit do poslední koruny při první příležitosti a šetří si na něco klidně půl roku, nejmenší k tomu ještě nedospěl, ale věřím, že to přijde 🙂
Kapesné je podmíněno plněním svých povinností a slušným chováním, takže semtam se stane, že holt nedostanou, ale vždy ví proč a snaží se to v dalším týdnu napravit 🙂 Nejstarší má mimo to ještě nabitou kartu do školního automatu (jogurty, mlíčka, ovoce a ovocné šťávy), ale za celý rok ji použil jen dvakrát nebo třikrát, o přestávkách má jiné starosti než vykupovat automat a sladkosti tam nemají, takže nemá potřebu, bufet naštěstí ve škole není 😀

andy80
10. srp 2015

Dávám oběma 50,-- Kč týdně. Dávají si to poctivě co kasičky, občas si za to něco koupí, jdou do kina nebo tak. Už tam mají oba naspořeno hodně, až zírám, jak dokážou ušetřit. A není pravda, že děti všechno utratí za sladkosti, záleží jak kdo od malička nastavil mantinely. U nás si děti šetří na kredit do telefonu, Jiřík už na hry na počítač a Anežka si občas koupí nějakého poníka do sbírky. Navíc si dost často peníze přepočítávají, takže u toho i hezky počítají. Za mě je kapesné pro děti opravdu přínosem než zlem.

78marcela
10. srp 2015

Ja bych asi zacala davat, az se nauci malicko v prvni tride pocitat, takze bud nekdy v puli první tridy nebo az klidne po ni. Zatim neznaji hodnotu peněz, moje neter jde ted do prvni tridy, ma u babicky pokladnicku, kam ji babicka nejakou korunu da, pokladnicka se zavedla i pro me zatim nenarozene dite a neter dostala za neco stovku a dala ji do pokladnicky pro moji malou, ale tri drobaky si strcila k sobe, protoze to mela tri penizky a to je vic nez jeden papirek..
Takze ja bych to asi zatím nedavala a pak bych zacala s desetikorunkou, az si spocita, ze si za ni muze koupit treba lizatko, ale zmrzlinu uz ne, protoze to je malo, az to proste zacne rozeznavat.

pavlapl
11. srp 2015

Hanča dostávala v první třídě 50kč týdně. Ve druhé dostávala 100kč protože chodila ze školky rovnou na trénink a byla tam třeba i do 17 hodin tak aby si mohla koupit svačinu. Do třetí to asi necháme stejně.

zzuzinda
11. srp 2015

My Adamovi kapesné dávat neplánovali, ale taky mají ve škole obchůdek, takže dostává 10,- na týden a stačí mu to. Někdy dostane něco navíc.

evvina
11. srp 2015

Tak u nás dáváme kapesné měsíčně. Vždy ví že kolem 15. Jako my výplatu a záleží na nich jak s ní naloží. Ale s porovnáním tady dostávají málo. Starší půjde do 7.třídy dostává 150kč, a mladší půjde do 2.třídy dostává 50kč. Svačiny jim dělám i s dobrotou, právě aby je nelákal bufet, když někam jedou na výlet dostanou peníze taky, nikam nedojíždějí. když jdem do kinapltíme my, zmrzku taky, nepřijde mi že by trpěli že mají mín. Naučili se spořit na větší věci. Starší si občas koupí sýr v sýrárně,občas bonbony. Ale spíš spoří na vánoce. Mladší si peníze spoří a když jich má víc tak přemýšlí co za ně.

bledulka
11. srp 2015

Mám dva syny. jeden jde do třetí třídy, druhy půjde do první.
mladší teprve od září kapesne dostane,starší má kapesne od první třídy mimo prázdniny,kdy dostane peníze kapesne na tabor atd..

syn dostává týdne 30 Kč. První peníze si utratil za blbinky. Ale potom si je začal šetřit a vzdy když se ve škole objednávaly knihy,tak si vybral knihu.. takže peníze utratí takto s tim,že si ale dava pozor,aby to neutratil vše.

Ale... Teď byli oba kluci na táboře - soustředění od Juda. oba mladší i starší dostali stejný obnos kapesneho... mladší měl poprvé peníze v ruce. tak si kapesne utratil z vic než poloviny- viděl první věc a koupil ji... a starsi utratil jen 18 korun za jednu zmrzlinu...neměl potřebu to utratit...

takže už více hospodaří s penězi. u mladšího pojedeme stejně -pravidelne kapesne.

jinak si kupuje z kapesneho i dárky pro někoho,kdyz někomu chce udělat radost a taktéž když něco zničí nebo ztrati ,tak to musí koupit.. (například rozlamal gumu,tak sel a koupil si novou za sve )

flagicka
11. srp 2015

prvnáčkovi?asi teda žádné .....

helcenka
11. srp 2015

V první třídě nedostával syn kapesné žádné. Peníze dostává do kasičky k nějaké příležitosti (např. na prázdniny, na pouť.... ).
Když jeli na výlet, dostal 50,- na svoji útratu (samozřejmě výlet jsme mu zaplatili). Mohl si k tomu přidat něco z kasičky, ale nepřidal. Koupil si tam malý upomínkový předmět, aby na výlet nezapomněl a pak koupil pro mě malý dárek. A pár korun mu ještě zbylo, tak si je dal do kasičky. Sám říkal, že si tam děti kupovaly sušenky, a že on si takové věci kupovat nebude, protože dostal svačinu i se sladkostí. Některé děti neměly na výletě žádné kapesné.
Jinak do kasičky si vždy na něco šetří, probereme to, zda je to vhodná věc, a když se domluvíme, že ano, tak si na ní našetří. Pokud je to věc dražší, že by na ni šetřil dlouho, tak se domluvíme, že třeba našetří půlku a my mu druhou půlku dáme - většinou ji ale nechce, že si na to našetří sám, i když to bude trvat déle.
Teď půjde do druhé třídy a bude dostávat malé kapesné, plánujeme 10,- týdně.
Jinak děti u něj ve třídě občas peníze měly a našli se takoví raubíři, kteří třeba prodávali žvýkačku za 15,- korun... Na to peníze opravdu nepotřebuje. Jinak třeba o Vánocích mohly přispět na nadaci zakoupením perníčku, takže jsem mu 5,- na perníček dala, popř. pokud bylo na něco ve škole potřeba, tak to z jeho našetřených peněz nešlo.

betelgeuzz
12. srp 2015

Starší začne chodit do školy až příští září, ale uvažuji, že ji kapesné začnu dávat už teď (a začla by ho dostávat i mladší). Počítat umí obě. Zatím s nima stále někdo chodí, takže to v podstatě nepotřebují, ale příjde mi lepší, když budou chtít něco koupit, např. časopis, hračku, které nejsou vyloženě nutné, říct, že si to můžou koupit z kapesného. Aspoň uvidí, že to není jen tak, vytáhnout peníze a koupit, ale že někdy trvá, než na to člověk našetří. Ze začátku si myslím, že je lepší dávat kapesné týdně, děti ještě nemají takový přehled o čase a takhle se jim bude líp plánovat. A nemíním děti kontrolovat, co přesně si za to koupí. Vždyť jaký je rozdíl, jestli si koupí zmrzlinu, čokoládu, nebo si našetří na časopis? Já bych byla radši právě za ten časopis. Částku bych viděla tak 10 kč týdně, i když by se za to rozhodly koupit sladkost, tak se toho nepřejí. Ta částka taky souvisí s tím, co čekám, že za to budou kupovat. Jestli počítám s tím, že si jednou, dvakrát týdně koupí něco na svačinu, tak je to málo, pokud je to jen kapesný pro ně, tak si myslím, že je to akorát.

moncicak_3
12. srp 2015

Mam dve cacory, teď budouci 5. a 3. trida. Kapesne jako takove nedostavaji. Obe maji karticku na automat na mliko, jogurty a ovocne stavy, co maji ve skole. Jednou rocne ho nabijeme castkou 500,- Kc s dennim limitem tak, aby jim vysel na 2 mleka s prichuti na den. Je na nich, jak si posetri - letos prvne jsem byla prekvapena, ze si kredit spolecne hlidaji a kupuji si i navzajem, aby jim to do konce roku vyslo. Penize dostavaji prilezitostne (kapesne na vylet - neutracene si daji do prasatka, narozeniny, prispevky od babicek) - a obe si je setri a zatim utracely pouze za potreby pro krecka (obe ho moc chtely, tak ho maji plne na starosti) Domlouvaji se a vzdy prispivaji obe stejne. Zatim ani neplanujeme jim pravidelne penize davat a ani jedna neprisla s tim, ze by jim chybelo a ze by spoluzaci meli neco navic. Kdyz byly mensi a byl problem v obchode, resila jsem to tak, ze maji limit 25 kc na nakup dohromady a at se domluvi, co budou chtit - sladkost, jogurt - a mela jsem klid, protoze hledaly a vymyslely, co by si koupily aby jim to vyslo - obcas prisly, ze jim treba 2 korunky chybi a to uz bylo na dohode, zda je vyber rozumny a penizky jim pridam ci nikoliv. Ale nebylo to pri kazdem nakupu. Cenu penez tedy znaji i bez pravidelneho kapesneho.

marketa11112
12. srp 2015

ja jsem ro kapesne. synek je ještě mimco, ale jakmile se nauci pocitat, nevidim v tom problém. jde preci o malickou castku, za to se prcek sladkostmi nepreji a postupne se nauci setrit na drazsi věci. sama jsem dostavala kapesne asi az od 5 tridy, ale bylo to před 20 lety. doma se zmenila, deti jsou vyspelejsi...

kubinkov
12. srp 2015

My dáváme prvňákovi 10 korun týdně. Ve druhé bude dostávat 20 korun atd.. Dávali jsme tolik i starším dcerám, abychom i odlišili věk. 🙂 Když už mohly holky mít vlastní účet s kartou, přepočítala jsem to na částku za měsíc a posílala jim to na účet. Nekontroluji za co to utrácí, protože jim důvěřuji.

poupe
14. srp 2015

u nás kapesné nepraktikujeme, dcera jde do 3 třídy, svačinu má z domova a chodí do družiny a když si chce něco koupit tak si o peníze řekne. 🙂

zvirka
14. srp 2015

Já jsem určitě pro kapesné, ať se učí zacházet s penězi. Syn má kapesné už rok, od 4 let. Má týdně 10,- Kč, šetří si. Sbírá dinosaury, takže za měsíc si na jednoho našetří, občas něco přidá babička či děda. Jsem radši, že mu hodí dvacku do pokladničky, dřív kupovali samé ptákoviny. Hračky kromě zvláštních příležitostí nedstává, takže se pomalu učí, že musí šetřit.

Zpět k otázce - dala bych tak 40,- týdně, ať si může něco koupit, asi by se cítila před ostatními dětmi dost špatně. Já to zažila, moji rodiče na tom byli finančně dost zle. Nikomu bych ty pocity "největší socky" nepřála.

jezevec
14. srp 2015

taky jsem tema kapsesneho resila pred prvni tridou ,ale nema zatim kde co si sam kupovat, kartu na ovoce a mliko cerpal spis prvni pololeti,pak uz to bylo asi ohrane 😀 nebo vicemene vyuzil kdyz mel fakt odpoledne hlad..na SvP si koupil z kapseneho jen jednu tycinku..

setrim mu do penezenky 10kc tydne, neni narocny, nekdy si prida na fotbalovy casopis ci noviny sport nebo tuhle chtel drazsi sportovni triko jen tak tak si pridal pul castky..jinak spolecne vracime papir a za to dostava korunky..

dodala bych, že jsem se za prvni tridu nestekala ze by nekdo penezenku nosil nebo penize resil, ve skole stanek ani okolo nemaji..tema penez vubec jsem od mladeho nezaznamenala i jsem se ho ptala..

tedka v druhe nevim jak s tim nalozim..rozhodne nechci davat penize za znamky nebo domaci prace..

marton
20. srp 2015

Takto malému dítěti by mě nenapadlo kapesné dávat,ale je to asi jako vše věc názoru.Spíše se chci vyjádřit k té spořivosti.Z vlastní zkušenosti.Oba synové dostávali kapesné od druhého stupně, a to 300 kč.Na SŠ 1000kč.Starší se nenaučil spořit dodnes.Mladší ano a ještě chodí teď o prázdninách na brigádu.Koupit si za to mohli vždy co chtěli.Nepřijde mi správné je kontrolovat,když už jsou peníze jejich.A zajímalo by mě,koli budou některé děti dostávat na SŠ,když už v první třídě mají 200 měsíčně.

reruna
20. srp 2015

Kapesne zatim nedavame, oba kluci penize ale maji, dostavaji treba od babicek a teticek nepravidelne, sem tam 20, 10 nebo 5 Kc, na narozky nebo svatek i vice, oba si setri, obcas si koupi nove auticko nebo stotisici propisku, pocitani uspor patri k oblibenym kratochvilim, stejne jako hra na obchod, takze hodnotu penez znaji dost dobre, starsi si nedavno pridaval na nove kolo. Do skoly penize prvnacek nenosil vubec, jen kdyz vybirali na kino atd. Svacinu dostaval, piti taky, mel predplacenou kartu na mliko v automatu, ke svacine dostal krome ovoce treba 2-3 lentilky nebo ctverecek cokolady, bonbon, tak myslim, ze ani nemel potrebu si nic nikde kupovat. Ja jsem to takhle jako dite mela taky a s penezi hospodarit umim.

jitulinek26
2. zář 2015

Dcerka teď začala chodit do první třídy, od začátku prázdnin dostává 10 Kč týdně. Ono se to nezdá, ale nastřádá se to, kór když občas přidá něco babička, teta... Může si tak koupit něco malého, ale zase zbytečně neutratit "větší" peníze. Jsme domluvené, že něco jako pitíčko, sušenku, si může občas koupit (svačiny dostává z domu), a cokoliv většího spolu nejdřív probereme.
Mladší bráška (4,5r) by to nepřežil, kdyby neměl taky pokladničku, takže dostává taky a kupodivu nevyžaduje koupit si za to každou blbost, naopak, šetří si na lego za 16 stovek 😀

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
iveta93
4. zář 2015

No nevím, když píšeš že nemáš moc peněz tak bych kapesné zatím nedávala. Já třeba kapesné dostávala až na střední škole a to jen proto že jsem byla na intru. Raději bych jí dala jednou měsíčně na tu zmrzlinu a šetřila bych jí zatím někde doma do sklenice nebo kasičky na účelnější věci něž jsou sladkosti (a výhoda je že pokud zrovna nemáš tu dvacku tak se nic neděje). Ona se ta sušenka dá přibalit k svačině a bude o dost levnější než v bufetu. Kapesné bych osobně zavedla později až se naučí počítat a to jen nějaké symbolické třeba 10 Kč týdně aby viděla že i na tu sušenku si musí našetřit.

pehaka
4. zář 2015

žádné, dítě v první třídě nepotřebuje peníze...nemají ani tucha co je hodnota peněz a kolik co stojí, naprosto zbytečné, myslím, že když bude chtít něco koupit porosí tě jesti jí dáš ale ne formou kapesného....myslím že to je vhodné třeba od 3-4 třídy. Naše děti kapesné namají, mladší začal chodil do školky a starší je prvňáček. Penízky dostává od zoubkové víly, aby si mohl koupit robota po kterém touží...když třeba dostane peníze od babičky k narozeninám společně se domluvíme za co je utratíme - co je třeba potřeba na kroužky nebo nové boty...