Kroužky pro druháka, máte tip?

hanicka_langova
23. srp 2017

Ahoj. Jdu si pro tip na kroužky pro naší dcerku. Kačka je moc šikovná holka, v podstatě zatím životem proplouvala bez většího úsilí, jde jí téměř vše snadno, rychle se učí atp. Ale už nějaký čas pozorujeme s manželem, že není zvyklá se učit a zlepšovat . Mám na mysli sportovní aktivity- třeba bruslení, nebo cokoli nového co nepotřebuje bezprostředně do života. Jakmile jí to nejde hned, tak radši řekne, že to dělat nebude, nebo začne plakat, protože doposud pro ní vše bylo velice jednoduché. Zkoušíme jí různě nabádat ať to zkusí, ale zabejčí se a nebo propuká v pláč...napadlo nás hledat nějaký vhodný kroužek, kde by pochopila, že mravenčí práce přináší úspěchy, že je třeba se učit nové věci, ikdyž to nejde. Ale co bychom měli zvolit? Loni chodila na atletiku, hasiče a filozofický kroužek. Bohužel, běžný postup logicky si problém rozebrat a ukázka jak na to jí nemotivuje 😀 a myslím si, že je třeba to nějak řešit, protože učiva s léty přibude. Budu ráda za tipy co zvolit za kroužek, či jiné řešení. Díky, Hanka

berenika39
23. srp 2017

Ahoj, Já si myslím, že k tomu, co ty po ní chceš, musí ještě dozrát - s věkem. Jak přibývají zkušenosti, pochopí, jak to funguje.
Nejprve bych zkusila jen na nějakých dílčích, kratších aktivitách - nemusí to být hned sport...někdo se třeba se sportem prostě nekamarádí tak úplně a ničemu to nevadí.
Nechte ji dělat aktivity, které jí už jdou - aby ji to bavilo. Nemá toho ankonec moc? Nestačí jeden kroužek a škola? Takhle někdy děti reagují, když jsou přetížené - dávají tím najevo - nechcte mě, mám toho dost, nechci.....

Který ten kroužek jí šel nejlépe? Co ji bavil nejvíc? To bych jí nechala.

Obecně je vhodné jeden sportovní - jeden klidný......

baris
23. srp 2017

Co se týče školy, mám pravidlo - každý den se čte, píše a počítá, i když to není za domácí úkol - aby se naučily učit. Dcery chodí do tanečního kroužku a na klavír. Ten mi přijde super. Ono to trvá, než se naučí další - složitější skladba.

Jen mi vrtá hlavou ten filozofický kroužek - v první třídě??? Co tam řešili?

A souhlasím s Berenikou - moje neteř - v první třídě měla x kroužků - šachy, pěvecký sbor, vaření, horolezectví (2x týdně), gymnastiku a na něco jsem určitě ještě zapomněla 😨 chce to ubrat kroužky a nechat jí více času pro sebe - lítání venku s kamarádkami, hraní si .... Vše dozraje časem.

A to že se vzteká, když jí něco nejde? To děláme i my dospělí, akorát mi už přijde trapné sebou hodit o zem a začít brečet.

krystalka
23. srp 2017

@hanicka_langova - můj syn je na tom podobně, taky nerad zkouší nové věci, které mu navíc hned nejdou, chce u všeho výsledky hned, je netrpělivý....dva roky ve škole super, všechno mu šlo, prakticky se doma neučil....ve třetí třídě narazil při učení v prvouce, protože do té doby nebyl zvyklý se doma něco učit, maximálně napsal úkol, to bylo tak na 10 minut a měli je jen málokdy....no a ve třetí třídě v prvouce je už spousta různých nových pojmů, rozdělení apod. a to mu prostě do té hlavy samo nenaleze, musí se to prostě naučit nazpaměť, takže si nejdřív nechal nasekat pár trojek, než mu došlo, že bude muset taky doma občas tu učebnici otevřít...hrozila mu trojka na vysvědčení (do té doby měl samé jedničky), ale stačil si to ještě opravit a myslím, že se z toho poučil 🙂. Takže myslím, že k tomu musejí dozrát, že nejde všechno úplně samo....jinak kroužky vybíráme čistě podle toho, co ho baví....teď už třetím rokem bude chodit na výtvarku, loni měl kroužek Věda nás baví a kroužek vaření....letos bude mít výtvarku a přihlásili jsme ho do skauta, tam vlastně bude muset taky asi zdolávat nějaké překážky, tak uvidíme, jak se s tím popere 🙂

lotosek
23. srp 2017

Hudebka je super, jenom upozorňuju, že to není otázka jedné hodiny týdně, ale chodí se i do nauky, samozřejmě by se mělo cvičit každý den, později i souborová hra nebo orchestr. Já to znám moc dobře, chodila jsem dokonce na dva nástroje, ale už na žádný sportovní kroužek, což mi ve škole hodně chybělo a byla jsem to typické nemehlo, kterému nic nejde a bojí se přeskočit kozu.

hanicka_langova
autor
23. srp 2017

@krystalka tys napsala presnejsimi slovy náš problém...

krystalka
23. srp 2017

@hanicka_langova - no, moje zkušenost u syna je taková, že si k tomu musí prostě dojít sám....čím víc ho nutím něco zkoušet, co mu zrovna nejde hned, tak tím je to horší, tím víc se zatvrdí a odmítne to zkoušet úplně....když přestanu na čas tlačit a nechám to být, tak s tím často přijde i sám, nebo prostě opatrně průběžně zkouším navrhovat, že bychom to zkusili a dřív nebo později se chytne a zkusí to...naposledy to proběhlo se zavazováním tkaniček....dlouho vytrvale odmítal, až nakonec zafungovala babička, že mě spolu překvapí a naučí se to...a najednou to šlo 🙂

hanicka_langova
autor
23. srp 2017

Na atletiku chodí proto, aby se vylitala i v pondělí. Na hasiče, aby se naučila teamovemu chování. A na filozofii nás paní ucikitelka premluvila. Pry má Kačka nevsedne zvídavé chování na svuj věk. A co tam probiraji je mi obas záhadou...občas mi to nechce říct 🙂
Denně cte, píše a počítá....
Ptám se na ty kroužky proto, že manžela napadlo aby zkusila bojové sporty. Že by ji to mohlo pomoci se více snažit, ale tím si nejsem moc jistá.
Na hudebku chodila jako predskolak. Moc ji to bavilo. Jenže paní učitelka měla ve skupince 8děti a nikdo a nimi necvicil, jako mi doma, takže nebyly skupinove pokroky, nedostavaly nové noty a pak na to hodila bobek. Úplně ji to demotivovalo. A když jsem přinesla nějaké noty ja, tak nechteka, protože to nebylo od paní učitelky. Nakonec poslední 3měsíce odchodila s nechutí. Prostě se šprajcla. Obdobné to máme s naším koněm. Od mimina jezdí na koni. Šlo ji to skvěle. A poslední 2roky jezdit nechce, nechce se učit nic nového. Respektuji, že se ji mění chutě. Nenutim ji. Ale spíš mi jde o ty počáteční bojkoty, které se objeví jakmile má vynaložit větší úsilí, nemyslím fyzicky nic náročného. Jen víc chtít. Máte tip jak ji motivovat nebo kde by se to VÍC CHTÍT ZABRAT naučila?

hanicka_langova
autor
23. srp 2017

@krystalka tuto metodu taky praktikuji. Ale obecně u všeho co chce úsilí narazíme. Nechce zabrat....mě to skoro hraničí s lenostvim/pohodlnosti. Přitom je to moc pracovita holka.

krystalka
23. srp 2017

Myslím, že je to hodně i o motivaci, spoustu věcí se naučí sami a dobrovolně, až je opravdu budou potřebovat a bude to pro ně nějak důležité 🙂, samozřejmě, do školy se bohužel musí učit i to, co zrovna podle něj nepotřebuje, ale pokud jde o ostatní (zájmové) věci, tak to nechávám být a průběžně nabízím, zkouším.....jinak bruslit třeba taky syn neumí a ani mu to nijak nechybí, nezajímá ho to, nikde to nepotřeboval....až se dostane někam, kde mu to bude chybět, nebo se skamarádí s někým, kdo bude bruslit a bude chtít chodit taky, tak se to pravděpodobně pak naučí rychle a rád 🙂 ....ale do podobných věcí ho nenutím, to není nic, bez čeho by nemohl existovat....

berenika39
23. srp 2017

@hanicka_langova já nevím, ale napíšu svůj názor:
vůbec nemusí na atletiku, aby se vylítala, vůbec nemusí na hasiče, aby se naučila týmovému chování. hudebka ji neba. koníka taky ted nějak nepreferuje.

Vždyť je to malá holčina, co potřebuje volnost, poznávat to, co sama chce zrovna v tuto dobu. Vy máte nějaké představy - ale ty se rozcházejí s jejími zájmy. Život sám, v rodině, s vámi, se spolužáky a kamarády ji naučí to, co si vy myslíte, že musí udělat nějaký "kroužek".
A ona nechce - a tak jí k tomu přidáte ještě bojové sporty....
Ty počáteční bojkoty znamenají podle mě jedno jediné - dejte mi s tím už pokoj ...kdy má volnost, kdy nic nemusí, kdy si sama rozhoduje o náplni volného času?
Podnikáte něco společně jako rodinka?

Jen tak torchu zlehka nad tím popřemýšlej - at chodí do školy a nech ji....dýchat. Nic jí neuteče. A naučí se všechno, sama, v době, kdy na to bude správný čas.
Tohle tlačení na pilu - já chci, aby ona....je kontraproduktivní.

hanicka_langova
autor
23. srp 2017

@krystalka motivace je to správné slovo. Bez ni by to nešlo...Denně na to narazím jak u děti tak u našeho koně....
Bruslení bylo první co mě napadlo. To samé se odehrávalo s kolem atp.

krystalka
23. srp 2017

@hanicka_langova - já bych na to tak netlačila, ty kroužky by měly být něco, co jí baví, co dělá ráda a my je třeba nevybíráme podle toho, jestli mu to k něčemu bude dobré....ale podle toho, jestli to dělá rád a baví ho to....takže jelikož odmalička hrozně rád kreslí a tvoří, tak výtvarka vyplynula nějak sama od sebe a chodí tam moc rád....i když ze začátku na kroužku paní lektorka hlásila, že mu musí dávat vždycky práci navíc, protože zatímco ostatní děti pracují celou dobu na jednom obrázku, tak on za tu dobu stihne třeba tři (ale přitom pěkné, i když třeba ne tak do detailu propracované)....ke konci roku už mi s úsměvem hlásila, že tentokrát celou dobu vydržel u toho jednoho 🙂, na kroužek vaření chtěl sám, rád doma pomáhá při vaření a vědecký kroužek si vybral taky sám, učili se tam zajímavé věci a vyráběli všechno možné.....no a skauta letos chceme zkusit, proto, že je rád v přírodě, má hrozně rád různé výlety apod....a taky proto, že jsou tam děti vedené chovat se k sobě hezky a pomáhat si a jemu klasický kolektiv, co mají ve škole, moc nesedí, protože u nich tam tyhle typy dětí moc nejsou...

hanicka_langova
autor
23. srp 2017

@berenika39 děkuji za úhel pohledu. Všechny kroužky si vybrala a chodí na ně ráda. Kdyby bylo na mě, chodí jen na jeden. Protože si taky myslím, že ji nic neuteče. Ale u nás v ulici a blízkém okolí není moc benevolentnich maninek co by pustili svá dítka z očí, tudíž Kačka tu nemá moc kamarády, a kterými by mohla lítat po venku, jako jsem to třeba měla já. Tak asi i proto chce chodit mezi děti na kroužky. Jako rodina fungujeme moc dobře. Podnikáme výlety, pomáháme si a je nám spolu fajn.

antoinet
23. srp 2017

Souhlasím s @berenika39, ubrala bych kroužky a pestrost dodala o víkendu s rodinou, nemusí to být samé drahé výlety, stačí jít do přírody, přečíst si s ní novou knížku z knihovny, něco upéct, zajít se na nějaký sport nebo závod koní jenom podívat. Časem se to vytříbí, ale zatím by mi šikovná holčička s dobrým prospěchem stačila ke štěstí🙂

krystalka
23. srp 2017

@hanicka_langova - tak kolo byla taky kapitola sama pro sebe 🙂, měl od 2,5 takové to kolo bez šlapek, to miloval, jezdil na něm jako drak....ale když jsme mu nabízeli klasické kolo bez koleček, tak ani náhodou....dokonce ani s kolečky ne...., tak jsme mu nechali odrážedlo a nechali jsme to být, občas jsme se zeptali, jestli to nechce zkusit, nechtěl, dál jsme neřešili....a jednoho dne na můj dotaz odpověděl, že to můžem zkusit....sedl si na kolo a během pár minut jezdil sám, za další půlhodinu natrénoval nasedání a otáčení a od té doby má kolo hrozně rád a lítá jako drak....ale on si prostě musí ke všemu dojít sám....a zase, neřešili jsme to, nevadilo nám to, my navíc nejsme cyklistická rodina, takže nás to nijak neomezovalo....kdyby nechtěl, tak na něm jezdit prostě nebude, já taky nejezdím, mám radši koloběžku 🙂, bez toho se dá existovat.....ale zase musím říct, že on moc dobře rozeznává, kdy se něco prostě naučit musí, protože to jinak nejde (do školy apod...) a pak věci, které se učit nemusí, když nebude chtít....takže není problém, aby se naučil něco, co opravdu zrovna potřeba je.....zbytek už nechávám na něm....jenom ukazuju možnosti, nabízím, jestli by nechtěl zkusit tohle nebo tamto, ale nenutím....

krystalka
23. srp 2017

@berenika39 - to jsi napsala moc pěkně a výstižně 🙂