Nosí se kornouty se sladkostmi první školní den?
První školní den se blíží a já s hrůzou zjistila, že se prý do první třídy nosí kornouty se sladkostmi. To jako opravdu? A to hned první den? Vždyť tam budou jen hodinu. 😱🤷♀️
@petulkadodo Jojo, to je vidět.
U nás jsem ho myslím letmo zahlédla u jednoho dítěte, a emoce to fakt nebudilo. Každý prvňáček tam byl rád, že je rád a nevšimla jsem si, že by měl někdo potřebu sledovat co nese někdo jiný.
Takže bych řekla, že netřeba to hrotit ani na jednu stranu.
@izz76 Ano, však ale o tom ta celá debata je, že v blízkosti hranic se ta tradice drží, protože se převzala od Němců, kteří v pohraničí žili. Takže chápu, že u vás je to běžná věc.
@j.a.n.i A kdyz tohle potrebujete pro vsechny deti, tak jaky je rozdil, kdyz je to 'ta s kornoutem' nebo 'ta s ruzovymi brylemi' nebo 'ten se zlomenou nohou'? Kdyz neponese kornout, tak budete stejne potrebovat neco jineho, ne?
A mmch potrebovat tohle dlouho, mi fakt prijde ujete. Zapamatovat si jmena asi 10 deti, se kterymi se vase dite ve tride bavi, to je teda fakt obrovsky quest. 🙄
@ai30 mě to taky trvalo než jsem si zapamatovala jme všech spolužáků a mám to tak do teď,když se představím v nové práci tak na mě vybafnou kolegové všichni se představí i doktoři a já ty jména hned zapomenu až za nějaký čas si jsem schopná zapamatovat jména
Aha, takze z toho, ze se ji deti jeste dlouho smaly, ze mela jako jedina kornout nakonec vzeslo, ze to byl jen dalsi popis, kdyz jeji jmeno nestacilo.
No tak to bacha na bryle, aktovky, boty, obleceni, doplnky, zuby, vyslovnost, vlasy, pokryvky hlavy, vybaveni penalu, veci na telocvik, a hlavne bacha na rodice, aby se deti jeste dlooouho potom za neco nesmaly... 🥴
@hojda "my měli holčiku s kornoutem, jednu jedinou a hodně dlouho ji nikdo neřekl jinak než ta s tím kornoutem"
Tak cos tim teda chtela rict jinyho, nez ze se ji smaly? Ze jsou teda neschopny si zapamatovat jmeno? Je to nejaka prakticka nebo jinak specialni skola? Protoze jinak je to zbytecna a evidentne zavadejici informace
@swan42 Ne, nemáš dávat kornout, pokud to tam v té lokalitě není tradice, co je celé.🙈 Každé září je to stejné, vyjevení rodiče se ptají na kornout, když ho u nich nikdy nikdo nenosil a jestli ho tedy musí kupovat, aby jejich dítě nebylo out. Přečti si dotaz zakladatelky. Vidíš tam nějaké nadšení pro kornout? Já ne.
@hojda Prosimte, nech ostatni, at maji sve vlastni tradice a res sebe, ne prvnacky s kornoutem. Jestli tve dite neni schopne pochopit, ze ruzne rodiny maji ruzne tradice, budete mit mnohem vic problemu, nez cizi kornout. Je normalni se zeptat, jestli se kornouty nosi a normalni odpovedet 'ne, nenosi', kdyz to tam neni zvykem, ale aby nekdo chytal hysak jenom kvuli tomu, ze cizi dite ten kornout ma, to je fakt dost neumerne vaznosti te situace.
@swan42 Co to mění na tom, že to tu historicky tradice není??? Mně naopak udivuje, že za ty roky, kdy vždy pár těch dětí ty kornouty nosí, se to nerozšířilo mnohem víc. Jak si to vysvětluješ? Já tím, že ten zvyk se tu prostě neujal (mluvím o Praze a okolí) a pořád chodí jen pár dětí s kornoutem.
@hojda jenze! (a tady prichazi to velke odhaleni) otazka nebyla, jestli je to tady tradicni, ale jestli se to nosi.
Proste ano, uz asi 10 let to vzdycky aspon par deti normalne bezne nosi do prvnich trid i jinde, nejen v pohranici...
Vysvetlovat si to nijak nepotrebuju, nejsem uplne lovkyne tradic, zvyku a jejich uchyceni nekde 🤷♀️
@hojda ale historická tradice to je https://zakrasnejsivimperk.cz/?p=201825
@martinka0209 ano, ale problém je v tom, že jen někde (zjednodušeně Sudety), ne po celém území ČR.

@j.a.n.i Mně je to úplně jedno 🙂