icon

Podpořte petici pro návrat dětí do škol.

teru_k
11. dub 2020

Ahoj všem, můj syn mě poprosil, abych začala řešit, že nechce být pořád doma. Tak jsem se rozhodla založit svoji první petici a trochu ho podpořit. Petici najdete zde:

https://www.petice.com/petice_zoufalych_rodi_za...

Děti chtějí do školy, stýská se jim po kamarádech a mají nárok na kvalitní vzdělávání. Zavření škol do září nevyřeší problém, děti budou muset fungovat nějak i v létě.

Pojďme je podpořit a bojujme proti strachu a šíření paniky!
Děkuji za každou podporu či sdílení!

Tereza

P.S. Podepsat můžete, ikdyž nejste zrovna rodiče dětí školního věku.

llluckaaa
14. dub 2020

Za mě to vypadá tak, že bych vyslala oba školáky a pokud pojede i školka, tak i třetí. A já budu moci vyrazit do práce, když mě tam pustí.

marcicek84
14. dub 2020

@ilonne protoze kdyz mas 3 deti a jde ti o zdravi starsich babicek nemohla bys je navstivit driv nrzpo ctrnactidenni karantene,tedy 15.7. az se ukonci skolno rok a jeste je takovou dobu teda rozdelis? Zajimave.....to ja odmitla aby pres leto takhle byla dcera s babickou, abych ji chranila a jako rodic bych se teda na takovou dobu ditetr nevzdala.Tedy se divim,ze uvazujes o necem jinem nez OCR,no najednou by to nebyl 100 procentni prijem, to ses nam tady snazila namluvit,ze ostatnim jde o penize???ted ses teda dobre odkopala...

marcicek84
14. dub 2020

@llluckaaa no u nas v praci je ve hre i kvetnovy home office,ten by mi to vyresil,pokud ne,tak ja nebo manzel bychom museli na OCR,skolka se driv jak 25.5. neotervre (a asi bychom se museli prostridat)

blondynka400
14. dub 2020

@marulu
@betelgeuzz viděla jsem přímo tiskovou konferenci. V ní byl řečeno, že družina tak jak jí známe fungovat nebude. Ale že ty skupinky takto zůstanou celý den, taky aby nedošlo k míchání. To jestli s nimi bude celý den jeden pedagog a nebo se případně budou střídat, to už nikdo nespecifikoval.

@llluckaaa starší je ve čtvrté třídě, věci do školy si dělá úplně samostatně, nás potřebuje fakt jenom hodně výjimečně. Určitě to není o tom, že by rodiče museli stát starším dětem za zadkem a na druhém stupni o to víc. Já tedy nestojím ani prvňačce, vše si dělá sama, max se zeptá sestry, jediné co občas kontroluji je čtení (tedy čte mi, když třeba vařím 😀 )

llluckaaa
14. dub 2020

@blondynka400 No právě že těm starším za zadkem stát nemusíš a jsou schopni si své povinnosti plnit samostatně, kdežto mladším třeba musíš zadání tlumočit, naučit je pracovat s technikou a víc je "hlídat". Moje děti v první třídě určitě neuměli přihlásit se do emailu, vytisknout si zadání, samostatně pracovat, připojit se k výuce on-line... Ale netvrdím, že to platí všude a 100%, jen mi to přijde jako jeden z důvodů, proč se začíná prvním stupněm. Druhým je samozřejmě hlídání, když rodiče potřebují do práce, a nechtějí nechat dítě samotné doma.
Líbí se mi i ta dobrovolnost.

llluckaaa
14. dub 2020

@marcicek84 U nás to vypadá, že se bude od května střídat team A a team B v kanclu a na HO po týdnu, aby se teamy nepotkaly a v případě nákazy se neochromil chod celého oddělení.

pajula123
14. dub 2020

Mně přijde, že smyslem toho poslat do školy první studia je jediný: přestat vyplácet OČR co nejdříve. Jen bez funkční družiny to pro většinu lidí bude ještě horší než teď. Prvňáčky, druhacky těžko můžou poslat ráno samotné do školy, v poledne samotné domů a dost možná bez oběda-nenasla jsem nikde, jak to bude s jídelnou. Mně osobně se to netýká, bez školky ještě vydržím, díky bohu za home office, pracuju hlavně večer.

pajula123
14. dub 2020

*první stupeň

blondynka400
14. dub 2020

@llluckaaa proto jsem to psala, že chápu, proč první stupeň ano a druhý ne. Je to takový rozumný kompromis vzhledem k ekonomice. Druhý stupeň už stejně družinu nemá, takže ty děti jsou zvyklé být sami.
U nás se tedy prvňačka do mailu přihlásit umí, též i samostatně pracovat a atd. Ale já se s ní třeba nikdy neučila, nejsem tohoto zastáncem a čím dřív se to naučí a pochopí, že jsou zodpovědní sami za sebe, tím lépe. To samé je obě na dopoledne samotné nechávám (ne každý den, ale občas to jinak nejde) a úplně v pohodě. I věci do školy si udělají, co mají ode mne zadané, to samé věci ohledně úklidu a tak. Ale je mi jasné, že to takto všude není...

blondynka400
14. dub 2020

@pajula123 podle toho co bylo v tiskové konferenci, tak škola bude fungovat celý den, jen tak, aby byly celý den ve stejné skupince a děti se zbytečně nemíchaly.
Nejde o nevyplácení očr v první řadě, ale o to, aby se co nejrychleji nastartovala ekonomika a to jde s lidmi doma dost blbě.

llluckaaa
14. dub 2020

@blondynka400 Aha, tak to si rozumíme, vidím to podobně. Já se taky snažím je vychovávat k samostatnosti, ale jak je teď všechno vzhůru nohama, tak to nějak pokulhává... Starší má svůj email, kam přeposílám všechna zadání ze školy, on má za úkol je rozdělovat a oba školáci si je musí plnit. Ale i tak je potřeba je hlídat, jestli to dělají pořádně, protože fungují spíš jako o prázdninách a bez režimu ☹ Občas potřebují něco vysvětlit, vyzkoušet konverzaci z AJ, ... Prostě i tak suplujeme výuku, do toho vařit, uklízet, HO... Ale je mi jasné, že v jiných rodinách se tento stav zvládá mnohem hůř ☹

ilonne
14. dub 2020

@marcicek84 co mi to vkládás do pusy? Jsme malotridka, kdo asi za mě půjde učit, když vypadnu? Nemáme 2.stupen. Myslela jsem, že je s tebou i normální řeč, ale evidentně není. Koukám, že máš neustálou potřebu někomu dokazovat, že něco dělá špatně. Když si vezmu OCR budeš zase vykrikovat, že tady "knikam" a "chci se válet doma". Teď mě zase budeš kritizovat za to, že "nenechám 15 pracujících rodičů na holičkách". Tobě prostě není po vůli vůbec nic....

ilonne
14. dub 2020

@marcicek84 Proč máš potrebu být neustále takhle "ustepacna"?

blondynka400
14. dub 2020

@llluckaaa já možná ten svůj předchozí příspěvek napsala nejasně. Už mi z toho taky hrabe 😀 Já jsem docela režimová, takže jsem je úplně nepustila, mají i domácí "tréninky" , aby nevypadly a nestaly se z nich pecky. A máš pravdu v tom, že občas potřeba něco je. A souhlas, že někdy je to náročné, já funguji pracovně tak napůl HO/kancelář, k tomu dvakrát za den vařit, občas něco do školy, pak "trénerka", už se těším, až to skončí. I tak si myslím, že jsem na tom pořád ještě dobře a mohlo by být hůř 😀
Každopádně co se týče té samostatnosti, myslím si, že nám to naopak pomohl. U nás to občas dost sabotuje manžel, ale teď mu nic jiného nezbylo a konečně pochopil, že to jde.... Takže v tomto mi současná situace dost pomohla 😀

llluckaaa
14. dub 2020

@blondynka400 Člověk by si měl najít vždy i na té největší krizi něco pozitivního 🙂 U nás je také znát další posun v samostatnosti, dnes mi holky donesly do kanclu kafe a udělaly večeři 😍 A cibuli už umí nakrájet 2 ze 3 dětí 😀 Ještě měsíc a nebudu muset do kuchyně ani páchnout 😀

marcicek84
14. dub 2020

@ilonne jenom jsem ti dala ochutnat tvou vlastní polévku, takhle tady se nás útočilo, zda nám jde o hlídaní dětí, nebo pak zda jsou nám přednější peníze před zdravím, já si to pamatuju, to není uštěpačnost, to jsem zůstala v úžasu nad tvým řešením, kdy obětuješ rodinu práci. Učitelů je za tebe dost, protože se celý 2.stupeň neotvírá, takže OČR učitele nevidím jako problém, stejně tvoje třída bude rozdělena a nebudeš učit všechny...ono se to dobře psalo ostatním z pozice mít 100 procent a být doma a chtít tam zůstat, ale já to tady už psala, kdyby to mělo být za miň najednou i učitelé se přestanou bát o zdraví a do té práce přijdou, ty mi to jen potvrdila...Mě tohle dohadování nebaví, ty si to bereš hrozně osobně, prostě jsi to ale všechno tady psala a evidentně se jednalo o mlácení prázdné slámy v roli chudáčci učitelé, školy do konce roku neotvírejte, to se mi prostě opravdu hrubě nelíbí a ano bylo to velmi ukníkané a hlavně zbytečné...

ilonne
14. dub 2020

@marcicek84 Rozumíš tomu, že my 2.stupen nemáme? Nemáme žádné učitele navíc. A i kdybychom měli, kdo bude distancne učit ty jejich děti? Ty si to představuješ strašně jednoduše a jsi se vším rychle hotova, ale ono to tak není. Přestaň se na vše koukat černobíle a snaž se vidět i souvislosti....

ilonne
14. dub 2020

@marcicek84 A moje třída rozdělena nebude, mám 8 děti. To už jsem tu tuším také psala.

pajula123
14. dub 2020

Tady má někdo fakt dost 😀

marcicek84
14. dub 2020

@ilonne děkuji za SZ, napsala jsem ti odpověď, máš 8 dětí hmm, tak proč ten problém s otevřením škol, zbytečné prostě, no je to jedno páni ministři to za nás vyřešili, tak pojĎme v klidu spát 😉

blondynka400
14. dub 2020

@llluckaaa jojo, musíme hledat i ty pozitivní věci. A vždy je na všem špatném něco dobré.
Jen počkej, na konci budeš mít připravené dvouchodové menu 😀

klea81
15. dub 2020

@ilonne já bojuji hlavně za svobodu 🙏

klea81
15. dub 2020

@llluckaaa jenomže u nás není online výuka a psát s dcerou úkoly do Čj se slovníkem a Googlem mě už nebaví. Těch výjimek je plno 🙄

klea81
15. dub 2020

@llluckaaa dcera 12 let peče bábovky 😉

klea81
15. dub 2020

@linee vsak moje babička je doma už měsíc, nákup má za dveřmi. A zavřít rodinu v 2+1 není egoisticke? Mně babičky nikdy děti ze školy nevyzvedavaly. A bude družina, už je to černé na bílém.

cikitkapb
15. dub 2020

@marcicek84 Ať nechaj klidně školy zavřené až do září, ale ať seberou na prázdniny prachy za OŠE z důvodu uzavření školských zařízení. 👍🏻

linee
15. dub 2020

@cikitkapb no, mohly by ucitelky ze skolek zasilat detem take nejake ukoly nebo aktivity...kamaradka chodi do prace, je samozivitelka, obe deti skolkovne, je ve zkusebce, nastesti ma ted do konce mesice home office, ale od kvetna bude muset do prace na kazdy den. OCR si vzit nemuze, nebo ji vyhodi a skolku neotevrou ani v lete, uz tam volala...

linee
15. dub 2020

@klea81 vidis...moje mne vyzvedavala kazdy den, protoze aby nasi museli byt dlouho v praci. A takovy pripad neni jediny. A jsou rodiny, co jsou na tom podobne. A co matky samozivitelky? To udelaji jak??? STarsi dite doma nechat samotne muzete. Mladsi asi od 8 do 17 hod. tezko....Rodinu do 2+1 nikdo nezavira, vzdyt muzete do prirody nebo vyjit nejak na prochazku....a uzavreni skol neni to stejne jako domaci izolace...

cikitkapb
15. dub 2020

@linee Tak asi záleží na školce. Naše školka, ačkoliv není zavřená, ale jede v nouzovém režimu, má na stránkách tzv. Online školku. Kam každý den učitelky dávají úkoly, co by s dětmi dělali, kdyby byli normálně ve školce.

linee
15. dub 2020

@cikitkapb to zalezi asi na skolce

Strana