Pravidla pro práci s počítačem u dětí. Jak je nastavujete?
Holky, jaká máte prosím vás u vás doma pravidla pro práci s PC u dětí?
Teď nemyslím ani tak délku času u počítače, ale zásady rodičovské kontroly - ať už to, co je nainstalované, nebo zda máte dohodu, že např. můžete u dítěte zkontrolovat historii vyhledávání apod.
Mám děti 13, 11, 5, nejstarší miluje plynulé přecházení ze školního systému na youtube - proto stojím o praktické rady.
@anetka1701
No,ja jsem treba na fb ve skupine zamerene na menstruacni pomucky,s mamou bych fakt neprobirala jak vysoko mam cipek 😀
@zelenaesmolda tak já asi klidně, pokud by se řešila menstruacni pomůcka 😅 Neříkám že to je vsespasne, ale je to dobrej způsob jak si srovnat jestli to, co člověk pise/dělá už není na hraně... Nebo za ní...
Holky, ale u nás není problém v tom, co by dítě chtělo na internetu zveřejňovat (teda doufám!, v tom mi přijde rozumný), ale v tom, že je schopen trávit na PC nekonečně času a špatně si strukturuje učení a zábavu...
@2veverka Já mám teda mladší děti 10 a 5 let. Ale ten starší už na počítači hraje. Máme nastavený režim nejdříve povinnosti do školy pak se proběhnout ven a počítač ma povolen na 1-2 hodiny. Pokud si ma dělat úkoly na počítači už ví , že si musí udělat nejdříve ty úkoly. Pár krát zkusil to , ze nejdříve začal hrát hry a pak honil úkoly do skoly. A když jsem to zjistila dostal zákaz hraní. Takže si dává pozor. Aby si nejdříve udelal věci do školy a pak ví ,že si může zahrat.
@2veverka to jsem špatně pochopila... Tak zase, u na pravidlo "PC jen pokud máš vše hotove" - tedy, úkoly, uklizeno v pokoji... Pokud bych přišla do pokoje a byl by bordel, je zle. Stejně tak když přijde poznámka že není úkol, PC (telefony, televize...) na několik dní zakázána... Oni si to párkrát zkusili a když přišel trest, dávají si na to pozor... Nechala jsem je v tom vymachat (až do té poznamky) aby věděli, že to je fakt jejich zodpovědnost... Nechodim a nekontroluje, neptal se, nepřipomínám (teď uz), ale jak nemají splněné povinnosti, je zle... Oni si na to musí přijít sami, nemůžu jim furt sedět za zadkem...
@martt
@anetka1701 Holky, u nás to omezení taky v principu je vždy bylo. Třeba po škole a před pátou hodinou se počítač vůbec neotvírá. Ale holt pro kluky v určitém věku najednou nastane úplně jiný level v potřebě toho času na PC a nelze to úplně zkrouhnout na půl hodiny jako u desetiletého děcka a ustavičně je tím prudit.
@2veverka tak píšeš, že ti jde o pravidla kontroly, kromě času a pak vzápjetí uvádíš, že nechceš, aby tam byly nekonečně času. U nás děti mají každý svůj účet na kterém mají omezený čas, kdy se mohou přihlásit, a zablokovaný nevhodný obsah (standartní nastavení)Dokud na PC nebyly celý den mohly na něj kdykoli mezi 7.h a 19.h, jako starší (od 10 let cca ) až do 22.h večer na film. Kluk tam ovšem začal pařit minecraft furt, a atak má už jen 2h denně. JIndy se nepřihlásí-Hotovo šmitec. Když chce něco i do školy, tak se mnou, sám to stejně nedělá.
@2veverka jako manželka programátora 😅 kterej u PC strávil dětství a teď si tím velmi slušné vydělává s tebou v tomto prostě neladím... Co jinyho bys chtěla aby dělal než byl u PC? Má nějakou solidní možnost alternativy? Já třeba dětem nabizim jiné možnosti, jdeme spolu ven, hrajeme hry... Ale pokud jsme doma, mají splněné povinnosti a není lepší alternativa, tak ať jsou u PC... starší hodně kouká na videa na YouTube a pak podle toho dělá v Photoshopu, mladší to tolik nebaví, ale zase nemá problém vstát a jít mi třeba pomoct doma... A pak je třeba venku hnusně, nikomu se nic nechce... tak jsou tam celý den - a chlap taky 😅 a další den si jdeme třeba zaplavat a po PC nevzdechnou...
@anetka1701 Jo, já si právě myslím, že každý má trochu specifickou situaci a potřebuje to doladit sobě na míru. U nás alternativa pro syna je - může jít na kolo, hrajeme deskovky, má domácí práci na každý den, čteme si, vykládáme, taky už má na gymplu hodně školy. Ale pocitově je to pro mě tak - v souhlase s tím, co píšeš - že já mu těžko můžu dát půl hodiny a konec zvonec. Jedna ho to hodně, viditelně zajímá, jedna se mění a potřebuje jakýsi relax. A celkově je vyspělý, i hodin ve škole je někdy hodně a času málo a nejde to nalinkovat jako u malých dětí. Zůstává ale problém s těkáním a nesoustředěností.... a přepínáním mezi učením a zábavou.

Popravdě jen velmi otevřené o všem mluvíme... A na Googlu mají nastaveny filtr aby to neuvažoval věci 18+... Máme doma pravidlo "nikdy nepis/neposílej na internet nic, co bys nerekla/neukázala svoji mame" - což je něco čím se celoživotne řídím já sama 😅 a děti dodržují... Dřív jsem občas preventivně projela historii, ale není se čeho bát-jsou vzorny...