icon

Přechod na učňák po kvartě. Je to správná volba?

13. srp 2025

U syna je předpoklad, že bude mít na VŠ, aktuálně je na 8G, kam se dostal s minimální přípravou. Teď půjde do tercie. Má výborné výsledky. Syn je od útlého věku velmi tvůrčí a manuálně zručný a už delší dobu má jasnou představu o tom, co chce dělat. Nedávno mi sdělil, že po kvartě chce přejít na učňák, aby se mohl věnovat tomu, co chce dělat. Osobně jsem proti tomu. Nemám nic proti manuální práci, klidně ať si dělá to, co ho baví, ale spíš bych to viděla tak, aby si vyucnak udělal při VŠ. Část z nich se živí tím, co se vyučili a část tím, co studovali na VŠ. Přijde mi, že by si přestupem na SOU zbytečně brzy zkomplikoval cestu.
Jak toto téma vnímáte vy?

Strana
z4
amazienka
14. srp 2025
@anonym_autor

@g_m gympl byl jeho akce a jeho výmysl. Chtěl jit ze ZŠ, protože se tam nudil a byla i šikana. Obávám se, že náturu učňů taky nedá.
Nakolik to je normální, nevím, ale jestli jsem dobře hledala, tak to není volná živnost. Chce dělat pekaře nebo cukráře. Bavilo ho to vždy, ale dlouhé roky chtěl na VS obor a věnovat se jazykům.

@anonym_autor Ty jo, tak zrovna na pekaře - cukráře být výučák úplně nemusí. Může chodit na placené kurzy k fakt skvělým lidem, kteří ho naučí i vychytávky.
Kamarád učí truhláře a prý fakt děs, z celého ročníku je tak jeden, dva, které to zajímá a ostatní jen přežívaj.

hojda
14. srp 2025

Tak to jde řešit rekvalifikcnim kurzem,ne? Muze chodit na různé kurzy při škole, klidne ho můžete v jeho zalibě podporovat, třeba o nějaké brigády později, ale nemusí kvůli tomu na učnák.

hafika
14. srp 2025
@anonym_autor

@g_m gympl byl jeho akce a jeho výmysl. Chtěl jit ze ZŠ, protože se tam nudil a byla i šikana. Obávám se, že náturu učňů taky nedá.
Nakolik to je normální, nevím, ale jestli jsem dobře hledala, tak to není volná živnost. Chce dělat pekaře nebo cukráře. Bavilo ho to vždy, ale dlouhé roky chtěl na VS obor a věnovat se jazykům.

@anonym_autor Hele a co jako kompromis hotelovka? Tam jsou i ty jazyky, i takové přičichnutí ke gastronomii. Blbý je, že na obor, o který stojí, učňák s maturitou asi nebude :( Jinak mám chytrého syna, má potenciál mít defacto "samé" jen s minimem úsilí, ale v tercii na gymplu úplně ztratil motivaci se učit, s některými učiteli vyloženě nevychází, většina učitelů ho nedokáže zaujmout, netuší, proč by se takové blbosti" měl učit, když je nepovažuje za užitečné, takže výsledkem bylo, že jsme vlastně rádi, že nakonec neměl žádnou 4. Víme, že půjde cestou nějaké odborné školy (ať už učňák nebo průmka, on je technicky zaměřený). Proto to vidím trochu jinak a radši bych ho nechal vyzkoušet, kam ho to táhne, než tyhle starosti.

hafika
14. srp 2025
@hojda

Tak to jde řešit rekvalifikcnim kurzem,ne? Muze chodit na různé kurzy při škole, klidne ho můžete v jeho zalibě podporovat, třeba o nějaké brigády později, ale nemusí kvůli tomu na učnák.

@hojda No jo, ale většinu času trávíš učením něčeho, co tě nijak zvlášť nezajímá, i část volného času věnuje téhle přípravě a potom už ti prostoru na tvou zálibu zas až tak moc nezbývá. Zas zrovna na pekaře a cukráře se může sejít parta, kde většina obor volí spíš proto, že neví, co lepšího zvolit.

autor
14. srp 2025
@hafika

@anonym_autor Hele a co jako kompromis hotelovka? Tam jsou i ty jazyky, i takové přičichnutí ke gastronomii. Blbý je, že na obor, o který stojí, učňák s maturitou asi nebude :( Jinak mám chytrého syna, má potenciál mít defacto "samé" jen s minimem úsilí, ale v tercii na gymplu úplně ztratil motivaci se učit, s některými učiteli vyloženě nevychází, většina učitelů ho nedokáže zaujmout, netuší, proč by se takové blbosti" měl učit, když je nepovažuje za užitečné, takže výsledkem bylo, že jsme vlastně rádi, že nakonec neměl žádnou 4. Víme, že půjde cestou nějaké odborné školy (ať už učňák nebo průmka, on je technicky zaměřený). Proto to vidím trochu jinak a radši bych ho nechal vyzkoušet, kam ho to táhne, než tyhle starosti.

@hafika hotelovku nechce, chce dělat cukráře. To mě napadlo jako první možnost.
Syn se neučí a má samé. Teď ve druhém pololetí sekundy měl tedy pubertální krizi, ale na konci roku už lepší.

hojda
14. srp 2025
@anonym_autor

Syn se neučí a má samé. Teď ve druhém pololetí sekundy měl tedy pubertální krizi, ale na konci roku už lepší.

@anonym_autor stejně má ještě hromadu času, takže bych to nechala uzrát.

hafika
14. srp 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Tak uvidíte, až to přijde. Třeba se mu to ještě změní. Možná ho i upozornit, že spousta učňáků nakonec ty studenty zas až tak moc nenaučí a pokud to bude myslet vážně, stejně se tomu bude muset věnovat navíc. Kdysi měl Zdeněk Polreich v pořadu Ano, šéfe díl, kdy bral do restaurace učně a bylo to tam vidět, že co je učí, je kolikrát nedostatečné, aby byl člověk opravdu dobrý. Možná by nebylo od věci mu i tu epizodu pustit. Ale fakt bych to řešila až tak za rok, rok a půl, do té doby se ještě může vše 3x změnit.

kacka1994
14. srp 2025

Mam spoluzaka, ktery teda nebyl jednickar na gymplu, ale stejne si pak sel udelat ucnak po 8letem gymplu. A dalsiho, ktery byl jednickar, predpokladalo se (i on rikal), ze pujde na prava - tam byl asi pul roku, ne ze by mu to neslo, ale nebavilo ho to, asi si taky dodelaval ucnak a dela truhlarinu, je spokojeny, pracuje jak si pral, ma vlastni luxusni firmu 🙂 (myslim tim jakoze ja si jeho vyrobky nemuzu dovolit, ne ze by mel velkou spolecnost pod sebou). Za me bych nenutila zustavat na gymplu, ale ukazala bych mu treba v cem by byla pozitiva gymplu, nebo nejake ekonomky, marketingu 🙂 Pokud by si vybral ucnak, tak bych zkusila motivovat k nejake nastavbe aspon casem 🙂

mabs
14. srp 2025

@anonym_autor proč ho nutit jít na VŠ jen proto, že je na gymplu a má dobré známky? Nechala bych ho, ať si sám zvolí to, co chce dělat. Dobrých řemeslníků je jako šafránu, lidí s titulem Ing., co nemají do čeho píchnout, spousty. Je to jeho život, jeho volba. Podpoř ho.

l_
14. srp 2025

Zdravi gymplacka 😎 osmilety gympl.. hele ja taky vse mela zadarmo, zakladka, zacatek gymplu... Jenze pak prituhovalo, nejsem studijni typ.. maturitu jsem si udelala.. z donuceni jsem pak sla na vejsku.. na pul roku.. nedvaalo mi to smysl, nebavil me pristup vyucujicich.. vse pro rodice.. presne protoze jsem rekla, ze to zkusim a oboji nahodne vyslo...

Pockej jeste, zkoumejte moznosti.. pokud chtel jazyky, tak bych to podporila, ale drzet ho nekde protoze to chci ja, je cesta do pekel.. k peceni - tam.bych sla taky formou kurzu (budou vanoce za chvili, super prilezitost).. a se skolou uvodite.. bezte klidne prisi rok na dny otevrenych dveri, ptejte se, zjistujte.. oba..

mabs
14. srp 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pojem nátura učnů se mi nelíbí. Co tím máš na mysli? Že jsou to křupani nebo tupci? Mám z tvého projevu pocit, že kdo nemá VŠ, je něco míň.

zuzkasim
14. srp 2025

@amazienka
@hojda Zrovna toto je ale obor, kde pokud chce mít člověk vlastní provozovnu, potřebuje někoho, kdo má výuční list z oboru a zaštítí mu ji. Řešila velmi šikovná kolegyně ze školství, pekla pro celou školu, toužila mít vlastní provozovnu, marně hledala někoho, kdo by ji zaštítil. Jinak bych to vůbec nevěděla, ale je možným, že tyhle podmínky se různě mění, je to už dost let nazpět. Myslím, že chybou je ta představa nutnosti gymplu. Já osobně ho nemám, VŠ ano a chybí mi to v životě tak možná ve znalostech fyziky, ale jen proto, že partner je technicky zaměřený a vždy prohlásí, že ale to jsme se přece učili ve fyzice ve škole, tak mu odpovím, že na ZŠ fakt ne a dál už jsem fyziku neměla.

1pomnenka
14. srp 2025

Cukráře? To jsi měla napsat hned, úplně zbytečné opouštět školu kvůli tomu, že ho baví cukrařina. Baví ho to? Fajn, ať si vyzkouší Cukrářský maraton, hned uvidíš, zda je šikovný. Taková škola mu nic nedá, vše je o praxi. Například s vyhřezlou plotýnkou se cukrařina dělá těžko, v kanclu je to podstatně lepší.

autor
14. srp 2025
@mabs

@anonym_autor pojem nátura učnů se mi nelíbí. Co tím máš na mysli? Že jsou to křupani nebo tupci? Mám z tvého projevu pocit, že kdo nemá VŠ, je něco míň.

@mabs pojem natura učňů použila jiná uživatelka. Ale je fakt, že to klima je jiné na gymplu a jiné na učňáku. Tak to prostě je. Člověk, co dokáže hodiny řešit fyziku a ve volném čase si čte učebnici fyziky, protože je zajímavá, to bude mít na učilišti těžké. To už jsme si zažili na ZŠ.

zuzkasim
14. srp 2025
@mabs

@mabs Je tam větší zastoupení nemotivovaných lidí, lidí, kteří mají horší logické myšlení a lidí, se kterými je těžké najít společnou řeč a zájmy pro člověka, který je jiný, má zájem, přehled a velmi dobře mu to myslí. Tak to je. Je velké štěstí, když se ve třídě potkají aspoň motivovaní.

hojda
14. srp 2025
@zuzkasim

@amazienka
@hojda Zrovna toto je ale obor, kde pokud chce mít člověk vlastní provozovnu, potřebuje někoho, kdo má výuční list z oboru a zaštítí mu ji. Řešila velmi šikovná kolegyně ze školství, pekla pro celou školu, toužila mít vlastní provozovnu, marně hledala někoho, kdo by ji zaštítil. Jinak bych to vůbec nevěděla, ale je možným, že tyhle podmínky se různě mění, je to už dost let nazpět. Myslím, že chybou je ta představa nutnosti gymplu. Já osobně ho nemám, VŠ ano a chybí mi to v životě tak možná ve znalostech fyziky, ale jen proto, že partner je technicky zaměřený a vždy prohlásí, že ale to jsme se přece učili ve fyzice ve škole, tak mu odpovím, že na ZŠ fakt ne a dál už jsem fyziku neměla.

@zuzkasim https://ivex.cz/kurzy/cukrar-uplna-kvalifikace je tam napsáno, že jde doložit kvalifikaci pro živnostenské oprávnění a fakt si myslím, že na těch různých kurzech se toho naučí mnohem více a bude ho to víc bavit.

enoli
14. srp 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak kvůli oboru cukrář už vůbec ne. Vždyť si pak muže udělat různé kurzy, které mu stejně dají úplně nejvíc. Pokud je chytrý, tak na učňák v žádném případě. Vůbec bych se v tomto případě jako rodič nebála zatlačit.

levandule_k
14. srp 2025

Do vysoké bych ho aktuálně určitě nenutila, ale klidně bych mu řekla, že jsou hodně zajímavé obory na VŠ a cesta učňák, nástavba a VŠ je složitější, protože tak kvalita učiva na učňácích není úplně velká.

V okolí byla holka, co byla na 8 gymplu, přešla z něj na řezbáře, protože chtěla, umělecké sklony atd. Pak rodičům vyčítala, že ji dovolili odejít.

Spíš bych se synem domluvila, že by bylo fajn dodělat si gympl, ať si nezavírá dveře, kdyby se rozhodl jít jednou studovat biochemii, dělat učitele tělocviku, psychologa, architekta, aby si nezavíral dveře a s maturitou z gymplu bude jednodušší se připravit na VŠ, ale jít tam nemusí.

Navrhla bych mu kompromis, maturita na gymplu, VŠ čistě jeho rozhodnutí a učňák si dodělá po gymplu a teď ho podpořím nějakým kurzem z cukrařiny, pekařiny, stáží.

Pokud by chodil někam na brigádu do nějaké cukrářské výroby, pracoval tam, tak je možné získat výuční list uznáním praxe a složením zkoušky, ale tohle bych si přesně ověřila, co a jak, jen vím, že to jde. Pátrala bych po tom, jak získat výuční list na základě praxe.

Občas vídám ve skupině na fb, doporučte někoho na dort, na vánoční cukroví, tak by mohl syn začít péct takhle, dorty na oslavu po rodině, ale nevím, jak to mají ti lidé ošetřené s podnikáním, jestli nejedou trochu v šedé ekonomické zóně, nebo to mají ofiko na živnostenský list.

zuzkasim
14. srp 2025
@hojda

@zuzkasim https://ivex.cz/kurzy/cukrar-uplna-kvalifikace je tam napsáno, že jde doložit kvalifikaci pro živnostenské oprávnění a fakt si myslím, že na těch různých kurzech se toho naučí mnohem více a bude ho to víc bavit.

@hojda Jo, takže ta kvalifikace jde získat takhle kurzem, to je fajn. Tehdy pro tu mnou kolegyni ještě žádné on line nejelo, jezdit z práce do Prahy asi nebylo úplně reálné, ani nevím, jak to vyřešila, od nás odešla.

autor
14. srp 2025
@levandule_k

Do vysoké bych ho aktuálně určitě nenutila, ale klidně bych mu řekla, že jsou hodně zajímavé obory na VŠ a cesta učňák, nástavba a VŠ je složitější, protože tak kvalita učiva na učňácích není úplně velká.

V okolí byla holka, co byla na 8 gymplu, přešla z něj na řezbáře, protože chtěla, umělecké sklony atd. Pak rodičům vyčítala, že ji dovolili odejít.

Spíš bych se synem domluvila, že by bylo fajn dodělat si gympl, ať si nezavírá dveře, kdyby se rozhodl jít jednou studovat biochemii, dělat učitele tělocviku, psychologa, architekta, aby si nezavíral dveře a s maturitou z gymplu bude jednodušší se připravit na VŠ, ale jít tam nemusí.

Navrhla bych mu kompromis, maturita na gymplu, VŠ čistě jeho rozhodnutí a učňák si dodělá po gymplu a teď ho podpořím nějakým kurzem z cukrařiny, pekařiny, stáží.

Pokud by chodil někam na brigádu do nějaké cukrářské výroby, pracoval tam, tak je možné získat výuční list uznáním praxe a složením zkoušky, ale tohle bych si přesně ověřila, co a jak, jen vím, že to jde. Pátrala bych po tom, jak získat výuční list na základě praxe.

Občas vídám ve skupině na fb, doporučte někoho na dort, na vánoční cukroví, tak by mohl syn začít péct takhle, dorty na oslavu po rodině, ale nevím, jak to mají ti lidé ošetřené s podnikáním, jestli nejedou trochu v šedé ekonomické zóně, nebo to mají ofiko na živnostenský list.

@levandule_k po rodině už peče. A jde mu to skvěle.

hojda
14. srp 2025

Co nějaká potravinářská střední škola a k tomu ty kurzy? Trošku bych měla strach, že na učňáku bude zdeptaný, že se nic nového nenaučí, pokud ho to fakt baví a zdokonaluje se hodně sám.

autor
14. srp 2025
@hojda

Co nějaká potravinářská střední škola a k tomu ty kurzy? Trošku bych měla strach, že na učňáku bude zdeptaný, že se nic nového nenaučí, pokud ho to fakt baví a zdokonaluje se hodně sám.

@hojda spíš se bojím celkového prostředí, kdy bude něco čekat a dopadne to jako když šel do školy a vlastně první rok mu nic nového nedal.
On peče od 6 let, kdy sám upekl bábovku a já jen vytáhla z trouby. Teď už dělá sám vše, já nepekla několik let. Dělá naprosto boží buchty, peče cukroví, umí zadelat těsto. Letos si i vařil marmelády na promazání lineckého, udělal si čtyři druhy, že chce testovat, co bude nejlepší.
Zatím se mi jeví ideální, že by aspoň dodělal gympl.

hojda
14. srp 2025
@anonym_autor

@hojda spíš se bojím celkového prostředí, kdy bude něco čekat a dopadne to jako když šel do školy a vlastně první rok mu nic nového nedal.
On peče od 6 let, kdy sám upekl bábovku a já jen vytáhla z trouby. Teď už dělá sám vše, já nepekla několik let. Dělá naprosto boží buchty, peče cukroví, umí zadelat těsto. Letos si i vařil marmelády na promazání lineckého, udělal si čtyři druhy, že chce testovat, co bude nejlepší.
Zatím se mi jeví ideální, že by aspoň dodělal gympl.

@anonym_autor Tak to je hodně šikovný, nevím, jestli by ho učnák v tom dokázal uspokojit.

lucie7411
14. srp 2025

Já bych ho pustila na jeho vysněný obor, pak nástavba na maturitu a VŠ 🙂

levandule_k
14. srp 2025
@hojda

@anonym_autor Tak to je hodně šikovný, nevím, jestli by ho učnák v tom dokázal uspokojit.

@hojda mám stejný názor, pokud je tak šikovný, tak nevím, jestli by ho učňák uspokojil, spíš aby nebyl zklamaný z toho, co se tam učí.

konidana
14. srp 2025
@hafika

Tak přeci musí mít maturitu jen z gymplu. Co nějaká průmyslovka s podobným oborem, nebo učňák s maturitou? To poslední sice moc není, ale studují normálně 4 roky a končí maturitou, jen je tam mnohem víc praxe než na běžné střední škole, zhruba třetina až polovina výuky, je to takový hybrid mezi klasickým oborem s maturitou a učňákem.

@hafika sou maji dost oboru i s maturitou, ale ne tedy vsechny obory.

Ja bych si se synem promluvila, rekla svuj nazor a duvody. Rozebrala vyhody a nevyhody jeho i sve varianty. A pote bych ho podporila v jeho rozhodnuti.

Muj syn tedy nikdy nebyl studijni typ, ale chytry rozhodne ano. Zs nejak proplul, kolem 6.a 7.tridy to hodne drhlo, v devitce uz mel dokonce vyznamenani. Odjakziva byl manualne zrucny, nejradsi by sel na ucnak snad rovnou ze skolky, z petky stoprocentne. Nakonec jsme se dohodli, ze zkusi i prijimacky. Ono v praze je vetsi sance dostat se na maturitni ucebni obor s prijimackama, nez na trilety nematuritni jen podle vysvedceni. Trojkari nemaj moc sanci. Prijimacky udelal velmi slusne, dokonce pry nejlip ze tridy, i lip nez ti chytri jednickari, a byval by se dostal na pulku skol v praze. Ale vybral si autoelektriku a diagnostiku vozidel. Na skole ktera nema ke studiu i praxe by byl nestastny.

autor
14. srp 2025
@konidana

@hafika sou maji dost oboru i s maturitou, ale ne tedy vsechny obory.

Ja bych si se synem promluvila, rekla svuj nazor a duvody. Rozebrala vyhody a nevyhody jeho i sve varianty. A pote bych ho podporila v jeho rozhodnuti.

Muj syn tedy nikdy nebyl studijni typ, ale chytry rozhodne ano. Zs nejak proplul, kolem 6.a 7.tridy to hodne drhlo, v devitce uz mel dokonce vyznamenani. Odjakziva byl manualne zrucny, nejradsi by sel na ucnak snad rovnou ze skolky, z petky stoprocentne. Nakonec jsme se dohodli, ze zkusi i prijimacky. Ono v praze je vetsi sance dostat se na maturitni ucebni obor s prijimackama, nez na trilety nematuritni jen podle vysvedceni. Trojkari nemaj moc sanci. Prijimacky udelal velmi slusne, dokonce pry nejlip ze tridy, i lip nez ti chytri jednickari, a byval by se dostal na pulku skol v praze. Ale vybral si autoelektriku a diagnostiku vozidel. Na skole ktera nema ke studiu i praxe by byl nestastny.

@konidana cukráře s maturitou jsem nenašla, ale našla jsem učební plán pro cukráře a ukážu mu ho. Loni si stěžoval, že maji málo fyziky a chemie, tam ji mají ještě méně.
On právě studijní typ je, baví ho zjišťovat a objevovat. Je to to dítě, co na hradě průvodkyni opravuje a doplňuje a doptava se.

konidana
14. srp 2025
@anonym_autor

@mabs pojem natura učňů použila jiná uživatelka. Ale je fakt, že to klima je jiné na gymplu a jiné na učňáku. Tak to prostě je. Člověk, co dokáže hodiny řešit fyziku a ve volném čase si čte učebnici fyziky, protože je zajímavá, to bude mít na učilišti těžké. To už jsme si zažili na ZŠ.

@anonym_autor podle to nema uplne smysl resit driv nez behem 8.tridy (kvarta?) Klidne az po ni. Ale je fajn uz ted jit treba na den otevrenych dveri na nejake ty jeho vybrane skoly. Neuvidi teda uplne jak se tam uci, ale aspon neco. Pak to nechat ulezet a znova to probrat zacatkem devitky. Proste az v tom roce kdy je prijimaci rizeni.

autor
14. srp 2025
@konidana

@anonym_autor podle to nema uplne smysl resit driv nez behem 8.tridy (kvarta?) Klidne az po ni. Ale je fajn uz ted jit treba na den otevrenych dveri na nejake ty jeho vybrane skoly. Neuvidi teda uplne jak se tam uci, ale aspon neco. Pak to nechat ulezet a znova to probrat zacatkem devitky. Proste az v tom roce kdy je prijimaci rizeni.

@konidana do "osmičky" jde po prázdninách.

jajulin
14. srp 2025
@levandule_k

@hojda mám stejný názor, pokud je tak šikovný, tak nevím, jestli by ho učňák uspokojil, spíš aby nebyl zklamaný z toho, co se tam učí.

@hojda @levandule_k může se stát, že ho učňák neuspokojí, ale není lepší, aby si na to došel sám? Podle me lepší, aby narazil v důsledku svého rozhodnutí, než aby ho rodiče před případným nárazem chránili a on měl po zbytek života pocit, že to nebylo jeho rozhodnutí.

Strana
z4