icon

Šikana ve třetí třídě: Jak se bránit agresivnímu spolužákovi?

misulka84
23. zář 2021

Obracím se na vás tady s problémem ohledně šikany a věřím, že dostanu Vaše názory na věc. Již od první třídy navštěvuje třídu mé dcery chlapec, který se chová naprosto nepředvídatelně, ničí věci, mluví vulgárně, napadá spolužáky verbálně i fyzicky, neposlouchá autority, vyrušuje při hodinách... Dnes mi došla trpělivost. Dcera přišla ze školy a rozbrečela se, že na ní dotyčný bezdůvodně řval. Normálně se doma sesypala. Musela jsem ji utěšovat. Máme toto zapotřebí snášet???
Mam toho dost, od první třídy neposlouchám doma nic jiného než stížnosti na toho smrada. Dostal i asistentku na výuku, byly i stížnosti
od jiných rodičů. Je evidentní, že začlenění do kolektivu nefunguje. Co mám.dělat?to se jen čeká,až psychopat přijde v páté třídě do školy s nožem?

Strana
z3
sakura21
11. pro 2022

@tereza0111 ne, nemate pravdu. Uvazek asistenta pise poradna. Dále je to asistent pedagoga, nikoli žáka. Je k dispozici ve třídě, kde daný žák je. A za třetí, i asistent pedagoga má nepřímou pedagogickou činnost. Pokud má asistent vykonávat práci, jak vy si predstavujete, nemůže jít na oběd s dětmi a čerpat přestávku, protože má přeci hlídat onoho žáka.
Dozor se vykonává o přestávkách na chodbách, protoze si predstavte, že i učitelky maji hkas, nebo potřebují na záchod. Proto treba na chodbě chodí jedna, dvě učitelky a další mají chvilku volna. Argumentace, abyste si práci šla zkusit, není chabá. Chabá je vaše argumentace lékařem, protože ja jeho práci nezpochybňuji.

martasek
11. pro 2022

@tereza0111 sorry, ale absolutně nemáš páru o práci a kompetencích asistenta pedagoga

sakura21
11. pro 2022

@martasek ani o práci pedagogů 🤷

xxx3d
11. pro 2022

@misulka84 mě by docela zajímalo, jak se to vyřešilo, jestlis dala dceru na jinou školu, nebo problémový žák odešel na jinou školu, nebo došlo k nějakému posunu ve stávající škole, a obě děti jsou stále spolužáci?

tereza0111
11. pro 2022

@sakura21 tak co obnasi prace asistenta? Rada se necham poucit. Ale kdyz to zacne tim, ze ma prece taky pravo si dojit na jidlo a neni mozne aby u ditete, ke kteremu je pridelen byl porad tak to neni nejlepsi zacatek a take to není pravda. U detí na prvním stupni zkrátka ze zákona má být dozor stále. Jsou na ne ve třídě dva, takže mi to nepřijdě jako tak strašný problém.

sakura21
11. pro 2022

@tereza0111 Hele, přečti si něco o práci AP a pak se tu s námi hádej. Já fakt nebudu ztrácet energii, ani čas ti vysvětlovat, jak to je, když ty víš všechno líp

tereza0111
11. pro 2022

Jasne. Takze si nenapsala vubec nic v jake casti se toliko mylim. Diky 🙂

xxx3d
11. pro 2022

@tereza0111 hele, ve škole můžou být tři druhy asistentů,
tady z popisu se předpokládá, že se jedná o asistenta pedagoga, a už z toho názvu plyne, že to není přidělený asistent k jednomu žáku, ale defakto k celé třídě, aby se pedagog mohl naplno věnovat "slabším" žákům, nebo žákovi
škola má především vzdělávat, ne stát dětem za prdelí, aby cokoliv.

sakura21
11. pro 2022

@tereza0111 napsala jsem ti totéž co teď
@xxx3d , což jsi ale rozporovala.

xxx3d
11. pro 2022

@sakura21 kde máš nějaký rozpor?
tři druhy asistentů - asistent pedagoga, osobní asistent, školní asistent
první je pracovník školy, druhý je sociální oblast, třetí je pracovník, který může třeba děti doprovodit na školní akce typu bruslení, atp.

sakura21
11. pro 2022

@xxx3d to nebylo na tebe, ale na terezu, protoze jsem ji o AP psala totez, co ty, tedy, ze to je asistent pedagoga. Ale ona psala dal, ze to je asistent ke konkretnimu diteti. Promin, nevhodne jsem to zformulovala

xxx3d
11. pro 2022

@sakura21 ok
jinak ale jo, AP třída získá od PPP pro konkrétní dítě, a pedagog může AP nechat pracovat s tím dotyčným, to je potom dle diagnozy a dle domluvy těch dvou (pedagog a AP)

xxx3d
11. pro 2022

* oprava, ne dle diagnozy, ale dle podpůrných opatření z PPP

kamino
11. pro 2022

@tereza0111 Terezo, jako asistentka pracuji krátce, jsem na druhém stupni a fakt to není taková legrace. Jsem asistent pedagoga ve spádové škole, ve třídě mám 9 dětí s určitou podporou, od sníženého intelektu, ADHD, po Tourettův syndrom. Každé s těch dětí nějakou pomoc potřebuje v různém rozsahu. Některé z těch dětí potřebují upravit test, vysvětlit třeba situaci ve třídě, vyrobit nějakou pomůcku - případně po vyučování ještě procvičujeme učivo, do toho máme dozory a teď často i suplujeme. Nejde to uhlídat ani náhodou. Je pořád hodně hluchých míst, kdy případný konflikt může nastat, třeba i při odchodu ze školy, přechodu do tělocvičny, u menších dětí doprovod může třeba zavazovat jednomu dítěti tkaničku a nemá přehled, co se děje jinde.. není to tak jednoduché.

Strana
z3