Šikana ve třetí třídě: Jak se bránit agresivnímu spolužákovi?
Obracím se na vás tady s problémem ohledně šikany a věřím, že dostanu Vaše názory na věc. Již od první třídy navštěvuje třídu mé dcery chlapec, který se chová naprosto nepředvídatelně, ničí věci, mluví vulgárně, napadá spolužáky verbálně i fyzicky, neposlouchá autority, vyrušuje při hodinách... Dnes mi došla trpělivost. Dcera přišla ze školy a rozbrečela se, že na ní dotyčný bezdůvodně řval. Normálně se doma sesypala. Musela jsem ji utěšovat. Máme toto zapotřebí snášet???
Mam toho dost, od první třídy neposlouchám doma nic jiného než stížnosti na toho smrada. Dostal i asistentku na výuku, byly i stížnosti
od jiných rodičů. Je evidentní, že začlenění do kolektivu nefunguje. Co mám.dělat?to se jen čeká,až psychopat přijde v páté třídě do školy s nožem?
Nevypadá to jako šikana (jedno utlačované díte a jedno či více agresorů) Spíše nezvladatelný jedinec, který napadá všechny. Učitelka je chudák, že vyfasovala takové děcko. Nafackovat mu nemůže, domluva nepomůže, vyhodit ho taky nemůže, ani nějak fyzicky omezit, aby to dělal. Jako "chlapečku.. nedělej to, není to hezké.." to je jediné, co může. Dále si opakovaně zvát rodiče na kobereček.. ti mu v lepším případě řeknou ať toho nechá. Hromadná osobní stížnost řediteli asi nejlepší, ale i tak.. zmůže co..? Ředitel udělá tytyty prstem.. Může na rodinu poslat sociálku, dát mu dvojku z chování, ale opět ho nemůže z povinné docházky vyhodit. Jedině ho pinknout do jiné třídy. Ale pak to bude dělat tam.. Dcery i je líto. Zvážila bych domácí vzdělávání, změnu školy, třídy, třeba bude štěstí, ale může to být jinde i horší. Nejlepší by bylo, kdyby to děcko dostalo kapky od spolužáků.. že by se všichni spojili proti němu. To by asi mělo jediný efekt.. Ale to ve třetí třídě.. nevim no. To často neumí ani dospělí se spojit proti agresorovi.
U nas se resilo na druhem stupni neco podobneho, uz to vypadali, ze skola toho moc nezmuze, ale udelala se schuzka rodice, ucitele a skolni psycholozka a na te schuzce bylo jasne receno od ucitelu, ze maji obavu z toho, ze nekomu fyzicky ublizi, ze se ho boji nechat ve tride bez dozoru. Od rodicu zjistilo, ze dite ma brat leky, ktere mu oni nechteji davat. Bylo to, ale na druhem stupni.
@mourovatakocka sikana je cilene chovani jedince,ktery si moc dobre uvedomuje co dela
...toto je o jedinci,ktery ma poruchu chovani a spise si sve chovani neuvedomuje...
@mourovatakocka jak píše @marcicek84, tohle dítě má patrně poruchu chování. Z popisu to není agresor, který samoúčelně a cíleně ubližuje oběti, obětem, aby demonstroval svou převahu. Tenhle kluk prostě prudí všechny a furt, nevypadá, že to má promyšlené jako ten, kdo šikanuje.
@marcicek84
@marimanta
Tak doufám, že budete omlouvat sigra s diagnózou, že za to vlastně nemůže, až půjde o vaše dítě. Pokud sám neví, že dělá něco špatného, pak je vše v pořádku a jak píše zakladatelka, počkáme, až v pátém třídě přijde do školy s nožem.
Z mého pohledu růže byť jinak zvána, voněla by stejně. Kluk se chová nevhodně a je jedno, jak to nazvete. Pokud se takhle chová zdravé dítě, je to problém, pokud nějaký znevýhodněný kluk, tak místo práce a ním se šoupne mezi normální děti a může se chovat dle libosti. Pokud to někomu přijde v pořádku, jeho věc.
@mourovatakocka máte problém s porozuměním? Obě jsme jen napsaly, že to není šikana. Nikde ani zmínka o schvalování nebo omlouvání takového chování. Jen konstatování faktu. Porucha chování je stejně závažný problém jako šikana, ale musí se řešit jinak. Pokud budu tohle řešit postupy na šikanu, nikam se nedostanu. Nicméně v prvním příspěvku, na který jste reagovala, a tudíž ho četla, jsem psala, že řešit se to musí. To za prvé.
Za druhé, buďte vděčná, že nemáte takové dítě doma. Jsem etoped, pracovala jsem jako školní speciální pedagog v běžné škole, chvíli i v ZŠ praktické, znám celkem zblízka prostředí dětské psychiatrické léčebny... A viděla jsem hromady zoufalých rodičů těchto dětí. Maminky, které plakaly, že nechtějí dát dítě do "zvláštní", že mu chtějí dát šanci. A taky dost učitelů neschopných a neochotných s těmito dětmi adekvátně pracovat. A samo taky rodiče, kteří " žádný problém neměli ". Nic není černobílé, a chápu, že to v té třídě pro děti musí být těžké... Ale když řekneme, je to zmetek, počkám si na něj, patří do zvláštní školy... To taky není řešení. Protože ti "zmetci" byli, jsou a budou. Nicméně české školství neumí pracovat s výjimkami na jednu nebo druhou stranu. Což opět není omluva, to je konstatování.
A úplně nakonec - jako matka takového dítěte udělám vše, aby mohlo do běžné školy. Nechci po nikom, aby ho omlouval, chtěla bych pro něj ale pochopení. Protože on má problém občas fungovat v běžném světě, i když chce. Neumíme ho přeprogramovat, ale už narážíme na těžké situace mezilidských vztahů... Zvenku to vypadá jasně - neschopná matka a hajzlík. Já zevnitř vidím tolik a tolik aspektů. A úplně nakonec....děti máme čtyři, jedno na víceletém gymnáziu, druhé na prvním stupni, třetí (výše zmíněné) v běžné MŠ, čtvrté zatím malé má namířeno do speciální MŠ. Je to náročné, ale dalo nám to všem spoustu tolerance, pochopení a zjištění, že nikdy nic není černé ani bílé. A děkuji za tyto diskuse, které mě vrací do reality a utvrzují mě, že nás čeká ještě dlouhá a složitá cesta.
@mourovatakocka ale to nikdo nepsal,ze to je v poradku,jen,ze pokud nedokaze sve chovani ovladat s ma na to diagnozu,asi tezko pomuze si na nej pockat,asi by to chtelo si zjistit vice informaci,jak s nim pracuji rodice,jestli dalsi vysetreni odmitaji atd.
Hele u nas takto,ve skolce v jedne tride byla holcicka z rettovym syndromem,pred covidem jak se jeste mohly spojovat tridy,tak ji chytla parkrat i dcera,ta holcicka nemluvila a deti bila,mela asitentu ale taky vsechno neuhlidala a jak je me dceri kazdeho lito a hrala si s ni tak taky prisla s modrinami na ruce.Ptala jsem se ji z ceho je ma,tak od te holcicky,ale ona ze za to nemuze,ze ji pani asitentka vysvetlovala,ze ma nemocny mozek a ze takto projevuje radost a kdyz ma nekoho rada,tak ho proste bouchne a vysvetlila me dceri,ze nesmi k ni prilis blizko,proste si hraly trochu od sebe ani na ni hned nedosahla a predstav si,bylo po problemu,ani jsem to nemusela resit.Trochu mi prijde,ze ten detem ve tride,kdyby psycholog vysvetlil proc nejake dite ve tride nejak reaguje,ze by se deti pak doma z toho nehroutily,ze to tak treba nemysli,ze by to pomohlo tem zakum ve tride ve vnimani urciteho hendikepu a ano je treba aby ho pani ucitelka nebo pani asitententka hlidala porad i o prestavkach,aby nevhodnemu chovani bylo braneno.Ostatni zaci ve tride ho tam maji a trpi a pokud rodic nebude chtit dat dite jinam,kde by mu mohlo byt lepe,tak bohuzel s tim nejde nic delat max. si pisemne neustale stezovat ale to by muselo vice rodicu ve tride,pripadne psat trestni oznameni,kdyby kradl detem veci nebo nekoho bil.Nicmene pokud se bavime o sikane,tak bohuzel tohle sikana neni,staci mit papir od psychologa,ze neco ma a proste na sikanu to nikdo z rodicu neuhraje,to jen tak pro poradek...
Byt rodicem problemoveho ditete,ktery problem doma nema a jen je problem ve skole,tak asi taky nejsem uplne odvarena,ze se porad resi me dite,je tady plno diskuzi,kdy se resilo u ditete ADHD s tam zas bylo hnusne,jak se stavi skola odmitave k takovemu diteti a zas chteki po rodici,aby ho ladovali psychofarmaky a to zas maminka nechtela,drzel specialni dietu,ale ucitelka porad nebyla spokojena,pritom slo "jen" o vyrusovani v hodinach,ale taky tim trida trpela.Skolstvi opravdu s temi detmi neumi moc pracovat,pak je ta inkluze v techto pripadech opravdu horor...
@marimanta
@marcicek84
Děkuju za elaboráty, třeba si je přečtu, až budu mít víc času. Ve vztahu k dětem, které trpí nevhodným chováním, je jedno, co je problematický kluk zač. A fakt je mi jedno, jaké má papíry, pokud se neřeší, jak se chová. Tak jako bych si nepřála, aby se takto chovalo moje dítě,tak bych nebyla ráda, aby moje dítě se s podobným inkluzním dítětem potkalo. A hrát si se slovíčky je děsně legrační.
@mourovatakocka v tom případě vám přeju, aby váš svět rozdělený na hodné a zlé neutrpěl v setkání s rozmanitou realitou mnoho šrámů 😊
@mourovatakocka věř tomu, že se to řeší vždy, ale ne vždy to je snadné a je vidět rychle efekt. Hlavně každý problém se musí řešit jinak, aby to mělo efekt a dost často se musí pracovat s celou třídou.
A asi tě to překvapí, ale často se nemusí ani jednat o děti, co jsou ve škole díky inkluzi. Jsou to děti, co by byly ve škole vždy, ale teď je díky inkluzi víc možností, jak to řešit.
My měli podobného kluka ve škole a ve třídě už před 30 lety.
Ty máš děti ještě malé, přála bych ti, abys nic podobného řešit nemusela, ale je dost pravděpodobné, že s podobným dítětem se tvoje děti setkají - v MŠ, ZŠ nebo i na kroužku.
@mourovatakocka Doporučovala bych Ti si ty elaboráty přečíst. Svět není černobílý, a kdyby se už děti učily, že existují i takové děti, které za své chování ve své podstatě nemůžou, ale dá se s nimi vyjít určitou modifikací chování, tak by takových incidentů výrazně ubylo. Btw. moje kolegyně má Aspergera, je jí 39, takže v jejím dětství to nikdo neřešil, i teď ji spousta lidí považuje za divnou a na pracovišti měla vždycky problém, protože pro kolegy byla vždycky "ta divná". Je extrémně chytrá, publikuje, ale je divná. A víš co? Tím, že vím, že za svoje chování nemůže, tak spolu vycházíme nejen v práci, ale i jako kámošky. Je to o přístupu a stylu jednání s ní.
Aj moj chalan mal v triede takehoto smrada akurát že ten mal ADHD (Porucha správania,pozornosti) a ubližuje celej triede až jedneho dna vyprovokoval môjho syna do nepríčetna a tak mu môj syn vynadal že je "ADHD postihnutý" a odvtedy je sväty kľud.
@misulka84 Pracuju na OSPOD a tohle často řeším. Obvykle to řešení nemá, protože jakmile se setkám s některým s rodičů,je zřejmé,odkud ten problém pramení. Často jsou takové děti ještě ve střídavé péči a rodiče si dělají naschvály.
@odula kamarádka má syna s aspergerem a opravdu se takhle nechová.takze nechápu proč by tento zak měl mit aspergera.. víš vůbec o čem asperger je?autista se takhle nechová
@misulka84
jak to nakonec dopadlo?
@veronikav31 no a ja znam holcinu s aspergerem a ta, kdyz se nekdo zachova jinak nez je zvykla, tak dostane hysterak a jeci. A nekdy se chova agresivne. Ma meltdown
proste. A ten zak, jehoz chování mi to pripomnelo, ma diagnostikovanou PAS. Ale ted, kdyz jsem si znovu precetla ten uvodni příspěvek , musim uznat ze jsem prehlidla to vulgarni vyjadřování a aktivní fyzicky napadani. Ten "nas" spoluzak nebyl jaksi schopen se zaradit do beznych aktivit ve třídě, choval se nepredvidatelne, kdyz ho neco vykolejilo tak i agresivně/hnevive. Ale aktivne nenapadal, to je pravda. Ale myslim mel i pridruzeny adhd.
@martasek co? Ja te nechytam za slovo, ty jsi to napsala tak, ze to tak vyznělo, a ja bych doopravdy nechtěla aby došlo k nějaký dezinterpretaci toho co jsem psala.a ne, neublizujou, ale muzou mit meltdown. Proste můžou začít křičet. Napriklad. A to je to co myslim psala autorka, ze mela za problem. Vysvetlila jsem co jsem myslela ( a co jsem prehlidla) v predchozim prispevku a uz se k tomu dal nebudu vracet.
@odula adhd má neteř a ta taktéž dětem neubližuje,je svá,to ano, hlučná, neposedí,ale neubližuje a nesikanuje.
Vlitla bych na skolu a asistenta. Jak je mozne, ze se takto chova, kdyz mu za zadkem ma stat dospeli a hlidat ho? Kde se stala chyba? Asistent neni kazdy den? Nebo nedela svou praci? Jak resi okamziky, kdy se dite "zacne vymykat kontrole"? Co skola jeste muze udelat? Je mozna doporucit vysetreni psycholegem? Jak spolupracuji rodice problemoveho ditete?
Jiny nahled na vec ze skoly, kde ma dite kamaradka. Od prvni tridy take maji jedno problematicke dite. Ucitelka si s nim nevi rady, tak ho temer cilene sikanuje (pravidelne ho pred ostanimi ponizuje a vlastne ho v pozici "nojo, ty jsi ten spatny" drzi). Dite dela problemu o to vic. Na tridnich schuzkach pockala az rodice dotycneho odesli - rekla, ze uz vse dulezite je probrano a muze se jit pryc, ale ostatni rodice zustali, protoze vsechny ostatni infomovala, ze to s nimi chce resit. Ale tem jedinym, kdo by to mohli resit, ze zady... Takze by me hlavne zajimalo co skola dela a jak to resi, krom asistenta, ktery nevi co delat
@tereza0111 a víš, jaký úvazek má asistent pedagoga? Nemívají ani celý uvazek, tedy nejsou na všech hodinách. Mají nárok na přestávku, najist se, dojít si na záchod. Základní škola není pasťák, aby někdo stál dítěti za zadkem ve všech minutách, kdy je ve škole. Asistent a učitelé jsou jen lidé a nejde všechno uhlídat. Ono je pěkné vlítnout na učitele a asistenta. Ale to, co si myslíte, že by měli dělat (tedy stát problemovemu žákovi za zadkem), mnohdy nejde na 100% udělat. Zkuste si to někdy, zajděte do školy, kde mají takového žáka, a zkuste si týden, dva.... Mám za sebou přes dva roky s podobným žákem, kdy poslední týdny byly fakt o hlídání, aby neublížil ostatním dětem, nebo nám... V září jsem málem dostala pěsti, protože jsem dotyčného našla při hrubém porušení školního řádu (cigarety). Byla to snad moje chyba?
@sakura21 To není pravda. Ano, treti trida bude mit vyucovani 4-5 hod denne, takze i s polovičním úvazkem nevidím problím v tom, aby 4-5 hod strávil asistent ve třídě.
O prestavce nad detmi na prvnim stupni musi neustale nekdo vykonavat dozor, takze bud ve tride musi byt ucitel nebo asistent.
Jestlize je to asistent pouze pro tohoto zaka tak netusim, proc by nad nim cele to dopoledne nemohl nekdo stat. Asistent nema pripravu na hodiny jako pedagogove, takze takovy problem s tim, ze bude 4-5 hod v praci opravu nevidim. Jesltize ho skola najala na jeste mensi uvazak, tak je to chyba a jsme zase zpatky u bodu 1 - resit to se skolou. Skola nemuze dovolit, aby 1 dite ublizovalo ostatnim. Skrytou sikanu je tezke uhlidat a odhalit, v problemovych lokalitach je to take jiné, protože dozor o přestávce neví na koho se zaměřit dříve. Ale to není tento případ. Přestávku na pár minut si může udělat po začátku hodiny, protože to je ve třídě učitel, na oběd snad jde ve chvíli co děti po vyučování. Neříkák, že je to jednoduché, ale je to jeho práce. "Zkuste si to" je hodne chabá argumentace. Zkuste si třeba práci lékaře na pohotovosti. A 100 dalších, každá druhá práce je náročná. Kdo tu práci dělat nechce, ať ji nedělá, ale když se asistent na místo přiřazené k problémovému žákovi přihlásil, tak to práci musí dělat. Címž nepopírám, že to náročné je

@marimanta V čem tohle popsané není šikana? Pokud napadá spolužáky, křičí na někoho, to není šikana? To by mě zajímalo, odkdy je to šikana.