Školní asistent pro dítě. Jak se s tím vyrovnat?
Ahoj syn půjde v září do první třídy a možná bude mít asistentku. Vy které máte taky asistenta pro dítě jak jste se s tím vyrovnaly? Já si nemůžu pomoct ale strašně mě to mrzí a tak nějak vnitřně to beru jako moje selhání.
Ja jsem byla nadsena. Syn ma asistentku pedagoga uz od skolky. Jen v pripravce nemel a to bylo peklo. Ja jsem vedela,ze to pro nas bude prinosem. Vidim jen sama pozitiva. Nic negativniho na tom neshledavam. Jako sve selhani to rozhodne nevnimam. To bych musela brat jako selhani i jeho diagnozu...Me se naopak po urceni diagnozy a zarizeni asistenta strasne ulevilo.
To je přece úžasné. AP to nedělají pro peníze, ale proto, že je tato práce baví a naplňuje. Vůbec se toho neboj, uvidíš, že to bude mít jen samá plus. Budeš v klidu ty i tvé dítě.
Dcera má asistetku od nástupu do školky, bez ní by to nešlo. Má ji moc ráda a já jsem taky ráda, že ji má. Není to selhání, je super, že tahle možnost existuje, protože díky asistentce má šanci aspoň zkusit běžnou školu (ačkoli ještě nevím, kam vlastně půjde, teď dostala odklad).
A můžu to srovnat i z pohledu asistenta - práce mě bavila, viděla jsem v ní smysl a přínos. A teď jako učitelka s asistentkou ve třídě - mám úžasnou, tak moc mi její přítomnost pomáhá. Když vidím, jaký vliv to má na děti, je mi líto, že tam nebyla dřív.
Jak je asistentka od první třídy, tak je to nejlepší, jak pro syna, tak pro třídu. Třída je bere jakou její součást. Pomáhá všem, neznamená to, že musí nutně sedět u syna. Pro učitelku je to také výhodou, má podporu, ovšem musí si spolu dobře sednout. Jsou to další dvě ruce a jedno velké srdce pro celou třídu.
Ahoj nedovedla bych si představit mít asistenta to je to dítě nějak postižený nebo vy jste něco zanedbala?Na asistenta bych se vyprdla a udělala pro to vše aby to dítě zvládlo samo
Hezký den syn jí měl už do školky a šla s ním do první třídy a přínos byl pro všechny hodně pomohla učitelce v hodinách a jak se s tím srovnat chce to čas a není to o selhání
@leila7 A díky takovýmto názorům, které pak rodiče předávají dětem mají děti a nějakým znevýhodněním stigma hned jak se provalí, na koho je vlastně asistentka napsaná. Jen pro info. Ve třídě se běžně sejde několik dětí s ruznymi stupni podpůrných opatření. Asistent tam je pro všechny, je to podpora pedagoga, aby každé dítě dostalo tolik podpory, kolik potřebuje. Někdo je roztekany, někdo potřebuje pomoci se psaním, počítáním...Vzhledem k tomu, že ve třídách je běžné kolem 30 děti (beru Prahu) tak každe ruce, či oči navíc jsou prinos. Doporučuji si o této problematice zjistit víc.
Přesně tak, určitě budeš s AP v kontaktu, jednak osobně a jednak pomocí deníčku, do kterého ti bude AP zapisovat, co mu jde, co procvičovat, můžeš reagovat. Vůbec se toho neboj, má to jen samá pozitiva. AP je úžasná věc pro celou třídu, nejen pro jednoho žáka, pomůže, kde je zrovna třeba, je to taková prodloužená ruka učitele.
Ano když bylo něco tak se sama ozvala nebo jsem si jí vždy když jsem potřebovala zeptala ale my měli super a na tom hodně záleží aby si spolu sedli
Ano, většinou píšeme Komunikační deník . Já osobně ho používám spíš jako motivaci pro děti, kde vyzdvihuji silné stránky, píšu zadání práce, pokud náhodou je něco k procvičení - jelikož děti které už umí číst to stejně čtou a pokud je to napsané jakoby pro rodiče, tak to má pro ně i větší hodnotu, než když to člověk říká napřímo - pokud je něco vážného k řešení, tak používám náš školní systém Edupage, nebo s rodiči, kteří jsou spolupracující, tak si i telefonujeme, nebo si dáváme schůzky - tripartity) Jasně, záleží na osobnosti AP - co si budeme povídat, za ty peníze to dělají dva typy lidí - tu co to chtějí dělat a berou to jako koníček a pak lidé, kteří to berou jako práci s "krátkou" pracovní dobou a prázdninami a ti stejně dlouho nevydrží.
Můj syn má asistentku ( musel ji mít i ve školce). A já jsem od Září začala jako asistentka pracovat. Se synovou asistentkou mám myslím skvělý vztah. A já se snažím s rodinou, chlapecka ke kterému jsem, být v úzkém kontaktu. Ale během vyučování pomáhám i ostatním dětem kde je třeba.
Jsem ap v první třídě a jsem na to hrdá. Jsem přirozenou součástí třídy, věnují se všem dětem bez rozdílu, rodiče jsou také nadšení, nepodstatné, v uvozovkách, věci řeší se mnou...za mě by měl ap být povinně v každé první třídě 👍
@neliniezoe Já mám dvě osmičky - běhám od třídy ke třídě, mám puberťáky, takže je to kolikrát náročné, ale neměnila bych - konečně práce která má smysl - bohužel u ní musím podnikat, jelikož plat na uživení opravdu není, ale to je jiná písnička.. já jen doufám, že veřejnost AP začne přijímat lépe.
@kamino ne, o platu to vážně není 🤣 zvláště v první třídě, kde ten úvazek není vzhledem k počtu hodin velký 🤣věřím, že to je náročné, já se vždycky právě hrozně bojím, jak musím jít asistentit na druhý stupeň 🫣
Píšeme si, jsme v úzkém kontaktu. Mně to nevadí, jsou ovšem kolegyně, které kontakt udržují pouze přes e-mail.
Můj syn má AP už od 4let ve školce, jak jsem se s tím smířila? Věděla jsem, že mu pomůže, že mi odbudou stresy při vyzvedavani ze školky, co zase udělal či neudělal...u nás totoz pokulhavala řeč, což se projevovala hlavně vztekem😏. Aktualne uz vse zvládá sam, AP jen dohlizi...V září jde syn do 1.tridy, zkusíme bez AP, případně během roku si ji domluvíme přes SPC.
Jinak já sama pracuji jako AP, jsem na vyšším stupni, děti mě berou mezi sebe, tak nějak přirozeně, vědí, že si můžou říct o radu všichni, nejen dítě na které jsem napsaná..
@leila7 vyvojova dysfazie, porucha autistickeho spektra, ADHD, diabetes mellitus 1.typu a spousta dalších...
Jen malý výčet diagnoz u deti, které potřebuji pomoct ve škole, právě nejčastěji asistentkou pedagoga 🍀
Jako rodič 2 děti s diagnózou, se ostře vymezuji na to, že nejsou postižení, ani jsem nic nezanedbala!
@neliniezoe Já zas moc neumím ty prcky 🙂 A úvazek i když mám dvě třídy je stejně 30h, každý den 6 vh + odpoledky
@neliniezoe proč? Já jsem na druhém stupni, a zase si to neumím vynachválit, úvazek 30h/týdne.
Prcky mám doma, takže když jsem si mohla vybrat, tak jsem chtěla puberťáky, začátky sice byly náročné, ale tak dá se s nimi domluvit na určitá pravidla...
@veruuu_kubesovic chill, tipla bych, že to je zas nějaká reinkarnace pampeliny a přišla jen vysírat
@veruuu_kubesovic Přesně, pokud jsi čitelná, tak se s těmi puberťáky dá v pohodě vyjít. 🙂 Kolikrát to je o nerv, zlobení je taky výživné, ale když poslouchám kolegyně od prcků, tak každé má něco..
@veruuu_kubesovic vidíš, já si zase nemůžu vynachválit "malé" děti 🤷mám dvě podobného věku doma, tak jim tak nějak více rozumím a dokážu se s nima domluvit. Puberťaci mě neberou jako pomoc, spíš jako nutné zlo...ale záleží asi základka od základky...
@neliniezoe Je to možná i tím, že práce asistenta u prcků je spíš taková vychovávající, otevři sešit, připrav se.. ale na druhém stupni je to hodně o vztazích, motivaci a spolupráci. Akce a reakce. Naši taky moc nemusí holky s prvního stupně, že hodně věcí řeší a ony zas nechápou, že nás hodně věcí nechává klidnými.. ale jak píšeš, je to škola od školy, takto to je u nás..
Syn má asistentku od nástupu do školky. Má teda osobní asistentku. Má generickou nemoc včetně poruchy autistického spektra. Ale je inteligentní, není zatím důvod, proč by měl chodit na speciální skolu. Ale kvůli hlavne těm sociálním věcem, zatím nezvládá jít někam v grupě, čekat atp tak potřebuje asistentku. Je to naprosto nejlepší věc a jsem strašně šťastná! Už má 3.rok tu samou a doufám, že s ním bude i další roky. 🙂 zná ho už moc dobře, už sama říká, že spoustu věcí už dělá sám co nedělal. Dělá ohromný pokroky, i v té socializaci s dětma. A díky asistence není problém, aby chodil do normální školky. 🙂
Tvoje dítě pravděpodobně tak velký problém nemá, ale může mít jen nějaké maličkosti, ktere díky asistence krásně zvládne. Bez ní by se třeba ve škole trápil, nebavilo by ho to, bylo by to horsi...buď ráda, že dneska tyhle možnosti máme. 🙂

Bude mít asi asistentku pedagoga, ne? Pro třídu je to většinou přínos, jelikož AP tam není jen pro to dítě, přirozeně pomáhá všem. Samozřejmě věřím, že bude AP fajn a v pohodě. Za mě to má jen bonusy. Správně by ani děti neměly poznat, na koho je AP napsaná. není to o tom, že bude sedět vedle dítěte a podávat mu tužky a vést mu ruku. Netuším diagnozu tvého dítěte, ale v prvních třídách by měly být brzy ve všech a věř, že to není žádné stigma.