icon

Školní výlet. Má ředitel právo jej synovi zakázat?

zdenda9
11. čer 2021

Prosím o názor. Syn má jet v pondělí na školní výlet. Je mu 12 let a má Adhd. Přes týden údajně ve škole zlobil a dnes udělal nějakou klučičinu se dvěma spolužákama. Nic hrozného, prostě blbost. Má ředitel právo mu ten výlet zakázat? Syn to hodně prožívá, strašně moc se tam těšil, je z toho psychicky špatný. Navíc bude měnit školu takže to je poslední výlet s touto třídou. Moc mě to mrzí. Jak byste to řešili? Přijde mi i nespravedlivé, že ostatní děti mají nárok na bezplatný výlet a on ne. V pondělí by měl jít do školy a učit se zatímco ostatní si budou užívat. Pro mě je to diskriminace. Jen pro doplnění - syn je hyperaktivní, je živý, ale určitě ne takový zlobič, že by si tohle zasloužil. A myslím si, že by měl ředitel brát ohled i k jeho diagnóze. Ti dva spolužáci dostali taky zákaz, ale jim je to asi jedno.

Strana
z4
pampeliska1313
12. čer 2021

U nás to je tak, že pokud dítě dělá dlouhodobě problémy a nebylo by možný ho uhlídat a v podstatě mu věřit, že poslechne a neudělá něco, kdy hrozí úraz jemu/ostatním, tak nejede. Ale teda nemáme tam k nikomu asistenta pedagoga, možná by šlo se jinak domluvit, že by jela asistentka a prostě kluka víc hlídala, ale není to něco, na co musí přistoupit. Co mám zkušenost, opravdu se k tomuhle nepřistupuje, když jde o klukoviny, ale když jde reálně o vyhnutí se průseru. Těch dětí tam bude víc, budou v prostředí, které neznají, budou muset zastavit když to bude potřeba, jít třeba ve dvojicích, pomalu apod. Pokud to někdo nezvládne (nemluvím o tom, že jednou nechytl kamaráda za ruku, ale když učitelka/vychovatelka ví, že to dítě to vážně nezvládá, musí hlídat primárně jeho) tak není povinnost aby jel, ona je tam má na starost, ona si odnese ten možnej průšvih a kdo by to chtěl riskovat, když ví, že na to bude třeba vážně sama a že se opravdu může něco stát, když z nepozornosti dítě někam vlítne, nebo někoho strčí? Aby to pak bylo “ale ona je měla hlídat” Nikdo se nebude ptát, jestli uměl kluk jít přes přechod, jestli tam nebyl vyprovokovanej konflikt na kterej on zareagoval přehnaně a neuvědomil si, kde stojí a třeba někoho nestrčí ze schodů, sám někde neslítne. To je prostě pak o tom, že když mu nemůžou věřit, že nebude dělat blbosti, tak je lepší aby nejel. Mně stačilo, když jinak hodnej kluk se zakecal s kamarádem ve dvojici a nezastavil na přechodě když měl. Neměl ani adhd, ale byl takovej, že měl dojem, že nemusí poslechnout a prostě se rozhodne sám, kdy třeba přejde přes přechod. Nemusím asi říkat, že tohle jedno dítě musela vždycky pak hlídat kolegyně extra, aby se něco nestalo. Všude a pořád. Třeba aby někam nevlítnul i jinde, ono je to pak dost znát, když v kolektivu někdo takhle vyjde ze stáda.. Děti se často chovají doma jinak, než ve třídě, i ty hodný… a to, že dítě nejede bývá, ale opravdu často až krajní řešení.

bara88
12. čer 2021

@zdenda9 už ti došly slova?doufám že jsi aspon došla k tomu že to co udělal tvůj kluk prosatě nornmální není a měl by následovat trest

pampeliska1313
12. čer 2021

Nebo mě ještě napadá, pokud nemá asistenta co by mohl jet, občas se přistupuje k tomu, že je jako doprovod rodič.. ale to je taky myslím na domluvě a není to povinnost. Spíš aby teda kluk mohl jet a nebylo mu to líto a zároveň to pomůže učitelce.

verunkanatalka
12. čer 2021

@bara88 ty jsi neskutečná 🐔…Neporadíš jen kritizuješ…s tebou bych chtěla mít dvojdomek…🤢

codal
12. čer 2021

Přiznám se, že mi taky hození boty do záchoda nepřijde jako klukovina, ale jako zlomyslnost. Dítě s ADHD je samozřejmě divočejší, může mít problémy s ovládáním atd.,ještě bych pochopila, kdyby někoho v afektu strčil nebo tak, ale tohle je promyšlená akce proti spolužákovi a ten trest mi přijde adekvátní. A pokud mu je to líto, tak jedině dobře, možná si opravdu uvědomí, že tohle není jen tak nějaká blbost, ale něco, co už nikdy znovu nezopakuje.

codal
12. čer 2021

A přiznám se, že pochybuji, že to byl první prohřešek, možná se to nakumulovalo, protože nevěřím, že po prvním problému by ředitel reagoval tak ostře, myslím si, že ty problémy tam byly už dřív, možná ne tak závažné, možná tohle byla ta třešnička na dortu, kvůli které zvolil takhle velký trest.

codal
12. čer 2021

Ale pokud máš pocit, že tvoje dítě bylo potrestané neprávem, tak bych za ředitelem (učitelkou) zašla, slušně se zeptala, poradila se, za to nic nedáš, ale nedelala bych tam ve stylu, že chceš, aby tvé dítě jelo, že neudělali nic tak hrozného, ale chtěla bych vědět, proč reagoval tak, jak reagoval, jestli tomu něco nepředcházela apod.

zdenda9
autor
12. čer 2021

@j.a.n.i syn nikoho nešikanuje. A tu botu mu tam ten spolužák hodil taky.

codal
12. čer 2021

@zdenda9 a i ten spolužák má výlet zakázaný?

codal
12. čer 2021

@zdenda9 jen ty víš, jestli ty problémy byly už dřív, jestli syn nosil poznámky, jestli si paní učitelka na jeho chování stěžovala, tohle je hrozně těžké hodnotit. Navíc tohle je ničení majetku, i když teda oboustranné, to už není jen že někomu něco vzal nebo schoval z legrace. Pokud si to udělali nezájem, tak to samozřejmé taky mění situaci, taky záleží, kdo začal, to se prostě na dálku hodnotit moc nedá a já bych si o tom s učitelkou (ředitelem) promluvila.

zelenaesmolda
12. čer 2021

@zdenda9
Promin ale ty mi prijdes prwsne jako ta matka,ktera ma doma hajzlika a on chudacek za nic nemuze ale spatni jsou vsichni kolem.Mela by ses zamyslet nad svym pristupem k synovi,vsechno mu omlouvat neni reseni.

bara88
12. čer 2021

@verunkanatalka já psala i na začátku a to uplně normálně ale nesnáším takové matky jako že má adhd a tak může všechno,co pak z takových dětí vyroste?

marimanta
12. čer 2021

@zdenda9 ale sama píšeš, že ti dva další taky nejedou. Není potrestaný jen tvůj syn. Jak bys navrhovala to řešit?

j.a.n.i
12. čer 2021

@zdenda9 Jo, najednou mu ji tam hodil i spoluzak 🤣

michaela_2
12. čer 2021

Sama doma nemám žádného svatouška, takže na jednu stranu si umím představit, že rozjiveny a rozjetý kluk, udělá takovou nebetyčnou volovinu aniž by u toho přemýšlel a nemusí tam hned být důvod nějaké šikany z jeho strany.
Ale.
Pokud už padl trest (a osobně si myslím, že to už bude i za předchozí chování), tak bych se neangažovala a nevyběhávala mu po škole žádné náhradní tresty.
Ve 12 letech už je dost velký na to, aby chápal co znamená nést důsledky za svoje jednání a pokud ma mít nějakou autoritu vůči učitelům, tak bych to nechala být.
Zákaz výletu je docela přísný ale celkem bezne dávaný trest 🙂

mollyweasley
12. čer 2021

ADHD je porucha pozornosti s hyperaktivitou. Pokud dítě neví, jak se chovat, není to problém ADHD, ale výchovy. Pokud se ve škole chová tak špatně, že mu zakázali výlet, zřejmě to šlo přes únosnou mez. Co kdyby takhle hodil botu do vody na školním výletě? Co kdyby tam takhle hodil kamarádův batoh s peněženkou? Učitelka s nimi jistě na výlet pojede sama, maximálně s jedním dospělým doprovodem a chce mít jistotu, že se nikomu nic nestane.
Ještě mě napadlo nabídnout sebe jako doprovod, hned po kajícné omluvě a čokoládě pro učitelku. Je možné, že pokud pojedeš, zjistíš, jak se syn ve škole doopravdy chová a jak moc je to pro ostatní ještě klukovina.

janina228
12. čer 2021

@zdenda9 Tak ono to bude ještě trošku jinak.. kluci si navzájem vykoupali boty v záchodě, všichni zúčastnění dostali stejný trest - a jen ty bys ráda,aby kvůli tomu, že tvoje dítě co má nějaký papír, by na výlet jet mělo..? To snad nemyslíš vážně..

luciina
12. čer 2021

@zdenda9 Myslím, že klidně může jít o diskriminaci ze strany školy. Škola má dělat BEZPEČNÉ prostředí pro jakékoliv dítě POVINNÉ školní docházky. Pokud došlo k tomu k čemu došlo, porušili oni své povinnosti a hlavně nesmí nikoho a ještě k tomu vědomě vyčleňovat z kolektivu.

apoquel
12. čer 2021

@zdenda9 Tak koukám, že tu všichni mají jasno... 🤦‍♀️a vůbec nikoho nenapadlo se zeptat, co ten kluk (majitel boty v záchodě) třeba udělal synovi od zakladatelky???

bara88
12. čer 2021

@luciina diskreminace nevychovaných děcek👍😅

elu
12. čer 2021

@zuzangel ty vogo, to bys tam dělala takový dusno jo? no nevím teda...

marimanta
12. čer 2021

@apoquel tak s tím nesouhlasím, dost z nás tu psalo, že neznámé pozadí a detaily... 😉
Nicméně spory se házením bot do záchoda neřeší. Ve 12 letech...

apoquel
12. čer 2021

@marimanta mě to zas taková tragédie nepřijde, pokud se to stane poprvé a naposled, jo kdyby třeba na něho vytasil nůž nebo kulovnici tak neřeknu... 🤣

luciina
12. čer 2021

@bara88 tvůj názor. Vlastně k tomu co se stalo nemělo vůbec dojít, jelikož dáváme své dítě povinně do školy, kde ze zákona má být bezpečné prostředí, takže škola porušila své povinnosti. Pokud má 12letý chlapec nějaký problém jistě o tom jsou seznámeni a dle toho se zařídit.

marimanta
12. čer 2021

@apoquel no právě, a to nevíme... Nevíme, jestli to byla poslední kapka v řadě, nebo první zkrat. Ale pořád si myslím, že 12lety děti už mají mít nějaký zábrany a bota v hajzlíku není sice konec světa, ale taky to není blbost typu "on do mě strčil".
Ono je to lehké hodnotit doma z kuchyně, ale když stojíš před tou třídou, znáš je a víš, co od nich čekat, je někdy fakt těžký najít to správné řešení. A holt trestem se nikdy nezavděčíš potrestané straně,

bara88
12. čer 2021

@luciina adhd je porucha pozornosti,to že hodí botu do hajzlu není o pozornosti ale nevychovanosti a škola za tohle opravdu nemůže

marimanta
12. čer 2021

@apoquel a popravdě, když kluk ve škole mával nožem, bylo jiný tóčo než zakázaný výlet.

apoquel
12. čer 2021

@marimanta no právě, o tom víme hodně málo na to, aby tu každý psal jakého má zakladatelka nevychovaneho grazlíka 🤷‍♀️

luciina
12. čer 2021

@bara88 může měla tomu předejít.

bara88
12. čer 2021

@luciina jo ,třeba uvázat takové dítě k lavici ne?😅

Strana
z4