Školní výlet. Má ředitel právo jej synovi zakázat?
Prosím o názor. Syn má jet v pondělí na školní výlet. Je mu 12 let a má Adhd. Přes týden údajně ve škole zlobil a dnes udělal nějakou klučičinu se dvěma spolužákama. Nic hrozného, prostě blbost. Má ředitel právo mu ten výlet zakázat? Syn to hodně prožívá, strašně moc se tam těšil, je z toho psychicky špatný. Navíc bude měnit školu takže to je poslední výlet s touto třídou. Moc mě to mrzí. Jak byste to řešili? Přijde mi i nespravedlivé, že ostatní děti mají nárok na bezplatný výlet a on ne. V pondělí by měl jít do školy a učit se zatímco ostatní si budou užívat. Pro mě je to diskriminace. Jen pro doplnění - syn je hyperaktivní, je živý, ale určitě ne takový zlobič, že by si tohle zasloužil. A myslím si, že by měl ředitel brát ohled i k jeho diagnóze. Ti dva spolužáci dostali taky zákaz, ale jim je to asi jedno.
@bara88 tak tohle asi nemůžou, ale nesmí svou neschopnost házet na děti ať jsou jaký jsou. A pak ještě kvůli porušení svých povinností, vědomě vyloučit dítě z kolektivu. Pracovali nějak s těmito dětmi? Chápu, že má být dítě vychovaný z rodiny, ale děti se chovají v různých prostředích různě a kor děti s různými poruchami.
@luciina ano, a přesně proto,že škola je povinna zajistit bezpečnost dětí, tak se někdy stane,že dítě u kterého si nejsou jisti jak se bude chovat, nejede. Situace se dá určitě řešit i jinak (jak tu už někdo psal výše) - ať jede jako doprovod maminka a má klid jak škola (nenese odpovědnost) tak zde zakladatelka (dítě nepřijde o pro něj důležitý výlet).
@zdenda9 Moc nechápu, co tady chceš řešit? Syn se ve škole choval v rozporu se školním řádem a dostal (dle mého názoru) odpovídající trest, který je v kompetenci ředitele školy. Stejný trest dostali všichni, kdo se incidentu zúčastnili. ADHD s tím nemá nic společného. Navíc výlet je v pondělí, odjezd určitě ráno. Kdy si myslíš, že se tvojí stížností budou ve škole zaobírat? Těsně před odjezdem?
Nechápej mě špatně, syna je mi líto, věřím že je zklamaný a rozumím tomu, že se vám to zdá "nefér". Ale vezmi to jako příležitost naučit syna, že jeho chování má důsledky...
@malenka3 a pak jo tam zase vrátí? Takže dělá škola prostředí pro další šikanu, posmeváčství, atd.? Vám se líbí dávat dítě do instituce, kde se toto může stát? V našem školním řádu se nepíše, že by za nevhodné chování žák neměl jet na výlet, švp, atd., ale pouze, že mu může být snížena známka z chování a pokud takové chování přetrvává tak se to řeší intenzivně rodinou, výchovným poradcem a dalšími.
@luciina A jestlize to dite neposlechne, tak za nej na tom vylete ponese zodpovednost kdo? Ucitel? No potes koste.
@zdenda9 S tímhle mám zkušenost u nejstarší dcery - už ve školce a následně v první třídě ve škole se neustále pošťuchovaly s jednou holčičkou, gradovalo to postupně ve rvačky. Problém byl, že u té druhé holčičky s tím jejím chováním doma nechtěli nic dělat (hlavně babička, ta ji neustále omlouvala). U nás to dopadlo tak, že já byla ve škole permanentně na koberečku, druhá maminka sice taky, ale ta to nijak neřešila. Já vzala dceru na doporučení třídní učitelky i do PPP, tam se nic nezjistilo (živější normální dítě), druhá strana neřešila nic. Nakonec jsem zjistila, že na dceru ta druhá a postupně i ostatní děti začaly svádět i věci, které neudělala, na školní výlet třídní odmítla dceru vzít, ostatní děti včetně té druhé problémové holčičky jely. Do druhé třídy už šla dcera jinam a byl klid (kromě té původní třídy, tam si holka našla jinou spolužačku ke šťouchání a jelo vše nanovo). A víš co? Mně nevadilo, že učitelka řekla, že kvůli chování dcera na ten výlet nepojede, vadilo mi to, že stejný trest nedostala i ta druhá, protože byly jedna za osmnáct, druhá bez dvou za dvacet. Je taky dost možné, že ta druhá holčička nějaký papír s diagnózou měla, každopádně to pro mě nebyla omluva nebo vysvětlení.
@mollyweasley Myslíš to dobře, s tou nabídkou doprovodu, ale v praxi to tak jednoduché není. Právě kvůli miliónu předpisů, nemůže s dětmi jen tak jet nepedagogický pracovník. Může ti to připadat postavené na hlavu, ale je to tak a je to právě kvůli těm lidem, kteří jsou schopni si stěžovat na to, na co selský rozum kolikrát zírá a jen kroutí hlavou.
Zakladatelko, ADHD je porucha soustředění a hyperaktivity, takové dítě je impulzivnější, některé své drobné projevy nedokáže adekvátně ovládat, ale nejedná se o poruchu, při které by se tolerovalo porušování základních pravidel. On si hůře pamatuje instrukce, neovládne nějaký motorický neklid, ale nemůže ubližovat ostatním. Hození boty do WC mísy je už hodně za čárou, zavání to šikanou, úmyslným poškozováním cizí věci. Nikdo z nás tam ve škole nebyl a neznáme další informace, ale pokud to ředitel vyhodnotil jako závažný přestupek, má právo vyloučit jej z mimoškolní akce, která je pro děti něco navíc. Pedagog při mimoškolní akci je opravdu vždy jednou nohou v kriminále, proto se do těchto akcí dokonce někteří pedagogové ani nepouštějí (je jich málo, ale při současných nařízeních a zkušenostích s rodiči, bohužel takových pedagogů přibývá), bere na sebe zodpovědnost za děti v jiných podmínkách a pokud se na to necítí, není se čemu divit. Trest padl, je to poučení i pro tvého syna a pro ty další dva též. Může ti připadat nepřiměřený, ale pracuj prosím hlavně s tím, že tvůj syn udělal nějaký přestupek... Přeju hodně štěstí na nové škole, ať se mu podaří tam zapsat lépe.
@luciina Ja nevím , jak na ostatních školách , ale u nás na základce to chodí tak, že výlety jsou pro ty děti za odměnu (pokud se nebavime o nějaké Exkurzi) a pokud hodně zlobí prostě nejedou. Kdyz jsem tam ještě chodila ja měli jsme ve třídě dva kluky a ty na výlety s námi nejezdili právě kvůli chování. A nepřijde mi to jako vyčlenovani z kolektivu. Brali jsme je úplně normálně a chápali jsme pryč ten zákaz dostali.
Zkus to vzít i z druhé strany něco na výletě provedou a za kým to půjde za učitelkou, protože je nedokázala je uhlídat. A ono když máš na hlídání cca 20 deti a jste na to dvě tak to je poměrně těžké je hlídat natož když tam mas pár dítem, kteří jsou nevyzpytatelný ve svým chovani.
@zuzkasim My při výletech pomoc rodičů vítáme a sami jim tuto možnost navrhujeme. Všechno jde, když se chce.
@mollyweasley Chápu, ale nejde to generalizovat. Některé školy se právem bojí a není to o tom, že by se nechtělo☹ Opravdu je to kvůli špatné zkušenosti s rodiči, kteří soudní.
Drivejsi kazenske problemy byly? Poslechne ucitele, kdyz po nem neco chteji? Na "papir" se vsechno opravdu hazet neda. Pokud ma dite nejakou diagnozu, znamena to, ze s nim musi i rodic vice pracovat. Pracujes s nim na jeho chovani?
A jen tak mimochodem, vedeni skoly muze taky napr. dite vyloucit z hodin telesne vychovy, pokud na telaku neposloucha a je jak nerizena strela. Tak nevidim duvod, proc nezakazat vylet, ktery je v podstate za odmenu. Ono totiz je bezpeci ditete a jeho spoluzaku na prvnim miste.
Zajimavy, jak dneska kazdej hajzl ma diagnozu 😀 Vzhledem k tomu, ze meni skolu, tak tusim, ze se asi nejedna o prvni prohresek....
No, těžko soudit. Mám synovce s ADHD a je to někdy taky pěkné kvítko. Kluci si vykoupali boty, všichni mají stejný trest, je to fér. Co takhle syna ten den vzít někam na výlet, pokud teda ti je ho líto a myslíš si, že trest není adekvátní? Sice nebude že třídou, ale aspoň tak. Já kdybych byla v tvé situaci, tak bych ho, ale prostě hnala do školy a aby viděl, že prostě jsou věci co si dovolit nemůže a vše mu vysvětlila. Chápu Tě jako mámu, že ti je to líto, ale prostě tak to v životě chodí.
...myslím, že házet botu někomu do záchodu by udělal ikdyby ADHD neměl.
@mimi1004
coz je ale taky spatne
@alilali Máma ho vezme na výlet místo školy, kam má jít protože něco provedl...Co si z toho ten kluk vezme? Vlastně na tom bude líp jak na školním výletě, protože se všechno přizpůsobí tomu, co má rád. Příště udělá nějaký další průšvih a bude to mít na háku. Místo trestu ho rodiče ještě "odmění" hezkým výletem.
Souhlasím, taky bych ho nechala jít do školy. Aspoň si uvědomí, že za každou lumpárnu přijde trest. Ono to vždycky začíná " však jenom hodil něco někam" a vyklube se z toho časem šikana.
@michaela666 No jo no, ale zakladatelka má pocit křivdy, tak to byl jen nápad, ne něco, co bych já sama u svých dětí praktikovala.
No a kvůli takovemu uvažování, jaké máš ty, ala hloupost, já budu muset stáhnout holku že školky, protože je to podobne hasterivy klučina a jen ti přece klukovina a ve čtvrtek měla už moje dcera modřinu pod okem z toho jeho hastereni (není to první problém, a to se bavíme jen o školce) . Klukovinou to začíná, šikanou to konci. Některým rodičům bych dala do cuni taky. ... Za mě holt mluví roky strávené šikanou, která mě značně poznamenala, takže pro toto chování moc pochopení nemám, ani omluvu na ADHD, promiň. .
Mimochodem, já jsem taky, takovou klukovinou jako děcko zažila... To jsem měla poplivane oblečení, boty v koši, roztrhané stravenky má obědy, takže jsem byla o hladu, poškozené učebnice... Atd..... Takové krásné klukoviny... A pak me za pár let ti kluci přepadli na ulici, zkopali do krve a rozslapali cukroví co jsem napekla, dostala jsem motykou do hlavy, 3 si mě drželi, 4 mě mlátil. ... Super klukoviny... Na to bych ještě něco napsala, ale nebudu sprostá....
Myslím si, že konečné slovo má ten, kdo děti na výlet doprovází
A pokud zhodnotí, že je dítě nezvladatelné, může ohrožovat svym chováním sebe i druhé - tak holt nejede. Proč by se měl personál stresovat, že bude jednou nohou v kriminale! Proč se věnovat jednomu na úkor druhých, kteří hodlají dodržovat pravidla! Tohle není fér..

@bara88 tomu co si chtěla říct rozumím, ale nemáš v sobě kousek empatie…Dá se to říct, v tomto případě napsat i jinak a ne stylem, jako že se bavíš s póvlem…