Státní vs. soukromá ZUŠ. Jak to je?

zuzka151
11. kvě 2022

Jaký je prosím rozdíl mezi státní a soukromou ZUŠ?
Chápu, že do státní ZUŠ dítě přihlásím a pak by tam správně mělo chodit 7 let. Platí to i v soukromé? A bývá nějaký podstatný rozdíl ve kvalitě vzdélávání?

zuzkasim
11. kvě 2022

Do státní ZUŠ dítě chodí tak dlouho, dokud ho zvolený obor baví. Takže někdo klidně rok, jiný třeba 12 let (to jsou 2 cykly i s přípravkou dohromady a další studium se už nenabízí). Kvalitu dělá učitel, ne škola a tím, že jde o individuální hodiny, je vše opravdu jen na učiteli, jaký má styl, jak si sedne s dítětem, taky jakou motivaci má samotné dítě, jakou podporu v rodině. Je pravda, že já znám spíš státní ZUŠ (já i mé děti), ale co slyším od známých na soukromé, jsou taky různě spokojeni.

moudivlacek
11. kvě 2022

tipla bys si, ze vyse skolneho, jinak uceni by melo byt stejne, 1-2 roky pripravka pro predskolaky, 1. stupeň 7 let, 2. stupeň 4 roky a příp. studium pro dospělé

betelgeuzz
11. kvě 2022

Holky chodí do soukromé a rozdíl není žádný. Jedou podle ŠVP pro ZUŠ, školné máme i trochu nižší než ve státní a spousta učitelů učí na státní i soukromé.

zizibou
11. kvě 2022

Státní ZUŠ musí splňovat ŠVP, musí mít alreditované učitele, měla by přijímat opravdu jen talentované žáky a zároveň spadá pod MŠ, tím pádem jsou tam jasně daná pravidla jak pro zaměstnance, tak pro žáky a jejich rodiče. Stát za každého žáka platí nemalé peníze, takže školné je v podstatě jen za chod školy. Jedná se regulérní vzdělávání v uměleckém oboru. Soukromá škola z výše jmenovaného nic nemusí, zároveň od státu nic nedostává a školným rodiče hradí i výplatu zaměstnancům, tzn. že logicky školné vyšší. Nemusí to tak být všude, v tom financování soukromých škol se zas až tak nevyznám.

betelgeuzz
11. kvě 2022

@zizibou i soukromá ZUŠ patří pod MŠ, stejně jako soukromé ZŠ, taky si nemohou učit, co chtějí. Také dostávají příspěvky od státu a školné nemusí být logicky vyšší - to je osobní zkušenost.
my máme ve městě soukromou i státní, od kamarádky děti chodí na státní, moje na soukromou. Jednu dobu měly i stejné učitele, kteří je učili naprosto stejně. Pak dcera dostala někoho jiného. Když přišel covid, tak dcera měla online hodiny, zatímco na státní trvalo déle, než se rozhoupali k online výuce. My v soukromé jsme dostali slevu na školném, na státní jim řekli, že slevu dát nemůžou. My v soukromé jsme už měli besídky a koncerty za dodržení předpisů, ve státní ředitelka řekla, že žádné akce dělat nebudou. Je to hodně o vedení, jak se ke všemu staví, takže doporučuji si zjistit informace o konkrétní škole, ať už soukromé, nebo státní.

zizibou
13. kvě 2022

@betelgeuzz Já na státní ZUŠ učím a učila jsem během studií na JAMU také na soukromé škole, takže vím přesně, jak to v obou institucích chodí. Státní ZUŠky si opravdu nemohly behěm covidu dovolit snižovat školné, protože jak jsem již psala, školné je na provoz a chod školy. I v době covidu se musela platit elektřina, plyn, nájem za budovu apod., tam nám účty také nikdo nesnižoval. Vím o škole, kde školné snížili na úkor nákupů a opravy nástrojů, které půjčují do rodin. Ale toto si velké hudebky dovolit opravdu nemohou. Navíc nevidím důvod, proč by to měl ředitel dělat, když děti o hodiny nepřicházely. A že byla výuka na dálku? Za to přeci hudebky ani jejich vedení nemohlo. Věř mi, že pro všechny to bylo za trest. Soukromá škola má jiné financování, ale do toho přesně nevidím. Online výuka probíhala naprosto všude, ale někde to rozhoupání k tomu mohlo trvat poněkud déle, to nepopírám. Takže nejprve bych si zjistila relevantní informace a skutečná fakta, než bych na sociálních sítích psala svoje dojmy.

betelgeuzz
22. kvě 2022

@zizibou Ale to, co píšeš, platí i pro soukromé ZUŠ - také musely platit elektřinu, plyn, nájem, platy učitelům. Já chápu, že distanční výuka pro učitele byla náročnější, ale z pohledu rodiče to prostě tu kvalitu nemá, ať se učitel snažil sebevíc. Proto jsem to snížení školného brala jako zájem školy, snahu udržet si žáky. Protože vím o spoustě rodičů, kteří se po covidu na ZUŠ a různé kroužky vykašlali, nechtěli riskovat další rok distanční výuky a zavřených kroužků.
Nevím, v čem se moje rozchází z fakty, já píšu svou osobní zkušenost z pozice rodiče, který v soukromé ZUŠ dítě má.