icon

Úplný zákaz mobilu ve škole, jaký máte názor?

leni78
4. zář 2014

Maminky prosím o názor a hlavně radu. Syn 11 let přestupoval na jinou budovu školy a má novou paní učitelku. Včera přišel s tím, že jim nová třídní řekla, že po celou dobu školy musí být mobil úplně vypnutý a uklizený, když bude potrebovat nutně telefonovat, ma si přijít za paní učitelkou. Ve školním řádu mají specifikované, že po celou dobu VZDĚLÁVÁNÍ musí zůstat mobil vypnutý, nejen vypnutý zvuk. S mobilem nesmí zadnym způsobem manipulovat a to i na všech akcích školy. Tak jem se večer ještě pisemne ptala ucitelky, jestli když musi zůstat vypnutý po dobu vzdělávání, tak jestli se můžeme domluvit na kompromisu a muže si mobil zapnout o přestávce. Taky jsem se ptala, jak to bude fungovat na škole v přírodě, vyletech atd. Maminky jaky na to máte názor ? Pro me je to neakceptovatelne, potrebuju aby byl syn schopny odeslat alespoň sms v pripade potreby, to samé na akcích mimo třídu. Co myslíte, mají na to právo a co ted s tim ?

buldrik
4. zář 2014

Dokazu si predstavit, ze by udelali vyjimku pouze v nejake extremni situaci, ale to jak jsem pochopila neni tvuj pripad. Moje zkusenost z USA na tabore - decka tam byla na 3.5 tydennim nebo 6 tydennim turnuse. Mobil si tam ani nesmeli privezt natoz pouzivat. Kontakt s rodici zakazany, pouze v pripade, ze by se neco stalo. Ale ... vyjimku meli deti, ktere nebyly z USA - mely povoleny jeden hovor tydne s rodici.
Jinak pristupovat na tvuj navrh by byla skola sama proti sobe - udelaji to u tebe, hned prvni den se to roznese po cely skole a bude to chtit kazdy ...

takze jestli s tim mas takovy problem, tak dej syna na jinou skolu.

ale kazdopadne ja si osobne myslim, ze mobil ma byt ve skole vypnuty.

nonnni
4. zář 2014

@leni78 proc potrebujes neomezeny kontakt s ditetem, ktere je na skole v prirode? Mmch, skola v prirode neni mimoskolni aktivita. Mimoskolni aktivita je ta, ktera se deje mimo skolu ve smyslu, ze s ni nema nic spolecneho. Takze v krouzky sachu, kam ho prihlasis tlf mit teoreticky muze. Skola v prirode, treba i cviceni v prirode, vylet v ramci skoly atd jsou vsechno skolni aktivity a vztahuje se na ne skolni rad.

pupickova
4. zář 2014

@leni78 nechápu co tě k tomu vede, ale asi máš nějaký důvod...jen si moc dobře vzpomínám, co se stalo, když byly na švp ve čtvrtý třídě zakázaný mobily a jedna holka ho tam měla, protože si to její matka prosadila.... v momentě kdy ta dotyčná telefonovala domů se rozbrečela polovina účastníků švp, protože se jim stýskalo a zdálo se jim nefér, že jedna volá a zbytek nesmí! A pak jí tam zbytek pobytu náležitě osladili... řešilo se to pak s učitelkou a zástupkyní ředitele ještě hodně dlouho! Ale ty učitelky fakt nemohly ovlivnit to, že s tou dívčinou nechtěl nikdo do konce švp ani promluvit!

lenkaef
4. zář 2014

@leni78 nehrotíš to?!To se bez tebe dítě ani neuprdne??
Sorry,ale co tak důležitého ti musí dítě během přestávky zdělit?!
Není spíš důvod takový,že ty ho potřebuješ mít pod dohledem??
A škola v přírodě...je to v rámci školy...takže zase,proč nezavolat třeba veřer učitelce a nezeptat se jí,jak den proběhl a jestli je vše v pořádku?!? 😉
Bez mobilu se opravdu dítě lehce obejde!! 😀 😀

anetka1701
4. zář 2014

@leni78 pořád by mně zajímal ten důvod proč... Když jsem byla malá, školy v přírodě, různé výlety a tábory pro mně byli skvělé právě v tom, že jsem rodiče za zadkem neměla :oD Bylo to úžasné a opravdu jsem si užívala psaní dopisů a pohledů z výletů - a pak i dostávání psaní od rodičů. Myslím, že to je na tom to skvělé, octnout s chvíli bez těhlhle vymožeností. Pamatuju si, jak jsme na táboře a ŠVP stáli na náměstí frontu u telefoního automatu, aby jsme se ozvali domů jak se máme a pak jsme vlastně ani neměli rodičům pořádně co říct... Co takto? S mobilem bude hrát hry a kontrolovat FB, místo aby běhal po lese, hrál hry a užíval si jiné zábavy. Já vím že tě nepřesvědčím o "svojí" pravdě, ale podle mně to škola dělá pro dobro dětí...

chroustinka
4. zář 2014

take zastavam nazor ze mobilni telefon ve skole je zbytecny a souhlasim se skolami kde je narizeno vypnuti po celou dobu vyuky (za tu taky pokladam i prestavky - i tam jsou prece deti pod dozorem a dohledem vyucujicich, ti jsou zamestnanci skoly, ktera zas upravi skolnim radem co a jak, prijde mi to logicke).
nez hledani moznych pravnich predpisu se kterymi ji tohle v rozporu to chce jenom zapojit zdravy rozum.
ja jsem sice zakladni skolu opustela pred 20lety ale i tak me nenapada situace kdy je potreba volat rodicum (jako myslim dite), za dite zodpovida pedagog kdyz se neco stane kontakt na rodice ma vola on, kdyz se diteti neco stane, ztrati tak nahlasi uciteli sam.
ono je to asi dost o tom jak deti vidi casto sve rodice "hrat" si s mobilem, jsou dospeli kteri ho nedaji z ruku a furt tam cosi smudli, co si pak ty decka maji myslet - ze bez mobilu se neda zit.

zuzana_ka
4. zář 2014

@leni78 pokud má někdo selskej rozum, tak na takovou věc, právníka fakt nepotřebuje....

Ve škole at má vypnuté vyzvánění a v případě potřeby někam zaleze a zavolá a na škole v přírodě at ho má taky schovaný a až se vyhlásí večerka tak může smskovat do aleluja.
Pokud je slušně vychovaný a má telefon na smsky a volání, tak žádná učitelka nemusí vědět že ho má zapnutý, neboť jej nebude neustále vytahovat....

Věř, že takové opatření jako je zákaz telefonu se dělá hlavně kvůli dětem!

jancip
4. zář 2014

@leni78 Zajímal by mě jeden jediný rozumný důvod, proč díte potřebuje napsat rodičům sms během školy bez vědomí učitelky? Máte pocit, že učitelka vaše dítě "šikanuje"?

willow4
4. zář 2014

V našem školním řádu je takových nesmyslů, že 100% dodržování stejně možné není... Takže obecně, OK, ať si to zakážou, ale v případě "nouze" bych neměla problém se "porušením" ... Učitelkám moc nevěřím, když bylo dceři špatně, nechaly jí tam sedět a nikdo mi nezavolal (asi dobrá vůle, aby mě nerušily v práci). Osobně jsem klidnější, mají-li děti mobil v aktovce, i když vypnutý, a já vím, že v případě nouze se nemusí doprošovat učitelek...

Porovnávání dobu za mých mladých let, kdy jsme byli bez telefonů a žili jsem, mi přijde zcestné. Doba je jiná...

nellygray
4. zář 2014

Uf, to je zase téma. Je ale zajímavé, jak jsou (zatím) jednoznačně všichni proti, předkládají celkem rozumné argumenty a dotazy, ale zakladatelka je stále velmi asertivní, až zaťatá. 😀
@leni78 jsem právník, ale domnívám se, že v tomhle punktu Ti právník moc nepomůže. Tohle je opravdu spíš věc selského rozumu a respektu k zařízení, do kterého ses sama svobodně rozhodla posílat své dítě. Prostě bys měla bez nějakých kliček respektovat školní řád. Samozřejmě můžeš dítě naočkovat, že je to přece blbost, a že se to respektovat nemusí, že ať si klidně "občas" ten mobil zapne, když je přece tak slušně vychovaný. Nicméně zaprvé mu tím dáváš jasný signál, že pravidla jsou k ničemu a dodržovat se nemusí, když se to zrovna člověku nehodí. Zadruhé tím Tvé dítě bude porušovat školní řád a zcela oprávněně mu (resp. vám jako rodičům) můžou hrozit nějaké sankce, dovedu si představit, že ve vyhrocené situaci i vyloučení ze školy.
No a navíc-pokud si vyjednáš jakousi výjimku, už vždycky bude Tvé dítě u spolužáků i učitelů ocejchované (ať už jako mamánek nebo protekční spratek). To bych svému dítěti teda nepřála.

suzanna123
4. zář 2014

A myslíš, že když to bude opravdu potřeba, tak mu učitelka tu SMS nepovolí, popř. ti sama nezavolá? Stejně tak na škole v přírodě atd. Pro mě je v tuhle chvíli nepředstavitelné, že jednou někam Julinka odjede a bude na ni dohlížet někdo jiný, ale v 11ti už je docela na čase tu pupeční šňůru přetnout, ne?
Co se právníka týče: je to ve školním řádu, to, že ses o tom neinformovala předem, je čistě tvůj problém. Věřím, že většina rodičů to schvaluje a pro některé to třeba bylo i důvodem, proč tuhle školu zvolili. Na jejich místě bych byla fakt nadšená, kdyby si tam teď jedna matka začala pro své dítě prosazovat extrabuřty..

lenkaef
4. zář 2014

Zrovna včera jsem mluvila s jednou vysoce postavenou paní a cituji: Já bych mohla učit mě by to i bavilo a mohla bych mít ve třídě i čtyřicet dětí,ale......nesměli by mi pod ruku přijít jejich rodiče.To bych jim musela nafackovat!! 🙂 🙂
To nevychování mají totiž z nich!! 😉 😉

suzanna123
4. zář 2014

@zuzana_ka pokud je slušně vychovaný, tak ten zákaz bude respektovat. Mně se teda neslučuje, že bych své dítě vychovávala ve slušného člověka a zároveň ho ponoukala, ať se na nějaký zákaz vyprdne a pokoutně ho obchází - to bude osobnost... 🙄

zuzana_ka
4. zář 2014

@suzanna123
myslíš si, že dítě co má vypnuté vyzvánění a mobil v tašce a nevytahuje ho, je nevychovaný?

ninive211
4. zář 2014

@nellygray Něco v podobném smyslu jsem taky chtěla napsat...ať teda "poradí" klukovi, ať si občas potají bez vědomí učitelky ten mobil někde mimo dohled zapne a tu sms klidně napíše...ale že tím tomu svému "slušně vychovanému" chlapečkovi dá jasný signál, že pravidla jsou k ničemu a jsou od toho, aby se porušovala...tomu potom už slušná výchova zrovna neříkám. Dítě bude potom jednou "přistiženo", bude následovat "trest" ve formě poznámky, napomenutí nebo důtky tř. uč. za porušení školního řádu (například)., maminka se tomu vysměje a ještě přijde učiteli za to vynadat, cože si to k milému chlapečkovi dovoluje...a kde to jako jsme?

leni78
autor
4. zář 2014

@willow4 Děkuji Vam, alespoň někdo ma podobný postoj, jako ja. Jo, jde mi o tu svobodu. O to, aby se nemusel doprosovat u ucitelky, aby mohl napsat sos smsku když bude potřebovat podržet. I kdyby se celý rok neozval, aby měl tu možnost když to bude potřebovat. Svobodne sáhnout do tašky a svobodne mi napsat. Co se tyče tábora, kam dite nesmi mit mobil, tam to vnímám jako svou volbu, jestli na takový tábor pojede. Kazde dite je jine, jedno si vykomuje vse, jine ne, tohle je strasne individuální. Jedno dite separaci bez mobilu uvítá, druhe bude nespokojene. Proto ja bych koupila tábor s mobilem. Jenže školu, do ktere syn chodi, nemam moznost volit jinou. Mohla bych, ale za nesmyslných podmínek. Takže. ?..tohle vyresit bude oříšek.

leg
4. zář 2014

@leni78 co se skrývá pod pojmem "v případě potřeby"? Tvůj syn je nějak nemocný nebo co je to za důležitou potřebu? Pokud má syn nějaké dlouhodobé zdravotní potíže, kvůli kterým je potřeba, aby byl s tebou v kontaktu, tak pak ano, určitě by se nějaká vyjímka měla udělat, ale pokud žádné zdravotní potíže apod. nemá, tak také jako ostatní nevidím důvod, proč by měl mít mobil stále u sebe. Podle mého názoru, pokud je nějaká situace, která bude potřebovat řešení, tak od toho jsou na školních akcích učitelé, na které by se měl syn obrátit. 🙂

leni78
autor
4. zář 2014

Ženský jak už jsem psala, jde mi o tu svobodu. O to právo. Bez jakéhokoliv vysvětlování.

willow4
4. zář 2014

@leni78 🙂 No nevím... neřeším to právníkem, ale schovaným mobilem a to ještě nejlépe někde v tajné kapsičce, aby ho někdo neukradl...

Nechci tedy šířit špatné vychování, ale můj syn jezdí na tábory cca 4 roky. Všude je výslovně napsáno, že jsou mobily zakázané... Na první jsem mu ho nedala a byl za exota... pak nám bylo vysvětleno, že je to jenom proto, aby se zbavili vedoucí odpovědnosti, když se něco ztratí... Takže to beru na vědomí... Každý rok jezdí na tábor s mobilem a každý rok jej mají úplně všechny děti a každý rok je v instrukcích "nedávejte mobily, děti nesmí manipulovat s elektrickými zásuvkami".

Nejsem pro porušování pravidel, ale mám-li být jediná, kdo je dodržuje ... Tak nejsem 🙂

nellygray
4. zář 2014

@leni78 I kdyby nakrásně Tvůj syn byl skutečně (!) tak disciplinovaný, že by mobil použil jednou za rok a pouze v tom případě, který zmiňuješ, jak to chceš upravit plošně? Jako že by měl on jediný výjimku? To je směšné, pro to prostě není důvod. Nebo že by to měly mít dovolené v takovém případě všechny děti? A kdo má hlídat, zda dítě skutečně jen "potřebuje podržet" nebo to už zneužívá a smskuje kamarádům a surfuje po netu? Okamžitě by se to zvrhlo v anarchii. Tohle rozumný učitel nikdy nepovolí, prostě jednou ta pravidla jsou daná a platí pro všechny. Svoboda, o které píšeš, musí mít i nějaké hranice.
Samozřejmě-dovedu si představit situaci, kdy je dítě v nějakém psychickém rozkladu, ale domnívám se, že není nic snazšího, než v tom případě zajít za učitelem-kterýmkoliv, v kterého má dítě důvěru-a domluvit se s ním, že teda mobil může použít. I to považuješ za tak šílené omezení jeho svobody?

suzanna123
4. zář 2014

@zuzana_ka pokud je jasně dáno, že ten mobil má být vypnutý, tak ano. Navíc ty nepíšeš, že ho má celou dobu v aktovce, ale že ho má používat na záchodě apod. Já si nedovedu představit, jak bych to dítěti v rámci "slušné výchovy" poradila. Něco jako "Miláčku, ve škole je sice zakázáno mobil používat, ale to platí proto, že ostatní děti jsou hloupé a používaly by ho zbytečně. Ale ty si ho nech zapnutý a když budeš mít pocit, že je to potřeba, tak se někde schovej a zavolej mi."??

evaviki
4. zář 2014

@leni78 no podivej.. pokud bude potrebovat a zapne si telefon a posle ti sms, tak mu prece nik hlavu neutrhne.. muze si ho svobodne zapnout a v pripade potreby odoslat sms.. predpokladam, ze toto by skola akceptovala, i omluvila, ze se nezeptal ucitelky, zda muze.. I kdyz chapu, ze kdyz si treba rozbije hlavu a pak ti posle sms bez toho, aby to rekl ucitelce (myslim rozbitou hlavu, ne sms), tak nadsenim ve skole skakat nebudou..
Nevim, co resis, skola ma narok, aby deti nezapinaly telefon.. ale je logicke, ze v pripade vyjimecne situace to nikdo hrotit nebude.. Mna by zajimalo, co si predstavujes pod situaci, kde by se ti syn musel nutne ozvat..
A pokud jde o svp, tak mas taky narok ho tam neposlat, je tvoje svobodna volba, zda zakaz akceptujes.. A treba skola povoli nejakou pul hodku, kdy deti muzou zavolat rodicum.. 🙂

suzanna123
4. zář 2014

@leni78 tak jestli si "nevykomunikuje", že je mu špatně a je potřeba kontaktovat rodiče, tak je pomalu na čase, aby se to naučil, ne? Nebo do kdy bude spoléhat na to, že má za zadkem maminku, která to za něj vyřeší?
Mimochodem, mně přijde naprosto logické, že když je dítěti špatně, tak nejdříve informuje učitelku a ne že se přiřítí máma zalarmovaná dítětem a učitelka kouká, co se děje...
Co se svobody týče, to si tady myslí spousta lidí, že svoboda znamená dělat si, co chci - a pak to podle toho vypadá...

nonnni
4. zář 2014

@leni78 svobodu a pravo jsi mela uplatnovat pri vyberu skoly, tak jsi mela volnou ruku. Ted uz ji nemas, svobodne jsi zvolila skolu s jistym skolnim radem.

Uz vidim, jak jedes natankovat k benzince, vezmes plnou a pri placeni reknes, ze jsi ochotna zaplatit jen cenu, jakou maji u benzinky o 5km dale, kam se ti vsak nechtelo, protoze to bylo z ruky.

Mela jsi volbu, svobodne jsi ucinila rozhodnuti a ted jedes podle pravidel skoly, kterou jsi svobodne zvolila.

Nezamenuj svobodu se zneuzivanim.

tarra27
4. zář 2014

@leni78 za me naprosto chapu, ze v hodine musi byt nekompromisne vypnuty/vypnute zvoneni i vibrace....ale proc o prestavkach?? V dnesni dobe sikany apod, nehlede na to, ze zavolam o poledni pauze komukoliv, proc by nemohl?

ja bych dala do radu skoly, ze v hodine pokud zazvoni, max 3x, pak mu mobil seberu a dam na konci sk.roku a nechala bych to podepsat i rodice 🙂))) a taktez ze nezodpovida skola za ztraty....ale jinak....

proc by v 11ti letech si nemohl zapnout tel....o prestavce to nechapu...
samozrejme taky me napada,co tak duleziteho by chtel psat...ale na druhou stranu sikana, divni chlapci v okoli skoly atd...

ja treba chci aby moje deti mobil mit mohly, hlavne kvuli me, ja budu klidna, ze maji moznost se mi kdykoliv ozvat.

achjonetusim
4. zář 2014

Smarjapano, kdyz to tu ctu nevim jestli se mam smat nebo plakat. Jedenactiletej kluk a neprezil by on (nebo jeho matka?) pul dne bez mobilu. Kvuli svo-bo-de. Ohanet se svobodou, hledat pravniky, mavat vyhlaskama.... co takhle pouzit selskej rozum?

kajalka
4. zář 2014

@leni78 A napadlo tě vůbec, že učitelé nechtěj nést zodpovědnost za tak drahou věc, jako je mobil? Rodiče rozhodně nejsou takoví, že by řekli dítěti "fajn, roztřískal sis mobil, novej dostaneš k 15. narozeninám", ale naběhnou do školy a budou to chtít po někom zaplatit. Tvůj přístup je dost bezohlednej.

karlajasmine
4. zář 2014

Myslim si, ze by mobily ve skole mely byt vypnute... Dobre si pamatuju, kdyz jsem byla v 9.tride a kazdy dostal mobil (tenkrat to byly ty ''Nove'' mobiliy Nokia 5110').. kazdy mel mobil ve skole pod lavici zapnuty, posilali jsme si obrazky, smsky.. zpetne je mi lito ucitelu, kdyz si vzpomenu, co jsme tam s temi mobily delali za bordel.. nehlede na to, ze o prestavce jsme se spolu poradne ani nebavili, protoze vsichni hrali hada.. V dnesni dobe, kdy ma mobil 150 funkci, internet atd, naprosto chapu, proc by ucitele chteli, aby mobily byly vypnute!! Nehlede na to, ze si absolutne nedokazu predstavit situaci, kdy by dite potrebovalo tak urgentne nekomu zavolat. Prece pokud jde o nejakou dulezitou vec, tak si to dite mobil stejne zapne. V byvale praci jsme meli zakaz pouzivani mobilnich telefonu, a pokud jsem neco duleziteho potrebovala, tak jsem si to vyridila o poledni prestavce, a vubec mi to nevadilo. Skola je snad o tom, ze tam to dite ma sedet, ucit se, a o prestavkach se bavit se spoluzaky.. nevidim jediny rozumny duvod, proc by meli mit zaple mobilni telefony. Pokud nekdo rozumny duvod ma, at ho uvede.. nenapada me zadny.

chatwenna
4. zář 2014

A ja nesouhlasim... Mobil je moje osobni vec a mimo vyuku nema nikdo pravo rikat, jak s nim muzu nakladat. I kdyby chtelo to dite hrat o prestavce pitome hry, zavolat mame nebo se prozvanet s tou hezkou blondatou holkou z vedlejsi tridy... Je to jeho telefon, jeho prestavka. Ucitelka je divna, resila bych to s reditelem, popripade se zrizovatelem.

krizecek
4. zář 2014

@leni78 myslím že většina rodičů kteří pak řešili šikanu nebo jiné takovéto problémy si mysleli že mají dítě dobře vychované 😀 Jestliže škola nastaví nějáký řád, každý ho má možnost si přečíst a my třeba i podepisovali souhlas.. Myslím že děti by se měly učit že nějáké pravidla se dodržovat musí a toto mi nepřijde jako omezování absolutně 😉
Jestliže je syn tak dobře vychovaný tak proč musí být pod tvým dozorem? že by to až tak OK nebylo?? 😉

K diskuzi.. Souhlasím a je to tak správně 😉

Strana