icon

Úplný zákaz mobilu ve škole, jaký máte názor?

leni78
4. zář 2014

Maminky prosím o názor a hlavně radu. Syn 11 let přestupoval na jinou budovu školy a má novou paní učitelku. Včera přišel s tím, že jim nová třídní řekla, že po celou dobu školy musí být mobil úplně vypnutý a uklizený, když bude potrebovat nutně telefonovat, ma si přijít za paní učitelkou. Ve školním řádu mají specifikované, že po celou dobu VZDĚLÁVÁNÍ musí zůstat mobil vypnutý, nejen vypnutý zvuk. S mobilem nesmí zadnym způsobem manipulovat a to i na všech akcích školy. Tak jem se večer ještě pisemne ptala ucitelky, jestli když musi zůstat vypnutý po dobu vzdělávání, tak jestli se můžeme domluvit na kompromisu a muže si mobil zapnout o přestávce. Taky jsem se ptala, jak to bude fungovat na škole v přírodě, vyletech atd. Maminky jaky na to máte názor ? Pro me je to neakceptovatelne, potrebuju aby byl syn schopny odeslat alespoň sms v pripade potreby, to samé na akcích mimo třídu. Co myslíte, mají na to právo a co ted s tim ?

gepe
25. únor 2016

@japona my ji to nezakazujeme (v rozumne mire), to ze neumi sama dalkacem zapnout, ovladat pc, ntb telefon a tablet, neznamena, ze neumi ovladat, ci se nesnazi, ci dokonce mit zakaz. A 2,5 lety dite mi asi nezvladne zavolat rychlou pomoc, tj spravne vytocit, rict co je za problem a udat adresu. Pokud to deti jejiho veku zvladaji levou zadni, tak bud jsme neco zanedbali, nebo je asi nase mala nejak mentalne zaostala.

japona
25. únor 2016

@gepe To nezavola, ale před třetím rokem v klidu zvládne odemknout telefon gestem, najít slozku kontaktu, vybrat (podle fotky) mamu/tátu/babicku/ a pustit hlasitý odposlech.. v podstatě se naučily telefonovat dřív než poradne mluvit🙂

gepe
25. únor 2016

@japona to nepopiram a taky jsme ji to jeste ani neucili 🙂 brala jsem to tak, ze jsme za exoty v tom smeru, ze napriklad svagrove synovec rocni si pry sam zapina tv po ranu a kouka na pohadky. Diky tomu jsem pochopila, proc uz treba rocni deti miluji kitty, minnie, krtecka, aj. Asi mame tim padem vseobecne spatny pristup, kdyz nase to v roce "nemilovala" a nemela jasnou milovanou postavicku, aj.

japona
25. únor 2016

@gepe Jasne, nic se nemá přehánět. Roční dítě bych taky nenechala vysedávat před televizí, ale priznavam, ze párkrát na tablet/telefon s krtkem ci hrami v restauraci taky došlo.

gepe
25. únor 2016

@japona naucit prakticke vyuziti, ale prave ne aby se to stalo denni zalibou no. Tak nase koukala treba se mnou na To je vrazda napsala 😀 chapu Te moc dobre a diky 🙂

svetlus_pepca
25. únor 2016

@japona Asi se na ty tablety ve školách dívám tak, že na prvním stupni základky by se měly děti naučit pořádně číst a psát pomocí knížky, sešitu a tužky 😉 Ano, druhý stupeň, střední škola klidně. Tam už ten smysl vidím. A určitě jsem neměla namysli úplný zákaz - protože zakázané ovoce přece láká nejvíce. Jen by mě zajímala míra, kterou se řídí ostatní maminky 🙂

japona
25. únor 2016

@svetlus_pepca Na psaní je jasný, že tužku a papír tablet nenahradí. Ale přiřazovat např. počáteční písmena slov k obrázkům, vyskrtavani co logicky nepatří do řady obrázků atd. V knize to budou brát jako učení, na tabletu jako hru..

somalicats
25. únor 2016

@japona Tak zrovna ta hra s písmenky se dá dělat i pomocí třeba dřevěných kostek, u starší jsem měla magnetického medvídka, kam mohla řadit písmenka nebo čísla. Totéž u logických her s obrázky - teď jsem kámošce dávala pro děti pěknou dřevěnou hru, kde děti i dospělí přiřazují obrázky logicky tam, kam patří (třeba zvířátka na farmu, jiná do zoo, auta do města apod.). Prostě u těch nejmenších se dá v pohodě vystačit si i s jinými pomůckami než zrovna s tabletem.

Jinak je jasný, že je nesmysl od té elektroniky děti úplně izolovat, to se dneska prostě nedá. Už vůbec to nejde u školních dětí, které ty mobily prostě mají - je fakt, že do konce páté třídy jsem u starší trvala na obyčejném tlačítkovém telefonu, od šestky má chytrej (na rozdíl od nás dospělých 😀 ). Ale všeho s mírou.

japona
25. únor 2016

@somalicats Jasne, že tablet není nutný a existují spousty pomůcek. Já jen psala, že mi přijde prehnane se mu vyhýbat jen proto, že je to tablet. Že se da využít i smysluplneji než koukání na youtube. Proc se tomu vyhýbat? Doba holt pokročila. Dřív se taky pralo na valse a nádobí mylo rucne..

somalicats
25. únor 2016

@japona Mně spíš připadá, že si děti víc vyhrajou s těma "klasickýma" hračkama než s tabletem. Ale pokud chce někdo používat tablet k těmto účelům, proč ne, jeho volba. Pro mě to volba není. Moje starší neteř (5 let) bez tabletu nevydrží a čučí do něj i celý den, pokud není zrovna vybitý. Mladší roční neteř už má taky svůj. Moje děti tablet v tomto věku neměly a mít nebudou.

svetlus_pepca
25. únor 2016

@japona Já mám třeba problém s elektronickým textem i obrazem. Knížku si přečtu normálně, ale na práci s počítačem nebo mobilem či na televizi potřebuji brýle. Tenhle problém nastal po roce dennodenní práce soudní zapisovatelky, tzn. práce s počítačovým textem. Třeba proto si myslím, že kde je alternativa, neměl by být tablet.

somalicats
25. únor 2016

@japona Jinak jeden takový "poznatek" - mladší dcera - čerstvá dvouleťačka, chodí na 2 dny v týdnu od ledna do klasické školky. Co se jemné motoriky týče, vyrovná se s přehledem starším dětem - pořád tam něco tvoří, lepí, malují, skládají - doma s ní stavím kostky, skládáme dětská puzzle, navlékáme kroužky apod. - kdyby jen prstíkem jezdila po tabletu, tohle nedá.

barusak1
25. únor 2016

Četla jsem pouze část, ale doufám, že až moje děti začnou chodit do školy, tak takovou matku jako je zakladatelka diskuze nepotkam ....

kamila297
26. únor 2016

Domnívám se, že "v případě potřeby" má syn k dispozici učitelku a pokud se nedej bože něco stane, tak potom od toho ty mobily jsou, nikoliv na to, aby děti během výletu nebo exkurze atd. psaly sms, hrály hry apod. Přiznám se, že dnešní doba mě tím rozčiluje - lidi se mezi sebou nebaví, nescházejí se, ale neustále visí na soc. sítích nebo na mobilu a děti raději mrskají hry a smskujou s kamarády, se kterými jsou celý den ve škole, ale ven na hřiště by je člověk nedostal ani heverem. Také nechápu, proč musí mít rodič non-stop zprávy od dítěte, jak se má a co dělá. Dejme dětem trochu volnosti a přitom zodpovědnosti sama za sebe!

elu
8. bře 2016

o přestávce si má dítě dát jablko a osvěžit mozek a né čumět do jablka 🙂,proč by jako měl o přestávkách vypisovat své matce sms??? nechte ho žít bez mobilu....stejně, kdyby ty mobily měly, nepsaly by maminkam, ale čuměly na zakazáné ovoce...at se proběhnou místo toho

zuzineckah
8. bře 2016

mě úplný zákaz vypnutí mobilu po dobu vyučování nevadí, souhlasím s ním. Marně lovím v paměti a vybavuji si jestli mi dcera v průběhu školního vyučování, resp. o přestávce napsala něco, co by nepočkalo po skončení školy. Nenapsala. Kdyby se něco dělo, věřím, že učitelka buď dovolí mobil zapnout, nebo nám zavolá sama. To samé naopak - kdybych se nutně potřebovala s dítětem spojit, tak to udělám přes školu. Věřím, že by žádný problém nebyl.
Na akcích je to jiné, ale taky je rozdíl o jakou akci jde. Kino/divadlo/kultura a pod., - souhlas, vypnout. Škola v přírodě, lyžák, prostě akce mimo domov na několik dnů - večer si posíláme zprávy. Ale jen jednu třeba, max před příchodem víc, když ladíme příjezd.

Co mě ale zaráží je to, že v dnešní době ještě nenašli způsob jak zapojit tyhle technologie do výuky, prostě udělat z "nepřítele" povinnost (kromě pár škol, které využívají třeba tablety). Ale je to asi jen otázka času a peněz, protože technologie patří k dnešní době stejně tak jako patřily k té naši skleněné kuličky a skákací guma.

kolibricek36
8. bře 2016

@leni78 já tě nechápou, - jako tys měla v jeho letech mobil? určitě ne - od čeho má učitelky - pokud potřebuje nutně pomoc, tak mu jín zavolají a při tom zavolají hned tobě, že se stalo to a to .....
jevanečky kde se berou také zakomplexované matky, kteé vyžadují, aby jim dítě o přestávkách psalo sms ....

krystalka
8. bře 2016

@kolibricek36 - přesně, my jsme ho taky neměli a přežili jsme to úplně v pohodě.....syn je druhák, mobil nemá ani obyčejný, sám po něm zatím nezatoužil, u nich ve třídě co vím, tak ho nemá zatím nikdo, kluci si o přestávce radši hrají ve třídě na koberci 🙂 ....k čemu by ho ve škole potřeboval, to nevím, do školy a ze školy ho někdo vodí (dojíždíme půl hodiny MHD) a kdyby se něco stalo ve škole, tak bude stejně volat učitelka.....až bude někde chodit nebo jezdit sám, tak ho nejspíš dostane, ale to bude ještě nějaký ten rok trvat....a jinak jsem naprosto pro, aby ve škole telefon vůbec nevyndavali, klidně bych byla i pro to, aby jim ho paní učitelka ráno zabavila a před obědem by ho dostali zpátky 😉

lajla
8. bře 2016

Nikdo nemá právo prikazovat co s mobilem o přestávkách, a volných akcích a taky kdy zapínat a vypínat...
Souhlasim s tím, že ano tel ztisit ve vyučování a nehrat si s ním, co bude o přestávce je věc pouze dítěte a rodičů
Moje dcerka mobil má, je ve druhé třídě, moc ho nevyužívá, protože jsme ji ho nezakazali a nemusi se s námi přít, využívá v případě že jde že školy sama domů nebo někam, abych byla s ní.v kontaktu
Jak to mají ostatní je jejich věc

rony77
8. bře 2016

U nás zákaz telefonu je a plně s ním souhlasím. O přestávkách mají děti komunikovat mezi sebou a hrát si spolu, ne tutat na telefonu. Navíc chrání děti před odcizením. Po dobu vyučování mají telefony zamčené ve skříňce. A není pravda,že co se děje o přestávce je věc dítěte a rodiče. Nechápu jak to někdo může říct. Kdo zodpovídá v té době za dítě? Škola.

nelam
8. bře 2016

@lajla to nemate uplne pravdu. Skola totiz to pravo ma a pokud chce,zakotvi to do skolniho radu. U nas plati zakaz pouzivani mob.telefonu po celou dobu pritomnosti ditete ve skole a na sk.pozemcich,s vyjimkou nenadale mimoradne situace. Moje deti jsou ale zvykle na domluvu. Pokud si potrebuji zavolat,prijdou a zeptaji se. Maji to tak od 1.tridy a neni problem,volaji opravdu vyjimecne a mene nez na zacatku (drive bylo smrtelne dulezite ukazat novou zelvicku na fotce spoluzakum). A zakaz pouzivani mobilu mame kvuli detem 2.st,zejmena kvuli nataceni ruznych "scen".

lajla
8. bře 2016

@nelam jasné i zákon či vyhlaska stanoví určité věci, které někdo nebere vážně...
Je to vždy vše o domluvě. Učiteli, učitelce...jaký má respekt u třídy
Naštěstí dcerka chodí do školy kde toto naštěstí řešit nemusíme a máme volnost

lajla
8. bře 2016

@rony77 co bude s minulém o přestávce...myslím že jsem to napsala dost jasné.
Samozřejmě dítě nemůže skákat s okna či dělat jiné vylomeniny
Jak píšu moje děti mají naprostou volnost a právě proto mobil a jiné věci ani nepoužívají, nemají tu potřebu...takže aby mi že školy posílala SMS či obrázky želv se opravdu nikdy nikdy nestalo

lajla
8. bře 2016

Co bude s mobilem o přestávce...chyba🙂

samaber
8. bře 2016

Doufám, že naše škola po nich bude chtít to stejné, řekla bych konečně správné nařízení

gryfis
8. bře 2016

Taktéž se zákazem souhlasím. Aspoň tedy během vyučovacího procesu ve škole. Na škole v přírodě a výletech bych byla pro to, aby byl tel. vypnutý jen po dobu, kdy by tím mohl rušit průběh.

lajla
8. bře 2016

Jen pro malou představu, min rok jsme se stěhovali takže přechod že školy...
V první škole pořad nějaké zákazy příkazy, pořad se něco řešilo, nikdo neposlouchal...ve druhé škole, žádné příkazy, ale mluvení proč ano proč ne, vysvětlování...
V první škole mobily hrály furt i přes zákazy...ve druhé nic..

rony77
8. bře 2016

@lajla ano, napsala jste to jasně co bude s telefonem o přestávce... Ale o tom vy jako rodič nerozhodujete. Rozhoduje o tom škola a vždy je to stanoveno ve školním řádu. A ten není pro legraci.
Pracuji jako vychovatelka -letos jsem měla druhacky. Ani jeden neměl tendenci si ve vyučování ani v družině hrál s telefonem. Děti si hrají spolu a mají hezké vztahy a tvoří kolektiv. S telefonem kolektiv tvořit nemůžete.

lajla
8. bře 2016

@rony77 ano může to být stanoveno ve školním řadě, jsem učitelka, ale pokud k tomu není důvod mobil není potřeba zakazovat, v případě že narušuje výuku to je jiná věc...
Ano u nás ve škole to.samé. nikdo nezakazuje, děti vědí že můžou ale nemají zájem, raději si hrají spolu
Pokud se zakazuje...pokušení je veliké, a děti rady pokouší...

modernitata
8. bře 2016

Zdravim pritomne slecny a damy..jakozto muz citim nesmirnou potrebu se k tomuto vyjadrit..mobil do skoly dite samozrejme nosit muze,pokud rodice chteji,proc ne.Ale rozhodne by mel mobil po CELOU dobu zustat v aktovce a nebo ve skrince!Akorat to rozptyluje pozornost ditete,kterou je uz tak tezke si ziskat.Ukazovani blbosti vyfocenych doma ci po ceste do skoly muze pockat,az nase budouci generace vyleze ze skoly.Sakris kde jsou ty casy,kdy jsme pred sebou machrovali,kdo ma hezciho anglicaka a nebo se trepali na zvoneni,abychom mohli hrat fotbal se zmackanym papirem ci vrskem??To se ted musi tocit kolem mobilu,phabletu,tabletu,chytrych hodinek a spoustu tehle absolutne pro dite zbytecnych a penezozravych blbosti???Stejne pokud mu nedate Iphone 6S,tak je looooooser a bude akorat nastvanej a mobil pri prvni prilezitosti ho rozflaka...k cemu je telefon ve skole tak dulezitej? Aby se koukali na videa?Hrali hry?Cumeli na youtube?A ze tam jsou kolikrat pekny zvrhlosti..jednak si dite strasne kazi oci a pak dite je dite..je to opakujici opicka,ktera se uci opakovanim..a kdyz tam vidi,jak se na videu kopou do hlavy,stinaji hlavy,zkuruji se,skacou z balkonu do bazenu,trepaj zadkama div se jim neurvou,tak co z toho ditete ma potom byt??A kolikrat jste museli strasne nutne volat diteti do skoly?Pokud se neco stane vasemu malemu/male,tak skola zavola,nebojte..jsou pod takovym tlakem,ze si nedovoli nic udelat bez souhlasu rodicu..a to je taky spatne!

Strana