icon

Úplný zákaz mobilu ve škole, jaký máte názor?

leni78
4. zář 2014

Maminky prosím o názor a hlavně radu. Syn 11 let přestupoval na jinou budovu školy a má novou paní učitelku. Včera přišel s tím, že jim nová třídní řekla, že po celou dobu školy musí být mobil úplně vypnutý a uklizený, když bude potrebovat nutně telefonovat, ma si přijít za paní učitelkou. Ve školním řádu mají specifikované, že po celou dobu VZDĚLÁVÁNÍ musí zůstat mobil vypnutý, nejen vypnutý zvuk. S mobilem nesmí zadnym způsobem manipulovat a to i na všech akcích školy. Tak jem se večer ještě pisemne ptala ucitelky, jestli když musi zůstat vypnutý po dobu vzdělávání, tak jestli se můžeme domluvit na kompromisu a muže si mobil zapnout o přestávce. Taky jsem se ptala, jak to bude fungovat na škole v přírodě, vyletech atd. Maminky jaky na to máte názor ? Pro me je to neakceptovatelne, potrebuju aby byl syn schopny odeslat alespoň sms v pripade potreby, to samé na akcích mimo třídu. Co myslíte, mají na to právo a co ted s tim ?

chatwenna
4. zář 2014

@karlajasmine V plavkach by zmrzl, takze v tech bych ho neposlala. Zenes to extremu. Plavky a zabky muzou nekoho pohorsovat. Banka by prisla o ksefty a svuj punc dulezitosti, kdyz to nebudu respektovat, tak me proste vyrazi, coz se na ZS stat nemuze... Ale proc nekomu vadi mobil o prestavce?

chatwenna
4. zář 2014

@kajalka Jo, to je jejich pravo, stejne jako moje pouzit mobil mimo vyuku 🙂

suzanna123
4. zář 2014

@karlajasmine protože došly argumenty 😉

berenika39
4. zář 2014

@suzanna123 jj, to jsou jen načtené nepromyšlené fráze - svoboda, právo, chci, můžu...já tomu říkám v tomhle případě obyčejná bezohlednost. a věř mi, že vím možná víc než kdokoliv jiný, co to znamená žít za totáče, bez svobody a tak. takže si toho v té pravé podobě vážím. v roce revošky mi bylo dvacet a mela jsem dítě 😀
přesně péšeš, že tohle je pak vidět na silnicích, ve školách, ve firmách - jakoby lidi měli klapky na očích - já, moje zájmy, moje potřeby,a ostatní se poserte.
pardon. jdu, protože je mi z toho smuto. konec vysílání.

kajalka
4. zář 2014

@chatwenna Tak to bych zrovna tebe chtěla vidět, kdyby k takovéhle situaci došlo. Fuj, je mi úplně blbě, když tu čtu, jací lidé mezi námi žijí a s čím může přijít moje dítě do styku...

karlajasmine
4. zář 2014

@chatwenna Tak spis jde o to, ze by mobily o prestavkach nejsou nutne a ze to deti akorat svadi k tomu, aby si v kazdou volnou chvilku zaply mobil, nez aby zily pritomnosti a bavily se s kamarady.. a opravdu existuje hodne pripadu, kdy se ve skole nataci sikana a deti si z toho delaji srandu a mysli si, ze je to ok.. atd.
S tim mobilem o prestavkach je to asi proste o nazoru no, myslim si, ze skola ma pravo mobily o prestavkach zakazat, a pak zalezi na rodicich, jestli tam svoje deti poslou nebo ne. Ja bych svoje dite do takove skoly poslala, nekdo treba ne.. ale kazdopadne zakladatelka si tohle mela zjistit predtim no 🙂

pupickova
4. zář 2014

@zuzana_ka jo jsem a díkybohu i moje děti jsou, takže nemusí mít nonstop matku s mobilem za zadkem! 😉

chatwenna
4. zář 2014

@kajalka Sorry, ale nevim, na co reagujes...

zuzana_ka
4. zář 2014

@karlajasmine Vše se dá řešit bez mobilu, ale když je tu ta možnost tak to prostě využila a co?

tria002
4. zář 2014

My jsme jako malý ani nevěděly, že nějaký mobil existuje a taky žijem.. Holka má tel vypnutý po celou dobu školy, když jí je blbě, jde za učitelkou a může mi pak zavolat. Zapne ho po škole, podá info, nosí ho ven atd.. Na tábor by mě ani nenapadlo jí ho dát.. Proč? Má tam čas na psaní a volání? Nemá.. Poslala mi pohled, já jí denně jeden a bylo vše tak, jak to mělo být. Pokud jsem měla obavu, zavolala jsem paní, která tábor vedla. Dala mi dceru (to byla prvně, v šesti letech) k tel. a ta mi řekla, že na ní čekají koně a papa.. Byla jsem smutná já víc, než ona. Mobily a počítače nás jednou zničí. Raději si doma večer zahrajem karty, člověče, nebo partičku, než aby holka seděla u tv nebo pc. Teď hodně děláme náramky z gumiček- je jí 12. Mobil je skvělá věc pro kontrolu, když je venku, nebo pokud jede za kamarádkou na kole do vedlejší vesnice, neříkám, že ne.. Ale nechápu, k čemu by ho měla mít ve škole!

jezevec
4. zář 2014

polozeny dotaz mne krapet zarazi, snad by sami rodice meli jit prikladem ze mobil se v urcitych prostorach a pri urcitych situacich vypina, ze je to neslusne,stejne jako kdyz jdu k lekari, do divadla, na urad apod. proto skola by mela byt samozrejmosti a brana jako misto kde mobil dite proste vypne a hotovo..mne uz prijde uplne ujety jak kazdy vsude vola, kolikrat do toho lidi hulakaji, vschni v metru jen cumi do telefonu a tukaji prstama...

chatwenna
4. zář 2014

@karlajasmine Nejsou nutne, jasne ze ne... Ale kdyz uz se tedy v rodine rozhodneme, ze diteti mobil poridime, tak nejspis asi proto, ze chceme, aby tady ta moznost konktaktu byla a nemame povinnost se nikomu zpovidat, jestli je nas kontakt dulezity nebo ne. Co vsechno se da s mobilem delat, to vime vsechny, ale plosny zakaz to prece nevyresi... A opakuju se, ale budou na tom bity ty deti, kteri se treba jen priblbe prozvani. Je to jejich vec, treba blba, ale jejich. At si tady sahnou do svedomi ty, co uz tady hodinu a pul sedi a mladi stravily na ICQ.

zuzana_ka
4. zář 2014

@pupickova To gratuluju, že tě nemají za zadkem a když budou mít problém, tak se svěří komu?

anetka1701
4. zář 2014

Tahle diskuse je čím dál tím zajímavější...

Pracovala jsem s lidma 15+. Byli to brigádníci a většina z nich u nás byla ve své první práci. Bylo docela drsný to sledovat, na jejich návyky, to jak přistupovali k úkolům, jak se obecně chovali - protože, nalejma si čistého vína, škola je jen a jen "příprava na budoucí povolání" - tedy v dětech vzbuzuje návyky, které by měli být co nejlepší, právě pro jejich budoucí uplatnění v práci...

Měli jsme brigádníky, kteří byli šikovní, pohodoví a pracovali pěkně. Neměli problém respektovat pravidla, které jsme nasadili a pracovat s nima byla radost... A pak tam byli tací, kteří si doslova bez rodičů ani neuprdli, rodiče jim dělali do práce svačinu, kontrolovali pracovní smlouvy a dokonce neváhali jejich případné prohřešky řešit za ně... Docela jsou koukala, když mi volali maminky mých zaměstnanců a nebo dokonce tatínkové - a vyhrožovali mi, vztekali se a lobovali za své děti, snažili se žehlit jejich prohřešky a průšvihy... Dokonce jsem měla tatínka, s jehož dceruškou jsme kvůli vážným pracovním nedostatkům a problémům s chováním musela ukončit pracovní poměr a ještě jí (dle smlouvy) krátit mzdu. Nejdřív mi vyhrožoval a pak mně snažil ukecat, abych jí nechala dál v práci pracovat (= flákat se, lakovat si místo práce nehty - doslova - a vykazovat činnost 00 nic) a posílala jí mzdu, kterou on bude naší firmě refundovat!!! Nemusím asi vysvětlovat, že jsem ho vynesla v zubech... Prostě všechno je o lidech, o zametení před vlastním prahem a o nepřestřiženém pomyslném pupečníku... Ono pro ty děti není rozdíl, jestli je zákaz používáním telefonu ve školním řádu, nebo pak třeba v pracovní smlouvě... Prostě jsou to pravidla, které je třeba buď respektovat, nebo si vybrat jiné zařízení... prostě to tak je - není to omezení svobody, není to omezení ničeho - každý má naprostou svobodu vybrat si vzdělávací zařízení, zaměstnavatele - cokoliv. Ale pokud jednou uzavře nějakou dohodu o (oboustranném) plnění povinností, tak jí prostě musí respektovat.

Můj muž taky poslouchal doma, jak učitelka je kráva a jak jí nemá poslouchat a myslet si něco o prdelích... A jak on je nejlepší, nejdokonalejší na světě a škola je jen malá překážka v jeho genialitě :oD :oD :oD Víte jak to dopadlo? Jeho nerespektováním autority v práci, kolegů a šéfů, stálou myšlenkou jak "on je nejlepší a všichni ostatní jsou jen odpad na jeho botě" a docela solidním pádem na držku, když pak začal pracovat :o( Návyky ze školy se dost hnusně projevili i v pracovním životě a stálo ho hodně úsilí chyby rodičů napravit a zařadit se do většinové společnosti tak, aby mohl normálně fungovat...

gepe
4. zář 2014

@chatwenna Omyl, bazen byva casto take aktivitou v ramci vyucovani, ci telocviku.
A i kdyby nebyl, princip je naprosto stejny jako ve skole! Dite do skoly nemusi, muzes ho ucit doma, pokud mas k tomu adekvatni vedomosti a schopnosti.
Pokud dite navstevuje jakoukoliv instituci at uz povinne ci dobrovolne, ci jakoukoliv aktivitu - sport, tabory, svp, aj. ma respektovat, ne si delat co chce.
Tvuj syn Ti jednou hodi bobka na hlavu, vzdyt bude mit vlastni nepsane zakony, systemy a rad, a Ty uz do nej zapadat nebudes. Budes dalsi v rade tech rodicu, kteri zustali na stara kolena sami a to neresim, kdyz mladej bude mit takhle nastaveny vnitrni hodnoty, ze bude kaslat i na pravni zakony.
ALE! Kazdy ma vyber volby, jak vychovavat a vest sve dite. Ty jsi si zvolila tuhle cestu, takze good luck.
btw: ja hodiny na icq fakt netravila. Behala jsem venku a vymysleli jsme ruzny bejkarny a meli volnost i svobodu, jen jsme vedeli, kdy musime domu, pripadne na nas hulakali rodice z balkonu ci oken. Sportovala jsem, zajimala se o spoustu veci. Ano, doba je jina, ale to neznamena, ze z ditete udelam mobilniho a internetoveho zavislaka, vcetne zavislosti na me. Opici lasku doma fakt nepropagujeme.

pupickova
4. zář 2014

@zuzana_ka 😨 😨 a to jako fakt? Jako fakt je pro tebe ženská, která nechá svoje dítě svobodně nadechnout ta, který se dítě nemůže svěřit? Vůbec nechápu, jak naše generace teda mohla vyrůst v celkem kvalitní lidi, když nebyly mobily a nemohli jsme se "svěřovat" matkám....

al_muzna
4. zář 2014

Myslím, že hodně lidí si plete demokracii (v tom dnešním slova smyslu) s anarchií.
A víte co?
Myslím, že každá žena, která se rozhodne mít dítě, by měla podstoupit psychotest a komise by rozhodla, jestli může vykonávat povolání MATKA!

To by bylo tak málo idiotů, to by byl svět!

chatwenna
4. zář 2014

@gepe No, tak kdyz bude v ramci vyuky, tak tam mobil nepatri, kdyz tam pujdes ve volnem case, tak mi tezko nekdo da nahradu, ze... Mas to trosku pomotane.

A jinak - mas vesteckou kouli...? Myslis, ze lasku ve stari ziskas vychovou - tezko. Ale mozna, ze o tebe se deti postaraji jen z povinnost, nikoliv z lasky. To bych radsi sama zdechla v prikope...

suzanna123
4. zář 2014

@chatwenna a když se rozhodnu, že si pořídím porsche, které sviští dvoustovkou, tak se přece taky nenechám omezovat nějakými blbými předpisy, že...

gepe
4. zář 2014

@chatwenna Prestavka neni volny cas 🙂 ano je to volny cas v ramci vyucovani, ale stale je na pude skoly, kdy skola nese zodpovednost za dite v danem zarizeni umistene.
Ve volnem case neda nahradu? No neda, ale ne proto, ze to bylo ve volnem case, ale protoze byl porusen vnitrni rad 🙂

Hehe, jsi fakt vtipna, dobre sis to pretocila 🙂 lasku vychovou a pristupem k diteti muzes znicit, ale i podporit a prohloubit. Otazkou je, ktery pristup zvolis a jak to bude vnimat Tve dite.

karlajasmine
4. zář 2014

@chatwenna Zpovidat se nikomu nemusite, ale pokud skola ma plosny zakaz pouzivani mobilnich telefonu, tak bud tam posli sve dite a respektuj to, nebo tam teda sve dite neposilej 🙂 ale udelat to tak, jako zakladatelka, ze poslala sve dite do teto skoly a pak si stezuje na jejihch skolni rad, je nesmysl..

A taky si myslim, ze si hodne lidi plete demokracii s anarchii. Svoboda neni ''delam si co chci'', svoboda je ''mam moznost volby''.

gepe
4. zář 2014

@suzanna123 ano diky takovym pak umiraji jini lide a kolikrat prave nevinne deti. 😔

chatwenna
4. zář 2014

@suzanna123 Zakon a skolni rad jsou dve ruzne veci... Ale taky by se o tom dalo diskutovat, ze. Napriklad v Nemecku je neomezena rychlost na dalnicich a je tam mnohem mene nehod.

chatwenna
4. zář 2014

@karlajasmine Moje svoboda je tam, kde zacina svoboda jineho. A nechapu, ci svobody omezuji, pokud o prestavce pouziju mobil.

karlajasmine
4. zář 2014

@chatwenna To je dano podle me autoskolou... tady funguje system ''Nejak jed', pak mi kup flasku slivovice a dostanes ridicak''.. kdezto v Nemecku se v autoskole hlavne nauci respekt k ostatnim ridicum... Coz se ta trosku srovnat se skolou a pristupem ve skole 🙂

teeerez
4. zář 2014

@chatwenna preskocila jsem 3 stranky diskuze, nicmene jsem presvedcena ze nemas pravdu. Prestavka je mimo vyuku, nikoli vsak mimo skolu. Neni to soukromy cas ditete, nemuze se sebrat a odejit domu a neprestavaji o prestavkach platit pravidla skoly. Mimo jine o prestavkach skola je skola za dite nadale zodpovedna, coz ji dava pravo urcit si, co se bude / nebude o prestavkach dit.

Skola k tomu muze mit mnoho duvodu - ten nejvice neoodiskutovatelny by byl napr. zneuziti mobilu k sikane (pripadu kdy si spoluzaci tyranii jineho spoluzaku natocili na mobil, soupli na net a obet se zabila bylo ted vcelku nechutne hodne, takze bych proti tomu nerekla ani popel), ale muze mit duvody i jine. Prestavka slouzi k dusevnimu odpocinku a k jidlu, ani pri jedne aktivite neni zahodno drzet v ruce mobil. Dale, jak casto odbornici zduraznuji, skola neslouzi jen k ziskani vedomosti od ucitelu, ale i pro umeni budovat socialni vazby a zvysovani emocni inteligence deti - to mohou mobily narusit naprosto zasadnim zpusobem.

karlajasmine
4. zář 2014

@chatwenna Asi mi uz doslly argumenty 🙂 Neomezujes tim nici svobodu, akorat je to proste o tom, ze jako rodic bych si spis prala, aby moje dite vedelo, ze mobil neni ''nutnost'' o kazde prestavce, ale proste vec, kterou muze vytahnout v pripade nouze, ale kterou k zivotu nepotrebuje. A tohle jsem se ja jako mala naucila proto, ze jsem nemela v mladi mobil (protoze neexistovaly). Dneska si kazdej mysli, ze potrebuje I-phone a I-pad, jinak asi umre. A proste bych si jako rodic neprala, aby moje deti takto uvazovali, a plosny zakaz mobilu ve skole je nauci, ze mobil neni potreba mit neustale u sebe. Ale nic uz toho tady necham.. napsala jsem uz vsechny svoje nazory a holt mame kazda jinej 🙂

nonnni
4. zář 2014

@chatwenna neni neomezena rychlost na VSECH dalnicich, ale jen urcenych usecich a zrovna na tech je prokazano 70% smrtaku...ne uplne stastny argument.

gepe
4. zář 2014

Ja jen doufam, ze nejakyho takovyho mladika jenz nerespektuje nic a nikoho jednou nase mlada nepotka, nepozna, natoz aby se do nej zakoukala. Nechci ji pak delat v nejhorsim pripade nahrobek s napisem: "Lehce nabite mladi..." 😔

antoinet
4. zář 2014

Leni, nečekáš, že budeme mít pochopení pro tvé názory, že ne? Pamatuju si, jak seš navážela do učitelek v MŠ, aniž bys znala problematiku. A je to tu zase🙂 Takže podle mě by maminky jako jsi ty měly dávat děti do soukromých škol nebo je učit doma, když jim státní školství nevyhovuje. A tvoje 11tiletý miminko může pařit hry na mobilu pod stolem, až ho budeš učit rovnice a anglická slovíčka🙂

Strana