V kolika letech pustit dítě s otcem na dovolenou?
Ahoj holky, otázka pro ty, které nežijí s otcem svých dětí. Řeším to, že táta naší pětileté dcery ji chce druhým rokem vzít k moři. Minulý rok jsme se nakonec dohodli, ač to stálo milion diskuzí, že ještě ne. Řekl, že jí vezme na dovolenou někam po ČR, ale na to nedošlo, nevím proč. Nikdy s ním nebyla déle než dvě noci, navíc spoustu víkendů i ruší, protože jezdí pryč s novou partnerkou a ta si s malou vzájemně příliš nesedla. Malá má ale tátu ráda a nemá problém tam jezdit. Tohle léto už na tom, že jí vezme k moři trvá, dohoda nepřipadá v úvahu. A mně se to nelíbí, mám o dceru strach, honí se mi hlavou nejhorší scénáře, o zodpovědnosti jejího táty nemám uplne 100% mínění, naschvály dělat nechci a nikdy jsem nedělala-vycházím vstříc na maximum co to jde - přistoupila jsem na snížení peněz, protože se stěhoval s novou partnerkou a hodí se mu posílat méně, malou vozím a vyzvedávám přes celou Prahu, přestože on se odstěhoval dál, přehazuji víkendy dle jeho plánů, vlastně po něm žádnou jinou vstřícnost nechci kromě toho, že bych s cestou do zahraničí ještě počkala. Soudem rozhodnuto nemáme, doteď vše domlouváme sami. V kolika letech dítěte pro vás bylo ok, aby odjelo na dovolenou s ex partnerem? Děkuju za odpovědi 🙂
@jahodi prave, prijde mi, ze se postara jen kdyz neni zadny problem, kdyz je to proste vylet a zabava a o nic nejde. Jinou peci o ni vlastne nikdy nezazil 🤷🏼♀️ partnerka mu nepomuze, jsou spolu ted necely rok a vztah mezi malou a ni nevznikl - zezacatku vzdy na ty vikendy, kdy u nich mala mela byt, odjizdela uplne pryc, pak spoustu vikendu zacali rusit a ted u nich mala byva, nechaji ji spat na gauci a mala je vzdy doma smutna, ze chtela nad ranem prijit k nim do postele, ale ze Misa (otcova partnerka) to nedovoli, ze ji tam nechce. K nam s manzelem se doma vzdy je spanku v nasi posteli v pulce noci prida, nekdy i spi s nami kdyz je treba vecer smutno nebo dalsi den nikam nevstavame apod. Je mi z toho na nic, ze tam ma zakaz prijit se pomazlit a pripada si “odstrcena” na gauc… Ani ta dovolena by nebyla s tou partnerkou, ale otec by jel s nejakym svym kamaradem, ktereho neznam. Coz mi na klidu nepridava….
@drep nikdy jsem nebranila jakoukoliv dobu a naopak se snazila, aby cas spolu travili. Zezacatku, kdy se ji sam bal vzit na noc jsem mu i nechavala k dispozici svuj byt a klidila se, aby spolu mohli byt. Jen me stve, ze sliboval dovolenou po cr na kterou nedoslo, takze vice noci nemaji vyzkouseno (ne kvuli mne) a ted rovnou zahranici kde po ruce nebudu no…kazdopadne diky za nazor 🙂
Nevidím v tom problém, úplně v klidu bych je pustila.. stát se cokoliv může i za barákem u rybníku.. spíš být tebou se zaměřím na svoje strachy, abys to na to dítě pak zbytečně nepřenášela, přijde mi to trošku úzkostný z tvojí strany
@sima_k Ty tvoje strachy ale nemaji nic spolecneho s vekem dcery. Nesmi ji nechat samotnou v bazenu, ani kdyby ji bylo 6, ani 7, ani 8, ...takze otazka, jestli neni brzy je pustit podle me neni uplne predmet toho, na co se vlastne ptas...
Ty zakladni bezpecnostni zasady bych s nim probrala, jestli mas pocit, ze by byl schopny je nedodrzovat a idealne se s nim domluv, at si jeste predtim vyzkousi nejaky vylet jenom po CR, jestli ti to pomuze se citit lip. Ale celkove nevidim tak velky rozdil mezi tim, kdyz jsou spolu doma a kdyz budou u more, podle me neni brzo na to ji tam pustit...
Holky, ja jenom opakuju, ze jsem otci ve styku s dcerou nikdy nebranila a ani v tomhle pripade se tu neptam na zpusoby jak ho obejit a v dovolene mu zabranit 🙂 jen me zajimaly vlastni zkusenosti s vekem, kdy uz je to podle vas ok, jako “matka majitelka dítěte s patentem na pravdu” snad nejednam a necitim se tak 🙂
@me_druhe_ja Ano, ČR nic takového pro vycestování nevyzaduje. Jestli neco vyzaduje Francie pro vycestovani od nich, to uz je vec jiná.
@sima_k tak potom, byli jsme se synem ve 2 letech v rumunsku a pohoda a xx lidi jezdi s dvouletyma deckama.k moři
@sima_k Podle mě je na prvním místě bezpecnost dcery. Za mě jsou důležité věci, jak u něj takový pobyt u moře vypadá. Jestli táta spí na lehátku a dítě se samo hraje na břehu moře/ bazénu nebo je aktivně s ní. Dokáže ji pomoct pokud by měla průjem/štípanec/horečku/zvracení? Co bude dělat když mu dcera po 3 dnech řekne, že už chce maminku? Nevím, opravdy bychom si s ním o těchto věcech promluvila.
tak to jsem zas asi jiný typ matky, ale i kdybych já s dcerou byla na dovče a ona mi po třech dnech řekla, že chce domů, tak se fakt neseberu a nepofrčím, protože ona řekla. Moje dcera relativně často chtěla tátu když byla u mně (nebo klasika - když jsme spolu měly nějaký spor, tak okamžitě táta je lepší a chce k němu) - a co dělám? No normálně, povídáme si o tom, jaké to u něj je, někdy mu zavolá, povídáme si že to není snadný když nás nemá dohromady, ale že mně jako dítěti zas hodně vadilo, že se naši hodně hádali, i když je miluju a neumím si představit že by nebyli spolu...... To je normální život......
@sima_k Kdyby onemocnela, stejne ti asi zavola a poradi se, co delat. Kdyby to bylo neco, co sami nevyresite, vezme ji tam k doktorovi. Pokud mala bude chtit po 3 dnech domu, tak si s tim bude muset poradit, to je jeho problem, ne tvuj. Zadne velke drama z toho nemusi byt, deti jeste v tomto veku nemaji extra pojem o case, pokud se bavi, tak jim to utika rychle. A myslim, ze u more nebude o zabavu nouze.
Tak mu řekni, že by bylo vhodné, kdyby si dal menší "generálku" dovolené tady po ČR nebo v okolních státech, které jsou na pohodu na dojezd, aspoň na 3 dny, aby věděl jaké je to vymýšlet program na jiném místě, zajistit jídlo, vyřešit to, že si zamokřila boty.
Ještě k těm penězům si neodpustím komentář, přistoupila jsi na posílání méně peněz, protože se sestěhoval s novou partnerkou. Jako chápu, že život něco stojí, ale kvůli tomu, že chce pr*at jinou ženu, tak snad nebude škudlit na své dceři. Jako, že s novou partnerkou si pojede na wellness, koupí novou sedačku do bytu, tak pošle vlastní dceři méně peněz....Navíc s novou partnerkou by měl mít menší náklady, třeba na nájem jsou dva, a žárovka svítí stejně draze, ať je v místnosti jeden člověk nebo další dva.
@levandule_k ta mensi generalka prave mela byt minuly rok a neuskutecnil to…
Penize nekomentuju no, taky me to stvalo a to hlavne z principu. Do te doby zil u svych prarodicu v obyvacim pokoji (ano, vazne a ne, neni nam 20, je mu pres 30 let….). S nami neni asi od pul roku male a pak se prestehoval az k te pritelkyni pred necelym rokem, takze proto teprve zjistil, ze oproti babahotelu normalni bydleni neco stoji 😄 nejhorsi je, ze mi tvrdil, ze ubere penize proto, ze male zaridi pokojicek. No pokojicek tam nema, spi na gauci….snazim se s nim nehadat, snazim se o normalni vztah hlavne kvuli te male a mala na tom tratna nebude, ze on ji da min, tak jsem se snazila to prejit no
@sima_k Jj četla jsem, že loni slíbil, nedodržel, tak bych mu to navrhla, ať to udělá teď. Jako osobně si myslím, že kratší dovolená bude dobrá škola i pro něj, nemyslím si, že je neschopný, jen si některé věci neumí představit a pak ať klidně jedou k moři.
Můj otec mě míval co dva týdny na víkend, pak na 2. svátek vánoční a celkem na dva týdny v létě. Víc ne, v životě mě neznal nemocnou, neučil se se mnou, neřešil, vzdycky s náma byla babička nebo jeho přítelkyně. A přesto se mnou v pěti sám zvládl cestu vlakem do Řecka, naučil mě plavat a i když jsem v rámci úspor jedla jenom rýži s kečupem (plus to, co mi dali další účastníci zajezdu), zvládli jsme to a postupně se naučil i on. Na další zájezd už vzal polívky v sáčku, koupil bagetu a nutellu. Na dalším dokonce koupil pizzu a zmrzlinu 😀 Trauma to ve mě nezanechalo a zpětně vidím, že se opravdu snažil a učil za pochodu.
@mollyweasley děkuju, to je uklidňující 😄👍😊
@hanka_12345 jo, ale on pokud bude chtit dá tohle k soudu a ten pokud se neprokáže že je magory nebo se neumí postarat atd. Vyhraje.
Děkuju za info. To já to ani nechci řešit tak, že bych hrozila, že souhlas nedám apod, nechci bránit na sílu. Radši bych ještě rok počkala, aby tohle léto dali dovču někde po čechách a příští rok to bylo víc v klidu, ale když to nepůjde, zkusím s ním aspoň sednout a probrat bezpečí a ten týden si pak doma asi vytrhám stresem vlasy no 😄
@sima_k A nejde si s ním fakt otevřeně promluvit, z čeho máš strach? Jako trochu mu namazat med kolem huby (nestartovat na něho), začít, že jsi ráda, že chce s dcerou trávit čas a vzít ji k moři, že si toho vážíš, jen se obáváš, kdyby dcera třeba onemocněla, jestli si poradí, když minule nevěděl, co dělat. Že je to v cizím prostředí s malým dítětem náročnější...a tak dále. Opravdu ale ne útočně nebo vést to do hádky, normální promluva (pokud není úplný deb**) 😊

Já si naprosto neumím představit, že bych měla dítě s někým, s kým by dítě nemohlo být samo jakoukoliv dobu. Vždycky si říkám, jestli je ten otec takový neschopný nebo matka je majitelka dítěte s patentem na pravdu. Dcera bývala s mužem sama od 8 měsíců přes den a od asi roka a čtvrt i v noci. Taky jí je dneska fuk, jestli je mnou nebo s tátou, zvládají moje služby, zvládli 4denní kongres. Chápu, že to může být trošku jiné, pokud spolu rodiče nežijí a jeden vlastně neví, jak vypadá s tím druhým taková ta všednodennost. Ale furt bych věděla, s kým jsem to dítě pořídila a neumím si představit, že bych mu diktovala, kam s dítětem smí. Takže za mě od chvíle, co dítě není kojené a nemá separační úzkost