Chodíte za učitelkou, když si myslíte, že by měla jinak přistupovat k vašim dětem?
Syn aktuálně spadl ze samých jedniček na 2 dvojky a jednou 2-3. Upozorňuji, že mi nejde o známky, ale syna to začíná demotivovat, protože vidí, že se doma učí a k ničemu to není. Učitelka hodně dělá diktáty, kdy diktuje příklady a děti mají psát výsledky. V angličtině diktuje slovíčka česky a děti píšou anglicky.
Diktáty v češtině jsou naprosto děsivé. On u toho neudrží pozornost.
Hodně se taky zhoršil, když ho posadila se spolužákem. Seděl sám, ale přišlo nové dítě, tak musela někoho posadit do dvojice a vyšlo to na syna. On se nechá snadno rozptýlit. Dneska přišly nové známky a je to děs. Psali diktát, doma bez chyby, psali jsme ho asi 4x a ve škole z něj má čtyřku. Chyb tam má asi 10, většinou háčky a čárky.
Šly byste se ptát? Nechci být zase za helikopterovou matku, co řeší každou drobnost. Přeci jen ona je odborník, tak to asi nepovažuje za nic hrozného.
V PPP jsme byli loni a závěr byl dost nejednoznačný, máme jít zase za rok.
@pampelina18 on to doma umí. Když mu přepíšu ty příklady co ve škole úplně zvrzal, nemá v nich jedinou chybu. Včera z toho měli úkol a vše bylo bez chyby.
To same čeština, uděláme doma, nemá v tom chyby a ve škole co slovo, to chyba.
@moudivlacek tak autorka zná své dítě nejlépe. Ale myslím si, že to aby seděl vyloženě sám není řešení. Naopak problém do budoucna.
@pampelina18 Navazovala jsem na zprávu, ať se s ním učí, že evidentně není problém v nepochopení, tak učení prostě nepomůže. Je ve 3. třídě, nevidím v tom problém. Nemusí to tak být napořád, minimálně by se zjistilo, zda je to tím, pokud by se najednou výrazně zlepšil a vrátit na svůj "standard". Pak už je na PPP co doporučí.
@pampelina18 sám seděl od první třídy vlastně skoro doteď. Učitelka posadila samotného jiného kluka, co se všemi zlobí, chápu. Prosila jsem ji, aby zkusila, že by zase týden seděl sám a kdyby to pomohlo, víme, kde je problém. Nejde to.
To je spoustu děti, co doma všechno umí a ve skole je všechno špatně. Otázkou je, jestli to opravdu umí, nebo jak moc mu s tím doma rodiče pomáhají. Už jen to, že u něj sedíš a probiras to s ním, je velká pomoc. To prostě učitelka s plnou třídou nemůže u každého zvládnout. Dítě má umět pracovat i v prostředí běžne třídy, ne jen v interakci "jeden na jednoho"
A nepíšu to jen z pozice učitelky, ale i z pozice matky s dětmi s SPU.
@enoli nepomáhám, tím bych mu moc nepomohla. Nechám ho to udělat, a když to má špatně, jdu vysvětlovat. Ale to většinou není potřeba, umí to ze školy.
Je super, že se to snažíš řešit. Zkus ještě zavolat do PPP do jiného města. Já řeším takto obě mé děti. Jedno je zcela jiné, kombinované vady, tam je to o opravdu komplexním řešení. Pak tu mám ale dceru, která potřebuje také více klidu na práci. Sedí sama hned u katedry a popravdě bych byla moc ráda, kdyby to tak zůstalo. Teď přišla s tím, že od příštího roku chce sedět s kamarádkou, ale já moc doufám, že se shodneme s paní učitelkou a vše zůstane při starém. Je teprve v první třídě, jedna z nejmladších ve třídě, ještě se zdravotním problémem, který na první pohled není vidět, ale přitom její život ovlivňuje opravdu hodně. Každopádně jsme vše řešili ještě před nástupem do školy, o problému jsme věděli, takže tomu pak už odpovídá i další postup. Zrovna minulý týden přinesla svou první 4 z matematiky. Tak jsme doma více trénovali a dnes už přinesla jedničky. Byla nešťastná, že má zkaženou žákovskou knížku..jo má. A když si vzpomenu na sebe 🙂), já bych ji asi spálila a vyhodila. Byla jsem velmi cílevědomé dítě, jedničkář, šlo mi vše ve škole a to bez učení, sporty, dokonce tu bylo i hudební nadání. A popravdě v budoucím životě mi to bylo úplně k ničemu. Život ovlivňuje mnoho jiných faktorů. Spolužačka, která defakto propadala a prolezla nakonec základnu jen díky mé pomoci a doučování, dnes pracuje na vedoucí pozici na velmi dobrém místě. Já, která mám několik škol, pracuji jen na částečný úvazek na daleko horší pozici, protože je to pro naši rodinu nejlepší řešení. Můj manžel má také nižší vzdělání než já a přesto má slušné pracovní místo, vždy ho vzali na pozici, kde vyžadovali vyšší vzdělání než měl. Ve škole měl o dost horší prospěch než já.
O známkách na základce život není. Třetí třída a zhoršení známky o stupeň, mi nepřijde nic šíleného. Prostě je to trošku těžší, než dříve. Holt nemohou mít samé jedničky všechny děti. Přiznávám, že z tohohle bych tragédii nedělala. S dítětem bych doma prostě více trénovala, opakovala. O nějaké další opatření bych žádala až při dalším zhoršení. Pokud by šlo o zhoršení o dva či tři stupně, tam bych to viděla opravdu hůř. Ale já se přiznávám, že mám trošku posunutý prách vnímání známek...řeším totiž hlavně zdraví mých dětí, známky ve škole jsou pro mě spíše druhořadé. Chápu, že pro někoho je to důležité. Pokud to tedy nelze zvládnout v domácím prostředí, pak holt PPP. Ikdyž prvotní opatření může udělat opravdu na žádost rodiče i škola...možná bych zkusila písemně žádat ředitele, protože 1. stupeň opatření opravdu může řešit i samotná škola...jde o drobnosti a malé pomoci...stačí například zraková podpora pro dítě, přesazení do první lavice, nějaká pomůcka navíc apod. Ale musí být vůle. Pokud opatření nastaví PPP je to už přeci jen pro školu závazné. V tomto případě ale kdo ví, možná nakonec potřeba ani nebude.
@marketa11112 nerada bych to nechala rozjet ještě víc. Pokud mu teď ujede vlak, bude se mu špatně naskakovat zpátky.
Nejde o známky, ale i o demotivaci. Do března miloval školu, těšil se. Teď školu nemá rád.
Přitom jsou věci, se kterými nemá problém. To říkala i učitelka. Určovali slovní druhy, byl jeden z mála, kdo to měl bez chyby, ale měli si slova opsat, takže měl 3, protože 5 z opisu a 1 z druhů slov.
Prý je často jediný, kdo zvládne vypočítat slovní úlohu a v prvouce podle učitelky má větší znalosti než ostatní.
U učitelky jsem byla a nic z mých návrhů nejde. Volala jsem do několika různých PPP, snad se někam dostaneme brzy.
Chápu to. Opravdu je nutné jej hlavně chválit za to, co mu jde, vysvětlovat, že lidé neumí vše, že dělat chyby je normální, že tím se člověk učí. Tohle mám obdobné s dcerou, je a by chtěla mít vše perfektní, ale holt občas to nevyjde. Uvidíte, co řekne poradna. Zkusila bych ještě jednat se školou. Jít za ředitelem? Sama jsem to tak dnes řešila.
Ja bych tolik nehrotila tu PPP. To neni resi, jen daji doporuceni na to co by synovi pomohlo a ucitelka by se tim mela ridit - ale to i tak (nevim, u nas to presne probihalo tak, ze si myslim, ze by dcera mela sedet vepredu a ne se svou kamaradkou a potrebuje lehky dohled, zda je dusevne pritomna, presne jak jsem to nadiktovala mi to psycholozka odkyvala a napsala do doporuceni pro skolu).
Vzhledem k tomu, ze se ti ucitelka nesnazi ani trochu vyjit vstric, pozadala bych o schuzku vedeni skoly, vysvetlila bych problem s tim, ze do ppp jste objednani, ale rada bys situaci vyresila co nejdrive, pripadne at ti povysvetluji proc to tedy mozne neni a co s tim budou doelat az identicke doporuceni prijde z poradny. Snad neni takovy problem aby sedel sam, jestli mu to pomuze. Tak at do te tridy pridaji 1 lavici? Tlacila bych vic na tohle nez na termin v poradne, uz jen proto at to zkusite a do te poradny pak pujdes zase lepe vybavena informacemi - budes vedet jestli to pomuze nebo jestli to o tom zda sedi sam ci ne neni..
@tereza0111 jenže ty třídy nejsou nafukovací a počet lavic ve školách také není nekonečný.....
Spíš by to chtělo zapracovat na synovi, aby se naučil pracovat i v kolektivu a ne pouze v ideálních podmínkách "jeden na jednoho"....
Tak takové chlapa jakého jste si vybrali, takového máte. RD je v podstatě dovolená. A ten kdo tvrdí, že ne tak ať předá dítě chlapovi a jde makat. 🙂 chlap dělá to co může a když si vyberete povaleče tak ho máte.
@pampelina18 Komentuješ zřejmě k jiné diskuzi
@enoli on zvládal pracovat v kolektivu, když seděl sám.
Zkuste se zamyslet, jestli by nepomohlo něco z následujících terapií:
1) Ergoterapie - smyslová integrace (pomáhá naučit vyhodnotit informace z více typů receptorů zároveň, možná by mohla pomoct odfiltrovat "ruch ve třídě"
2) Ergoterapie - neurovývojová terapie = odblokování primárních reflexů (pomáhá rozpojit pohyby, které děláme automaticky současně - třeba jako že se dítě při zvednutí hlavy k tabuli automaticky prohne v zádech, takže s sebou v hodině furt šije, ruší a vyčerpává se.)
3) Benaudira = poslechový program (pomáhá vyladit mozková centra zpracovávající zvuk. Primárně se využívá u dětí s poruchou porozumění(/rozlišení) řeči, ale pomáhá odstranit i přecitlivělost na hluk nebo naopak potřebu se neustále hlukem obklopovat (křičet, rachtat, bouchat...))
Všechno jsou terapie, které se používají třeba u dětí s Vývojovou disfazií jako podpůrné, odstraňující problém v tom se řeč učit. Obvykle trvají zhruba tak na necelý rok. Obvykle si je musí rodina hradit sama (a taky najít sama někoho, kdo je jimi provede). ... ALe i tím, ež si je rodič platí sám, tak nepotřebujete předpis od doktora diagnozu. Ani jedno z toho není časově ani finančně bez nároků, ale třeba mému synovi (s disfazií) to pomohlo hodně.
@enoli nesouhlasim. Tridy samozrejme nejsou nafukovaci, ale vetsina deti nepotrebuje (ani nechce) sedet samostatne. Ano, dite se ma naucit fungovat i v kolektivu - naucit! Je to proces, kvuli kteremu prave do te skoly dochazi a ukolem skoly se s tim vyporad a naucit to i dite, kteremu to nejde samo a automaticky. Neda se cekat, ze je to zazrak, kdy si s nim jednou promluvi a druhy den bude dite fungovat na 100%. To je asi jasne, ze je potvreba zapracovat na synovi, ale musi tam byt nejaka cesta a nezbytna je ochota spoluprace s ucitelkou, ne jen pristup nic nejde
Ve chvili co dostanou papir z poradny, ze ma dite sedet samo, tak se s tim take budou muset vypodarat, proc by to bez toho jit nemelo, kdyz je velmi pravdepodobne, ze to pomuze?
@tereza0111 souhlasit nemusíš, ale pokud jsou ve třídě děti, které to potrebuji víc, je to prostě fakt. Navíc učitelka vidí, jak děti pracuji a které to poteebuji vuc a které min. Kdyby do zasedacího pořádku zasahovali všichni rodiče, tak jak by to asi vypadalo...
@enoli ucitelka to evidentne nevidi, protoze nenavrhla vubec zadne reseni, ktere by mohlo pomoci. Ze jsou ve tride deti "ktere to potrebuji vic" prece neni problem ditete, ktere to potrebuje take.
To je to za argument jak by to vypadalo, kdyby do zasedaciho poradku zasahovali vsichni rodice? Vypadalo by to v poradku, protoze vetsine deti je to docela jedno s kym sedi. Tomuhle diteti zjevne ne, tak je spravne mu zkusit pomoci. Ten papir z PPP na to prinesou, pak uz to pujde, ale bez papiru nic?
@tereza0111 tak ono zkritizovat ucitelku, když v té třídě nejsi, umí každý. Třeba sama navrhla jiný způsob řešení, třeba vidí, že navrhovaná řešení maminkou by se minula účinkem....
@enoli ano to je pravda. Ale matcino prani, zda by to mohli alespon na tyden zkusit, at vidi jestli se syn opet skokove zlepsi a je tim padem jasne, ze problem je v neschopnosti sedet s nekym nebo zda naopak se nezlepsi nic a je jasne, ze tudy cesta nepovede se mi zda velmi konstruktivni.
Autorka ale pise, ze ucitelka rekla, ze nic z jejich navrhu nejde.. Jestli prisla s necim jinym, tak bych to na miste maminky urcite zkusila, protoze nezpochybnuji, ze ucitel s detmi travi spoustu casu a vi toho o nich kolikrat vic, nez sami rodice. Ale spis to pusobi, ze resit proste nechce, proto jsem psala, ze bych pozadala o schuzku vedeni skoly, protoze prave detem s poruchoou pozornosti staci nekdy pomoci velmi malo, aby zadny problem nemeli
@enoli výsledky se rapidně zhoršily potom, co ho presadila s někým. Když jsem navrhla, jestli by ho na týden nenechala zase samotného, tak to nejde, nema to cenu, stejně to nepomůže.
Až bude doporučení z PPP, tak ho klidně posadí samotného a pod dohled svůj nebo asistentky.
Nenavrhla nic, proto jsem navrhovala já.
Co bys navrhla ty?
Zkusit dát do jiné třídy? Ale na jeden měsíc před koncem školního roku to už asi smysl moc nemá...
@adelisss to nemá cenu na měsíc, ve třídě má kamarády.
Leda na příští školní rok... Jestli se s učitelkou nedá moc domluvit.
@enoli Nevím, jestli jsi to četla celé, ale nevypadá to, že by učitelka navrhovala nějaká řešení. Stejně tak ví jistě, co by nepomohlo, ale ani to nevyzkoušela. Co bys teda dělala, kdyby se jednalo o tvé dítě?
Já bych mu zkracovala cvičení, i diktaty. Poskytovala větší časovou dotaci. S rodiči bych se na přechodnou dobu domluvila a poskytovala mu diktaty a přepisy domu, aby si je mohl natrénovat. Občas měnila za doplnovacky. A víc bych se u něj zastavovala a vracela mu pozornost k práci a stejný pokyn bych dala své AP.
@enoli ale dle info nemají (zatím) žádná doporučení z PPP, nevím, nejsem pedagog, to může učitelka měnit jednomu žákovi podmínky testů jen na základě vlastního uvážení? to se mi moc nezdá, pokud se ozve maminka od Pepíčka, tak jak si to učitelka obhájí?
@moudivlacek samozřejmě, že si to obhájim. Neboj, urcitou zkusenost mam. Jako učitelka i jako matka. Individuální přístup se tomu říká.
@enoli Já se absolutně nebojím, já nic řešit nepotřebuju. Nicméně mě to jen zarazilo, každopádně i kdyby to tak šlo, zde paní učitelka řešit situaci nijak (nemusí se nutně jednat o to přesazení) nechce. A to je ten problém a upřímně to rozsazení je to nejmenší, co by mohla udělat, když se jí nechce dělat něco jiného (vymýšlet či upravovat testy).
@pampelina18 Pokud doma v klidu píše bez chyb, tak to není o chápání a nutnosti mu něco vysvětlovat, ale o horší pozornosti, nic jiného. Ta 3. třída je taková zlomová, tam se ukáže pak každá drobnost. Já autorku chápu, taky jsem nikdy známky neřešila, ale pokud je to najednou a místo 1 a 2 nosí z diktátu 4, tak by mě jako mámu zajímalo proč, pokud by k vyřešení stačilo, aby seděl sám a měl klid, zkusila bych se na tom dohodnout i bez PPP. A až by přišli na řadu, sama PPP vyhodnotí a stanoví případná doporučení.