icon

Znovuotevření škol v květnu. Jaký máte na to názor?

mataharyy
9. dub 2020

Ahoj,
na internetu běží petice proti otevření škol v druhé polovině května, jaký na to máte názor vy?
Z důvodu zachování příčetnosti a zbytku duševního klidu bych byla pro aby se otevřeli školy zítra, ale když jsem nad tím přemýšlela, tak mám dojem že je to kardinální blbost.
Za jedno s ohledem na zajištění "orouškování" dětí v rámci školy (já v té roušce nemůžu dýchat už po pár minutách a to není ještě takové vedro, ale představa že jsem v tom půl dne v době kdy ve třídách bývá vedro k padnutí...) které bude asi stejně zvládnuté jako zásobení zdravotníků...
Za druhé si nemyslím že to na vzdělání bude mít ještě nějaký vliv, než zase děti zapadnou do povinností bude půlka června, začnou se odevzdávat učebnice a bude to k...
No a asi to nejšílenější co mě v tomto spojení napadlo, spoustu dětí po škole hlídají prarodiče, tedy ohrožená skupina, protože rodiče nemají možnost se většinou z práce sebrat ve dvě... A s ohledem na diagnózu prarodičů si tedy na triko nevezmu, že na ně něco prsknou, zvláště když toto bude asi nejrychlejší "promoření" a mám obavu že to co se povedlo zpomalit, se v tu chvíli asi pošle do kytek...

Nechci paniku, celou dobu mě to úspěšně míjelo, ale spíše širší názor, případně jak na to prakticky, mám dětem zamezit v kontaktu s prarodiči abychom je nezabili a na jak dlouho, než bude většina národa nakažená, vyléčená a snad i relativně imunní a budou místa na JIPkách, nebo se pomodlit a doufat...?

marcicek84
11. dub 2020

@ilonne to bude temi vadnymi testy nebo taky,ze i pro prodelani clovek sice nema problemy,ale za nejakou dobu je opetovnym siritelem,to pak nahrava teorii laboratorniho uniku a nedokonale vyvinute biozbrane...tohle by totiz znamenalo,ze se promorit budeme muset a neni jine moznosti,izolace by byla bohuzel dlouhodobe neudrzitelna...

marcicek84
11. dub 2020

@aneta15 no jako ja nemam nic proti tomu,ze pokud ucitele maji online vyuku a vice prace at se jim to zaplati,ale od tech,co nedelaji co maji a presne takovi maji byt doma na 60 procentech,to by bylo spravedlive

ilonne
11. dub 2020

@marcicek84 S fixnim platem nic neuděláš, ale i učitelé mají odměny....

shaun40
11. dub 2020

@aneta15 Vážim si zdravotních sester a vůbec každého kdo pracuje ve zdravotnictví. Ale bez učitelů by z nich zdravotník nebyl.A práci učitele je vyčerpávající matka má doma dve děti a stežuje si že je na mateřské unavena .Učitelka tam má den ne 22 a více děti.Je to i psychicky náročna práce.Myslím si že se učitele poprali z tou výkou dobře.Někdo hůř někdo lépe.Jako ve všech profesích. PoslednI dva roky jsem byla pořád v nemocnici a taky jsou mezi zdravotniki lidi kteří tam vůbec nemají co dělat. Jsou otrávení nepříjemní. Nemale problémy mají učitele i z rodiči děti někteří nevidí žákovskou i měsíc. Vyslovene na děti kašlou.Vydělávají si na hypotéky tak není čas .Do školy posílají i nemocné děti. Dokonce i z neštovicema.Ale nejhorši jsou učitelele. když nějaký obchodní zástupce a pod.bere 60000kč a nemá VŠ tak proč závidět učitelum.Ať si berou 100%.Je spousta lidi v politice kteří nedělají vůbec nic a berou tři krát víc než učitele.

shaun40
11. dub 2020

Mám pocit že COVID do lidi vhání závist k maminkám na O ČR, k učitelům vyjádření o dúchod cech nekomentuji poněvadž některe komentáře hraniči ze zdravím rozumem.Lidem chybi hypermarkety a by tam trávili víkendy.Aby se otevřeli obchody z oblečením aby se nakupovali nesmysli ve slevě které pak ve finále ani nenosí. Nebo chlastani v hospodách. Byt mnou tak zavřu všechny a na pořád.Myslela jsem si že si budou lidi vážit víc zdraví než peníze. Ale spletla jsem se .

vendes
11. dub 2020

@marcicek84 Díky, tvůj odkaz na Technickou univerzitu v Liberci je nejpřínosnější z celé diskuze.

marketa11112
11. dub 2020

Ja chapu obavy lidi. Sama mam rodice cca 70 let, mame v rodine nekolik nemocnych lidi, mam ne zcela zdrave dite. Mam vyhodu v tom, ze me deti jeste nechodi do skoly. Ale skolka jim chybi. Chybi jim vylety,prarodice i obycejny nakup v obchode. Kdyz zavreli skolky a ja nastoupila na OČR , prisla jsem o praci (ve zkusebce). Jak otevrou skolky, budu hledat novou. Nebudu tvrdit, ze se nam penize nehodi,hodi. Ale presto se mi nechce dat ditko do skolky behem mesice. Bojim se. Snazim si ted s detma cas uzit a rikam si, ze srpen ci zari , by pro nastup do skolky , byly ideal. Trosku doufam,ze se viru bebude libit teple leto, trosku doufam v novy lek ci dobre pouziti leku,kterym se ted leci jina nemoc (porad se o tom nekde pise), ve vakcinu. Nekteri i tvrdi,ze jak rychle se nemoc objevila, muze i sama zmizet. Joo, kez by. Treba bude fungovat ,,chytra karantena,, a opravdu se tak v cr nemoc vymyti ci temer vymyti. Jsem mozna snilek a optimista, ale stale verim v lepsi zitrky.
Ted je to na lidech. Pokud budou dodrzovat opatreni, hygienu,rousky atd, bude lepe. Ale co vidim, slysim a ctu. nic moc teda.
Chapu obavy o ekonomiku, chapu i obavy o budoucnost - sama nemam praci a jak to bude u manzela, nevime. Ale hlady neumreme. Je zcela videt, jak se lide chovaji nezodpovedne, jak si pujcuji nehorazne penize, rozhazuji, nekdy silene riskuji a nepremysli o tom, co bude za mesic. Jasne, coronu nikdo necekal. Ale nekterym by stacila jina nemoc, nehoda, prijit o praci, a byli by po mesici v haji. Proste vzdy musime pocitat s tim,ze se neco muze stat. Chapu,ze nekdo nevydrzi pul roku, ale mesic,dva?

klea81
11. dub 2020

@marketa11112 no do září to máš půl roku...lidi mají často 200,- do další výplaty :D mně se teda taky nelíbí, že bychom naše úspory měli rozpustit jen na jídlo, naštěstí manžel zatím pracovat může na 100%...

drep
11. dub 2020

@marketa11112 obecně bych mírnila nadšení stran léků či vakcín. Až na výjimky nemáš kauzální léčby virových onemocnění, i o ten oseltamavir je u chřipky sázka do loterie a účinnost bývá zpochybňována. Stejně tak vakcinace je hudba budoucnosti, jestli vůbec. Off-label použití ledasčeho je léčba spíš podpůrná a především exprimentální.
Tím chci říct, že čekat s uvolněním opatření na to, až bude léčba/vakcinace by taky mohlo znamenat čekat roky. Koneckonců, na virovou rýmu není léčba dodnes a že byla spousta snah.

marcicek84
11. dub 2020

@vendes nemas zac 🙂

mysicka_lb
11. dub 2020

Nečtu komentáře, tak už to tu možná padlo. Ale zásadní problém vidím v tom, že školní docházka je povinná. V kombinaci s kecy o promořování populace mi z toho vyplývá, že by malé děti, které mnohdy ani netuší, o co jde, měly být vlastně povinně vystaveny nákaze, povinně "promořeny". A z toho mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Rozuměj, když se otevřou sportoviště, hobby markety a nevím, co ještě, je na každém, jestli tam půjde, nebo bude sedět doma.... Ale když se otevřou školy, rozhodně to není otázkou svobodné vůle, kdo do ní půjde. Jak znám naši vládu, jsou schopni i taxativně vyjmenovat, kdo má výjimku a do školy nemusí (např. děti rodičů 50+, těhotných matek, rodičů s vysokým tlakem atd.) a na něco strašně důležitého přitom zapomenout (např. zdravotní stav samotného dítěte/ sourozence nebo na to, že matka denně pečuje o svou 95letou babičku, se kterou ale to dítě vůbec nebydlí). Musí to být prostě na bázi dobrovolnosti a ne na bázi příkazů a zákazů, ale tohle naší vládě opravdu moc nejde, takže si nedělám iluze.

Jinak já celou dobu chodím do práce i za této situace, ale jsem dospělá, zodpovědná, postarám se o sebe a o to, abych se nenakazila. Za své dítě v tomto ale ručit nemůžu a např. za děti kolegyně už vůbec ne. Myslím si také, že by to byl z hlediska šíření nákazy obrovský průšvih. Pokud by k předčasnému otevření škol došlo, pojedu letos "na dovolenou" k sobě domů a nevystrčím nos, dokud se nezjistí, jaký to byl omyl, a ty školy se opět nezavřou.... Na druhou stranu si trošku sobecky říkám, že pro mě lepší, když k tomu omylu dojde už v květnu, než až v září, kdy má do školy nastoupit syn.

marketa11112
12. dub 2020

@klea81 a kdo jim za to muze? Vetsina cechu je zhyckanych. Rozhazuji prachy za kraviny. Nezlob se na me, ale pokud jsou dva dospeli, vzdy zaplati najem a jidlo. A je fuk,zda z vyplaty, ocr, rodicovake, nemocenske ci jinak. To, ze neumi setrit, je trochu jejich problem. Sama znam mnoho lidi vyssimi prijmy , nez mame my, bez zvlastnich vydaju, dokonce bez deti, a ziji od vyplaty k vyplate. Ale tem nepomuze ani statisicovy prijem. A to hrami na chudacky a breceni v nasem socialnim state, me uz moc nebavi.

marketa11112
12. dub 2020

@drep ale doufat mohu vid? To mi asi nikdo zakazat nemuze. Nejsem pitona, tohle vim take. Ale jsem optimista a verim,ze vse bude dobre.

vendes
12. dub 2020

@marketa11112 Jenom pro zajímavost, vy byste sebe nebo někoho ze svého okolí nechala naočkovat vakcínou, která není ověřená, není o ní dostatek studií? Já ne, možná tak po 5 letech po uvedení, až by se o ní něco vědělo.

shaun40
12. dub 2020

@marketa11112 Naprosto souhlasím Já mám jako samoživitelka 29 tisíc mesíčne. Z toho mám nájem 12000kč 400kč internet a jídlo ve škole cca 2000kč dětem posílám kapesne 800kč a cestovní pro kluky je 450kč.A z to ho este 3000kč spořim. Na živobytí mám cca 10000kč čistého. A moje kámoška z manželem mají menší výdaje na byt jelikož bydli ve svém nezatížéném dluhy. Mají jednu dceru tak jsou tři jako ja a jejich příjem je 52000 měsíčne a každý měsíc před výplatou si o den mne půjči 1000kč.A břeči že nemá na jídlo. Ale pořád nakupuje blbosti hadry pro sebe hadry pro dceru mají tolik hader a kabelek že by mohli zásobit celú ČR.Jenomže jsou i holky které dokáží vyžit i z méně peněz než já poněvadž musejí nic im nezbýva.Češi chtějí mít všechno podnikají rok a kupuji si drahé auta ,baráky za miliony na hypotéky. A pak mají tři týdny přežit a mají problém.Problém je v tom že když na luxus není tak šup do banky pro půjčku. Co na tom že na to nemám.

shaun40
12. dub 2020

Spomínam na pořad s Polraichem oslovili ho dva podnikatele z Brna a přijeli tam v lakýrkach na super drahych autech. Byla to restaurace a když tam pán Polraich šel vařit tak zjistil že kuchyň je v dezolátním stavu a potřebovala by rekonstrukci.Odpověď zněla mi na to nemáme.A Polraich im odpověděl že se ani nediví poněvadž spláci ty bouráky na kterém přijeli.Tak je to z našimi podnikatelmi.A další kadeřnice ty si v průměru berou za ty jejich někdy prapodivné výtvory v průměru 500kč pro dámy a kolem 200kc pro pány (to je to levnější kadeřnictví ) a od data kdy jsou zavřené není ani měsíc a oni brečí. Každý z nich má rezervu jezdí třikrát do roka na dovolevou tak peníze jistě spoří.

izz76
12. dub 2020

No to by sice bylo pěkně zavřít všechno a všechny na půl roku a čekat až virus zmizí, ale státní kasa neni bezedna. Musí se plnit a až by lidem přišel menší důchod, nebo sociální dávky, rodičák, u doktora by si musely zaplatit,tak by řvaly jak je to možné. Je naivní si myslet, že je realné aby ten stav co je teď trval ještě dalších X mesiců.

drep
12. dub 2020

@shaun40 moje kadeřnice si taky bere 500,- za ostříhání. Přijde mi to naprosto adekvátní za provedenou službu. Platí nájem, platí daně, zdravotní atd., platí materiály (používá redken) a protože známe dlouho a docela dobře, vím, že není milionářka ani plýtvalka, na dovolenou jezdí po čechách a naprosto bez mrknutí oka jsem si stříhání a barvení předplatila na lepší časy právě proto, že si umím představit, jaké má paušální platby, ať má nebo nemá otevřeno. Sice se zdráhala si to vzít (prý od matky na rodičovský), ale viděla jsem, že jí to dost bodlo. Sama jsem zaměstnanec a vyhovuje mi to, ale opravdu si nemyslím, že se osvč koupou v penězích a teď mají problémy, protože všechno utratili za šampaňský a kaviár.

klea81
12. dub 2020

@marketa11112 však můj styl to taky není, já mám našetreno i s jedním příjmem, ale vím, že takový rozumní nejsou všichni a ostatní pak půjdou po sociálním systému, takže se mi nezdá rozumné odstrihnout lidi od výplat až do září. Pak se taky nebude kam vrátit. Podniky krachuji už po měsíci 😔

ilonne
12. dub 2020

@klea81 Do září ke hlavně od výplat neodstrihnes. Prázdniny ti nikdo OCR proplacet nebude.

klea81
12. dub 2020

@ilonne já neřeším svoje finance, já nebrala očr ještě nikdy 😉nechci bídu, nepokoje a nezaměstnanost pro ostatní 😉

ilonne
12. dub 2020

@klea81 To snad nechce nikdo. Tedy předpokládám.

klea81
12. dub 2020

@ilonne no nevypadá v diskuzích, že by lidé viděli dál než zítra, na to snad ani nemusí být všichni ekonomové 😇Já se teda radši promořím, než se dožít měnové reformy.

alcar
12. dub 2020

Koukam, ze je jeste porad dost lidi, kteri situaci s tim virem a nutnost imunizace jeste vubec nepochopili.🙏🤦‍♀️ Tak budeme sedet doma na prdelich do zari a co... Vubec nic se nezmeni. Takze budeme cekat do prosince a pak uz si nekoupime ani trencle, protoze nebudeme mit kde.

shaun40
12. dub 2020

Je zajímave že vietnamci rozdávají zdarma roušky a občerstvení pro záchranáře a darovali na Coronu 2500000kč a ne brečí. A taky jsou to podnikatele.
Z restaurace udělali šicí dílny.Moji kolegyni dcera plati za křeslo v Příbrami 8000kč v průměru Má 5 zákazníků denne to je celkem asi 100 lidi 50 je za 500 a dalších 50 je za 150 až 200Kč tak mi neříkejte že si nemá z čeho odložit na horší časy. A přimo v centru města jsou pronájmy kadeřnictví od 25000 malé když větší tak 40000kč ty větší si berou většinou ve dvou.A jsou tam i melíry za 1500kč.A estě neuměj stříhat 90% je k ničemu.Znám osobně z okolí dvě a bydli v baráku že by jse za to nestydel ani Babiš.A každý podnikatel přece musí myslet i na stříčka příhodu.Oni ty kadeřnice takové chudinky nejsou.Spoustu věcí ani nepriznají v živote jsem od nich nedostala účtenku.Daňova morálka pokulhává. A před zavedením EET meli ráj všichni. Meli šetřit.

shaun40
12. dub 2020

@klea81 Třeba v automobilovém průmyslu by krize byla i bez Corony.Krizi jsme meli od minulého roku od října.

marketa11112
12. dub 2020

@klea81 ja ale chapu, co znamena ,,promorit,,. a chapu i proc. ale se sedmdesatiletyma rodicema , nemocema v rodine a nemocnym ditetem, se mi nechce byt ta promorena. u nas je velka nadeje, ze nekdo umre. a popravde, pokud se to tyka me rodiny, nelibi se mi to.
nasi jsou treba nemocni. tata v temer 70 letech jeste podnika, obchod ma ted zavreny. naklady na nej ma take. ale boji se. a ja ho chapu. i pres problemy ,ktere ma, ma sanci dozit se klidne devadesatky. a proc ma riskovat, ze umre ted? ze klidne misto toho, aby pristroj na dychani dostal on, ktery cely zivot poctive maka, spolecnosti neco prinasi, vychoval dve deti a pod., dostane pristroj treba 30-lety zlodej a fetak. a to jen proto, ze je mladsi? jako proc? v cem je muj otec horsi? ma sanci prozit mnoho let lepe, nez jini lide. muze videt rust sva vnoucata, muze jeste cestovat, muze se rypat v zahradce a uzivat si dum, ktery postavil na stara kolena a pod. to same mamka.
nebo proc mam riskovat zdravi svych deti? tedy zrejme hlavne syna? mam riskovat, ze mu nemoc ublizi ? uz ted to nema jednoduche a my s nim.
pokud by slo jen o me, rekla bych klidne promorit a fest a hned. chci hlavne do prace a makat. ale tady nejde o me. tady jde o zivoty mych blizkych. a ja proste neumim zavrit oci a rict si ted a tady , ze to nevadi.
pokud mohu vymenit blahobyt za zivot nekoho z rodiny, udelam to. jsem zvykla setrit, holt budu setrit jeste vic. ale rada bych sve blizke jeste par let kolem sebe mela.

marcicek84
12. dub 2020

@marketa11112 lidi uz ted maji plne zuby obycejnych rousek,myslis,ze vydrzi dalsi nekolikamesci izolaci???Pokud na tpo budou hromadne kaslat policistu i policistu je malo,aby vsechny hlidali a pokutovali,radeji zacit uvolnovat postupne,ale po mesicu uz lide chteji videt vysledky...

marketa11112
12. dub 2020

@marcicek84 reknu to asi takto : cesi jsou rozmazleny a zhyckany narod, ktery porad jen brbla a nic mu neni dobre. kdyby se na to vlada vybodla (nemam ji rada, ale ted se ji zastat musim), rvali by vsichni, jak to pokazili. ted rvou take. nejvic to porusuji ti, pro ktere to dodrzovani, neni zadny zasadni problem. no, na jednu stranu mam pocit, ze si nekteri lide fakt zaslouzi nemoc schytat v plne palbe. protoze az se to bude tykat nejak zasadne jich ci jejich blizkych , tak jim teprve dojde, ze to takova sranda neni.

shaun40
12. dub 2020

Jaka izolace? Já normálne chodím s dětmi ven dnes jsme byli na kolech a včera na dlouhé procházce .Tak jak to děláme už léta. Ale chápu že někdo děla procházky po krámech tak v přírodě to není zajímave.Normálne se může ven nikdo vám neříká aby jste seděli doma.

Strana