Znovuotevření škol v květnu. Jaký máte na to názor?
Ahoj,
na internetu běží petice proti otevření škol v druhé polovině května, jaký na to máte názor vy?
Z důvodu zachování příčetnosti a zbytku duševního klidu bych byla pro aby se otevřeli školy zítra, ale když jsem nad tím přemýšlela, tak mám dojem že je to kardinální blbost.
Za jedno s ohledem na zajištění "orouškování" dětí v rámci školy (já v té roušce nemůžu dýchat už po pár minutách a to není ještě takové vedro, ale představa že jsem v tom půl dne v době kdy ve třídách bývá vedro k padnutí...) které bude asi stejně zvládnuté jako zásobení zdravotníků...
Za druhé si nemyslím že to na vzdělání bude mít ještě nějaký vliv, než zase děti zapadnou do povinností bude půlka června, začnou se odevzdávat učebnice a bude to k...
No a asi to nejšílenější co mě v tomto spojení napadlo, spoustu dětí po škole hlídají prarodiče, tedy ohrožená skupina, protože rodiče nemají možnost se většinou z práce sebrat ve dvě... A s ohledem na diagnózu prarodičů si tedy na triko nevezmu, že na ně něco prsknou, zvláště když toto bude asi nejrychlejší "promoření" a mám obavu že to co se povedlo zpomalit, se v tu chvíli asi pošle do kytek...
Nechci paniku, celou dobu mě to úspěšně míjelo, ale spíše širší názor, případně jak na to prakticky, mám dětem zamezit v kontaktu s prarodiči abychom je nezabili a na jak dlouho, než bude většina národa nakažená, vyléčená a snad i relativně imunní a budou místa na JIPkách, nebo se pomodlit a doufat...?
@shaun40 myslím, že přesně pro takové případy by tady měl přijít na řadu stát a finančně tyto lidi podpořit a nechat je doma, ale pokud ostatní pustí do práce v konečném důsledku na tom vydělá. Jsi riziková skupina, takže bys měla být podpořena a stát by tě jako takovou měl chránit a já jako občan co platí daně bych proti tomu neměla půl slova, přijde mi to naprosto v pořádku a takovým řešením bych souhlasila. Samozřejmě i tvé děti by měly mít možnost studie v rámci individuální studijního plánu, abys nebyla ohrožena.
@marcicek84 zajimalo by me,zda by jsi otocila,kdyby ti treba manzel ci maminka skoncili na dychacim pristroji. Nebo az ti dite bude doma lezet v horeckach a kaslat tak,ze si div nevyplivne plice. Protoze ted nikdo z nas nevi,jak zrovna on ,bude na nemoc reagovat. Ty mas zrejme pro strach udelano a mas jistotu,ze u vas se tohle stat nemuze. Ja tuto jistotu nemam.
Take bych potrebovala jit do prace, duvodu si najdu nekolik. Ale stale zivot svych blizkych stavim nad penize, dovolenou a zabavu. Casto se setkavam s tim,ze lide z prahy tohle maji jinak. Jsi z prahy, vid? Protoze prazaci maji vsechno jinak, nez ostatni. Nemyslim to zle,ale proste tam je zivot jiny a plyne jinak, nez u nas.
@marketa11112 Mne stačilo slyšet zpěvačku Pink.Ta na to spomína jako na nejhorší zážitek z celého života. A nakazil se i její 3 lety syn.Tak to asi sranda nebude.Nedovedu jsi představit jak se dusící matka z horečkami postará o stejné nemocné díte .Jsou maminky i z více dětmi jako třeba 3.Absolutne si to nedovedu představit. A Pražaci neumí jinak trávit čas jak běhat po metropoli strčit díte do dětského koutku.A nebo dřepet na zahradě v hospodě.
@marketa11112 z Prahy ne,Ostravsko holka 😜,bydlim v RD se zahradou,do hospod jsem ani nijak nechodila pred COVIDem pri jejich zavreni nijak netrpim,mam home office,takze bych vlastne mohla byt naprosto spokojena...a pokud si mam pripoustet a predstavovat,ze si moje dite vykasle plice a ja s manzelem skoncim na dychacim pristroji,tak bych asi mela problemy se spanim a byla bych zrala na antidepresiva,protoze ten COVID si lze donest i z ochodu,do ktereho chodi kazdy z nas...nikde jsem nenapsala,ze strach nemam,maji ho vsichni,ale tak,jak jsme ted,nejde byt vecne,je to i o celospolecenske odpovednosti...
Zaverem si myslim,ze bychom to tu mohli ukoncit,po Velikonocich se dovime cisla i plan rozvolnovani,o otevreni skol rozhodne specislni covidova skupina krizoveho stabu a my se budeme muset prizpusobit a ne tady neustale knikat.Pokud se otevrou skoly v pulce kvetna,prizpusobim se,pokud ne a bude toto rozhodnuti podlozeno daty,taky se prizpusobim,ale nelibi se mi,ze ted nikdo nevi ani jedno cislo ale vsichni vedi,jak je to nebezpecne a nerealne a uz se sepisuji petice,ktere by mely byt rovnez opreny o data a vecne argumenty,to zadna z tech petici nema.
@marketa11112 já jenom nechápu, že zrovna @marcicek84 to vše tak zlehčuje, nic není problém, covidu se nebojí, přitom od začátku v diskuzích, bohužel je ta diskuze už smazana, hledala senzaci, šířila paniku, navážela se do ostatních, kdo nehromadil zásoby...kdo ty diskuze četl, moc dobře ví.
@shaun40 no tak zrovna Pink jsem videla, jak o tom dramaticky hovori a pomyslela jsem si... a hele... prvni dite, prvni horecka... no uplne se z toho chudera sesypala. Pokud todle byl jeji nejhorsi zazitek v zivote a jeste o nem zvládla predvest dokonale divadelni vystoupeni, tak se nedivim, ze nekteri lidi se toho fakt chytnou a je to pak jejich hlavni gró v diskuzich.
@pajula123 tak na zacatku vime co hrozilo,proto i vlada udelala opatrebi s jsme ted stale v karantene,momentalne je situace stabilni,tedy je cas se v uvazovani posunout,nekdo to zvladne,vy zrejme bohuzel ne...pravda,vetsinou jsem v uvazovani o neco napred nez vetsina,ktere nedochazi souvislosti,ale ono to 14 dni dojde snad i vam 🙂 Taktez doufam,ze budete popotahovat celou vladu,kteri meli pred mesice uplne jine nazory, nez nyni 🙂
@pajula123 presne. ona byla ta, ktera tu plasila nejvic, hadala se s jinyma do krve o tom, jak to bude strasne. ona byla ta, ktera nakupovala do zasob a zamykala se doma za plotem. ted najednou nejak otocila 🙂)
marcicek84 vysvetlis nam to?
@klea81 Souhlasím. Také v létě nebudu nosit roušku..Už se vidím jak ve čtyřicítkách se mi potí ústa a hlavně-jsem astmatička, takže mě to dělá problém už teď přes ní dýchat, ale to si málokdo uvědomuje..všichni nasadili roušky, ale ve většině případů je to jen "placebo na ksicht", protože několik lidí co znám nosí jednu roušku na celý den a ta se má správně po 20minutách měnit..to už ale nikdo nevidí, jen ať hlavně máme ty roušky
@shaun40 dokud se to techto lidi netyka primo, jsou silni. na ostatni lidi kaslou. ale me ty osudy lidi nenechavaji chladnou.
@marcicek84 hele , jak nikdo nevi ? ctu si ruzne zpravy bezne kazdy den. zajimalo me to vzdy, zajima me to i ted. o corone jsem toho ted cetla mraky. videla jsem ruzne diskuse, zajimaji me vysledky testu , ctu hodne vysledky od lekaru z celeho sveta. strach z nemoci maji vsude. nekdo mensi, nekdo vetsi. nikdo nevi, co umi. zatim se vi, ze zabiji, ze ovlivnuje rozmnozovaci schopnosti, mozek, plice, srdce , ledviny a mnoho dalsich organu. nikdo nevi, co zpusobi cloveku, ktery nemoc prodela. nekomu hned, nekomu pozdeji. a proto je lepsi ji neprodelat. kdyby to bylo tak, ze nemoc prodelas a ok, pohoda, tak klidne si tim muzeme projit vsichni. ale kdyby to tak bylo, nesnazili by se nemoc zastavit na celem svete.
@marketa11112 to, ze se tomu nekdo nepoddava jeste neznamena, ze na ostatni lidi kaslou. Ja jsem "silna", jak ty rikas, nebojim se, nepoddavam se ruznym medialnim hysterickym clankum, ale dodrzuji veskera narizeni vlady!
@miki19 tak protoze si nekdo rousku nemeni, nebudu ji nosit ja? to je ale blbost , ne? a ty jako astmaticka budes daleko nachylnejsi. v rodine astma mame, rousku vsichni udychaji.
@alcar ale ja se nemoci nepoddavam. nehystercim. ale nepujdu ji zbytecne naproti.
@marketa11112 tvuj posledni prispevek s vyctem vseho, co covid zpusobuje, ale vlastne "nikdo nevi" je opravdu hystericky.
@marketa11112 byla by celkem zajimava statistika "poskozenych rozmnozovacich schopnosti" u nakazenych. Mas k dispozici tuto statistiku?
@marketa11112 Kam to spěje tahle doba .Pak čekáme že bude lepší mládež nebude neúcta k stáří a bezohlednost .Žel nic jiného se nedá očekávat když to není ve výchově .Už se nedivimi když mi kamarádka vypráví zážitky ze školy jak jsou na ni někteří sprostý. A když si předvolá rodiče tak ji řeknou že žije z jejich daní tak ať si sjedna po řádek. Matka ktera napise že ať si staří klidné zemřou vždyť ich to čeká tak či tak.Tak co hlavně že její dcera pojede na tábor.Tak co je to za výchovu. To jde příkladem ? Je to na zamyšlení.
@alcar Tak nevím jake máš ty konkrétne vzdělání ale pan RNDR. Omar Šerý z Masarykové u i verzi ty se s touhle problematikou zabýva a určíte tomu rozumí víc než ty.A ten o tom napsal hodne a hlavně upozorňuje na rizika po nemoci.A o tom se v médiích moc nemluví.Což me docela prekvapilo
@alcar ale ja jsem napsala jen to, co jsem cetla. to je realita. me uz je moznost rozmnozovani docela fuk , deti mam. ale mit treba jednou vnoucata, by take nebylo uplne k zahozeni. 🙂
hysterie vypada jinak. ja nemusela litat po obchodech a delat zasoby, ja nesirila paniku na netu jako @marcicek84 , ktera nahle uplne otocila. ja verim, ze nemoc ustoupi a bude vse ok. jsem optimista. jen nechci nasylne sve deti a rodinu vystavovat riziku. a nechtela bych to ani ve chvili, kdy by byli vsichni zcela zdravi. neprijde mi proste logicke pri par nakazenych vse zavrit a ve chvili, kdy se nemoc projevila naplno a nemocnych je mnohonasobne vic, zase vse otevrit.
@alcar nekdo omila, jiny omyla. kazdy ma jiny nazor. no a ? vzdyt si klidne nenos rousku, chod do nakupaku, schazej se na pivni zahradce ci parbe s kym chces. vod sve deti kam chces. je to preci tva zodpovednost. me jen vadi, ze lide jako jsi treba ty, kdyz se neco semele, volaji o pomoc jako prvni.
kazdopadne trosku doufam, ze pri porusovani pravidel, fakt budou padat pokuty. alespon na necem stat vydela prachy, ktere potrebuje.
@marketa11112 Je logicke že budu brát v zřetel člověka který pracuje na univerzitě učí na lékařské fakultě a zabývá se virem .A ten nedoporučuje rozvolnovani.Tak asi ví o cem mluvi.Na rozdíl od přispěvatelky na MK.
@shaun40 cetla jsem toho hodne. nekdo doporucuje rozvolnit, jiny ne. ja bych sla zlatou stredni cestou.
@marketa11112 To oni ekonomky bez roušky nepůjdou .To jse jenom tak prsí na klávesnici. Ekonomika a prachy jsou na prvním míste.
@marketa11112 Jenom me překvapuje ze se v médiích vůbec nemluvi o nějakých následcích po nemoci.Aspoň jsem to nepostřehla.

@marcicek84 Já jsem samoživitelka ale do příjmove slabe skupiny nespadám dle tabulek.A taky už nepotřebují hlídání mám doma puberťáky. Ty jse ohlídaj sami.Mluvím za pár lidi z mého okolí kteří momentálne řeši situaci o prázdninách. A mám taky obavu o sebe pro to že jsem v lednu ukončila náročnou onkologickou léčbu tak mám oslabenou imunitu. Jsem už nyní v pořádku ale pořád bych byla klidnější kdyby jsem nyní děti nemusela pouštět do školy.