icon

Znovuotevření škol v květnu. Jaký máte na to názor?

mataharyy
9. dub 2020

Ahoj,
na internetu běží petice proti otevření škol v druhé polovině května, jaký na to máte názor vy?
Z důvodu zachování příčetnosti a zbytku duševního klidu bych byla pro aby se otevřeli školy zítra, ale když jsem nad tím přemýšlela, tak mám dojem že je to kardinální blbost.
Za jedno s ohledem na zajištění "orouškování" dětí v rámci školy (já v té roušce nemůžu dýchat už po pár minutách a to není ještě takové vedro, ale představa že jsem v tom půl dne v době kdy ve třídách bývá vedro k padnutí...) které bude asi stejně zvládnuté jako zásobení zdravotníků...
Za druhé si nemyslím že to na vzdělání bude mít ještě nějaký vliv, než zase děti zapadnou do povinností bude půlka června, začnou se odevzdávat učebnice a bude to k...
No a asi to nejšílenější co mě v tomto spojení napadlo, spoustu dětí po škole hlídají prarodiče, tedy ohrožená skupina, protože rodiče nemají možnost se většinou z práce sebrat ve dvě... A s ohledem na diagnózu prarodičů si tedy na triko nevezmu, že na ně něco prsknou, zvláště když toto bude asi nejrychlejší "promoření" a mám obavu že to co se povedlo zpomalit, se v tu chvíli asi pošle do kytek...

Nechci paniku, celou dobu mě to úspěšně míjelo, ale spíše širší názor, případně jak na to prakticky, mám dětem zamezit v kontaktu s prarodiči abychom je nezabili a na jak dlouho, než bude většina národa nakažená, vyléčená a snad i relativně imunní a budou místa na JIPkách, nebo se pomodlit a doufat...?

marcicek84
Autor odpověď smazal
marcicek84
13. dub 2020

@eviicka https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/c... tak rozhodující slovo má stejně vláda

marcicek84
13. dub 2020

ten názor paní hygieničky - no mi to přijde, že to je zase nějaký průzkum veřejného mínění, dle komentů pod článkem je vidět, že je silná skupila rodičů, kteří ty školy chtějí otevřít...ale je hezké, jak se střídají v těch průzkumech veřejného mínění, každopádně mám pocit, že společné je rozdělena na dvě poloviny, jedni chtějí otevřít, druzí chránit, hold se bude muset najít zlatá střední cesta...

klea81
13. dub 2020

@marketa11112 promořit celou rodinu by bylo ideální, bohužel u nás je na okrese jen 15 pozitivních, takže se to asi hned tak nepovede

klea81
13. dub 2020

@marcicek84 tak doufám, že se vláda bude rozhodovat podle aktuálních dat a ne hysterickych výkřiků z FB. Bohužel Babiš na FB dá a chce se zavděčit novým voličům 🙄

marketa11112
13. dub 2020

@drep jenze me je uplne jedno, kdo je nebo co je. a jeste buh vi jestli. Nevidim duvod,proc travit hodiny na netu a dohledavat clanky a diskuse, jen abych nejake mamine na netu dokazala, co a kde jsem cetla. Co to zase ma byt? To,ze se mnou nejaka anonymni duse na netu nesouhlasi, me nechava zcela chladnou. Muj nazor na danou vec je jiny. Vliv na to ma to, co jsem cetla, ale i zdravotni stav nekterych clenu rodiny. Tak to proste je.

marketa11112
13. dub 2020

@klea81 tak drzim palce a snad to vsichni prezijete ve zdravi.

nnnadja
13. dub 2020

Diskuzi nečtu celou. Nicméně já jsem pro otevření škol!!! Nejen proto, že mi můj syn dnes! Brečel! že už to nedává, chce do školy potřebuje kolektiv!

marketa11112
13. dub 2020

@marcicek84 no hura. Ano, spolecnost je rozdelena. Dokonce verejne koluje nekolik moznosti , jak skolni dochazku vyresit.

alcar
13. dub 2020

@marketa11112 nemusis vyhledavat nic, ale pak ztraci tve "zarucene" informace vahu. Tak bud to vubec nevytahuju nebo hodim odkaz nebo tu informaci "jedna pani povidala" jsem schopna dohledat, pripadne kdo to rika. Taky jsem o tech poskozenich, ktere covid zpusobuje nekde cetla. Ale bylo to spis v rovine spekulaci a domnenek, zadna relevantni statistika k tomu nebyla a stale neni. Jedina jistota je, ze to poskozuje plice a dalsi organy jako srdce a ledviny az sekundarne (a to uz se bavime spis o multiorganovem selhavani v dusledku hypoxie a pridruzenych chorob atd.). Ja osobne, pokud k tomu nejsou patricne zdroje (pouze jakesi google translate ala Blesk z Číny) to do diskuzi vubec netaham a nezivim tim svuj (ani nikoho jineho) strach.

marketa11112
13. dub 2020

@alcar Psala jsem o svem nazoru na vec. Nikomu ho nevnucuji. Nikomu ten jeho rozdilny nazor nevyvracim. Opravdu nehodlam nesmyslne a narocne dohledavat, kde co ctu. Musela bych mit padny duvod. Coz tato diskuse neni.
Ps : nikde jsem nepsala, ze davam zarucene odborne info. Naopak celou dobu tvrdim,ze jde o muj pohled na vec,ze nejsem lekar a s prominutim,bych ani nechtela byt, kdyz to vidim.

shaun40
13. dub 2020

@klea81 Já jsem zvykla na rúzne diagnózy. Ale ty jsi na me moc.Doufám že te to chyta jenom u počítače .

benetka
13. dub 2020

@nnnadja Myslím si, že COVID 19 tady bude i v září. Dcerka je ve 2. třídě a neumím si představit, že bude celkem 6 měsíců bez kolektivu. ( v létě ji bude 8). Já taky nemůžu být věčně na OČR (60% platu), nehledě k tomu, že potom už možná ani práci mít nebudu. Těžko na mě může zaměstnavatel tak dlouho čekat. Pracuji v malém obchodě se značkovým spodním prádlem.

marketa11112
13. dub 2020

@alcar kazdopadne jde o novou nemoc. Jistotu , co vse muze zpusobit ci zpusobuje,budes mit za par let. To je trosku problem,nemyslis? Pokusnych kraliku uz je dost. Nikdo nevi,jak a kde virus vznikl,proc vznikl. Otazek je mnoho. A dlouho bude.
Mame znameho,ktery se tomu intenzivne venuje a opravdu se boji. Delam si z nej legraci,ze prehani. Ale na druhou stranu proti nemu ziju v blazene nevedomosti. 🙂. Jsem clovek,ktery veri ,ze zitra bude lepe. Hltam jako vzdy informace ze vsech stran ve velkem a snazim se v nich najit rovnovahu. Proste verim,ze ta stredni cesta , je spravna. kazdopadne o tom, co bude , nerozhoduji ja. Byt ted na miste predniho politika, je hodne velka hra na hrane.

hojda
13. dub 2020

A co to nechat na rodičích? Každá škola by si zjistila, kolik rodičů chce děti poslat a kolik by je učilo doma, zjistilo by se jestli tím přirozeně vzniknou malé kolektivy, nebo by školy chodilo dětí hodně a je nutné to řešit jinak. Znám rodiny, které chtějí přejít na domácí vyučování i po ukončení uzavírky škol.

blondynka400
13. dub 2020

@hojda souhlas, myslím si, že tohle by bylo docela fajn rozhodnutí. Ať se každý rozhodne dle svého. Část lidí by určitě dětí neposílala, pro ty by byla současná distanční výuka, ve třídách by bylo méně žáků, určitě by šly hodiny i různě posunout, aby neměli všichni přestávku stejně a nepotkávali se zbytečně na wc a pod.

marcicek84
13. dub 2020

https://www.televizeseznam.cz/video/adost/exklu...

takže už přiznali, že to tu v Čr běhá už od prosince, hezké...tak pak ty školy v klidu můžeme otevřít ...

hojda
13. dub 2020

@marcicek84 Tak to už jsme to měli, celé Vánoce jsme promarodili, po Vánocích jsme se sešli u autobusu s ostatními rodiči (děti odjížděli na hory) a polovina rodičů říkala to samé, promaroděné Vánoce, horečky, hlava, nejedli jsme asi týden.

marcicek84
13. dub 2020

@hojda já mám taky podezření, bylo by vhodné zahájit plošné testování...opravdu toto zjistit bude klíčové...

marketa11112
13. dub 2020

@hojda my meli neco na prelomu ledna a unora. Kazdy mel jine priznaky. Po letech jsem sla k lekari. Kasel jsem mela mesic a pul. Ale je jen ve hvezdach, co to bylo za virozu.

marcicek84
13. dub 2020

@marketa11112 též kašel jsem měla suchý dávivý měsíc a půl, musela jsem spát v obrácné poloze jako intubovaní pacienti, měla jsem problémy s dechem asi měsíc, zadýchávala jsem se při chůzi, měli jsme to doma všichni, tak proč vlastně jančíme, už by vláda měli otestovat nějakou oblast na promořenost

hojda
13. dub 2020

@marcicek84 Sousedka měla virový zápal plic (běhá, otužuje se). Došel nám mezi svátky panadol, tak jsem obvolávala sousedy a a dvě rodiny v sousedství to měli taky.

marcicek84
13. dub 2020

@hojda bylo by dobré plošně testovat, třeba jsme promoření až až….ale bez těch testů to nevíme...

hojda
13. dub 2020

@marcicek84 No ta kamarádka, co měla ten zápal plic pracuje v laboratoři, kde se teď testuje, tak jsem se jí ptala, jestli se náhodou nenechala otestovat, jestli nemá už protilátky, ale prý je to s těmi testy složité a ne každý něco prokáže a že si není jistá, jestli to takové době ještě nějaké protilátky najdou.... ale taky jí to vrtá hlavou.

marcicek84
13. dub 2020

@hojda dle prymuly jsou a budou, jen neví ještě jak to provedou pro zájemce, že se budou moct otestovat, tak uvidíme...

hojda
13. dub 2020

@marcicek84 Já zkusím tu kamarádku, když je u toho, jestli se nějak nemůže otestovat a podle toho uvidíme, co my...

alcar
13. dub 2020

No hezký 😃🤦‍♀️

Moje segra zije v Kanade a byli namocni taky pres vanoce. A to jakoze fakt hodne. Rikala, ze takovou chripajznu snad vzivote nemela. No a ted teprve jim to doslo. Svagr se v pulce prosince vratil z Číny, kde byl sluzebne. 😃 Takze uz taky asi covida prodelali.

marcicek84
13. dub 2020

@hojda každopádně dle těch výpovědí je jasné, že teď jak je více těch záchytů, že to neodpovídá skutečnému stavu a i tady na diskuze má více lidí podezření na to, že si tím už prošli, je nás celkem dost...
@alcar mně přijde, že si ty školy blokujeme vlastní neschopnosti, nebo neschopností vlády konečně otestovat vzorek populace a zjistit skutečný stav, ostatní lidé pak jsou spíše hysteričtí a třeba to vůbec není třeba....

alcar
13. dub 2020

@marcicek84 a netestuji to ted? Myslim, ze tento tyden uz by mohly byt vysledky, ne? Vim, ze o tom mluvili, ale jako nevim, jak dlouho ten proces muze trvat.

marcicek84
13. dub 2020

@alcar pořád slibují a posouvají termíny, nejsem si jistá, že budou brzy výsledky, nejsou schopni to zorganizovat...

Strana