icon

Jaký je váš názor na život v nájmu místo hypotéky?

15. kvě 2023

Ahoj holky, zajímá mě jak vnímáte žít v nájmu nebo splácet svůj dům na hypotéku. Často slýchám názory od kamarádek " nechci žít napořád v nájmu" apod. Před 4 lety jsme s manželem uvažovali o koupi domu cca 5-6 milionu. Hypoteka by nas vychazela cca na 20-22 tisic a nejak by jsme to utahli. Ale nebyla v nasem okoli zadna takova nabídka. A kdyz uz jo, tak to koupil nekdo jiný za hotový penize. Pak jsem plánovaně otehotnela prisel covid ceny sly nahoru a soustredili jsme se hlavne na mimi a dum vypustili jelikoz to až tak nehořelo. Teď už to ale hoří synovi budou skoro 2 roky zijeme opravdu v malem byte kde syn nema ani svuj pokojicek a budeme se stěhovat do krasnyho bytu se zahradou v prirode. Moc se tesime. Jen to bude v nájmu to nás ale až tak netízí. Po čas mateřský a celkove jsem zmenila názor a přestala se hnát za hypotékou a vlastním domem a řekla si že radeji budeme v nájmu než sotva splácet hypoteku a sotva si dovolit nejaký výlet. Radeji si dopřejeme cestování s dítetem do budoucna snad dvěma než žít z vyplaty do vyplaty a být radi ze splacime hypo. Navíc je nám kolem 30 let a kdybychom si vzali hypo na 30 let splaceli by jsme pomalu do duchodu, hrozna predstava. No byla pro nas dulezita zahrada a tu budeme mít, byt veliký a tím, ze je to na takove vetsi vesnici najem opravdu pěkný. Ale obcas ze zvedavosti koukam na domy k prodeji a zrovna v okoli prodavaji krasne nove bungalovy za 5 milionu. Rikala sem si, ze je to fajn cena ale hypoteka vychazi na 40 tisic mesicne...pred 4 lety by to bylo za 20 tisic .To je proste sileny .A pak kdyz slysim od znamych " platit najem je vyhazovani penez z okna apod. Ano svym zpusobem to tak je, ale kdo si v dnesni dobe muze dovolit platit 40 tisic jen hypoteku? A když na to treba clovek má, tak ale pak zbytek mesice je rad ze ma na jidlo. A v tomto pripade ja si porad rikam, opravdu si radeji zaplatime najem ktery je v nasem pripade o 26 tisic méne nez splaceni mesicne hypoteky a zbytek penez procestujeme a uzijeme si. Pak vidím rodiny, ktere jsou v dluzích a prodavaji domy protoze nejsou schopni hypoteku splácet.. ( Nerikam se všechny) A to je můj strašak a porad si rikam ze radsi spokojene v nájmu z ktereho muzu kdykoliv odejit nez se zadluzit do duchodu bance a kdyz jsme prumerna rodina s platem, tak být rádi ze mesicne vyjdeme.
Ale porad mi nedají ty "narazky ostatnich" ze musejí vlastnit neco sveho a ze zit v najmu je hrozny kdyz to nikdy nebude naše apod. Nemyslim si, ze je doba kdy si kazdy muze dovolit neco vlastnit a do budoucna po sobe zanechávat dětem byt apod jak to bývávalo.
Zajímá mě váš názor. Jak vnímáte to žít v nájmu a "vyhazovat peníze oknem" a zda máte potřebu mít vlastní dům i přesto, že je to náročné finančně.
Někde sem četla že vlastnit dům a hypotéky apod je pouze rozmar čechů a že v jiných zemích napriklad Nemceko jsou hypoteky minimlani a lidi tam ziji prevazne v nájmech a spokojeně. Opravdu mě zajímá jak to vnímáte vy ostatní.
Děkuji za názory a že jste to dočetli až do konce😊

Strana
z7
aarriel
17. kvě 2023

@mysh_me tak samozrejme vylozene neceka, proto v uvozovkach. Ale mluvi o tom uz aspon 15 let 🤣 ze teda az zdedi, tak bude konecne nova koupelna . . Samozrejme tatinka ma rada, rada za nim jezdi, jen jsem chtela tim rict, ze dedictvi po rodicich nekdy v 60 zas tak trn z paty nevytrhne.
Jinak presne takhle to bylo u vas. Po babicce se musel barak prodat, i kdyz mama nechtela, ze tam budeme jezdit jako v lete, tak teta chtela chatu 🤷 no nebavili se spolu par let ...

veronicka89
17. kvě 2023

@oveckaluky případ z rodiny

Pani v duchodu ma 2 generační obrovsky dům který má části zrekonstruovane ...

Prodej celeho domu by byl asi nezajimavy...maximalne tak pozemek a za to by si clovek mozna koupil byt ale
Pani co v nem bydli do bytu nepujde ani nahodou....nechce se nikde stěhovat ptz tam vyrostla

Topi jen ve 3 pokojich a malo ptz uz tak platila minule xx tisic za topeni i elektrinu.

Zahradu moc neudrzuje ptz na to nema energii ani zdravotni dispozice ...

Dum je ji v podstate na nic ... jen do nej dava penize a trpi ...

Nikdo z jejich deti tam taky bydlet nechce...
.

aarriel
17. kvě 2023

@jerrabina ja vim, ze to je vsechno o komunikaci. A kdyz si predstavim, ze se do toho pripletou i manzele nebo manzelky deti, ktery maji taky svuj nazor, co s dedictvim, tak je obtizne to vykomunikovat 😒

aarriel
17. kvě 2023

@veronicka89 ano, i takove pripady znam...

mar8
17. kvě 2023

taky myslím, že v dnešní době raději nájem a užívat si život, cestovat, ono jak píšou výše, sice je krásné, že v 70 letech budete mít hypo splacené, byt bude váš, ale v 70 letech je člověk už starý na to, aby si začal užívat, vidím to u rodičů, otec by už seděl nejraději doma, už si svoje užili...je prostě jiná doba, už to není tak, že za splátku platíte stejné peníze jako za nájem, navíc obávat se celý život, že nebudu mít na plátku, člověk nikdy neví co se stane, může onemocnět, přijít o práci...a v případě, že člověk žádá třeba od sociální dávky, to že platíte hypo nikoho nezajímá a na dávky není nárok, pokud bydlíte v nájmu, není problém. A z té nemovitosti se budou mít jednou dobře spíše vnuci, než děti

pilzzee
17. kvě 2023

@mar8 Ono jako ten, kdo ma hypoteku si neuziva a necestuje? 🙂 Jo, ted jsou hypoteky nevyhodny, ale jeste 3 roky zpatky byly extremne vyhodny (my mame urok 2,19%) a opet casem uroky klesnou, je to jen obdobi. Kdezto v tech 70ti budete platit najem klidne dvakrat tolik co ted (netusim z ceho) a jeste vetsi sranda to bude, kdyz se majitel rozhodne, ze byt potrebuje a vas vyhodi 😉

sedouana
Autor odpověď smazal
oveckaluky
17. kvě 2023

@veronicka89 Ale pořád ho můžou prodat, až ho zdědí. Pořád tu po ní něco pro ne zbyde, na rozdíl od případu, kdy by platila nájem. To už by možná teď mohla být taky nastehovana u dětí, protože by na nájem nemusela mít.
Vidím to u mamky. V 73 letech bydlí rok v nájmu a dům prodává, je to jak píšeš. Přesně ten případ včetně energie na zahradu. Ale má naspořeno, a až se dům prodá, bude se nájem strhávat z toho. V 1+1 platí téměř 15K měsíčně, důchod má cca 18K. To by prostě nedala, kdyby neměla ten dům. Prostě pořád je to aspoň trochu jistota, pořád aspoň něco máš.

drep
17. kvě 2023

@pavlinar zadavatelka naprosto konkrétně zmiňuje hypotéku 40000,- měsíčně. Máme dost nadstandardní příjmy, ale taková hypotéka by náš život už ovlivnila. A nepochybuju, že pro většinu rodin by to bylo žít na krev. Takže doporučovat hypotéku, protože mě to nebrání cestovat a obecně mít zážitky, je dost hraběcí rada, protože u autorky by to život sakra ovlivnilo.

pavlinar
17. kvě 2023

@drep zakladatelka se pta: Jak vnímáte to žít v nájmu a "vyhazovat peníze oknem" a zda máte potřebu mít vlastní dům i přesto, že je to náročné finančně.
Na to tu vetsina odpovida za sebe, ze svoji situace.
Kdyby se ptala na nazor na jeji konkretni situaci, tak ma odpovedi jine. To se asi vsichni shodneme, ze jit na krev je hloupost

patypresdevaty
17. kvě 2023

@mar8 máme hypoteku, užíváme si a cestujeme úplně stejně, jako kdybychom platili nájem (ten bychom pri dnešních najmech navic měli nejspíš i vyssi za menší obytny prostor). A jednou to bude naše (nebo získáme nějaké peníze z prodeje).
A nemít na splátku a nemít na nájem mi přijde stejně blbé.

michaela666
17. kvě 2023

Zakladatelko naprosto chápu jak se cítíš. Taky bydlíme v nájmu. Jednou nám koupě bytu padla kvůli majiteli, pak jsme dlouho nemohli nic adekvátního najít a při současných cenách hypoték to pro nás nepřipadá v úvahu.

I když bychom tu hypotéku dostali, tak bychom jeli sakra na krev. Finance na výlety, rodinné aktivity a koníčky bychom neměli. Představa, že jeden příjem vypadne na 2-3 měsíce by byla stres jak 🐮. Do toho se nám se*e auto.
Takže ač mě to dost štve, taky asi budeme ještě dlouho bydlet v nájmu. Na druhou stranu aspoň dceři dopřejeme hezké dětství se zážitky na celý život.

78marcela
17. kvě 2023

Já jsem ten typ, který.potrebuje vlastní bydlení. Potřebuju jistoty. Nechci se s dětmi stěhovat z podnájmu do podnájmu. Moje sestra to tak má, průměrně co dva roky se stěhuje, protože majitel chce být uvolnit. Není to snadný ani pro ni, ani pro děti, řešit případnou změnu školy...
Naštěstí mám svůj dům, novostavbu, která se mi povedla ještě za normální ceny. Splácet budu ještě dlouho, a kdyby přišla doba, že na to mít nebudu, nebo až děti půjdou z domu, můžu dům prodat a koupit si pro sebe malý dvoupokojový byt.

heidi91
30. črc 2024

obnovuji diskuzi o rok a půl pozdějii. Všichni zúčastnění, nezměnili jste názor? Já mám vlastní bydlení a pokud se budu stěhovat jinam, klidně to prodám a půjdu do nájmu. Za mě nyní kupovat nemovitost naprostý nesmysl...

veronicka89
30. črc 2024

Za mě teď a to co by mě zajímalo nepřipadá v úvahu, už jenom kvůli toho mít tolik peněz na straně.

Mě třeba práce okolo domu absolutne nebaví, takže žádný sen o tom vlastnit dům nemám.

Koupit byt mit ty finanční prostředky a platit skoro jako nájem, to pak ano ...

Ale na silu koupit nějakou nemovitost , splácet to s odrenyma usima nejezdím na dovolené na výlety a skudlit by mi za to v žádném případě nestalo...

Často mi prijde , že lidi co si nemovitost koupi musí začít skudlit , ptz tam je třeba něco opravit , koupit, obnovit...žere to čas a peníze...

Takže já se spokojit s nájmem v pěkném bytě než ( v dnešní době s dvojnásobnou měsíční částkou na splátku vlastního ( a ještě k tomu třeba 30 let)

drep
30. črc 2024

@heidi91 já jsem pořád tým “vlastní bydlení jenom tehdy, kdy výše hypotéky a závazky spojené s vlastním bydlením neovlivní naše možnosti cestovat a jinak si užívat života”. Byt mám, maličký, ale i přes poměrně hodně nadstandardní příjmy nám s manželem pořád nedává smysl pořizovat větší byt a nemít pak na zážitky. Aspoň není moc co uklízet a malé prostory nás nutí být furt venku😀

teate
30. črc 2024

Já žila v nájmu ráda. Bylo to bezstarostný. Roky to bylo super. Narodily se děti, pohoda. A najednou přišlo. Jednou neprodloužená smlouva, takže stěhování. Podruhý po roce neprodloužená smlouva. A zase stěhování. Taky žijeme v úžasném bytě se zahradou. A v září se stěhujeme do vlastního, protože i tady po dvou letech zase neprodloužená smlouva. Pokaždé se byt pak prodával. A jak k tomu přijdou děti. Furt mění prostředí, kamarády, vzdělávací zařízení. Tohle jim nechci dělat. Chci jim dát stabilitu a jistotu zázemí. Nakonec jsme koupili dům ve městě, 70% hotovost, zbytek hypotéka. A není to ani na roky… za 5 let bude splaceno. Tak to je třeba naše situace.

mydlova
30. črc 2024

@teate jsem stejného názoru. Na nájemní být stojí desítky zájemců, musíš se majitele prosit aby te vzal. Děti nechtějí, ani malého psa nebo kočku nesmis si pořídit. Všeho se prosit. A každý rok de třást aby ti majitel prodloužil smlouvu. A když neprodlouzi, tak mas Holý zadek

pilzzee
31. črc 2024

@heidi91 Bydlet v najmu je ta nejvetsi blbost. Mluvim z vlastni zkusenosti. Nasi podnajemnici nam defacto plati hypoteku. Na podzim jim asi zvedneme najem o 2000,-. A nafurt tam taky nebudou, jednou se ten byt bude bud pouzivat nebo ho prodame. Podnajem je podle me vhodny jen treba pro studenty, kdy jich v jednom byte bydli hodne, nebo pro ty, kdo jeste nevi, kde se usadi. Napriklad zacinaji v novem meste atd ... Pro rodinu s detma je to pruser. Vyhazovani penez oknem. A argumenty, ze najem je levnejsi jak hypoteka - mozna chvili, mozna na zacatku, z dlouhodobyho hlediska vubec.

patypresdevaty
31. črc 2024

Jo, to je za me hlavní nevýhoda nájemního bydlení- prostě to není Tvoje, nemůžeš si to přizpůsobit (více upravit) a ještě je Tvůj osud v rukou pronajimatele. Za me je nájem jen dočasné řešení

veroniquecz
31. črc 2024

@pilzzee no ono je to taky o lokalitě, někde ten nájem je opravdu víc než hypo. Ale zásadní je, že teď jsou tak šílený ceny nemovitostí, že ne každý na tu hypo dosáhne, i když by pak třeba látka byla menší.
Před pár lety byla hypo jasná volba, teď už to tak jednoduché není .

pilzzee
31. črc 2024

@veroniquecz Ale to jsou posledni 3 roky, ne treba 20 let! Zase to bude vpohode. I kdyz samozrejme, ze nemovitosti budou cim dal tim drazsi, to je tak nejak vyhoda toho, kdyz to clovek vlastni, ze to porad nabyva na hodnote 🙂

andelka
31. črc 2024

No, my jsme takový paradox. Bydlíme v pronájmu a sami pronajímáme. Už přes 6 let. Takže máme jak pronajatý byt, tak vlastní,už splacený. Dokonce jsou stejně velké,3+1. Jenže každý je v jiném městě. Časově nevyšlo jeden byt prodat a připlatit a koupit druhý v jiném městě. Takže zatím to máme tak. Samozřejmě každý rok nájem zvyšují, z čehož radost nemáme. My platíme o dost víc než nájemníci v našem, hlavně proto,že chceme spolehlivé dlouhodobé užívání bez problémů, takže zvyšujeme jen málo.
Do budoucna uvidíme, teď máme doma tři děti,ale za 10 let budeme mít jen jedno. Manžel se ještě stará o dům rodičů po smrti otce. Takže ambice pořídit dům nemáme. Velkých bytů je u nás málo a teď teda nevím jestli bychom na to vůbec měli. Úspory jsou, ale statisíce ani miliony to nejsou. A je nám 40+.

ruzova_pastelka
31. črc 2024

@pilzzee Tohle je poměrně nesmyslné a povýšené prohlášení. V podstatě říkáš, že je lepší být bohatá. Anebo že bylo lepší vzít si hypotéku v době před x lety, kdy to bylo za hubičku. To je takové hodně zjevné tvrzení. Aby taky ne, že?

Ale zároveň je asi poměrně nesmyslné říkat lidem, co si to dnes nemohou dovolit, že maǰí mít víc peněz. Tipla bych, že tuhle radu asi moc nevyužijí.

Podívej, já žiju v nájmu. Máme poměrně slušné finanční majetky zainvestované tak, že nám nájem bohatě pokryjí a jejich hodnota roste mnohonásobně víc, než hodnota nemovitostí. Stejně nesmyslné a povýšené by ode mě bylo radit lidem s hypotékou, že mají taky investovat a nesplácet milióny bance, protože mít dluhy a přeplácet na úrocích je přece blbost. Takové vyhazování peněz oknem, že? Jako jo, je. Ale pokud nemáš velmi kvalitní vzdělání v oblasti financí a velkou počáteční hotovost, tak je ti taková rada naprosto k prdu.

PS: Tvrzení, že nemovitosti budou čím dál tím dražší je dost riskatní finanční strategie. V dlouhodobém horizontu rozhodně ne (např. pro naše děti). Jakmile se zlepší dopravní situace (rychlovlaky apod) anebo změní pracovní trh (remote práce, hologramy atd), pak najednou lokalita bydlení přestane hrát takovou roli a pro řadu lidí bude najednou lukrativní bydlet naprosto mimo civilizaci, kde dnes pozemky nestojí téměř nic. Cena nemovitostí pak pravděpodobně poletí raketově dolů. Je jen otázka, jak velký technooptimista jsi a na co si vsadíš 🙂

lutu11
31. črc 2024

Hele ja bychom to udelala mozna jinak. Platit najem, je nahravani penez do kapes nekomu jinymu. Ja bych sla do hypo, nastavila bychom si vysi splatek tak, abychom vysla, s tim, ze porad by byla moznost dum s hypo prodat a jit jinam. Kdyz platis hypo, investujes do ,,sveho,, bydleni. A taky plati, ze ,,dnesni,, urokove sazby muzou za 7-10 let vypadat jinak.

pilzzee
31. črc 2024

@ruzova_pastelka Tak to mi zni taky dost povysenecky - “ja mam investovany miliony a zaplati mi to najem” … No opravdu drtiva vetsina lidi nema takove financni vedomosti a skill, a proste bydlet potrebuje kazdej, a investovat do nemovitosti je to nejjednodussi a nejpraktictejsi pro vetsinu lidi. Taky mam penize rozhazeny vsude mozne, rozhodne neplatime jen hypoteku … Rychlovlakama a hologramama bych neargumentovala. S tim, jak vypadaji vlaky ted, to bude jeste beh na hooodne dlouhou trat a nikdo nechce sedet na zadku nekde na samote v lese a potrebuje mit civilizaci co nejvic na dosah.

ruzova_pastelka
31. črc 2024

Já budu vždycky "tým nájem". Líbí se mi ta flexibilita (jak v lokalitě, tak v počtu místností a provedení bytu), líbí se mi bydlet stále v novém, hrát si s designem, poznávání nového okolí, to, že se mohu přestěhovat blízko ke školce a pak zase ke škole dětí (chodí do soukromých, aby mě nikdo neobvinil ze spádové turistiky). Je pro mě důležité mít byt vždy akorát velký (ani moc malý pro stále se zvyšující počet dětí, ani moc velký pro pár, co rodinu zatím jen plánuje). Naopak mě ubíjejí rekonstrukce anebo jednání s dělníky a odmítám tomu věnovat svůj čas a tomu se vlastník nemovitosti časem nevyhne. Za tyhle benefity jsem ochotná obětovat i část jistoty v tom, že nájem není nikdy "navždy" a opravdu se může stát, že majitel byt náhle potřebuje a my musíme pryč. Já jsem ale zároveň člověk, který vždy dost cestoval, ráda střídám místa (a dřív bez dětí i země) pobytu a obecně nekotvím a nezakořeňuju. Zdánlivou jistotu vlastního bydlení ráda vyměním za flexibilitu a pohodlí nájmu.

Finančně se nám vyplatí nájem - viz příspěvek výše, ale to je věc dost výjimečná.

patypresdevaty
31. črc 2024

@ruzova_pastelka tady se ale bavíme o situaci, kdy se člověk rozhoduje mezi vlastním bydlením a nájmem. Pokud na jedno z toho člověk nemá, není se o čem rozhodovat 🙂
Takže můj názor je stále ten, že pokud dosáhnu na obe moznosti, nájem je pro mě obecně vzato jen dočasná varianta. Ale neberu nikomu, kdyz má odlišný názor 🙂 Nehledě na to, že tam můžou být i nějaké specifické okolností, které hrají v rozhodování roli.

patypresdevaty
31. črc 2024

@ruzova_pastelka to jste tedy celkově jinak naladění než lidi, které znám. Většina stěhování a s tím spojené větší změny nevyhledava. Vím, v zahraničí je to jiné, tam se lidé tímto způsobem stěhují běžně ...

Strana
z7