Kdo podepisuje nájemní smlouvu?

lentilka3
23. lis 2022

Dobrý den, nemám s tímhle zkušenosti a tak nedokážu pomoci kamarádce, zkusím to tady.
S jejím přítelem budou podepisovat novou smlouvu na další rok. Trvala na tom, aby na smlouvě byla také (doteď nebyla ani zmíňka) jelikož jí při hádkách vyhrožuje, že je byt psaný na něj a ona tam v podstatě nebydlí a už jí 2x sbalil tašky. Ona tam přitom udělala rekonstrukci bytu (koupila nový nábytek za starý, vymalovala zdi. Celé to financovala ona)
Nejdříve jí majitelka řekla, že je to pouze na něm, jestli on jí bude chtít přidat do smlouvy. Po měsíci přišla na kontrolu do bytu a majitelka jejímu příteli řekla jako hotovou věc, že jeho přítelkyně bude také ve smlouvě. Poté dostali do schránky "dodatek ke smlouvě" kde je pouze napsáno, že byt budou obývat dva dospělí (pan U**. A pani P**.) A dvě děti.
To je celé. A pak podpisová kolonka s jeho jménem. Neměla by tam být také vypasaná celým jménem a její podpis?

jako_mala_holka
23. lis 2022

Nevím, jak je to obecně, ale my s manželem podepisovali smlouvu oba dva

exbordelar
23. lis 2022

Ja myslim, ze nemusi. My pronajimame byt, ktery je napsany na jednoho cloveka, ale jsou tam jmena a data narozeni ostatnich spolubydlicich - po nich jsme podpis nechteli. Pod celou smlouvou je podepsana jedna osoba. Ale je z toho prokazatelne, ze kazda napsana osoba v byte bydli a “vyhodit” z bytu je muzeme jenom my, jako majitele.

eressiel1020
23. lis 2022

@exbordelar My to tam máme taky napsané ve smlouvě. Smlouva je na partnera a já s dětmi jako spolubydlící

martt
23. lis 2022

@lentilka3 My jsme to měli tak , ze smlouva byla napsaná na mne , kterou jsem podepisovala a manžel byl psaný jako "spolubydlici".

takyjedna
23. lis 2022

A ona tam nemá nahlášeny trvalý pobyt?

j.a.n.i
23. lis 2022

@takyjedna trvaly pobyt o nicem nerozhoduje

nikoulinka
23. lis 2022

Take tak máme. Manžel je uveden jako nájemce, a já, jako manželka, spolu s dětmi, jsme jako spoluobyvatele bytu. Než jsme se ale stěhovali, nebyli jsme manželé. Takže akorát po sňatku jsme podepisovali dodatek, že nyní se jedná o nějaké zákonné bydlení. Nebo tak nějak. Ale ji ale jsem já nepodepisovala nikdy nic.

budouci_maminka
23. lis 2022

Takovym dodatkem si tvoje kamaradka vubec nepomuze nebot to je jen informace ze v byte bydli dalsi clen domacnosti. Smlouva je stale uzavrena s najemnikem - partnerem, ktery ma prava a povinnosti vuci majitelce bytu.
Trvala bych si na jinem typu dodatku a to rozsireni osob se kterymi je uzavrena smlouva.

j.a.n.i
24. lis 2022

@budouci_maminka Trvat si muze na cem chce, ale jak majitel tak pritel to mohou naprosto ignorovat, smluvni strany jsou oni dva. A když to trvani neprinese ovoce, tak udela co? Odstehuje se?

exbordelar
24. lis 2022

@budouci_maminka ja myslim, ze to je nejak osetrene v obcanskem zakoniku. Proste te nemuze jen tak nekdo vyhodit z bytu, kdyz tam oficialne bydlis, jenom proto, ze jednomu z najemniku ruply nervy pri hadce. Musel by ten “vyhazovany” nejak prokazatelne porusit smluvni podminky (napr. by nicil byt) - ale to je v kompetenci majitele, nebo se dopoustet trestneho cinu - napr. nasili na spolubydlici osobe - a to je v kompetenci zase policie.
Podle me by si ti dva meli najit bud nejekoho dobreho paroveho terapeuta a nebo jit dobrovolne od sebe 😅

drep
24. lis 2022

Taky jsem pronajímala byt několika skupinám lidí (rodina, partneři, studenti) a podepsaná byla jen s jedním z nich. Ale já taky nechápu, v čemu to kamarádce bude - jakože až se pohádají a rozejdou, tak tam dál budou bydlet spolu? Tak to bych fakt chtěla

jjasmina
24. lis 2022

@lentilka3 byt je psany na mě, manžel spolubydlící, podepisovala jsem jen já tuším. Jinak bys mela kamarádce doporučit změnu partnera, když ji vyhazuje z bytu už teď. Jinak odvážná, že majitelce spravila byt za své 👌 jinak kamarádce nebude k ničemu ani kdyby tam byla podepsana taky

helen_h
24. lis 2022

@jjasmina Stavebně byt nespravila, prostě paní kupovala nový nábytek a vymalovali si.

helen_h
24. lis 2022

Ale opravdu je to spíš "páka" jen na toho přítele, že je ve smlouvě taky, nebo čeká, že bude opět vyhozená a bude se chtít dostat zpátky za pomoci policie a bude mít papír??
Ten přítel je dost výbušný a moc to neukazuje na vztah, který je v pořádku...

teate
24. lis 2022

To je asi na každém, jak si to udělá. U nás jsme ve smlouvě všichni 4 (dospělí + 2 děti), ale smlouva je na jeho jméno a podpis tam má taky jen muž. My jsme tam jako osoby taky žijící v bytě s ním.

jjasmina
24. lis 2022

@helen_h joo aha, já zaregistrovala rekonstrukci.

fifif
13. led 2023

* Jedna věc je smluvní strana. Tady byl a asi stále je napsán ten chlap, ten odpovídá za placení a s ním má pronajímatel pak komunikovat.

Je neefektivní pro pronajímatele, aby měl 2 smluvní strany, dvě osoby, pokud ani nejsou manželé, protože by musel komunikovat dvakrát, výpověď doručit oběma a čekat až oba převezmou apod.

* Druhá věc je výpis bydlících osob. Bydlící osoby uvedené v dodatku anebo ve smlouvě neodpovídají za dluhy, za dluhy a placení odpovídá pouze ta smluvní strana viz předchozí bod.

Takže jestli bude smluvní strana někoho vyhazovat z bytu, tak to už je asi na něm. Podle mě může, on je smluvní strana.

eviicka
13. led 2023

@fifif dík za zajímavý komentář, já mám ve smlouvě vždy oba nájemníky-jedno byl nesezdany pár, teď pronajímám manželům. Ani mě nenapadlo takhle uvažovat.

exbordelar
14. led 2023

Z pohledu majitele bytu: kdyby mi mezi najemniky vznikl konflikt a navzajem se vyhazovali, tak me to vlastne nezajima - co ja s tim udelam? Ja muzu tak maximalne potvrdit policii, ze tam oficialne bydli ten a ten. Ja nemam pravo, paky, chut ani cas resit jejich osobni spory. Pro me je dulezite, aby byl byt v poradku a radne zaplacene vsechny poplatky s nim vazane. S tim ostatnim se musi obratit na PCR…

fifif
15. led 2023

@eviicka Od toho, kdo není tvá smluvní strana a bydlí tam, si zásadně nechávám podepsat ručitelský závazek, současně pro mě je pouze spolubydlící a nikoliv smluvní strana, takže mu nemusím doručovat.

Až leta praxe a problému mě naučila.

j.a.n.i
15. led 2023

@fifif A on ti nemusí podepisovat žádný ručitelský závazek...

fifif
16. led 2023

@j.a.n.i pokud tam chce bydlet tak 🙂

zatím jsem se nesetkal s tím, že by někdo Kdo tam chce bydlet, se cukal…

fifif
16. led 2023

@fifif A kdyby se přeci jen kdokoliv cukal kdykoliv, mám připraven dotaz: a vy plánujete neplatit?

Tak to bych chtěl vidět nájemníka, který by na to odpověděl kladně 🙂) tento dotaz jsem použil všeho všudy asi tak jednou, když se někdo cukal (následuje jeho odpověď ne eeee - a už to podepisuje ) a to tam mám ve smlouvách daleko jinačí špeky.

j.a.n.i
16. led 2023

@fifif No, podepíše to jeden, za měsíc ti oznámí, že se k němu přistěhoval partner a nemusí ti podepsat vůbec nic.
A jinak já bych ti odpověděla, že buď jsem pro tebe smluvní strana a pak očekávám práva nájemce a nebo nejsem a pak nevidím důvod, proč bych měla mít jen povinnosti.

fifif
18. led 2023

Ale ty prece nejsi smluvni strana! Ty jsi jen (pristehovany) spolubydlici.

Najemce je prece ten, kdo je uveden v kolonce najemce! A bohužel na přistěhované m spolubydlícím si nic pronajímatel neveme, takze u me, podepise ruceni za najemce anebo ma smulu.

Pojištění osob v bytě je možné pouze s predchozim souhlasem pronajimatele, v opacnem pripade se navysuje najemne o 5000 penez mesicne - uvedeno ve smlouve samozrejme precizneji. To samo plati pro domaci mazlicky a kuraka (poplatek Xxxx mesicne a pri nenahlaseni pokuta 10000 - od 2021 jsou pokuty opet dovoleny)

j.a.n.i
18. led 2023

@fifif No, pulka z toho malinko protizakonna...

j.a.n.i
18. led 2023

@fifif Tak pokud nejsem smluvni strana, tak nevidim duvod, za tu smluvni szranu rucit.

eviicka
18. led 2023

@fifif no hele máš to promyšlený dobře, ale taky záleží komu člověk pronajímá. Jsem si jistá, že ani současní ani bývalí nájemníci by mi toto už z principu nepodepsali a já bych přišla o spolehlivé a normální lidi (a upřímně i mě by to odradilo).
Toto podepíšou spíše ti, kteří si s tím co mají dodržovat hlavu nelámou.

Ale je fakt, že každý tu pronajímáme asi něco jiného a jiné skupině osob, kde je potřeba jiný přístup.

fifif
18. led 2023

@j.a.n.i co presne je protizakonne?

fifif
18. led 2023

@eviicka jakoze nekdo chce bydlet a odmitne nest zavazek, ze bude placen najem? Rozumime si o cem tu hovorime?