Kupujeme dům, ale...Má na to prodávající právo?

tynar
22. led 2020

Prosím o radu, dnes jsme koupili (podepsali kupni smlouvy) dům a při odchodu, prodávající prohodil větu, že krbovky si bere sebou...partner to neslyšel, až teď ode mně a tak by nás zajímalo, zda má na to právo. V KS je napsáno, že dům se prodává se všemi součástmi, tak jsem si myslela,ze tedy, tak jak to je....ty krbovky jsou dokonce součástí odhadu...či jsou ty krbovky teda? :D

zdravuska1989
22. led 2020

@tynar ahoj, u nás teda byl součástí kupní smlouvy i seznam všech věcí, které tam zůstaly 🤷‍♀️

kackabis
22. led 2020

Myslím, že pokud nejsou ve smlouvě vyloženě uvedeny věci, které jsou součástí prodeje, může si odtud odnést co chce...

orisek56
23. led 2020

Pokud namate konkretni seznam vsech veci, mate smulu. Nam takhle vybilili domek jeste tesne pred pripsanim hypo a zapisem k KN. Veci co by se nam hodily jako vozik ci linka, si odvezli, bordel nam nechali.

candat
23. led 2020

My jsme teď prodali náš dům a s budoucími majiteli se sepsal seznam věcí, co tu zůstane.

martt
23. led 2020

Jak tady píšou holky. Pokud nemáte seznam věcí, které vám tam nechává, tak si defakto může vzít všechno. U nás si bývali majitel vzal z koupelny i umyvadlo. Ale starý rozpadlý nábytek nám tam nechal.

marcicek84
23. led 2020

@tynar bohuzel jsou lide a lide,normalni clovek takove veci nedela,pokud to je soucaati odhadu,tak bych chtela vratit penize o pomernou cast,dle meho si muze odvest co neni soucasti,ale po zkusenostech sousedky kdy ji dum uvnitr zdemoloval prodavajici,bych ten seznam v te kupni smlouve chtela mit.Takhle se budete dohadovat a pokid nebude vule,budete se muset soudit...vsichni vc realitky od toho daji ruce pryc...

dandaa
23. led 2020

Vždy se ke kupní smlouvě dělá seznam věcí , které tam zůstanou. Pokud nejsou krbovky zazdene tak nejsou součástí domu, ale patří do vybavení. Ale otázka je zda jsou jako druhý zdroj vytápění nebo jen jako "doplněk".

alubif
23. led 2020

V kupní smlouvě musí být zcela jasně uvedeno co v domě při prodeji zůstává. Základem je mít dobrého právníka, určitě nenechat smlouvu delat právníky realitky. Často ty smlouvy bYvaji špatné udělané, se spoustou děr.

pasiba
23. led 2020

Ahoj, my když před deseti lety prodávali byt tak jsme si krbovky brali a dokonce i kuchyňskou novou linku. Ve smlouvě by bylo napsáno co musí zůstat.

saffy
23. led 2020

Součást věci je to, co nejde oddělit, ostatní je vybavení. Tj. pokud smlouva neříká, co zůstává, může si prodávající odnést co chce. Ani bych v tom nehledala jeho špatné úmysly, spíš Vaši neznalost.

marketkaticha
23. led 2020

@tynar Taky jsem kupovala dům a když bylo podepsáno tak najednou paní přišla s tím že pokud tohle a tohle chceme nechat tak za tohle chce 6 tisíc za tamto 10 tisíc a jela :D Tak jsem jí slušně poslala do prdele ať si to vypakuje z baráku že její věci nepotřebujeme...Mám svou hrdost :D

ivetkakr
23. led 2020

My jak jsme koupili dům,tak jsme ho měli bez jediné žárovky :D

jajulin
23. led 2020

@tynar my jsme se s majitelkou domluvili, že si od ní odkoupíme skříň a postel a za kolik. Jinak jsme počítali s tím, že všechno ostatní si vezme. Ohledně kuchyňské linky řekla, že ta zůstane, a dodržela to. Vám majitel vyloženě řekl, že krbovky zůstanou?

alcar
23. led 2020

U tech krbovek bych si tak jista nebyla. Pokud jsou (jak uz tady bylo receno) krbovky soucasti druhu vytapeni a je to takto udelano v projektove dokumentaci, tak by tam podle me zustat mely. Urcite jste museli dostat projekt a potrebne dokumenty - pruvodni technickou zpravu vytapeni, kde tyto informace urcite jsou. Zaroven by toto melo byt i soucasti zadosti o kolaudaci. Pokud to tam vse je a za techto podminek byl dum zkolaudovan, tak by tam mely zustat. Ale to je jen ma dedukce, nemam tuto informaci nicim podlozenou. Zkusila bych se poradit s nejakym pravnikem...pokud vam to tedy stoji za tu namahu a finance. Krbovky nestoji majlant.

orisek56
23. led 2020

Jo a jeste detail. Vymente si zamky..... At k vam nechodi na navstevu jak ptak pro zobani, jako u nas.....

mourovatakocka
23. led 2020

@tynar Teda to je drsné, že si může cokoliv odnést. Mazec. Mě hned napadlo okamžitě předělat zámky 😁, ale nejspis by to nepomohlo.
Jinak já když kupovala být, bývalý majitel říkal, že nábytek tu nechá. Já se úplně zamilovala do krásného kulatého stolu. No a při předání najednou říkal, že tu nábytek nechá za 15tisíc. Poděkovala jsem za nabídku a řekla, ať si ho odveze. Blbec vychcaná.

alubif
23. led 2020

@orisek56 teda nechápu, že to nebylo to první co jste udělali. My jsme hned po predani obhlídli zámky a jeli je koupit.

Autorce: Jinak teda pri předání bytu/domu se podepisuje předávací protokol kde jsou jednak zaznamenány stavy měřidel, ale taky co v domě po předání zůstalo a zůstane - jako osvětlení, kuchyňská linka, u nast třeba i rázy s dřevem a okrasné dřeviny na zahradě, prostě cokoli co se dá odnést a je součásti kupní ceny.
Po té už bývalý majitel nemá žádné právo si toto odnést, případě po dohodě vrratit část kupní ceny.

Pokud toto nemáte za eseno ve smlouvě, vyžádala bych si dodatek ke smlouvě o seznamu ponechaných věci a že jsou součástí kupní ceny

marketkaticha
23. led 2020

@alubif Ono ale hlavně původní majitel má právo na 5 dní snad na vystěhování po podpisu kupní smlouvy, pokud si to dobře pamatuji už je to dva roky..Tak to jsme to měli ve smlouvě... Takže jsem taky trnula co se za těch 5 dní stane 🙄 ..Každopádně byla jsem na vše sama co se týče koupi domu a hodně věcí jsem si zjišťovala sama a samozřejmě je mi jasné že něco jsem vynechala, ale naopak některé věci jsem si zjistila co nevěděli ani makléři (DŮLEŽITÉ VĚCI - co se týče pozemku, to je na dlouho), takže člověk musí být opravdu obezřetný.. Říkám že koupě domu přes realitku je jak obchod s mafiánama 😅

alubif
23. led 2020

@marketkaticha ono záleží i na realizace a makléři, u koupě domu jsme měli super borce, úplně se vymykal. Měli jsme vlastní právničku, nelituji ani koruny za ní vydané, dělal všechny smlouvy a měla na starost i úschovu, pri te částce za dům to už byla jen trocha. Navíc když jsem tealitakovi řekla, že jim nezaplatil car provize za právní úkony nebyl s tím problém. Vše proběhlo téměř v klidu. Ovšem předtím jsme kupovali být, no právníka jsme neměli, těch nervů, realitka naprosto neschopná, makléři kokot s milionem řeči a o jejich právníkovi ani nemluvím. Úschovu jsme měli teda u notáře.prodavajici taky dvojka... No takže teď po zkušenostech jedině s právníkem.

zdravuska1989
23. led 2020

@marketkaticha záleží jak si to nastavis ve smlouvě, nám třeba řekl majitel že do 3dnu se vystěhuje, ale ve smlouvě přes RK jsme měli 3 měsíce, to víš že to nedodržel a dům se předával poslední den té 3mesicni lhůty ve 20h 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

jajulin
23. led 2020

@marketkaticha předání domu je opravdu individuální. My kupní smlouvu podepisovali v lednu a předání bylo až na začátku května. Prostě jsme se tak dohodli s majitelkou, která se chtěla stěhovat až po Velikonocích. A datum předání bylo i ve smlouvě.

berenika39
23. led 2020

@tynar Prodávali jsme byt a nechávali tam vestavný nábytek, nový majitel byl spokojený, obchod proběhl, zápis do katastru, vše ok. Po asi třech měsících si nový majitel vzpomněl a začal: kolejničky v šuplíkách byly opotřebené, dvířka nedoléhala, šrouby nebyly dotažené plus tisíc dalších "reklamací". Chtěl vyrovnání 80 000,-. Čteš dobře. Z doby prodeje jsme neměli žádné důkazy - ani my, ani on, že by bylo cokoliv v nepořádku, ve smlouve bylo uvedeno, že kupuje tak, je..
Trvalo to rok, kdy jsem se nervovala, stupňoval nátlak, komunikace s výhružkami, ale jenom to zkoušel. Zaplatili jsme právníka, ten mu dal jasně najevo, že ho budeme žalovat pro ....(už nevím přesně pro co🙂))) ), že nejen že nebudeme nic platit, ale že by mohl platit on.
A byl klid.
Tolik ke vztahu prodávající kupující.
Pokud ve smlouvě není specifikováno, může si vzít, co jeho je.

sylvusska
23. led 2020

Pri kupni smlouve by mela byt vzdy i listina - soupis predmetu, co v do kupni ceny patri a co je soucasti bytu a v byte zustane. A i toto se uredne overi prave kvuli tomu, aby prodavajici si pak nedonesl co chce. JInak, pokud to neni objekt, ktery je trvale spjaty s bytem - vestavene veci, stavebni upravy, muze si vse vzit. I kuchynskou linku, pokud ji bude instalovat znova. Ale to se melo vse dohodnout prave skrz kupni smlouvu - udelat ten soupis vseho, co do kupni ceny nalezi a v byte zustane.

orisek56
23. led 2020

@alubif ono je to tezky. Nam bylo recino, ze dokud nejsme v KN, nakladat s tou nemovitosti nemuzem a v podstate on mel klice taky. Navic my byli x kilaku pryc za praci, takze jsme tam nemohli litat denne sledovat nemovitost. No zneuzili toho, ze my byli neznali a duverivy. Ted kdyz se na to divam zpetne. Ani bych ten barak nevzala, byl to chytak plny podrazu. Ale co uz, splatime a snad se posunem dal....nastesti je za v porovnani smesnpu castku.

orisek56
23. led 2020

@alubif abych to jeste uvedla na pravou miru, nam delali trochu cachry machry s kupni smlouvou a museli se premerovat miry do KN, takze se to trochu vic protahovalo. Tak i proto on mel mooore casu si zobat potaji

katgatoo
23. led 2020

Nám vydloubali i stromky ze zahrady 😂

sonaxoxo
23. led 2020
sonaxoxo
23. led 2020

@katgatoo neskutecne...

drakenn
24. led 2020

@katgatoo tak to je síla!

marketkaticha
24. led 2020

@zdravuska1989 no to si děláš prdel..pardon... To je masakr..